Hälsosam snabbmat
Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.
Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.
För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.
Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.
Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.
Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.
Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.
Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.
När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.
Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.
Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.
Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.
Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.
På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.
Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.
Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.
Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.
När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.
En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.
Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.
Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?
Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.
Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.
Hälsosam snabbmat
Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.
Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.
För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.
Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.
Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.
Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.
Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.
Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.
När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.
Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.
Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.
Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.
Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.
På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.
Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.
Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.
Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.
När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.
En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.
Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.
Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?
Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.
Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.
Turkisk snabbmat
Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya.
Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan.
Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt.
Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till.
Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet.
Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt.
Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen.
Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan.
Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp.
Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ❤
Snabb lammgryta med örter 2 port
300 g fint tärnad lammstek
1 grön paprika
1 röd paprika
1 tomat
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
50 g smör
2 tsk pressad citron
1 tsk timjan
1 tsk mynta
Salt och chiliflingor efter smak
Bryn lammtärningarna ordentligt i smöret, krydda med salt, chili, citron och örter.
Tärna grönsakerna fint och låt dem bryna med köttet i 10 minuter, rör om flera gånger under tiden.
Smaka av om det behövs mer sälta, hetta eller örter.
Servera med en sallad, ringla en god olivolja och citronsaft över.
Servera med aioli, här hittar du ett recept från min grillkokbok, som tyvärr är helt slutsåld på svenska, men här hittar du den på engelska på Bokus.
För dig som föredrar långkokt mat så upptäckte jag nu att Bokus har rea på LCHF and Paleo Slow Cooking, nu kostar den bara 79 kr mot normala 204 kr.
Min typ av snabbmat
Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.
Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.
Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.
Jag får ibland kritik för att jag använder äpple och även tomat som smaksättning i mina recept, det räknas inte som LCHF av en del.
Senast fick jag höra att ett recept på en kräftsallad jag publicerat på Instagram inte var helt LCHF.
I mitt sätt att äta passar det bra, jag äter sen några år tillbaka en mix av LCHF och Paleo.
Här berättar jag mer om mig och mitt val av mat.
Du kan gärna själv räkna ut den totala kolhydrathalten i den här rätten, med och utan äpple och tomater, och avgöra om det passar in i ditt sätt att leva.
Som en jämförelse kan jag tala om att äpple innehåller 8,2 g kohydrater och tomater 3,7 g kolhydrater.
Jag äter hellre det än t ex plättar med mandelmjöl som innehåller 13 g kolhydrater, som kom upp i en vidare diskussion i ämnet.
Här på Kostbevakningen.se hittar du ett bra verktyg om du vill veta vad de olika ingredienserna i mina rätter innehåller.
Korvgratäng 2 port
2 korvar med hög kötthalt
10 cocktailtomater
1 dl strimlad purjolök
½ äpple
2 msk smör
1 dl hemgjord majonnäs
1 dl grädde/kokosgrädde
2 tsk osötad senap
Salt och peppar
Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.
Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.
Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.
Gratinera på 200° i 10 minuter. Servera med en vitkålssallad.
Enkel snabbmat
Det här är en av de rätter jag tar till när jag inte har så stor lust att laga mat, perfekt sommarmat med andra ord.
Vill du ha en ännu mer mättande rätt så prova att göra ”pommes frites” av kålrot till.
Hamburgerdressing 2 port
1 dl majonnäs
1 saltgurka
1 msk tomatpuré
1 tsk osötad senap
Salt
Chiliflingor
Rör samman majonnäs, tomatpuré och senap, krydda med salt och chili.
Låt gurkan rinna av och hacka i små tärningar.
Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram.
Servera till stekt eller grillad hamburgare, jag åt min med stekt ägg, cocktailtomat och färsk timjan.
Grillkorv med tomatkeso och avocado 2 port
Kabanosser eller annan god korv med hög kötthalt
1 dl keso
1 dl crème fraiche
4 soltorkade tomater i olja
5 cm purjolök
2 msk hackade, färska örter
1 msk chilisås
1 tsk äppelcidervinäger
½ tsk paprikapulver
Salt och cayennepeppar
Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.
Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.
Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.
Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.
Jämtländsk junkfood
Idag får du ett snabbrecept på en lättlagad och god korvrätt på en smakrik älgchorizo som jag köpte på Glada Lådan i Turistbyrån här i Östersund.
Tar till riktig snabbmat nu de här dagarna jag är hemma, för jag är bara hemma på en snabbvisit.
Åker tillbaks till Stockholm till helgen, för då är det dags för årets största händelse inom lågkolhydrat-Sverige.
Det är på lördag dags för den åttonde LCHF-kryssningen, ett evenemang som växer sig större och starkare för varje år.
I år är det rekordmånga deltagare, närmare 600 deltagare är anmälda.
Här en bild lånad från Tommy Tappar där du kan läsa om fjolårets kryssning.
På bilden sitter jag själv på första parkett med Ann Fernholm, Mats Lindgren och Annika Dahlqvist.
Ann Fernholm och Mats Lindgren med och förläser även i år. Nytillkomna föreläsare den här gången är bland andra Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Gunilla Eldh.
Alla med stor erfarenhet av LCHF och hur man kan äta sig frisk, bli fri från sockerberoende och diabetes med så enkla medel som att äta bra mat.
Här kan du läsa mer om kryssningen och vilka övriga föreläsare som deltar.
Det ska bli riktigt intressant att lyssna på dem och förstås att träffa så många med samma intresse som jag, nämligen naturligt god mat att njuta av.
Igår bokade jag även in mig på LCHF-campingen i Säffle till sommaren, den hålls 25-27 juni på Duse Udde.
Det är också ett stort återkommande LCHF-event, det blir första gången jag är med där.
Här kan du läsa mer och boka in dig om du också vill komma.
I år får jag sällskap på LCHF-kryssningen av Ylva Forsberg, ägare och grundare av Huså Bröd.
Bageriet sponsrar med Spröda frökex till goodiebagen, precis som förra året.
Kom gärna fram och prata med oss om vad du tycker om kexen och min mat, alltid roligt att få feedback i verkliga livet.
Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha, som även hon bor här i Jämtland, kommer att vara med på både kryssningen och campingen.
Vi har inte hunnit träffas sen vi hade vår LCHF-dag på Ica Matmästarn i höstas så det ser jag fram emot.
Såg att redaktionen för nya tidningen Matkärlek också ska vara med på kryssningen, det här blir verkligen ett bra läge att träffa alla möjliga intressanta LCHF-personligheter :)
Jag fick hem första numret av tidningen igår och från och med idag finns den ute i butikerna.
Tidningen innehåller mycket intressanta artiklar, många bra recept och den är verkligen snygg i utformningen.
Jag bidrar själv med flera recept och så har jag blivit intervjuad om mina kokböckers väg till USA.
Min böcker på engelska kan du förboka redan nu på Amazon.com, Low Carb High Fat Barbecue släpps i början på juni och de andra två i augusti.
Grillmat LCHF är nu den enda bok som finns kvar att köpa på svenska, du hittar den för 45 kr via länken.
Skulle skriva ett snabbt inlägg, men det händer så mycket på LCHF-fronten nu så det blev lite långt ändå.
LCHF är verkligen hetare än nånsin. I dagarna kommer även nya numret av LCHF-magasinet.
Dr Nisse Simonson, Lindha Vikström, jag, med flera här i Östersund är med i senaste numret som kommer närmaste dagarna i brevlådan och på Pressbyrån.
Är du inte prenumerant på den tidningen än så kan du bli det här.
Nu följer till sist receptet på min typ av jämtländsk snabbmat ;)
Snabbmat DeLuxe 1 port
200 g korv av bra kvalitet, jag hade älgchorizo
1 dl kantareller
½ gul lök
Salt och peppar
2 msk smör
Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.
Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg. Krydda med salt och peppar.
Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter från förra sommarens balkongodling.
Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.
Anne Aobadia som ligger bakom tidningen Matkärlek kom ifjol ut med en bejublad kokbok med samma namn.
Här hittar du en liten recension av boken och hennes recept på ajvar och här hittar du min majonnäs.
Nedan följer några bilder från gårdagens skogspromenad, var ute i solen och gick en och en halv timme innan jag njöt av min lättlagade korvmiddag.
Snabbmatens absoluta höjdare här hemma och säkert hos många andra också är väl ändå en pasta carbonara. Allt i en och samma panna och går fort att tillaga.
Jag använder gärna frysta gröna ärtor i, det blir så himla gott.
En sak jag stötte på dock var när jag skulle röra ner äggulor, jag brukar ta tre-fyra stycken men varje ägg jag knäckte visade sig innehålla DUBBLA gulor?! Har aldrig sett det innan… Knäckte ett till och samma sak tills jag bytte förpackning efter femte ägget då fick jag EN gula… Varför blir det så? Så blir det ju aldrig av hemsprättande värphöns… Eller?! Inte vad jag sett i alla fall.
Nåja, många äggulor ska de ju va så det blev ju bara bonus, och mycket svartpeppar och en viktig detalj – en mugg av pastavattnet som gör att såsen blir härligt krämig och god.
Min carbonara-skiss :
- Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd.
- Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person.
- Svartpeppar, mycket svartpeppar!
- Kokvattnet från pastan, så mycket som behövs för en krämig sås.
- Grädde, mängd efter eget tycke och smak.
(kan också uteslutas helt, de gjorde jag – de blir gott ändå) - Valfri mängd frysta, gröna ärtor.
- Minst 2 äggulor/person.
- Valfri mängd finriven parmesan.
Stek baconet riktigt knaprigt och rejält med svartpeppar.
Blanda ner pasta, pastavatten, gröna ärtor och äggulor.
Vänd runt och tillsätt finriven parmesan. Nu blir det såhär vansinnigt krämigt och gott.
Servera med en extra äggula som får rinna ner i pastan. Smaklig måltid!