Svamptider
Nu finns det möjlighet att hämta mängder av god mat alldeles gratis ute i skogen.
Så passa på att ta med en korg på skogspromenaden, så får du både motion och middagsmat på en och samma gång.
Den här soppan har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.
Svampsoppa 4 port
4 dl hackad blandsvamp
4 dl kycklingbuljong
4 dl grädde/kokosgrädde
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
50 g smör
½ dl finhackad gräslök
2 msk hackad timjan
ca 1 msk pressad citron
Salt och peppar
1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon
Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.
Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.
Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.
Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.
Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.
Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.
Gratismat i skogen
Efter den torraste och varmaste sommaren i mannaminne såg det rätt dystert ut för oss svampälskare.
Men efter den senaste tidens regnskurar här och där har den goda gratismaten börjat dyka upp i skog och mark igen.
Min syster plockade fina fjällkantareller i Jämtland förra helgen och de finns även på många platser söderut har jag hört.
Vid fredagens kokbokssignering på Fruktaffären hade jag sällskap av en kock som bjöd på smörstekta kantareller och rödgul trumpetsvamp, riktiga delikatesser.
Så passa på att ge dig ut i skogen nu, hittar du mycket så kan du lägga in svampen och njuta av den i vinter.
Idag blir det ingen skogsutflykt för min del, jag ska istället iväg på något så trevligt som en bokrelease.
Therese Renåker berättar om sin debutroman Mata inte skuggorna på Galleri Engleson i Gamla Stan i eftermiddag.
Den ska bli spännande att läsa, har hört flera som redan hunnit läsa boken och tycker den är riktigt bra.
Klockan 13 börjar releasefesten, titta gärna förbi om du är i Stockholm.
På mitt Instagram kan du se bilder från gårdagens vernissage på galleriet, där Therese och hennes vän Anne Marie Kees ställer ut sina tavlor.
Svamp i ättikslag
1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar
1 liter vatten
1 msk salt
Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.
Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.
Inläggningslag
3 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
ca ½ dl honung eller annan sötning
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 hela nejlikor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 kanelstång
1 rödlök i skivor
1 skivad morot
Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.
Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.
Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.
Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.
Månad igen och en vanlig matvecka ska bli skönt faktiskt. Jag skrev ju igår att ni skulle få recept på en förenklad vardagsklassiker och här är den! Öppen lasagne med knaperstekt bacon, champinjoner, färskost och en massa god gräslök och salladslök. Få ingredienser och superlätt att laga till. Gör din egen favorit med fyllning. Färska lasagneplattor är toppen att använda här, de behöver inte kokas många minuter och blir vansinnigt gott att ”bygga ihop” med vad du själv föredrar eller har i kylskåpet.
2 – 3 port
Det här behöver du :
1 förp, 200 gram färska lasagneplattor
140 gram tärnat bacon
150 gram färska champinjoner
Salt och svartpeppar
200 gram philadelphiaost vitlök & örter
Salladslök
Gräslök
GÖR SÅHÄR :
Stek bacon knaprigt och lägg åt sidan. Skiva champinjonerna och stek i baconfettet i samma panna. Salta och peppra.
Koka upp vatten och lägg i lasagneplattorna en i taget. Låt koka ca 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och montera ihop på tallrikar champinjoner, bacon och färskost varvat ett par lager. Ca tre lasagneplattor per portion har jag, använd fler om så önskas. Toppa med salladslök och gräslök.
Vad har ni för favoritpålägget till varma mackor? Här hemma är svampstuvning nummer ett, så galet gott och ni ska få mitt allra godaste recept. Ni som känner mig vet ju att jag är väldigt svag för burk-champinjoner men vill du använda färska så gör du det! Ok?😉
Jag föredrar hela, små konserverade. Bonduelle hade för några år sen en burk i sitt sortiment som hette gourmet, hela mini-champinjoner. Dom hittar jag inte längre, vet inte om dom slutat tillverka dom kanske. Jag köper i alla fall numera ICA’s lila konservburk (250 gram) med hela champinjoner, dom är också riktigt bra. Jag använder även spadet i min svampstuvning, det ger god smak och lite sälta.
Om du föredrar färska champinjoner så ersätt spadet med ca 2 dl vatten och lite grönsaksfond istället men jag lovar min måste prova den här varianten, den blir bara sååå god på alldeles varma, nygratinerade mackor. Glöm inte toppa med en god ost. Kvibille cheddarost är favoriten.
Räcker till ca 16 mackor
Det här behöver du :
2 burkar a 250 gram konserverade hela champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
3 dl grädde
GÖR SÅHÄR :
Häll av spadet från champinjoner i en skål och spara till senare. Skär champinjoner i skivor. Jag köper alltid hela, konserverade och skivar själv, tycker att de som färdigskivade ofta är lite ”murkna” och sladdriga… Helst ska det var ganska små också, dom är godast.
Fräs på de skivade champinjonerna i stekpanna med smör. Tillsätt timjan och oregano som du smular mellan fingertopparna, finhacka två vitlöksklyftor och en gul lök och tillsätt. Vänd runt.
Pudra över vetemjöl och rör om. Slå på spadet från champinjonerna och tillsätt grädden. Sänk värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
Fräs på de skivade champinjoner i stekpanna med smör, lök, vitlök och torkad timjan samt oregano.
Pudra över vetemjöl och rör om.
Tillsätt spadet från champinjonerna samt grädde.
Sänk värmen och låt puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt, cayenne och vitpeppar.
Bred ut stuvningen på rostbröd, toppa med kvibille cheddarost och oregano. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter i 225 grader.
Gratismat
Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.
Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.
Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.
Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.
Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.
På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.
Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.
Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.
Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.
Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.
Svampstuvning 2 port
200 g svamp
50 g smör
1 dl strimlad purjolök
1 dl grädde/kokosgrädde
2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft
Salt och peppar
Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.
Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.
Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.
Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.
Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.
Visst är det härligt när det går mot höst med allt vad det innebär. Skolstart, skördefest, skogens guld som lyser överallt (läs i butiker och på marknadsstånd för jag har aldrig nånsin hittat egna kantareller i skogen) och vi kan frossa i mustig, värmande höstmat och där kommer denna ljuvliga svamp in i bilden. Köpte 3kg för 200kr på Borgens häromdan och de är nu infrysa till en massa goda recept framöver. Givetvis har vi redan provsmakat dom, snabbt smörstekta i pannan med grädde, salt och peppar och sen på rostat bröd. Bland det godaste som finns!
Ett annat gott recept ska ni få här. Jolines kantarellpasta med kyckling.
Det här behöver du :
1 liter kantareller
2 msk smör
1 schalottenlök
1 röd chili
2 msk grönsaksfond
2 dl créme fraiche
3 dl grädde
Salt & vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Borstas kantarellerna från smuts och skär ner de större i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och chili. Hetta upp en stekpanna, inget smör i ännu.
Lägg i kantarellerna och låt dom få vattnas ur, när nästan all vätska bubblat bort tillsätt en klick smör samt den finhackade schalottenlöken och chilin. Sänk till medelvärme och låt allt få fräsa ihop ca 2 min. Slå på fond, créme fraiche och grädde och sjud såsen på svag värme ca 10 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Vänd ner pastan i såsen precis före servering.
Svamptider
Idag får du tips på två goda rätter med min egen absoluta favoritsvamp, kantarellen.
På bilden ovan har jag bara smörstekt svampen och serverat med några likaledes smörstekta skivor halloumi, himmelskt gott.
Kantareller förgyller verkligen den enklaste rätt, en stuvning fungerar fint bara som komplement till kokta grönsaker.
Här nedan får den bli ackompanjemang till röding, den bästa fjällfisk jag vet.
Kantarellstuvning 2 port
3 dl kantareller i bitar
25 g smör
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 färsk, liten rödlök
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och peppar
Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter.
Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.
Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen.
Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.
Servera till en stekt fisk, jag hade röding fångad av min syster och svåger.
Kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör är gott till.
Uppskattar du mina recept, ja då blir jag riktigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist
Fredagsmiddagstips
Det händer inte så ofta att jag köper nötkött, men ibland är det väldigt gott med en riktigt fin entrecôte.
Det är inte så lätt att hitta nötkött av bra kvalitet, jag blev väldigt bortskämd under mina år som köksmästare på några olika restauranger i Jämtland.
Då köpte jag bara hem de finast tänkbara biffarna, entrecôterna och filéerna.
Restauranger går ofta före när det gäller de bättre styckdetaljerna, så det som hamnar i butikerna håller sällan samma höga kvalitet.
Titta efter bitar som har rejäl fettmarmorering, då blir de riktigt möra att steka eller grilla.
Här har jag gjort ett vitlökssmör och en svampgratäng till, de smakerna passar mycket bra till det goda köttet.
Vill du hellre göra bearnaisesås så hittar du mitt recept här.
Getostgratinerad svamp 2 port
250 g svamp, jag hade ostronskivling
1 röd paprika
1 grön paprika
1 liten, gul lök
2 vitlöksklyftor
Saften från ½ citron
1 tsk timjan
Salt och peppar
50 g smör
50 g getost
Skär svampen i bitar, hacka löken fint och strimla paprikan.
Bryn svamp och grönsaker i smöret tills de fått lite färg.
Häll på citronsaft och timjan, krydda med salt och peppar.
Låt citronsaften koka in i svampen, det ger extra god smak.
Häll upp svampen i en gratängform och lägg på en skiva getost.
Gratinera på 225º i 10 minuter.
Vitlökssmör 2 port
100 g rumstempererat smör
2 msk finhackad persilja
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron
Salt, jag hade ett svart lavasalt
Rör smöret väl med vitlök, persilja och citron.
Smaka av med salt, jag tycker det är gott med rejäl sälta i kryddsmör.
Stek entrecôten på hög värme i smör, max 1 minut på var sida, beroende på tjocklek.
Dra från värmen och låt köttet bli genomvarmt en liten stund i pannan, så bevarar du saftigheten.
Vill du ha köttet mer välstekt, stek det nån minut till.
Kokboksreklam
Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa någon av mina kokböcker.
Mikael Erikssons bilder nedanför länkarna kommer från min senaste, Stora diabeteskokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken
Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok