Ny, lite tuffare julsallad
Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska.
Och det är jag nog inte ensam om, just julmaten hör väl till det mest traditionsbundna i vårt land.
Rödbetssallad är just en sån rätt som alltid måste finnas med, den du hittar i den här länken har jag gjort i många år.
Den har också blivit väldigt populär bland mina läsare och finns förstås med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Häromdagen hittade jag på en ny rödbetssallad med lite mer sting, så den förra har fått en tuff konkurrent.
Jag hade inga heminlagda rödbetor hemma och ville inte köpa de söta på affären, så det blev en lite annorlunda inläggning, snabb, enkel och riktigt god.
Är du i Östersund nu i helgen och ska gå på Julmarknaden på Jamtli, så hoppas jag du tittar in i Lusaflokojan och säger hej.
Jag är där och signerar mina kokböcker hela helgen, här kan du läsa mer om marknaden.
Rödbetssallad med sting ca 6-8 port
3 medelstora, kokta rödbetor
2 dl majonnäs
2 msk äppelcidervinäger
2 msk finriven pepparrot
1 tsk Worchestershiresauce
ca 1 tsk salt
Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.
Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.
Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.
Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.
Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.
Vill du göra den äggfri så använd kokosgrädde eller majonnäs gjord på aquafaba, du hittar mitt recept på den i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Tomtens julklappstips idag blir en roman av min goda vän och Harmoniresekollega Therese Renåker.
Mata inte skuggorna är Thereses debutroman, här kan du läsa vad jag skrev om den här på bloggen.
Just nu jobbar Therese för fullt med sin nästa roman, Där haven möts.
Den planerar hon att ge ut till våren, ska bli spännande att läsa.

Läsarröst om Mata inte skuggorna