Köttrulle med bönsallad
Jag har tidigare köpt porchetta i portionsbit, men sist vi var och handlade hittade jag en hel rulle. Perfekt att göra lite extra när man ändå är i farten. Köttet är svenskt och färdigkryddat, huprullat och ihopknutet. Jag brukar normalt inte vilja köpa färdiga produkter, men enligt innehållsförteckningen så är det bara en massa kryddor och […]
Snabb LCHF-lunch och bilder från söndagspromenaden

Turkisk snabbmat

Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya.

Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan.

Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt.

Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till.

Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet.

Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt.

Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen.

Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan.

Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp.

Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ❤

Snabb lammgryta med örter 2 port

300 g fint tärnad lammstek

1 grön paprika

1 röd paprika

1 tomat

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 tsk pressad citron

1 tsk timjan

1 tsk mynta

Salt och chiliflingor efter smak

Bryn lammtärningarna ordentligt i smöret, krydda med salt, chili, citron och örter.

Tärna grönsakerna fint och låt dem bryna med köttet i 10 minuter, rör om flera gånger under tiden.

Smaka av om det behövs mer sälta, hetta eller örter.

Servera med en sallad, ringla en god olivolja och citronsaft över.

Servera med aioli, här hittar du ett recept från min grillkokbok, som tyvärr är helt slutsåld på svenska, men här hittar du den på engelska på Bokus.

För dig som föredrar långkokt mat så upptäckte jag nu att Bokus har rea på LCHF and Paleo Slow Cooking, nu kostar den bara 79 kr mot normala 204 kr.


Wok med kalkon, pumpa och ingefära

Wok med kalkon och pumpa

Wokad kalkon 2 port

300 g kalkonbröst

1 dl kokosolja

2 dl pumpa i bitar

1 dl strimlad röd paprika

1 dl strimlad grön paprika

1 dl zucchini i bitar

5 cm ingefära i skivor

1 msk äppelcidervinäger

1 msk mango chutney

1 msk tamarisoja

Salt och chiliflingor

Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.

Pumpa på marknad i Alanya


Kalkon med smaker från Medelhavet

Kalkongryta

Snabblagad kalkongryta 2 port

400 g kalkonbröst

50 g smör/olivolja

3 dl aubergine i grova tärningar

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 liten, gul lök

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

½ tsk mynta

1 krm kanel

1 dl vatten till sky

Salt och chiliflingor efter smak

Skär kalkonbröstet i 3×3 cm stora bitar. Skär paprika och lök i grova tärningar.

Stek aubergine och lök så de får färg och mjuknar.

Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund så blir smaken mildare.

Häll på vinäger, ½ dl vatten och krydda med paprika, oregano, mynta och kanel.

Flytta över allt till en gryta och låt koka ihop medan du bryner kalkonen och paprikan, krydda köttet med salt och chili.

Blanda ner köttet tillsammans med aubergineröran.

Skölj ur stekskyn med resten av vattnet och häll det över grytan, låt puttra några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller kryddning.

Servera med en grönsallad med olivolja, balsamvinäger och majonnäs.

Aubergine och Paprika


Snabb korvgratäng och tankar om vad som är LCHF och inte

Korvgratäng

Min typ av snabbmat

Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.

Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.

Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.

Jag får ibland kritik för att jag använder äpple och även tomat som smaksättning i mina recept, det räknas inte som LCHF av en del.

Senast fick jag höra att ett recept på en kräftsallad jag publicerat på Instagram inte var helt LCHF.

I mitt sätt att äta passar det bra, jag äter sen några år tillbaka en mix av LCHF och Paleo.

Här berättar jag mer om mig och mitt val av mat.

Du kan gärna själv räkna ut den totala kolhydrathalten i den här rätten, med och utan äpple och tomater, och avgöra om det passar in i ditt sätt att leva.

Som en jämförelse kan jag tala om att äpple innehåller 8,2 g kohydrater och tomater 3,7 g kolhydrater.

Jag äter hellre det än t ex plättar med mandelmjöl som innehåller 13 g kolhydrater, som kom upp i en vidare diskussion i ämnet.

Här på Kostbevakningen.se hittar du ett bra verktyg om du vill veta vad de olika ingredienserna i mina rätter innehåller.

Korvgratäng

Korvgratäng 2 port

2 korvar med hög kötthalt

10 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

½ äpple

2 msk smör

1 dl hemgjord majonnäs

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk osötad senap

Salt och peppar

Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

Gratinera på 200° i 10 minuter. Servera med en vitkålssallad.

 

LCHF Deutschland och Wellness

I helgen har jag varit hemma i Östersund och där hade jag trevlig läsning som väntade i posten.
Mina recept är som vanligt med i LCHF Deutschlands tidning och nu fick jag även juninumret av tidningen Wellness i Sydafrika.
Där är det vinter nu, så jag bidrar med min pumpasoppa från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.
Det är andra gången jag är med i en Sydafrikansk tidning, riktigt roligt då LCHF är mycket stort där men mer känt under namnet Banting.
Mina recept i Tyskland och Sydafrika...

Mina recept i Tyskland och Sydafrika…


Snabblagad kycklingrätt

Kyckling med turkiska smaker 2 port

ca 300 g kycklinglår utan ben

3 msk smör

5 cm purjolök

1 grön paprika

2 tomater

1 tsk torkad mynta

1 tsk torkad timjan

Saften från ½ citron

1-2 krm chiliflingor

Havssalt

Skär kycklingköttet i jämnstora bitar och bryn i smöret. Tillsätt kryddor och citronsaft när de fått färg.

Strimla paprikan och purjon, rör ner i kycklingen. Tärna tomaterna och blanda ner i grytan. Koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Jag serverade zucchinibiffar och turkisk yoghurt smaksatt med vitlök och salt till grytan.

Turkisk Kycklinggryta

Utehöns i Alanya


Wok med kyckling, kokos och ingefära

 Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Floridakyckling

Häromdagen fick vi en pinfärsk kokosnöt av en granne, så då blev det till att skapa en rätt med passande ingredienser.

Hittat fin ekokyckling och grönsaker på Whole Foods Market och på vår närmaste matvaruaffär Winn Dixie, så det fick bli en smakrik wok.

Vi har det verkligen bra på vår hälsoresa, har tagit en hel del ledigt från datorn också, som du märker.

Jag har några nya recept fotograferade, så det blir lite att roa mig med att skriva om när jag är hemma i höstmörkret om en vecka.

I helgen som gick blev det mycket båtåkande, passade på att se världens största båtmässa på nära håll, genom att åka vattentaxi.

Det finns två typer av Water Taxi på floden New River, en för 26 dollar där man får åka så mycket man vill under hela dagen.

Sen finns även Water Trolley som är gratis, vi har åkt några turer i Down Town, de centrala delarna av Fort Lauderdale.

Efter receptet följer en del bilder av allt det vackra vi fått uppleva sjövägen, båtarna och villorna vid vattnet är verkligen något alldeles extra.

Lite fler bilder från båtturerna hittar du här på min engelska blogg, LCHF Made in Sweden.

Wok med färsk kokos

Kycklingwok 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl färsk kokos i småbitar

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

1 msk curry

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger sätter extra sting på rätten, jag har hittat en fantastiskt god kokosvinäger från Coconut Secret på Winn Dixie.

Coconut Vinegar from Coconut Secret

Coconut

New River, Fort Lauderdale, Florida

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar...

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar…

Fort Lauderdale

Stars and Stripes in Fort Lauderdale

Fort Lauderdale villa

Fort Lauderdale

Iguana

En av invånarna i Fort Lauderdale, Iguanan Michael som bor under järnvägsbron över New River…

En tillfällig invånare...

En tillfällig invånare…


Biff med lök på nytt sätt

Varm sallad med kött, lök och senapssås

Varm biffsallad till middag

Grönsallad finns fortfarande i mängd i mångas trädgårdar eller att köpa på gårdsbutiker och höstmarknader.

Sallad är ju förknippat mest med sommarmat, men ihop med en varm kötträtt mättar den gott även nu när vi går mot lite mer kyliga kvällstemperaturer.

Kebabsallad säljer stort på snabbmatsrestauranger, min är nästan lika snabblagad och mycket nyttigare. Den  får rejält med smak från senapssåsen till.

Jag fick en stor bisonfilé från Jemtbison för att prova på nu i sommar, kantbiten på den passade bra till den här salladen.

Köttet är lite likt älgkött och mycket mört. Det ska bara stekas eller grillas hastigt annars kan det bli torrt. Här hittar du mitt recept på grillad bisonfilé.

Biff med lök, sallad och senapssås

Biffsallad med senapscrème 1 port

150 g strimlat kött, filé, biff eller karré

1 färsk lök

2 msk smör

Salt och peppar

Dijoncrème

1 mjukkokt äggula (rå går också bra)

1 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Sallad

Blandad grönsallad, persilja, rucola, gurka och tomat

Olivolja och vit balsamvinäger

Strimla köttet och skär löken i skivor. Stek hastigt i het stekpanna och krydda med bara salt och peppar, så köttsmaken kommer fram på bästa sätt.

Gröp ur en mjukkokt äggula (på ett ägg kokt i 6 minuter nedlagt i kokande vatten) och mosa tillsammans med senap, lite salt och peppar.

En djup tallrik fyller du med en bädd av strimlad sallad, persilja, tomat och gurka i bitar över. Kött och lök i mitten med senapscrèmen och en kvist persilja på.

Klart att avnjutas. Äggvitan kan du förstås också hacka och blanda ner i salladen om du vill.

Grönsakerna kommer från min lokala grönsaksodlare, Ås Trädgård.

Ås Trädgård

Lök och sallad från Ås Trädgård


Laxpaj – snabbpaj

IMAG1311Här ska ni få ett gott pajrecept som lagas till på ca 40 min och särdeles gott pajskal!
ca 4-6 portioner

Pajskal:
100 gram smält smör
2 ägg
1 dl malda valnötter
0,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl grädde
4 ägg
1,5 dl riven smakrik  ost
200 gram varmrökt eller kallrökt lax

IMAG1314Gör så här:
Pajskal: Smält smöret försiktigt, vispa ner två ägg väl.
Blanda torra ingredienserna och blanda ner dem med träslev i smeten.
Tryck ut degen i en pajform och upp i kanten.

Fyllning: Häll i grädde i en skål och vispa kraftigt med spiralvisp ner äggen i smeten.
Riv osten och blanda ner den med sked.

Lägg laxen i bitar i pajskalets botten och slå äggstanningen över.
Grädda det hela i 175 grader 30 minter eller tills äggstanningen stannat.

Detta pajskal behöver inte förgräddas tycker jag = spara tid och moment.

 

Bloggar etiketter: , ,

Kycklinggryta med lite sting

Kycklinggryta med lite stingJag gillar grytor ”alltiett” här kommer en variant som vi tycker mycket om:

Snabblagad kycklinggryta ”alltiett” och med lite sting!

ca 4 portioner

4 kycklingfilé , gärna Bosarpskyckling och då kan det kanske räcka med 3 filéer
1 strimlad purjolök
250 gram skivade champinjoner
1 liten påse valfria wokgrönsaker (eller andra grönsaker)
300 gram cream cheese
salt och peppar
1 msk paprikapulver
1-2 tsk chilipulver beroende på valet av hetta och sting
2 tsk curry
2 tsk lökpulver och ev lite vitlökspulver eller en pressad klyfta

Gör så här:
Strimla eller skär kycklingen i mindre bitar, fräs den i rikligt med smör. Lägg i svampen att fräsa med och sedan purjon.
Krydda upp och blanda runt. Häll i de frysta wokgrönsakerna ( eller andra) och blanda väl runt, låt detta fräsa upp lite och ta sedan i cream cheesen och låt det hela blandas samman och låt grytan koka i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är färdig och grönsakerna mjuknat något och tagit åt sig kryddorna.

 

Bloggar etiketter: , ,