Kräfttider
7 augusti är det premiär för kräftorna i år, för alla som håller på de gamla traditionerna.
Numer äts ju de goda skaldjuren lite när som helst, men eftersom jag gillar våra svenska traditioner så kommer mina goda kräfttips just idag.
De passar förstås fint även till räkor och andra skaldjur om du hellre äter det.
Rhode Islandsås på mitt sätt
3 dl av min lättlagade majonnäs
1 dl av min sockerfria chilisås
½ pressad citron
ev 1 msk whisky
Salt
Cayennepeppar
Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.
Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.
Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men jag gjorde den så här under mina många år som restaurangkock.
Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st
150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl
½ dl naturell färskost
2½ dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
½ tsk äppelcidervinäger
Ca 1 krm salt
Kantarellfyllning:
2 dl kantareller i små bitar
25 g smör
Ca 1 krm salt
Ca ½ krm peppar
1 dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.
Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.
Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.
Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.
Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.
Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.
Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.
Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.
Det här receptet skapade jag till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, som nu tyvärr är helt slutsåld.
Vill du hellre göra en ostpaj så finns det i den här länken.
Du hittar många fler recept som passar både till sensommarens fester och vardagsmaten i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Även den är snart slutsåld och nytryck är inte planerat för vare sig den eller bakboken då förlaget tyvärr lagts ner.
Här nedan kommer ett recept på grillade kräftor från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Den är en omarbetad nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.
Kanske kan någon av mina kokböcker blir en fin present att ta med istället för de så vanliga blommorna och vinflaskan på kalaset?
Här hittar du den senaste som kom i höstas, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.
Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.
Foto Mikael Eriksson
Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port
16-20 stora kräftor
100 g smör
1 dl finhackad gräslök
Pepparrotschili:
1 dl sockerfri chilisås
2 msk riven pepparrot
1 msk pressad citron
Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv
Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.
Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.
Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.
Vänd och pensla smör på kräftstjärten.
Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.
Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.
Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.