Gräddig grönsakssoppa
Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida i min torsdagssoppa.
Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.
Jag har många recept med broccoli här på bloggen, här hittar du en lättlagad gratäng och här en varm sallad med kantareller och ädelost.
Vill du veta mer om denna goda grönsak så hittar du här mycket intressant information om broccoli och andra kålsorter.
En god efterrätt med äpplen att njuta av efter soppan hittar du här.
Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port
250 g förvälld broccoli
2-3 msk smör
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl hemlagad buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
2 dl grädde/kokosgrädde
1 dl vatten
Havssalt och nymald vitpeppar
Kokta ägghalvor
Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.
Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.
Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter.
Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.
Skär tunna strimlor av salami och rosta torra och krispiga i het stekpanna eller servera salamin på mina frökex.
Några ägghalvor och en klick fetaoströra smakar också gott till soppan och tillför dessutom rejält med protein och många näringsämnen.
Många fler exempel på näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i mina kokböcker ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.
Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.
Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.
Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.
För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.
Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.
Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.
I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.
På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.