Krämig kycklinggryta

Kycklinggryta

Solgul kycklinggryta 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl färsk kokos i småbitar

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

1 msk curry

1 tsk gurkmejamix

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili.

Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger över sätter extra sting till rätten.

Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Kokboksreklam

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande.

De passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Krämig fisksoppa LCHF och Paleo

Soppa i kopp

Fisksoppa 2 port

200 g skinn och benfri lax eller annan fisk

2 dl blomkålsbuketter

2 dl zucchini i bitar

2 dl kokosgrädde

½ röd paprika i strimlor

2 msk kokosolja/smör

1 msk riven ingefära

1 msk curry

1 tsk chiliflingor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Salt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili.

Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt.

Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål.

Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Snabb och läcker fiskgratäng

Fiskgratäng

Lättlagat

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när värmen börjar hitta hit igen.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till. Riktigt god är den också:)

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpakärnor, citron och kallpressad olivolja.

Hemlagad makrill i tomat...

Hemlagad makrill i tomat…

 


Stekt fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl steksky från fläsket

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

300 g sidläsk, färskt eller rimmat

Smör till stekning

Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.

Häll på vinäger, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak.

Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.

Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.

Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken (eller använd 1 dl buljong).

Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.

Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.

Det här är enligt mitt sätt att se på mat en mycket bra tallriksmodell, här kan du läsa mer vad jag tycker om Livsmedelsverkets nya modeller.

Stekt Fläsk med Löksås och Broccoli


Mitt populära valnötsbröd

Valnötsbröd

Mitt allra bästa mjuka bröd

Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.

Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex.

Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, de har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan.

Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk…

Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.

Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna.

Smörgås och kaffe

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

2-3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Receptet tog jag fram till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Den är tyvärr slutsåld på svenska, men du hittar den här på engelska på Bokus och Adlibris.

Hittade häromdagen även mina 3 kokböcker i engelsk version för nedladdning här på iTunes.

LCHF and Paleo Slow Cooking

Om mina kokböckers väg till USA...

Om mina kokböckers väg till USA…


Min Tallriksmodell kontra Livsmedelsverkets
Livsmedelsverkets Tallriksmodell...

Livsmedelsverkets Tallriksmodell…

Var är fettet, SLV?

Häromdagen lanserade Livsmedelsverket sin nya tallriksmodell.

Nu trodde jag och många att det äntligen skulle bli en modell som man kan äta och leva med i många år, om man vill få ett hälsosammare liv.

Tyvärr, det blev besvikelse igen, i dubbel bemärkelse…

De har nämligen skapat två olika tallriksmodeller den här gången, en för de som har ett aktivt liv och en för de som av olika anledningar inte rör sig så mycket.

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller...

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller…

Tallrikarna består båda av protein i form av kött, fisk, ägg, bönor, tofu, m.m.

Kolhydraterna är rikt representerade via bröd, potatis, pasta, ris, rotfrukter och grönsaker.

Men den essentiella, livsnödvändiga, komponenten fett lyser med sin frånvaro på båda tallriksmodellerna.

Visst får vi i oss en del fett via kött, fisk och ägg, men enligt de bilder som SLV låter illustrera sin syn på hur vi bör äta, så skulle jag vara hungrig bara ett par timmar efter maten igen.

Tyvärr var de här nya rätterna lika fettskrämda som tidigare, som du ser av bilden nedan även väldigt proteinsnåla.

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig...

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig…

Här nedan ser du några exempel på de rätter som jag ätit, njutit och mått gott av nu i 7 år med glutenfri LCHF.

Jag är piggare än på många år, vill aldrig tillbaka till hur jag mådde när jag åt mer enligt SLVs rekommendationer, med en hög halt kolhydrater enligt tallriken ovan.

Här kan du läsa vad Ann Fernholm skriver om sina blodfetter efter 10 år på lågkolhydratkost.

Det ser ut som om även hon mått riktigt bra av att gå på tvärs mot myndigheternas anvisningar, eller hur?

Klicka på bilderna nedan om du vill provlaga mina recept.

Fiskgratäng med brynt smör...

Fiskgratäng med spenat och brynt smör…

 

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad...

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad…

 

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

 

Vegetarisk omeletterulle med valnötter...

Vegetarisk omeletterulle med valnötter…

 

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad...

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad…


Coleslaw med ajvar

Cole slaw och grillad kyckling

Kålsallad

Ett både gott och lättfixat tillbehör till grillat är min coleslaw smaksatt med paprikaröran ajvar.

Härinne på bloggen Under vårt tak hittar du mitt ajvarrecept från kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Vill du inte ha paprika i din kålsallad så blir den väldigt god med senap och lite rivet äpple också.

Coleslaw med ajvar 2 port

3 dl finstrimlad vitkål

1 liten, riven morot

½ dl strimlad purjolök

2 msk crème fraiche/kokosgrädde

2 msk majonnäs

2 msk ajvar

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar.

Lägg ner vitkål, morot och purjo i en bunke, krama lite med fingrarna så blir det saftigare.

Blanda ner såsen och smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

På bilden har jag grillad kyckling, men coleslaw passar förstås även till fläskkarré, souvlaki eller entrecôte.

Du hittar 80 recept inför sommarens grillningar i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Spare Ribs från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Stuvning och soppa på nässlor

Stuvade nässlor

Gräddstuvade nässlor 2 port

1 liter nyplockade nässlor

10 cm av det vita på en purjolök

2 dl grädde/kokosgrädde

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skölj och rensa nässlorna från småskräp. Förväll dem i 2 dl lätt saltat vatten i 5 minuter.

Häll av spadet genom en sil, men spara det till soppa.

Strimla purjon fint och hacka de förvällda nässlorna lite grovt.

Fräs i smöret ett par minuter utan att purjon tar färg.

Krydda och häll på vinägern, låt den koka in.

Häll på grädden, koka upp och låt småputtra på svag värme tills stuvningen tjocknar.

Vill du göra receptet som soppa så tillsätt förvällningsvattnet och 2 dl kycklingbuljong och låt koka upp.

Ett matigt och proteinrikt äggbröd passar fint som tillbehör till soppan.

På bilden nedan serverade jag nässelstuvningen till foliebakad öring, klicka på bilden så kommer du till receptet på den.


Ugnsstekt sill med purjolökssås

Ugnsstekt sill

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sned skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Koka under tiden skivor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör.

Servera sillen med majrovan och en klick sockerfri lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt


Om sötningsmedel, sockerfri kokbok och tomattips

Lär dig leva sockerfritt av Monique Le Roux Forslund

Ett sockerfriare liv

Som många vet så har jag aldrig varit en vän av sötningsmedel som sukrin och stevia, erythritol och steviolglykosider.

Fick en bra bekräftelse på varför förra veckan när jag provade Heinz ketchup 50%, sötad med just stevia.

Jag har alltid upplevt steviasmaken som metallisk och bitter, när jag använde den här ketchupen så fick jag en stickande metallsmak i munnen som satt kvar i flera timmar.

Jag provade 3 gånger, för att vara säker på att det inte var något annat i maten som orsakade den obehagliga smaken. Samma resultat varje gång…

Läs mer om sötningsmedel här på Kostdoktorn – Tips – Sötningsmedel är inte din vän.

Vill du laga enkel vardagsmat helt utan socker och sötningsmedel så rekommenderar jag Monique Le Roux Forslunds (Lifezone) bok Lär dig leva sockerfritt.

Pizza från Lär dig leva sockerfritt

Boken innehåller mängder med lättlagade recept för hela familjen med många vackra foton till, så det finns gott om inspiration till hur du lever ett sockerfritt liv.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Ett ännu enklare sätt att njuta av tillagade tomater är att torka dem i ugnen.

Ugnstorkade Cocktailtomater med Flingsalt och Timjan

Marinerade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Flingsalt

Torkad timjan

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform.

Strö lite flingsalt och torkad timjan över och torka i ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Inlagda Tomater