Zucchinipasta med skinksås

Skink- och svampsås 1 port

1 dl finskuren svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här:

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.

Fler goda, gröna och glutenfria tips hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken endast 170 kr på Bokus.

Zucchini Carbonara

Glutenfri njutning

En av mina favoriträtter förr, innan jag för 15 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara.

Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor.

När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.

De är ju så mycket godare än mjölmat, vilken variation i smak, färg och nyttigheter det blir på tallriken när man smörsteker, kokar, ugnsbakar eller gör en röra baserad på grönt som tillbehör.

Zucchini Carbonara

Carbonara med zucchini 2 port

150 g varmrökt sidfläsk

4 dl zucchini i bitar

50 g smör

2 äggulor

1 dl riven, lagrad ost

Salt och grovmalen svartpeppar

Skiva fläsket tunt och skär skivorna i strimlor.

Bryn smöret och stek zucchinin några minuter så den får lite färg, krydda med salt och peppar.

Ta upp zucchinin och stek fläsket knaprigt i samma panna.

Häll så ner zucchinin igen och låt allt bli genomvarmt.

Servera med en rå äggula, riven ost, sallad och cocktailtomater blir också gott till.

Extra grovmalen svartpeppar till och gärna en klick smör, det förhöjer både smak och näring.

Fler glutenfria tips på naturligt god mat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på länkarna nedan så kan du läsa om de som fortfarande finns i bokhandeln, några finns även som E-böcker.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

400500932_908156217549471_227473225882412065_n

Köttfärssås med vitkålspasta

Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Det här receptet kommer från en av mina 5 kokböcker och den fina bilden härovan är tagen av min eminente Fotograf Mikael Eriksson.

Köttfärssåsen var med i Långkok för LCHF och Paleo som varit slutsåld på svenska men som nu finns i nytryck som Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den boken innehåller recept från två böcker, även LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Här hittar du alla mina slutsålda kokböcker i original på engelska.

Så här skriver jag om min variant av många svenskars favoriträtt, köttfärssås och pasta, i kokboken;

Många är det nog som oftast gör en köttfärssås på knappt 20 minuter till en snabb middag.

Låter man den istället koka i 2 timmar, ja då blir resultatet en himmelsk röra.

Köttfärsen blir så mör så den smälter i munnen och alla kryddsmaker kommer fram till fullo.

För en mildare variant, rör i ett par deciliter grädde som får puttra med en kvart på slutet.

För en sås med mer mustig och vuxen smak, byt ut vattnet mot samma mängd fylligt rödvin.

Köttfärssås med soltorkade tomater 4-5 port

600 g nötfärs

50 g varmrökt sidfläsk

50 g smör

8 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 dl hemgjord benbuljong eller 1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten

½ dl tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2 msk stött rosépeppar

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.

Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig. Häll över i en gryta.

Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.

Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.

Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, worcester, salt och peppar.

Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då.

Späd med vatten om såsen blir för tjock.

Vitkålspastan till gör jag genom att grovstrimla vitkål, förvälla den lätt i kokande, saltat vatten och sen steka den mjuk i smör eller olja utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Ett annat gott tillbehör till köttfärssås är sallad på bladgrönt, till exempel babyspenat eller bladpersilja, rucola, machésallad och avokado, det äter vi ofta på vintrarna i Alanya.

 

Low Carbonara med broccoli

Low Carbonara

Klassiker

Här kommer en riktig klassiker i strikt LCHF-tappning.

Den här Low Carbonaran är ända från bloggens barndom för 7 år sen, då jag nyligen hade bytt ut favoritmaten spaghetti mot grönsaker.

Ett val jag absolut inte ångrar idag.

Low Carbonara 2 port

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl grädde

2 små huvuden broccoli

50 g ost, gärna vällagrad

2 msk smör

Svartpeppar

2 äggulor

Skär fläsket i strimlor och broccolin i små buketter.

Stek i smör, häll på grädde och låt puttra tills du tycker att broccolin är lagom.

Rör ner osten skuren i tärningar och krydda med rejält med svartpeppar.

Häll upp i tallrik och garnera med en rå äggula.


Orecchiette i smakrik tomatsås

orecchiette_små_öron_pasta_recept Orecchiette är en favoritpasta hos mig sedan länge men det är inte alltid jag hittar den i butik. Nu finns den i Barillas nya sortiment av academia pasta som är bronsvalsad med lite skrovligare yta på pasta så den bättre kan suga smak och sås. Behöver alltså inte leta ihjäl mig längre… :-P

Klassiskt så lagas denna pastasort med broccoli, vitlök, ansjovis och chili och härstammar från Apulien i Italien. Den varianten lockar dock inte så jättemycket just idag.

Jag gillar ju mustiga tomatsåser så denna variant blir med en kryddig tomatsås med oregano, timjan och vitlök. Otroligt gott och enkelt. Tomatsåsen kokar jag ihop under tiden pastan kokar så ca en kvart tar hela anrättningen sen har du middagen på bordet. Lite passande en måndag kanske?! ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 port kokt orechiette
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
3 msk balsamvinäger
1 burk finkrossade tomater
1 burk körsbärstomater
2 msk kalvfond
Salt och nymalen svaretpeppar
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp pastavattnet och lägg i pastan. Finhacka gul lök och vitkök och fräs i het panna med olivolja och de torra kryddorna. Tillsätt balsamvinägern när löken mjuknat och blivit genomskinlig. Låt allt få fräsa ihop några minuter. Sänk värmen och slå på tomaterna samt kalvfond. Småputtra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan i tomatsåsen. Toppa med färsk timjan.

pasta_pastasås_orecchiette

pasta_orecchiette_små_öron
Orecchiette betyder små öron! :-P

tomatsås_italiensk_pastasås_orecchiette
Härligt bubblande tomatsås…

orecchiette_pastasort_recept
Den färska timjanen smaksätter jag med precis före servering.

orecchiette_recept_tomatsås_pasta
Bon apetit! :-P

Fusilli med fläskfilé i ostsås

pasta_fläskfile_recept
Häromdan hade jag total idétorka om vad som skulle lagas till middag. De enda rester som fanns i kylskåpet som eventuellt kunde användas var kokt potatis… En frittata kunde jag ju möjligtvis trolla fram men hade inte så mycket grönsaker som jag önskat att ha till.

Hittade en halv fläskfilé och en påse riven chiliost i frysen. Tog upp de och strimlade köttet. En halv purjolök, tomater, mozzarella och grädde fanns i kylen så dom fick också spela med. Lite pasta till det så. :-P Barillas nya pasta Academia dessutom som jag fått varuprover på. (Kommer en finfin tävling i slutet på veckan angående pastan.)

Ja, så nånting till middag blev det ju i alla fall. Fusilli med fläskfilé i ostsås. :-P

Gårdagen spenderade vi ute på äventyr jag och barnen. Dom har ju sportlov nu så det är kul att ha dom hemma och att hitta på saker. Vi körde ner mot södra Öland och spenderade eftermiddan med bland annat ett stopp på ÖoB för att inhandla nödvändigheter till badrummet såsom tvål, schampo, balsam, tvättmedel, sköljmedel, tandkräm och diverse småpryttlar, ja ni vet! Innan hemfärd stannade vi till på Arontorps kroppkakor och mumsade i oss just kroppkakor! :-P

Såååå gott! Länge sen vi åt det nu. Framåt kvällen fick vi ”pyspunka” i soffan framför TV:n, mätta och nöjda efter dagen. ;-) Vi följer ju ”Farmen” på TV4, men är faktiskt lite smått besviken att Rosie åkte ut. Gillade henne skarpt men hoppas på att Jocke tar hem allt och vinner.

Vad vi hittar på idag då?
Det blir en innedag med pyssel i alla fall och kanske lite bakning. ;-) Det blåser ju småspik ute så en innedag kan vi ta med gott samvete. Max är inte helt piggelin heller, feber som kommer och går och hosta sen i fredags… Joline är skoltrött och passar på att sova till lunch om hon får och då får jag ändå väcka henne!?! Hon älskar verkligen sin säng och Kean är inte sen att hänga på… Vilka sjusovare. :-P Men är det lov så är det lov, då får man göra som man vill. Även jag tycker det är skönt att slippa väckarklockan så jag klagar inte…

Sveriges mästerkock ikväll med, får inte missa det! Nån speciell ni gillar eller hejar på? Nä, nu är det hög tid att väcka Tjolanta så hon kan följa med ut och hämta ved, sitter nästan och huttrar här vid datorn nu. Även om det är inte många minusgrader så blir huset helt utkylt av blåsten så nu måste vi elda. Vi hörs senare och glöm inte följa mig på Instagram. @Kryddburken Puss! ♥

4 port
Det här behöver du : 
4 port kokt fusilli
½ fläskfilé
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
Trocomare örtsalt
1½ msk vetemjöl

´3 dl köttbuljong 1½ tärning + vatten el. 1 msk oxfond + vatten
2 dl grädde
2 dl riven, smakrik ost
Lite pastavatten, ca 1 dl
2 tomater
1 mozzarella
Svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Strimla fläskfilén och finhacka purjolök och vitlök. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt.  När köttet fått fin färg, pudra över vetemjöl som toppreding och tillsätt buljong och grädde. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt osten och rör sist ner pastan och lite av pastavattnet. Toppa med svartpeppar, chiliflakes, tomater och mozzarella.

barilla_fusilli_pastasås_fläskfile_ostsås
Vad jag lyckades skrapa fram ur kyl, frys och skafferi. :-P

fläskfile_sås_ostsås_pastasås
Fläskfilé, purjo och vitlök får brynas ihop.

pastasås_fläskfile_recept
Toppreder med vetemjöl för en krämig sås.

fläskfile_pastasås_ostsås
Tillsatt buljong, vatten och grädde och efter uppkok även chiliosten.

recept_fläskfile_pastasås
Pasta och lite av pastavattnet strax före servering.

pasta_fläskfile_fusilli_recept
Toppa med tomat, svartpeppar, chiliflakes och mozzarella. Klart! ;-)

Carbonara med bacon

carbonara_bacon_gröna_ärtor
Snabbmatens absoluta höjdare här hemma och säkert hos många andra också är väl ändå en pasta carbonara. Allt i en och samma panna och går fort att tillaga. :-P
Jag använder gärna frysta gröna ärtor i, det blir så himla gott.

En sak jag stötte på dock var när jag skulle röra ner äggulor, jag brukar ta tre-fyra stycken men varje ägg jag knäckte visade sig innehålla DUBBLA gulor?! Har aldrig sett det innan… Knäckte ett till och samma sak tills jag bytte förpackning efter femte ägget då fick jag EN gula… Varför blir det så? Så blir det ju aldrig av hemsprättande värphöns… Eller?! Inte vad jag sett i alla fall.

Nåja, många äggulor ska de ju va så det blev ju bara bonus, och mycket svartpeppar och en viktig detalj – en mugg av pastavattnet som gör att såsen blir härligt krämig och god.

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd.
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person.
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Kokvattnet från pastan, så mycket som behövs för en krämig sås.
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak.
    (kan också uteslutas helt, de gjorde jag – de blir gott ändå)
  6. Valfri mängd frysta, gröna ärtor.
  7. Minst 2 äggulor/person.
  8. Valfri mängd finriven parmesan.

carbonara_med_bacon_recept
Stek baconet riktigt knaprigt och rejält med svartpeppar.

pasta_carbonara
Blanda ner pasta, pastavatten, gröna ärtor och äggulor.

carbonara_pasta_bacon_ärtor
Vänd runt och tillsätt finriven parmesan. Nu blir det såhär vansinnigt krämigt och gott. ;-)

carbonara_bacon
Servera med en extra äggula som får rinna ner i pastan. Smaklig måltid!

2 snabba resträtter av 1 ugnsstekt kyckling – Gratäng och pastasås

Gratäng med kyckling

Snabbt och lättlagat

Idag får du hela 3 recept i 1 inlägg, nästan som ett Kinderägg för vuxna ;)

Snart bär det av till Turkiet för att övervintra, det är rätt mycket som ska fixas inför en 2-3 månader lång vistelse. Så snabb matlagning har varit något jag tagit till rätt ofta senaste tiden.

Det är väldigt enkelt när man lagar mat från bra råvaror att få till en lunch eller middag väldigt fort, men som ändå blir både god och näringsrik.

Förr när det skulle kokas pasta, potatis eller ris till maten tog det ofta betydligt längre tid att få till en måltid.

Sen blev det ju si och så med näringen också, det var inte vare sig mycket kött, fisk eller grönsaker i mina pastasåser på den tiden.

Falukorv, en stor hög med ketchup och smör var det som oftast fick spela birollerna till huvudrollsinnehavaren, den stora djuptallriken med spaghetti.

Idag lever jag betydligt hälsosammare och maten går så fort att laga till. Att steka en köttbit eller fisk, lite grönsaker, ett ägg och en god sås till, går ofta på mindre än tio minuter.

Det som tar lite tid i dagens recepttrio är tillagningen av kycklingen i ugnen, men själva förberedelserna går väldigt snabbt.

Den här ugnsstekta kycklingen gjorde jag för en tid sen och frös in i portionspåsar på ca 150 g. Det är den mängd kött jag oftast äter till lunch eller middag.

Den första resträtten gjorde jag när jag ville rensa kylen inför en tågresa. Det blev en kycklinggratäng med räkor och en kryddig gratängsås. Åt hälften här hemma och tog med resten till en kall middag på tåget.

Det är så gott och enkelt att blanda ägg, majonnäs och kryddor till ett gratängtäcke. Den blandningen kom jag på i vintras när jag skrev min mejerifria Paleoblogg.

Sista receptet för idag är en kycklingröra som jag kokade ihop tillsammans med en färdig tomatsås på burk till vitkålspasta.

Jo, det händer faktiskt att även jag köper en färdig pastasås ibland om jag vill att det ska gå riktigt snabbt.

Min tid som passionerad pastaälskare är lyckligtvis över, nu de senaste 5 åren på glutenfri LCHF så har jag hittat på tillbehör till såserna som är betydligt godare och nyttigare.

Vitkål, grönkål, zucchini, aubergine, broccoli och blomkål är alla väldigt goda att strimla och steka i smör och servera till pastasåsen.

Ugnsstekt kyckling

Ugnsstekt kyckling 4 port

8-900 g kyckling med ben

1 msk salt

1 msk paprikapulver

1 tsk peppar

50 g smält smör

Blanda salt, paprikapulver och peppar. Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Torka torr med hushållspapper och gnid in kryddorna väl runtom.

Lägg på galler i en ugnsform och ställ in på 200º i en halvtimme. Sänk värmen till 125º och låt stå inne 1-2 timmar till, beroende på om du har en halv eller hel kyckling.

Ta ut formen och pensla kycklingen med smält smör några gånger, så blir skinnet ännu godare.

Se efter att kycklingen är klar genom att sticka in en provsticka in mot benet, det ska bara komma ut klar köttsaft när den är färdig.

Använder du termometer ska den visa 82º när kycklingen är klar. Jag använde en halv, riktigt stor ekologisk kyckling när jag gjorde det här receptet.

Kycklinggratäng

Gratäng på kyckling och räkor 2 port

150 g färdigstekt kycklingkött

150 g skalade räkor

1 morot

2 ägg

1 dl strimlad spenat eller mangold

1 dl majonnäs

2 msk chilisås

1 tsk Mapuche Fire eller tacokrydda

1 tsk curry

Salt och chiliflingor

Skär moroten i små tärningar. Fördela kyckling, räkor, morot och spenat i en smord, ugnsfast form.

Vispa ihop äggen med majonnäs, chilisås och kryddor, smaka av om gratängsåsen har lagom styrka och sälta.

Häll såsen över kycklingen och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Vitkålspasta med kycklingröra och aioli

Pastasås med kyckling, tomat och oliver 2 port

300 g färdigstekt kyckling i bitar

1 liten, strimlad lök

½ burk Napoletana pastasås från Saltå Kvarn

6 gröna oliver

2 msk smör

Salt, peppar och basilika

Vitkålspasta 2 port

5 dl strimlad vitkål

½ gul paprika

25 g smör

Salt och peppar

Bryn löken en stund i smöret. Skär oliverna i skivor och blanda ner i stekpannan med tomatsåsen.

Låt koka en stund, rör ner kycklingbitarna och smaka av med kryddor och basilika. Låt allt bli varmt.

Strimla paprika och stek tillsammans med vitkålen ett par minuter i smöret. Servera med pastasåsen och en klick aioli.

De kommande månaderna kommer du att få ta del av många rätter från vårt kök i Alanya.

Här kan du läsa många recept från tidigare vintrars långresor.

Turkisk grönsakshandlare

Turkisk grönsakshandlare

Grönsaksmarknad i Alanya

Grönsaksmarknad i Alanya

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på picknick vid Medelhavet förra vintern


Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept

Min hemliga ingrediens i godaste köttfärssåsen

köttfärssås_fyllig_rotselleri
Att få till en riktigt fyllig och smakrik köttfärssås är inte svårt och alla har nog sina favoritrecept och knep. Mitt hemliga vapen är den klumpiga, lilla knölen rotselleri! :-P Jag har sagt det innan, men det tål att upprepas. Den missar inte många köttfärssåser i mina grytor. Smaken blir otroligt mustig och fyllig. Jag grovriver den och fräser med färsen i början sen smälter den in fint i såsen med övriga ingredienser och ingen brukar kunna gissa att det är rotselleri i men många undrar vad som gör den så god! ;-)

Det som till 99% alltid finns i min köttfärssås är förutom nötfärs; Rotselleri, morot och lök.

6 port
Det här behöver du : 
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl grädde
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt.

Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup, kryddor och grädde. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.

Red av åsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.

rotselleri
Rotsellerin skalar du enklast med en osthyvel.

riven_rotselleri
Och river sen på grova sidan av rivjärnet.

fyllig_köttfärssås_rotselleri