Orecchiette är en favoritpasta hos mig sedan länge men det är inte alltid jag hittar den i butik. Nu finns den i Barillas nya sortiment av academia pasta som är bronsvalsad med lite skrovligare yta på pasta så den bättre kan suga smak och sås. Behöver alltså inte leta ihjäl mig längre…
Klassiskt så lagas denna pastasort med broccoli, vitlök, ansjovis och chili och härstammar från Apulien i Italien. Den varianten lockar dock inte så jättemycket just idag.
Jag gillar ju mustiga tomatsåser så denna variant blir med en kryddig tomatsås med oregano, timjan och vitlök. Otroligt gott och enkelt. Tomatsåsen kokar jag ihop under tiden pastan kokar så ca en kvart tar hela anrättningen sen har du middagen på bordet. Lite passande en måndag kanske?!
4 port
Det här behöver du :
4 port kokt orechiette
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
3 msk balsamvinäger
1 burk finkrossade tomater
1 burk körsbärstomater
2 msk kalvfond
Salt och nymalen svaretpeppar
Färsk timjan
GÖR SÅHÄR :
Koka upp pastavattnet och lägg i pastan. Finhacka gul lök och vitkök och fräs i het panna med olivolja och de torra kryddorna. Tillsätt balsamvinägern när löken mjuknat och blivit genomskinlig. Låt allt få fräsa ihop några minuter. Sänk värmen och slå på tomaterna samt kalvfond. Småputtra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan i tomatsåsen. Toppa med färsk timjan.
Orecchiette betyder små öron!
Härligt bubblande tomatsås…
Den färska timjanen smaksätter jag med precis före servering.
Bon apetit!