Fetaostpaj med grönkål och ugnstorkade tomater
Foto Naomi Sherman

Paj med säsongens grönsaker

Dagens recept är en smakrik och glutenfri paj som jag skapade till Diet Doctor, världens största sida om lågkolhydratkost.

Nu på sensommaren passar den fint till både kräftskivan och surströmmingsfesten eller som en vegetarisk middag.

Serverar du den till exempel till kräftorna så räcker den till ca 10 portioner.

Paj med, grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater ca 4 port

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör eller mjuk kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, sesamfrön, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget. Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten, nagga botten lätt med en gaffel och förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.

Ugnstorkade tomater

½ kg cocktailtomater

2 tsk flingsalt

2 tsk torkad oregano eller timjan

2 deciliter kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.

Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Pajfyllning

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

150 g fetaost

3 ägg

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl grovhackade valnötter

Ca 1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

1 dl ugnstorkade tomater till garnering

Förväll grönkålen och purjolöken i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Riv fetaosten grovt och vispa samman med ägg och grädde.

Rör ner de hackade valnötterna och smaksätt med chiliflingor och salt.

Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela cocktailtomaterna ovanpå pajen.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Låt svalna en stund innan serveringen

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar.

Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sen på en plåt i 150˚ i ca 15-20 minuter.

Servera till exempel med en rucolasallad med paprika och oliver.

Fler tips på gröna rätter hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, tyvärr kommer förlaget inte att trycka upp den på nytt.

Här kan du läsa en recension av kokboken inne på Diet Doctor.

Somrig brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör
Ostbröd med sesamfrön – Glutenfri LCHF
Ostbröd LCHF

Frukostmacka

När jag började med LCHF 2009 fanns väldigt få recept på glutenfria bröd med få kolhydrater.

De som var mest populära då kallades Oopsies, men de både smakade och hade konsistens mest som stekta ägg.

De här ostbröden blev mitt första försök att hitta på något med mer smak och känsla av vanlig macka, de blev rätt bra tyckte jag och även populära i LCHF-kretsar.

Nu så här 15 år senare så fortsätter mitt receptskapande, det känns så roligt att kunna sprida mina kockkunskaper och matglädje vidare.

Under de här åren har jag hunnit skriva 8 kokböcker, även en mycket efterfrågad bakbok, som tyvärr såldes slut i våras.

Du kan läsa mer om kokböckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

I slutet av inlägget kan du läsa mer om de böcker som finns kvar att beställa eller ladda ned som E-bok.

Ostbröd med sesamfrön 12 st

2 ägg

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

25 g smör

½ dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

Salt

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop äggulor, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner psylliumhusk, sesamfrön, riven ost och smaka av med saltet.

Låt stå i några minuter så husken sväller.

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Klicka ut smeten till 12 bröd på bakplåtspapper, bred ut dem lite så de blir jämna.

Strö sesamfrön över på brödkakorna, tryck till lätt med handen så de fastnar.

Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och tina i brödrost eller i ugnen så blir de som nybakta.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfritt formbröd med soltorkade tomater, frön och timjan
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Mustigt matbröd

Jag har alltid tyckt om att baka, när jag jobbade som kock på restaurang hittade jag på väldigt många nya brödsorter.

Att baka glutenfritt matbröd med få kolhydrater blev därför en riktigt rolig utmaning när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost 2009.

Det har blivit väldigt många olika recept som finns här på bloggen och i mina kokböcker.

Här ett annorlunda och smakrikt fröbröd som blev riktigt gott, det passar fint till en soppa eller sallad med smör och en god ost.

Prova brödet till kommande kräftskivor, du hittar ett inlägg med flera goda tillbehör till dem här.

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpafrön

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad, färsk timjan eller 1-2 tsk torkad

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

ca 1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt med elvisp i ca 5 minuter och blanda med fröröran, smaka av så du fått lagom sälta.

Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen. Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet ger väldigt god smak, dem kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.

Får du inte tag på det fröet så kan du öka på de andra fröna eller ta chiafrön istället.

Glutenfri limpa med frön

I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med som gåbortspresent till sensommarens middagar istället för en blomma.

Många har genom åren frågat efter en bakbok och den kom häromåret.

Den blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket förstås kändes väldigt hedrande.

Bakboken blev väldigt populär och såldes slut i våras, tyvärr är inget nytryck aktuellt eftersom förlaget lagts ned.

Jag hoppas hitta något annat förlag som kan tänkas ge ut den framöver.

Tills dess hittar du flera brödrecept i Gröna, sköna tillbehör, Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Nöt/fröbröd från Gröna, sköna tillbehör
Zucchini med svamp- och skinksås

Pastasås med zucchini

Innan jag började med lågkolhydratkosten LCHF 2009 var en av mina absoluta favoriter spaghetti med olika såser.

Eftersom jag nu åt mat utan gluten så fick jag istället börja experimentera med olika grönsaker till mina pastasåser, naturligt glutenfria tillbehör med få kolhydrater.

Och vilket lyft det blev, grönsakerna gör ju den här typen av mat så mycket godare tycker jag.

Här är det finstrimlad zucchini som blivit tillbehör till min sås med rökt skinka och svamp.

Kantareller är favoriten, men här blev det björksopp som följde med hem efter en skogspromenad.

Pastasås med skinka och svamp 1 port

1 dl fint tärnad svamp

1 dl tärnad skinka

½ dl finstrimlad purjolök

1 dl grädde

2 msk smör

½ tsk fransk senap

1 msk finhackad färsk dragon

Lite Worcestershiresauce

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.

Stek några minuter till under omrörning.

Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Krydda med lite salt, peppar och Worcester.

Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.

Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.

Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.

På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.

Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.

Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak och näring.

Fler av mina favoriter bland det gröna som nu finns i överflöd hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där får du också läsa om hela min hälsoresa och hur maten har gett mig ett friskare liv under de senaste 15 åren.

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Glutenfri chokladtårta fylld med körsbärskompott

Somrig gräddtårta

Idag bjuder jag på ett enkelt tips på en god chokladtårta fylld med körsbärskompott, lite som en schwarzwaldtårta i smaken.

Jag gjorde den här tårtan i min stuga i nordvästra Dalarna när bloggen var alldeles ny för 15 år sen, så det är inget avancerat bakverk.

I stugan har jag varken el eller rinnande vatten, bara en liten gasspis, en vedspis och vatten i älven som rinner nedanför stugan.

Botten till min tårta gjorde jag på chokladmuffins som jag hade bakat hemma, du hittar dem i den här länken.

Fyllningen gjorde jag av en liter surkörsbär som jag kärnade ur, strödde över lite råsocker (ca 2 msk) och lät stå framme till dagen efter.

Då kokade jag dem i 15 min så det blev en kompott. Bären saftade av sig ordentligt, saften använde jag att dränka in tårtbottnen med.

Vill du inte använda socker så fungerar det fint med den sötning du föredrar.

Hemgjord Körsbärskompott

Till tårtan delade jag sju stycken chokladmuffins, la dem på en tallrik och fördelade körsbär och saft jämnt över bottnen.

La på locken på muffinsen och i mitten av tårtan placerade jag en hög med körsbär.

Tårtbotten med Choklad indränkt med Körsbärs-kompott

Jag bredde generöst med vispad grädde runt om körsbären och ner över kanten.

Rev så 50 g mörk choklad på den grova sidan av rivjärnet, hällde chokladen lite i taget med hjälp av en sked runt kanten på tårtan.

Lutade lite på fatet medan jag hällde på chokladen, så gick det lättare. Garnerade sen runtom med färska jordgubbar.

Tårtan fick stå nån timme innan kalaset, då blev den riktigt saftig och god.

Körsbärstårta med Choklad och Jordgubbar  Luktärter i vasen

Vill du hellre göra en raw moussetårta med hallon så hittar du mitt recept på en sån i den här länken.

Det receptet finns med smaksättning av lingon i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Raw hallonmoussetårta
Raw lingonkaka från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria kryddiga mandelkakor

Njutbara småkakor

De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.

De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.

Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.

Kryddkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 msk valfri sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.

Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Glutenfria kryddiga mandelkakor

Njutbara småkakor

De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.

De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.

Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.

Kryddkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 msk valfri sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.

Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Zucchinibröd med ost och timjan

Glutenfritt bröd med gröna smaker

Mina recept på zucchini, eller squash som den också kallas, blir alltid välbesökta.

Den goda och variationsrika grönsaken växer ju bokstavligen så det knakar så här års.

Här hittar du mina populära zucchinibiffar och här en zucchinisallad med örter.

Det här zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza, varm
smörgås eller som botten till smörgåstårta.

Kanske något att prova till augustis kräftskivor och surströmmingsfester?

Här hittar du olika tips på fyllningar till smörgåstårta och även ett glutenfritt/mjölkfritt formbrödsrecept som har blivit mycket uppskattat.

Det här receptet skapade jag till min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken blev mycket uppskattad men är tyvärr slutsåld och det ser i dagsläget inte ut som att den kommer att ges ut på nytt.

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria bakrecept så hittar du flera populära matbröd i kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Smörgåsbakelse på zucchinibrödet

Sommarens godaste småkaka – Glutenfri kardemummakaka

Annorlunda småkakor

Dagens lättfixade sommarrecept blir en god liten småkaka som jag blev bjuden på hemma hos min systersons familj.

De hittar alltid på något riktigt gott, glutenfritt och med mindre mängd sött när jag besöker dem.

Den här kakan var så god så receptet fick vara med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1 msk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak.

Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.

Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.

På bilden nedan ser du en av de kaksorter jag har med i E-boken Gammaldags husmanskost.

Här hittar du mitt recept på glutenfria nötchokladkakor här på bloggen.

Nötchokladkakor Foto Mikael Eriksson
Lättlagat stekpannebröd med halloumi och morot

Semestermacka

Ibland när jag vill ha en snabbfixad smörgås till kaffet men inte har lust att börja baka så gör jag stekpannebröd.

Det här energirika ”brödet” blir riktigt bra, det ger både gott tuggmotstånd och har god smak.

Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men vill man äta det till sallad eller soppa blir det bäst med bara salt.

Morotsbröd

1 stor morot

50 g halloumi/eldost

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

20 mandlar

ev 1 tsk kanel/kardemumma

Salt

25 g smör

Riv morot och halloumi grovt och hacka mandlarna grovt.

Blanda med frön, yoghurt och ägg, rör om väl och smaksätt med kanel om du vill och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna, gärna en omelettpanna med keramisk botten så smeten inte fastnar.

Stek hälften av smeten i taget, platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan.

Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme.

Gör samma sak med resten av smeten, du kan också steka den som plättar.

Fler av mina bästa tips på lättbakade tilltugg till fikat och mycket annat smått och gott hittar du i min snart slutsålda kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.