Gubbesallad med basilika
Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbstider

Idag får du ett fräscht jordgubbstillbehör till grillmaten, kanske nåt att testa till midsommar.

Jag gjorde salladen till helgrillad karré, men den smakar också gott till fisk och kyckling eller till en somrig tapasbuffé.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Picknick med jordgubbar


Lättlagad lax med grönsaksfräs

juli-15-018-1

Snabbmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.

Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Lax med Sesamstekta grönsaker


Glutenfri formfranska LCHF och Paleo

Birgitta Höglunds formfranska LCHF och Paleo

Söndagsbrödet

Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.

Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.

Glutenfritt formbröd

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Ecocaféets smörgåstårta

Ecocaféets smörgåstårta…


Smakrik köttfärssås

Köttfärssås

Storkok

Passa på att laga en ordentlig laddning köttfärssås och stoppa i frysen att ta fram dagar när du hellre ligger på stranden än står vid spisen.

Köttfärssåsen är också god att ha som fyllning i en glutenfri paj eller i varma smörgåsar, perfekt picknickmat till sommarens utflykter.

Köttfärssås 6-8 port

750 g köttfärs

10 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2  morötter

50 g smör

2 dl buljong

1 dl ketchup

ev 1 dl rödvin

1 msk oregano

1 msk krossade korianderfrön

1 msk paprikapulver

Salt och svartpeppar

Blötlägg tomaterna en halvtimme i lite hett vatten, skär dem sen i mindre bitar.

Spara blötläggningsvattnet till att späda köttfärssåsen.

Hacka löken och riv morötterna grovt.

Smält smöret i en gryta och bryn färsen. Krydda med salt och peppar.

Rör ner löken och låt den fräsa med en stund.

Rör sen ner morot och tomater, låt puttra tio minuter.

Häll så på buljong, ketchup och kryddor. Koka upp och låt sen småputtra i 1 timme.

Rör då och då, späd med lite vatten om såsen blir för tjock.


Fräsch zucchinisallad

Zucchinisallad

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Servera till all slags grillat, annars är salladen också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Det här receptet hittar du i en lite annan variant i min kokbok Grillmat LCHF.

Nu har även det senaste numret av Expressens Allt om LCHF hittat ut till prenumeranter och butiker.

Där bidrar jag med klassiska sommarrecept från mina 3 kokböcker.

Fotograf Mikael Eriksson har tagit alla bilder till artikeln.

Expressens Allt om LCHF


Stuvad rödkål på nytt sätt

Stuvad rödkål

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosgrädde

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde.

Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner.

I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival.

Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor.

Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare idag.

Min grillbok är snart slutsåld, så passa på att handla på Adlibris eller Bokus om du vill ha ett exemplar.

DN Mat & Dryck


Sommardrycker och insamling till Tidningen Matkärlek
Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Gurkdrink från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Läskande, kylda drycker

Idag får du tips på några sockerfria och riktigt läskande drycker att svalka dig med i sommar.

Bilderna i inlägget kommer från Grillmat LCHF och är tagna av Mikael Eriksson, som fotograferat alla mina kokböcker.

Det ligger som du säkert förstår ett väldigt stort arbete bakom kulisserna att ta fram recept till kokböcker och tidningar.

Sockerfri Sangria från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Sockerfri Sangria från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Nu kan du och jag hjälpa till att stötta Tidningen Matkärlek med ett bidrag så den kan komma ut i handeln igen.

Jag har i helgen satt in 300 kronor på deras konto på Kickstarter, då jag tycker det är viktigt att sockerfria och glutenfria LCHF/Paleo-recept sprids även genom tidningar och inte bara digitalt.

Du kan själv välja om du vill skänka 50 kronor eller mer

Klicka på länken eller bilden så kommer du till insamlingen.

kickstarter-forst

Det är fortfarande många som inte har dator, till exempel min 87-åriga mamma.

Hon blir alltid så glad att kunna hitta ny inspiration till sin glutenfria LCHF-matlagning i en tidning, så jag hoppas verkligen att Matkärlek kommer att kunna köpas ute i butikerna snart igen.

Här kommer tips på hur du enkelt kan smaksätta ditt eget vatten i sommar, så sparar du snabbt in de pengar du skänker till insamlingen, istället för att köpa kemiskt smaksatt vatten för 50 kr per liter.

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Isvatten med örter och bär

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra.

Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna.

Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna.

Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.

Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Här hittar du ett till recept på dryck från min grillbok, sockerfritt iste med mynta och citron.

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Chilimarinad till grillad fläskkarré

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Vill du ha fler grilltips så har jag skrivit en hel kokbok om det heta ämnet, Grillmat LCHF.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett


Annorlunda sallad och pesto till grillat

Sallad med svartvinbärsblad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Sommarsallad

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.

Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.

Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.

Fler tips för en lyckad grillsommar hittar du här:)

010


Ljummen rödbetssallad och dillmajonnäs

Smörstekt fisk med ljummen rödbetssallad och dillmajonnäs

Ljummen rödbetssallad 2 port

3 färska rödbetor

2 msk olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk Dijonsenap

Flingsalt och peppar

Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter. Spola i kallt vatten och gnid av skalet.

Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor.

Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in.

Vid serveringen värmer du dem bara några minuter i en kastrull på svag värme.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk grädde/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och grädde, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Servera rödbetor, dillmajonnäs och avokado till smörstekt eller grillad fisk.

De passa förstås fint även till exempel till grillad kyckling eller halloumi.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker, de passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män