Gratäng med falukorv

Gratäng på falukorv

Snabb vardagsmat

Då var det måndag igen, den dag i veckan det oftast var en falukorvsrätt som Dagens lunch när jag jobbade på restaurang.

Perfekt även i hemmaköket för att ta tillvara på grönsaksrester efter helgen.

Här har en kvalitetskorv fått sällskap av lite smörfräst svamp.

Gott, nyttigt och billigt om du ger dig ut i skogen och plockar den själv.

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven, lagrad ost

2 ägg

1 paprika

1 dl strimlad purjo

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar och skär paprikan i strimlor.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform, strö över den rivna osten och purjolöken.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria chilisås hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup

Fler lättlagade och goda mattips hittar du i mina kokböcker.

Köp gärna en eller ett par till dig själv eller någon kär så blir jag väldigt glad ❤

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Tomatsalsa med linser från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Korvgratäng med blomkålsmos

Min typ av snabbmat

Idag får du ännu ett tips på en både god, snabb och näringsrik middag, lagad på mindre än 20 minuter.

Gårdagens enkla recept på min krämiga coleslaw blev väldigt välbesökt, idag blir det blomkål som får vara sidekick till en smakfylld korvgratäng.

Jag äter inte så ofta bacon, skinka och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en lokalproducerad korv med hög kötthalt.

Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött eller kyckling.

Korvgratäng

Korvgratäng 2 port

2 korvar med hög kötthalt

10 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

½ äpple

2 msk smör

1 dl majonnäs, mitt recept

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk osötad senap

Salt och peppar

Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

Gratinera på 200° i 10 minuter och servera med blomkålsmos.

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

1 dl finhackad persilja

25 g smör

2 msk färskost, mitt recept

Salt och peppar

Skär blomkålen i buketter och koka mjuk i saltat vatten.

Har du inte färsk blomkål så går det lika bra med 250 g frysta buketter.

Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Lägg tillbaks buketterna i kastrullen och mixa med stavmixer eller pressa dem genom en potatispress.

Blanda ner smör och färskost, smaka av med salt och peppar.

Rör om väl och värm försiktigt, blanda strax innan serveringen ner den hackade persiljan.

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

På bilden här ovan picklad blomkål från Gröna, sköna tillbehör och nedanför länkarna ser du pizzamuffins från Baka med frukt & grönt.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok

Chilimajonnäs till grillad korv

Snabbfixat grilltips

Grillkorv kan bli riktigt bra mat om man väljer en korv med hög kötthalt och minimalt med tillsatser, ännu bättre blir det förstås om den är lokalproducerad.

I Jämtland har vi fler mathantverkare som gör riktigt bra korv, så det här är snabbmat jag njuter av lite då och då.

Här har korven fått sällskap av en smakrik majonnäs och friterade skivor av gulbeta.

Zucchini, aubergine, rättika eller blomkål passar också bra att fritera eller grilla som tillbehör.

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 korvar av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk sockerfri chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Lite smulat flingsalt och chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna. Smaka av om du vill ha mer sälta eller chilisting.

Jag serverade korven med en örtig grönsallad med cocktailtomater och pumpafrön, ringlade olivolja och pressad citron över.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Grillboksreklam

Fler goda tips och recept till vårens och sommarens grillfester hittar du i min grillbok, Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länken kan du beställa den fraktfritt direkt från förlaget för bara 195 kr, här nedanför ser du några av rätterna i boken.

Bokens förord om grillandet genom tiderna och matens positiva inverkan på vår hälsa är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du läsa en recension av grillboken på Bokus, nedanför följer några av Mikael Eriksson foton på mina recept från boken.

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerade grillspett Foto Mikael Eriksson

Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson
Snabb lunch med falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till för 11 år sen, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson för tre år sen.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag varje dag, det är väldigt bra för magen.

Vår bönkokbok har precis kommit i ny utgåva, med mjuka pärmar till ett lägre pris än den slutsålda varianten som var inbunden.

Här kan du beställa boken för 129 kr på Adlibris och här finns den på Bokus för samma pris.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män, även den skriven med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

Grillad korv med goda tillbehör

Grillkorv med tomatkeso

Den godaste utematen

Nu när vårvinterns sol börjar visa sig och värma mer och mer så passar det fint att ta med maten och äta ute.

Många är sportlovslediga just nu, att vara på utflykt tillsammans med släkt eller vänner och grilla korv vid en sprakande brasa hör ju verkligen till de njutbara stunder som skapar värdefulla minnen.

Med näringsrika och mättande tillbehör så blir även en korv en riktigt bra måltid, för att inte tala om hur gott det blir.

Gör i ordning tillbehören i god tid därhemma och ta med i burkar så får ni en riktigt härlig picknickmåltid.

Grillkorv med tomatkeso och avokado 4 port

4 korvar med hög kötthalt

2 dl keso

2 dl crème fraiche eller smetana

8 soltorkade tomater i olja

10 cm purjolök

½ dl hackade, färska örter eller 2 tsk torkade

2 msk chilisås

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

2-4 välmogna avokado

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser, smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den över öppen eld, på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Ett gott tillbehör till korven är grönkålschips, här kommer ett av mina recept på dem.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Ett av de mest klassiska tillbehören till grillad korv här i Sverige är ju räksallad, här kommer en riktigt god variant.

Hemgjord räksallad till grillkorv 4 port

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Blanda crème fraiche och majonnäs.

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan från min stuga i Dalarna får grillkorven sällskap av varma mackor, här hittar du ett riktigt bra recept på formbröd och macktips.

Fler tips på mackor, röror och andra tillbehör som passar fint till vårvinterns utflykter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  (just nu kostar den bara 59 kr på Bokrean) och Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt (som nu kostar 79 kr på Bokus i länken ovan.)

Varma mackor och grillkorv

Grillkorv med varm smörgås och grönkålschips

Falukorvsgryta à la Medelhavet

Smakfull falukorv

Falukorv har varit en riktig favorit ända sen jag var barn, det matminnet delar jag nog med många svenskar.

En varubil kom hem till vår gård i norra Dalarna en gång i veckan, från Karelius slakteri i Lima.

Det var alltid så spännande att gå in och handla, jag tyckte att allt fanns i den bilen.

Deras egentillverkade korvar låg på rad i kyldisken, min favorit säljs fortfarande i butiker i Dalarna under namnet Limakorv.

Där någonstans i mitten av 60-talet föddes mitt intresse för god mat, mamma var väldigt duktig i köket.

Hon kunde ingenting om matlagning när hon gifte sig med pappa, men köpte Stora Kokboken och lärde sig allt från den.

Hon jobbade heltid som sjuksköterska i Särna, men hade ändå alltid tid att laga mat från grunden.

Så glad att jag fick med mig matintresset hemifrån, först blev det 18 år som restaurangkock och nu har jag precis släppt min sjätte kokbok, så det höll verkligen i sig med besked.

Dagens korvgryta är en mix av Korv Stroganoff och de mustiga köttgrytor jag ätit på resor till Grekland.

Här blev det krossad koriander och aubergine som fick stå för medelhavsmakerna.

Grekisk korvgryta 4 port

500 g falukorv med hög kötthalt

50 g smör/kokosolja

3 dl grädde/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl ajvar eller chilisås

1 röd paprika

1 stor aubergine

1 ask cocktailtomater

1 msk krossade korianderfrön

1 tsk paprikapulver

Salt och peppar

Tärna falukorv, aubergine och paprika, hacka löken fint och dela tomaterna i halvor.

Bryn korven i en del av smöret och lägg över i en gryta.

Stek därefter aubergine, lök och paprika i omgångar ett par minuter.

Häll över allt i grytan, värm upp och tillsätt tomathalvor och kryddor, fräs en liten stund under omrörning.

Rör ner grädde och chilisås och låt puttra 15-20 minuter tills såsen tjocknat.

Servera som den är med färska grönsaker eller tillsammans med smörstekt vitkål eller glutenfria sjögräsnudlar/bönpasta.

Nedan ser du min bild på Ajvar från nya kokboken, fotograferad en vacker kväll förra sommaren på Bynäset, Frösön.

Ajvar med paprika och aubergine från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Kokt frukostkorv med pepparrotssås
Hej allihopa! Idag laddar vi upp för ny jobbvecka, har städat och tvättat och ska strax börja med maten och några matlådor. Fyllt på Willys-appen så vi kan hämta matkassar imorgon när vi slutat. Mormor Mia kommer hit till Allan och Joline är inkallad till körlektion, annars pluggar hon de mesta på distans utom när […]
Kokt frukostkorv med pepparrotssås
Hej allihopa! Idag laddar vi upp för ny jobbvecka, har städat och tvättat och ska strax börja med maten och några matlådor. Fyllt på Willys-appen så vi kan hämta matkassar imorgon när vi slutat. Mormor Mia kommer hit till Allan och Joline är inkallad till körlektion, annars pluggar hon de mesta på distans utom när […]
Kokt frukostkorv med pepparrotssås
Hej allihopa! Idag laddar vi upp för ny jobbvecka, har städat och tvättat och ska strax börja med maten och några matlådor. Fyllt på Willys-appen så vi kan hämta matkassar imorgon när vi slutat. Mormor Mia kommer hit till Allan och Joline är inkallad till körlektion, annars pluggar hon de mesta på distans utom när […]
Prinskorv och gröna bönor i tomatsås

Lättlagad vardagsmat

Jag kommer nu i dessa svåra tider av Corona, när många av oss tillbringar mer tid hemma, att dela med mig av den typen av mat som jag äter för att ge inspiration.

Dela gärna inläggen vidare på dina sociala medier, så fler får chansen att njuta av god och hälsosam mat.

Idag får du ett riktigt snabbt och gott tillbehör till prinskorv, det passar lika bra till falukorv eller någon annan korv med hög kötthalt också.

De här bönorna förekommer ofta i medelhavsländerna, de är ett mycket gott och näringsrikt tillbehör även till stekt fisk eller kyckling.

Vill du ta del av flera av mina recept på lättlagad vardagsmat så finns mängder här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu för bara 135 kr på Adlibris Bokrea.

Prinskorv med gröna bönor

Gröna bönor i tomat 4 port

2 paket frysta haricot verts/gröna bönor à 250 g

100 g smör

1 burk krossade tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 tsk balsamvinäger

2 tsk smulad oregano

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och svartpeppar

Tina bönorna, skär dem i mindre bitar och fräs dem i smöret tillsammans med finhackad lök och vitlök, krydda och låt puttra några minuter.

Rör ner de krossade tomaterna i böngrytan, låt koka upp, tillsätt vinäger, Worcestersås och kryddor.

Koka på svag värme i ca 10-20 min så det tjocknar och du tycker att bönorna blir lagom mjuka.

Vårvinterpromenad i Stockholm