Läckra räkor till fredagsmyset
Räkor på smörstekt, vitt bröd är mångas favorit på fredagkvällen.
Här har jag hittat på en ny variant för oss som äter glutenfritt och vill ha en mindre mängd kolhydrater.
Jag stekte några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock.
Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor.
Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger.
Köpte små vaktelägg till, de är både vackra och goda.
Jag kokar dem i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten.
En lätt, snabb, nyttig och god räkrätt till fredagsmyset, passar både små och stora.
Här följer några bilder från gårdagens utflykt med 7:ans spårvagn till Bellmansro på Djurgården.
Vi tog en promenad till Rosendals Wärdshus, Slott och Trädgård för att njuta av alla vårblommor i det vackra vädret.
Ostgratinerade champinjoner
16 st jämnstora champinjoner
2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan god ost
1 dl finskuren purjolök
3 msk smör
2 tsk hackad, färsk timjan
2 vitlöksklyftor
Några droppar citronsaft
Salt och peppar
Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.
Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.
Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.
Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.
Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.
Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.
Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Servera som tapas eller som en vegetarisk rätt med stekta grönsaker och blomkålsris.
Champinjonerna är också goda som tillbehör till kött eller fisk.
Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat av mina recept på gratinerad svamp och med fler tapastips till fredagsmyset.
Hamburgare 4 port
500 g gräsbetesfärs
2-3 msk smör till stekning
Salt och peppar
Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.
Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.
Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.
Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.
Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.
Hamburgerbröd 4 små
2 ägg
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk kokosolja
1 msk sesamfrön + lite till garnering
½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
ca 1 krm salt
Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.
Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.
Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.
Blöt handen och forma smeten till runda bullar.
Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.
Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.
Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.
Zucchinisallad
Hälsomässa i Krokom
När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.
I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.
Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av produkterna i vår hälsobutik.
Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.
Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.
För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.
Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.
Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.
Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.
Healthy Junkfood
Chicken Nuggets är mångas favorit bland snabbmaten, men ofta med väldigt tveksamt innehåll.
Jag funderade hur jag skulle göra en god, glutenfri variant av de panerade kycklingbitarna.
En som även passar oss som äter LCHF/Paleo, av bara bra råvaror.
Mina glutenfria Chicken Nuggets gjorde jag av skivat kycklingbröst, panerat i sesamfrön.
Jag använder fiberhusk istället för mjöl som grund i paneringen, för att få ägget att fastna bättre.
Den här paneringen fungerar förstås lika fint till fisk eller grönsaker.
Kom bara ihåg att inte ha för varm stekpanna, för då bränns sesamfröna lätt.
Chicken Nuggets 2 port
1 stort ekologiskt kycklingbröst
1 ägg
1 dl sesamfrön
Fiberhusk
Salt och peppar
3 msk Smör
Skär kycklingen i mindre skivor. Vispa upp ägget i en skål och häll sesamfrön i en annan.
Häll fiberhusk i ett saltkar.
Krydda först köttet på båda sidor med salt och peppar.
Här kan du även använda mer kryddning om du vill, t. ex curry, paprikapulver, örter eller chili.
Strö sen ett tunt lager fiberhusk på var sida. Doppa bitarna i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna.
Jag använder en tång att hålla bitarna i, annars blir det ganska kladdigt.
Lägg på ett fat och låt fröna torka fast en stund. Stek i rejält med smör på medelvärme.
Det går väldigt fort att steka, cirka en minut på var sida.
Ta pannan från värmen och låt bitarna ligga kvar på eftervärmen medan du lägger upp grönsaker och såser på tallriken.
Jag gjorde en saffransaioli och fetaoströra med örter till.
Igår önskade Joline kycklingkebab till fredagsmyset så vi köpte ett par hela färska kycklingar som hon fick stycka och bena ur själv, med lite hjälp. Det blir en hel del kött om man är noga och skär ut allt, och dessutom skinn, ben och skrov över till buljongkok. Vill man inte ödsla tid med detta så funkar det såklart lika bra med kycklingfiléer.
Köttet skärs i strimlor och får ligga i en god marinad nån timme före det steks på i het panna. Det blir verkligen tokgott! Kryddigt och smakrikt. Självklart ska det vara hembakade pitabröd till och en god kebabsås, och ni vet vilken? – Just de! Den med fanta. Här får ni receptet, kanske kan bli middag hos er ikväll?
4 port
Det här behöver du :
2 hela urbenade kycklingar
3 salladslök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk tomatpuré
2 tsk American steakhouse seasoning
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Strimla kycklingköttet och lägg i en rymlig skål. Finhacka salladslök, chili och vitlök och tillsätt. Pressa över en citron. Tillsätt tomatpuré, steakhouse-krydda, D´Elidas chilisås, salt och peppar och vänd runt allt. Täck med plastfolié och låt stå i kylen ca 1 timme före stekning.
Har du inte steakhouse-kryddan kan du ersätta med en het, lite rökig grillkrydda. Här kan du se vad den innehåller. Jag köper både den och D´Elidas chilisås på www.kryddlandet.se
8 st
Det här behöver :
1/2 pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 8 st runa pitabröd ca 1 cm tjocka. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.
Räcker till minst 4 kebab + lite extra
Godaste kebabsåsen med fanta :
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Några droppar D´Elidas för extra smak och hetta
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna såsen ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering. Tillsätt några droppar D´Elidas efter egen smak och tycke.
Kycklingen i marinaden som får stå i kylen och gotta till sig ca 1 timme före stekning.
Nygräddade pitabröd!
Fyll pitabröden med sallad, lök, gurka och kycklingkebab, toppa med den goda såsen. Ät och njut!
Prova även att göra eget kebabkött hemma, recept HÄR!
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt!
Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!
Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.
Förbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god!
American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver
*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.
Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret!
Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt
RÖR IHOP – smaka av!
Gjorde en sån galen grej igår till ”mat-tv-kvällen”. Tortellini hade jag bestämt. I någon form… Med något till… Något nytt… Gott… Och annorlunda… Ohhja – det blev det verkligen! Det låter tokigt men jag hoppas ni förstår hur krispigt, salt, ostigt och lent i smaken det blir på samma gång?! Svårt att förklara så jag låter bilderna tala för sig och våga prova nu, för detta får ni bara inte låta passera.
Hade en fin bit parmesanost i kylskåpet som ropade. I vanliga fall brukar jag koka ihop en god tomatsås till tortellni men inte den här gången.
Det blev så in i bombens, galet, tokigt gott alltså.
Fritera tortellini? Jojomen, det är det nya nu! Häng på så får ni receptet.
6 – 8 port förrätt
Det här behöver du :
250 gram tortellini med ostfyllning
150 gram finriven parmesan
1 dl panko eller ströbröd
svartpeppar
Flingsalt
GÖR SÅHÄR :
Koka tortellinin al dente. Förbered under tiden paneringen. Finriv parmesan och blanda med panko, svartpeppar och flingsalt. När tortellinin är häll ner dom varma i paneringen och vänd runt. Fritera eller stek i panna med olja på hög värme. Ta upp och låt torka av på hushållspapper. Servera med små gafflar, doppa i sweet chilisås och riven parmesanost.
Tortellinin ska vara nykokt och varm när den vänds ner i paneringen.
Finriven parmesan, panko, salt och peppar.
Vänd runt noga. Stek eller fritera!
Ni bara måste prova, detta är så galet gott! Kanske till fredagsmyset imorgon?
Dessa smörgåsbakelser åt vi på Alla hjärtans dag i lördags! Enkla att göra av vanlig formfranska med goda fyllningar och pålägg.
Jag har gjort dom i två lager, ett med mjukost och kokta ägg och ett lager med bacon och konserverade mandariner. Älskar smörgåstårtor med frukt där salt möter sött. Förutom fyllningen så har jag naturligtvis en grundröra till alla lager samt till att täcka bakelserna med. Krossade ostbågar runt kanterna är ett måste till såna här små godingar.
4 st
Det här behöver du :
12 skivor formfranska
Grundröra :
2 dl grädde
2 msk majonäs
Trocomare örtsalt
Fyllning :
4 – 6 msk mild mjukost
4 kokta ägg
150 gram bacon
1 burk konserverade mandariner
Garnering :
Ostbågar
2 hg rökt skinka
12 skivor ost
Physalis
Gröna vindruvor
GÖR SÅHÄR :
Ta ut rundlar av skivad formfranska. Använt ett lock eller en liten skål. Vispa grädden löst och rör ihop med majonäs och örtsalt. Bred första lagret med mjukost och finhackade, kokta ägg. (du kan röra ihop de kokta äggen med lite av grundröran så det blir saftigt). Lägg på nästa lager och bred med smör och strö över knaperstekt bacon i små bitar. Fördela mandarinerna över och lite av grundröran. Lägg på sista lagret bröd och täck varje bakelse med grundröran som är kvar. Krossa ostbågar i en plastpåse med en kavel eller liknande. Täck sidorna och garnera med ost, skinka, physalis och vindruvor.