Pizza Mejerifri LCHF

Pizza LCHF Paleo

Gluten/mjölkfri pizza

Att göra en riktigt god och nyttig pizza utan mjöl och mejeriprodukter, går det?

De flesta pizza-recept på LCHF-vis innehåller ost, men här har jag hittat på en läcker variant för alla som vill äta mejerifri LCHF eller Paleo.

Vi är många som gått över till mindre mejeriprodukter, vissa för hälsan och andra för vikten.

Senaste dagarna har både LCHF-ingenjören och Lifezone skrivit om att de nu äter MejerifriLCHF.

Pizzabotten på ägg 2 pizzor

6 ägg, mina kommer från Sota Ägg i Ytterån

3 msk olivolja/kokosolja

½ tsk torkad oregano

Salt

Vispa samman äggen med saltet. Värm upp oljan och häll ner hälften av smeten per pizza och strö över den torkade oreganon.

Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.

När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt.

Pizzafyllning efter behag, det här tog jag:

Ugnstorkade cocktailtomater

Skivad Forbondekorv från Björks i Färila

Skivad paprika

Örtaioli och färsk oregano till serveringen

Täck botten med pizzafyllningen. Vill du ha tips på en god tomatsås istället för de ugnstorkade, så hittar du en Här.

Grädda pizzan på 225º i 10 minuter, servera med örtaioli och en pizzasallad.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke. Knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Pizza

Tips på godis till fredagsmyset

Jag hittade på ett naturligt gott hallongodis häromdagen.

Så mycket bättre än godisbutikernas geléhallon i både smak och innehåll.

Jag lägger ibland upp nya recept bara på Instagram, men det här blev så bra så det hamnade även här.

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin. Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Skär i bitar och njut av ett nyttigt godis❤

Hallongelé

 


Kycklingkebab i pitabröd

kycklingkebab_kebab_kyckling_pitabnröd_pita_hemmagjord
Igår önskade Joline kycklingkebab till fredagsmyset så vi köpte ett par hela färska kycklingar som hon fick stycka och bena ur själv, med lite hjälp. Det blir en hel del kött om man är noga och skär ut allt, och dessutom skinn, ben och skrov över till buljongkok. Vill man inte ödsla tid med detta så funkar det såklart lika bra med kycklingfiléer. ;-)

Köttet skärs i strimlor och får ligga i en god marinad nån timme före det steks på i het panna. Det blir verkligen tokgott! Kryddigt och smakrikt. :-P Självklart ska det vara hembakade pitabröd till och en god kebabsås, och ni vet vilken? – Just de! Den med fanta. :-P Här får ni receptet, kanske kan bli middag hos er ikväll?

4 port
Det här behöver du :
2 hela urbenade kycklingar
3 salladslök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk tomatpuré
2 tsk American steakhouse seasoning
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kycklingköttet och lägg i en rymlig skål. Finhacka salladslök, chili och vitlök och tillsätt. Pressa över en citron. Tillsätt tomatpuré, steakhouse-krydda, D´Elidas chilisås, salt och peppar och vänd runt allt. Täck med plastfolié och låt stå i kylen ca 1 timme före stekning.
Har du inte steakhouse-kryddan kan du ersätta med en het, lite rökig grillkrydda. Här kan du se vad den innehåller. Jag köper både den och D´Elidas chilisås på www.kryddlandet.se

8 st
Det här behöver :
1/2 pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 8 st runa pitabröd ca 1 cm tjocka. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.

Räcker till minst 4 kebab + lite extra
Godaste kebabsåsen med fanta : 
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Några droppar D´Elidas för extra smak och hetta

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna såsen ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering. Tillsätt några droppar D´Elidas efter egen smak och tycke.

marinad_kyckling_kycklingkebab_kebab
Kycklingen i marinaden som får stå i kylen och gotta till sig ca 1 timme före stekning.

pitabröd_recept_pita_luftiga
Nygräddade pitabröd! :-P

kycklingkebab_kebab
Kycklingen är klar!

kebab_kycklingkebab_pitabröd_hemmagjord
Fyll pitabröden med sallad, lök, gurka och kycklingkebab, toppa med den goda såsen. Ät och njut! :-P

göra_egen_kebab kebab_egen
Prova även att göra eget kebabkött hemma, recept HÄR!

Grillmiddag med rostade tillbehör

grillad_skinkstek_vitlökssmör
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt! :-P

Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!

Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar

räfflad_kniv_potatis_morötter
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.

rostade_grönsaker_rotfrukter_tillbehör_grillat
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.

grillmiddag_potatistillbehör_förberedaFörbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god! ;-)

American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

tillbehör_grillat_potatis_rostade_majs_grönsaker_rotfrukter
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.

tillbehör_grillat_potatis_majskolvar_morötter_ugnsrostade_grönsaker
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.

grillat_griskött_skinkstek
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret! ;-)

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P

Friterad tortellini med parmesan

tortellini_parmesan_friterad
Gjorde en sån galen grej igår till ”mat-tv-kvällen”. :-P Tortellini hade jag bestämt. I någon form… Med något till… Något nytt… Gott… Och annorlunda… Ohhja – det blev det verkligen! Det låter tokigt men jag hoppas ni förstår hur krispigt, salt, ostigt och lent i smaken det blir på samma gång?! Svårt att förklara så jag låter bilderna tala för sig och våga prova nu, för detta får ni bara inte låta passera. ;-)

Hade en fin bit parmesanost i kylskåpet som ropade. I vanliga fall brukar jag koka ihop en god tomatsås till tortellni men inte den här gången.

Det blev så in i bombens, galet, tokigt gott alltså.
Fritera tortellini? Jojomen, det är det nya nu! :-P Häng på så får ni receptet.

6 – 8 port förrätt
Det här behöver du : 
250 gram tortellini med ostfyllning
150 gram finriven parmesan
1 dl panko eller ströbröd
svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Koka tortellinin al dente. Förbered under tiden paneringen. Finriv parmesan och blanda med panko, svartpeppar och flingsalt. När tortellinin är häll ner dom varma i paneringen och vänd runt. Fritera eller stek i panna med olja på hög värme. Ta upp och låt torka av på hushållspapper. Servera med små gafflar, doppa i sweet chilisås och riven parmesanost.

godaste_tortellini
Tortellinin ska vara nykokt och varm när den vänds ner i paneringen.

parmesan_panering_panerad_tortellini
Finriven parmesan, panko, salt och peppar.

panerad_tortellini_parmesan
Vänd runt noga. Stek eller fritera!

tortellini_panerad_parmesan_annorlunda_godaste
Servera med sweet chilisås…

tortellini_parmesan_panerad_friterad
Och doppa i parmesan…

parmesan_tortellini
Ni bara måste prova, detta är så galet gott! Kanske till fredagsmyset imorgon? ;-)

Smörgåsbakelser med krossade ostbågar

smörgåsbakelser_recept_smörgåstårta
Dessa smörgåsbakelser åt vi på Alla hjärtans dag i lördags! Enkla att göra av vanlig formfranska med goda fyllningar och pålägg.
Jag har gjort dom i två lager, ett med mjukost och kokta ägg och ett lager med bacon och konserverade mandariner. Älskar smörgåstårtor med frukt där salt möter sött. :-P Förutom fyllningen så har jag naturligtvis en grundröra till alla lager samt till att täcka bakelserna med. Krossade ostbågar runt kanterna är ett måste till såna här små godingar. ;-)

4 st
Det här behöver du : 
12 skivor formfranska

Grundröra : 
2 dl grädde
2 msk majonäs
Trocomare örtsalt

Fyllning : 
4 – 6 msk mild mjukost
4 kokta ägg
150 gram bacon
1 burk konserverade mandariner

Garnering : 
Ostbågar
2 hg rökt skinka
12 skivor ost
Physalis
Gröna vindruvor

GÖR SÅHÄR : 
Ta ut rundlar av skivad formfranska. Använt ett lock eller en liten skål. Vispa grädden löst och rör ihop med majonäs och örtsalt. Bred första lagret med mjukost och finhackade, kokta ägg. (du kan röra ihop de kokta äggen med lite av grundröran så det blir saftigt). Lägg på nästa lager och bred med smör och strö över knaperstekt bacon i små bitar. Fördela mandarinerna över och lite av grundröran. Lägg på sista lagret bröd och täck varje bakelse med grundröran som är kvar. Krossa ostbågar i en plastpåse med en kavel eller liknande. Täck sidorna och garnera med ost, skinka, physalis och vindruvor.

smörgåsbakelse_kryddburken

Fruktsallad och glass

glass_dessert_efterrätt_fruktsallad
Äntligen fredag och vi laddar upp med frukt och glass som tidigare helg! Det är ju sååå gott! :-P Jag hittade faktiskt riktigt söta och mogna jordgubbar på Citygross förra veckan. STORA jordgubbar men väldigt smakrika och söta så dom fick åka med i fruktsalladen och så massor med granatäppelkärnor. Det blir saftig, exotiskt och supergott. OCH snyggt dessutom! ;-)

Vill man ge hela efterrätten ett extra lyft så ringla lite ljus sirap över glassen… Ja, sen är du i himlen! :-P

Önskar er alla en mysig fredagskväll. Här ska vi snart muffla ner oss i soffan allihopa framför ”Fångarna på fortet” med varsin skål fruktsallad! ♥

I denna fruktsallad : 
3 små päron
3 gula plommon
2 kiwi
2 apelsiner
2 äpplen
300 gram jordgubbar
300 gram röda vindruvor
2 granatäpplen (kärnorna)
Vaniljglass
Ljus sirap

fruktsallad

fruktsallad_glass_granatäpple_kiwi_plommon_jordgubbar

fruktsallad_granatäpple_glass

Tacogratäng

Tacogratäng

Smakrik köttfärsgratäng

Fredag innebär tacos för många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.

Här har jag gjort en variant där alla goda smaker samlats i en gratäng.

Hittade på den här i våras när jag skrev min mjölkfria Paleo-blogg, har gjort den med olika smaksättningar flera gånger sen dess.

Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt. Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs istället.

Har en del spännande skrivjobb framför mig den närmaste tiden, så det blir lite kortare inlägg ett tag, men med lika god mat som vanligt ;)

Efter receptet följer lite bilder från de senaste dagarnas promenader runt Alanya i det vackra höstvädret som återvänt.

Tacogratäng LCHF

Köttfärsgratäng 4 port

500 g nötfärs

50 g smör

2 dl tärnad zucchini

1 dl tärnad svamp

1 dl tärnad grön paprika

1 dl tärnad tomat

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

ca 3 msk ekologiska tacokryddor

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

Salt

2 ägg att blanda i köttfärsröran

Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta. Låt fräsa tills det fått lite färg.

Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund.

Krydda med salt, tacokrydda och vinäger. Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.

Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket. Blanda ner äggen i köttfärsröran.

Hemgjord majonnäs

Hemgjord majonnäs

Majonnästäcke

1½ dl majonnäs

1 dl ketchup

½ dl hackad bladpersilja

1 msk paprikapulver

Chiliflingor efter smak

Salt

Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.

Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.

Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Båthamnen i Alanya

Utehöns i Alanya

Klippan i Alanya

Solnedgång i Medelhavet


Min godaste LCHF-pizza

Populärt pizzarecept

Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?

Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.

Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.

Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.

Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.

Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.

Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.

Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.

Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.

Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)

Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.

Birgitta Höglunds kokböcker

LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.

Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.

Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.

Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.

Pizzabotten för 2

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller

krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pizzasallad på Rödkål


Chokladbollar och förderag med Ann Fernholm

Nötchokladbollar

Godistips till helgen

Jag märker att suget efter mina recept på nyttigt godis är väldigt stort. När jag lägger ut ett godisrecept till helgerna så ökar besöksstatistiken markant.

Det är så bra att många börjat förstå att det inte är vettigt att äta så mycket sött som varit vanligt för de flesta nu i många år.

I onsdags fick jag lära mig mycket nytt om socker, då var jag på Ann Fernholms föredrag och release av boken Det sötaste vi har på Nordiska Museet.

Den offentliga bokreleasen hölls där i samband med utställningen Socker – om hur vi blev sockerätare.

Föredraget om vad sockret gör med vår hälsa och den fina utställningen var en mycket intressant kombination.

Huså Bröd bjöd på Spröda frökex till alla som kom till föreläsningen. Presentpaketet blev väldigt uppskattat, det var roligt att vara på plats och få höra alla positiva kommentarer.

Ann berättade att hennes barn blivit så förtjusta i kexen med camembert på, vilket bra tips på gott och nyttigt fredagsmys.

Det känns verkligen fint att jag fått möjligheten att samarbeta med det lilla bageriet på Åreskutan med mitt frökexrecept.

På det sättet finns nu goda kex i butikerna för oss som valt att äta helt spannmålsfritt. Här hittar du bageriets sida med inköpsställen för kexen runtom i landet.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Om spröda frökex från Huså Bröd

Det har ju stormat en hel del i media den senaste tiden kring just barnen och sockret, här länkar till flera artiklar där Ann Fernholm varit med och gett svar på tal.

Jag är så glad att Ann ville ha med flera av mina recept i sin bok, på det sättet blir det väldigt många som får ta del av ett nyttigare sätt att njuta av lördagsgodis och fredagsmys.

Det behöver inte innebära att vi ger barnen massor av socker, deras konsumtion är uppe i hela 90 gram per dag i snitt.

Det är verkligen en skrämmande hög siffra att ta del av, när man vet hur mycket skada ett alltför stort sockerintag kan orsaka i kroppen.

Kunskap som inte alls är ny, redan Carl von Linné skrev om sockrets skadliga effekter på 1700-talet.

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm berättade under kvällen om ett stort antal läkare som levt och verkat bland olika urbefolkningar runt världen, innan den nutida skräpmaten hade gjort sitt intåg.

På så skilda platser som Syd-Afrika, Kanada, Gambia och Himalaya levde folk som inte använde socker i sin kost. Läkarna fann inga fall av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, förstoppning och annat otrevligt som följer som en löpeld i spåren efter sockrets väg över världen.

Har du möjlighet så gå och se utställningen på Nordiska Museet, om inte så kan du läsa och lära dig mycket om socker i boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Gå gärna in på nystartade Kostfonden och lämna ett månadsbidrag för att stödja forskningen kring mat och hälsa.

Det är Ann Fernholm, Charlotta Holm Hildebrand och Fredrik Sjödin som tillsammans dragit igång projektet som har som mål att finansiera oberoende kostforskningsstudier.

Något som tyvärr är väldigt ovanligt idag, de flesta studier bekostas av pengar från läkemedelsbranschen.

Nu så följer äntligen receptet på några riktigt läckra chokladbollar jag gjorde i somras och efter receptet följer fler bilder från Socker-utställningen.

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Du hittar också inköpsställen på nätet i ingredienslistan ovan.

Chokladbollar med nötter

Socker på Nordiska Museet

Socker på Nordiska Museet

Utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm om boken Det sötaste vi har


Snacks LCHF-Paleo Grönkålschips och heta nötter
Drink med tilltugg på Kreta

Drink med tilltugg på Kreta

Fredagsmys och lördagssnacks

Här kommer några riktigt goda recept på snacks som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Ja, de passar förstås även alla andra, de brukar ha en strykande åtgång hos vem man än ställer fram dem ;)

Ha en trevlig helg, själv fortsätter jag att njuta några dagar till på Kreta, rapporterar mer när jag är hemma igen.

Fröchips, ajvardip och heta nötter från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips, ajvardip och heta nötter från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddiga nötter

3 dl blandade nötter, jag använde paranötter, valnötter och cashewnötter

1 msk kokosolja

1 tsk paprikapulver

1 krm spiskummin

1 krm cayennepeppar

2 tsk flingsalt

Rosta nötterna i en torr stekpanna ett par minuter under omrörning. Var försiktig så de inte bränns.

Blanda ner kokosolja, kryddor och smula över flingsalt. Fräs en minut under omrörning.

Häll upp på ett fat och låt svalna. Förvara i en burk med lock.

Grönkålschips innan torkning

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Grönkålschips