Sugen på kebab? En galet god vegetarisk variant gjorde jag häromdagen med halloumiost. Otroligt, så gott det blev med tunna skivor som fått lite stekyta. Fin sälta och perfekt konsistens med lite tuggmotstånd. Detta ska jag göra fler gånger.
Jag hyvlade halloumin med vanlig osthyvel och stekte på i torr stekpanna. Första gången hade jag för hög värme så de blev lite väl knapriga. När de hade svalnat blev det väldigt goda och luftiga chips istället. TIPS TIPS!! 😉
Jag gjorde ett andra försök och sänkte värme och var noga med att vända runt skivorna hela tiden. Då blev det perfekt.
En bit halloumi på 200 gram räcker lagom till två personer tycker jag men öka på om du vill ha mer. Den vanliga halloumin blir godare än grill-halloumin tycker jag också. Konsistensen blir bättre.
Tänk på att osten i sig är väldigt salt så vill du lägga till extra kryddor så använda rena kryddor. Peppar, cayenne, örter, färsk chili, D’Elidas etc, men mer salt behövs inte.
En mycket god vegetarisk kebab som ni absolut måste prova i sommar!
4 port
Det här behöver du :
4 tortilla eller pitabröd
2 förp a’ 200 gram Fontana halloumi
Strimlad vitkål
Tomat
Kebabsås – se recept längre ner
GÖR SÅHÄR :
Hyvla halloumin med osthyvel. Hetta upp en stekpanna. Använd inte olja eller smör, utan helt torr panna. Stek osten på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så du inte bränner dom eller steker för hårt, då blir det chips istället.
Fyll tortillabröd eller pitabröd med strimlad vitkål, ringla över kebabsås. Fyll på med halloumi och toppa med tomatskivor och mer sås.
Halloumin går jättebra att hyvla med osthyvel för att få tunna ”kebabstrimlor”.
Stek i torr panna på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så de inte bränns, då blir de mer hårda och knapriga som chips.
Montera ihop med valfritt bröd, sallad och sås. Smaklig spis!
VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats (räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.
Hallå, nu måste jag bara få dela med mig av kvällens middag här hemma. Vi äter ju ganska mycket kyckling och det gäller att variera. Inte så svårt då det finns så mycket gott att trolla fram, som den här – kycklinggyros!
Riktigt smakrikt och gott att äta som rulle i tortillabröd eller till en matig sallad. Varm som kall, ta det du föredrar.
4 port
Kycklinggyros;
1 kg kycklingfiléer
Malen, söt paprika
Glutamatfri grillkrydda
Svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Dela filéerna på mitten till två tunnare skivor och banka ut dom lätt. Stek i het panna med smör och krydda efterhand du steker. Lägg upp på skärbräda och strimla köttet fint. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten och blanda med köttet för stt få med alla smaker.
Såser är bara att röra ihop och smaka av, inga konstigheter.
Röd, het sås;
1 dl ajvar relish
2 msk tomatpuré
2 msk vatten
1 msk balsamvinäger, mörk
1 msk D’Elidas chilisås
Svartpeppar
Salt
Vitlökssås;
2 dl créme fraiche
2 msk olivolja
3 rivna vitlöksklyftor
Vitpeppar
Salt
Gyrosen är färdig och uppskuren i tunna skivor. Det doftar helt ljuvligt och svårt att låta bli stt ”nalla” från fatet.
Vi blandade med isbergssallad, skivad rödlök, gurka och fefferoni.
Den röda såsen som har lite hetta bredde jag på botten och fyllde sen bröden med allt gott.
Vitlökssåsen är inte så stark så den kan man gärna överdosera lite med.
Rulla ihop, är och njut!
Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.
Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.
Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.
Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️
VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA 
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.
Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.
Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.
Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.
Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️
VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA 
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.
Häromdagen gjorde jag min goda kebabgryta på jobbet fast en mildare variant. Chili och mer hetta kan du naturligtvis tillsätta efter eget tycke och smak. Grytan går väldigt fort att tillaga så börja med att koka upp riset så har du allt klart inom en kvart.
4 port
Det här behöver du :
ca 400 gram kebabkött
1 gul lök
1 finriven vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
2 msk kycklingfond
1 tsk malen paprika
1 tsk lökpulver
Salt & svartpeppar
3 dl strimlad vitkål
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med lite olja. Fräs på kebabköttet tillsammans med löken. Tillsätt resten av ingredienserna, låt koka upp. Vänd runt noga och smaka av med salt och peppar. Tillsätt vitkålen precis före servering så den fortfarande är krispig. Servera med ris och fefferoni.
Sista dagen på julhelgen idag och då kom den första snön!
Jag hoppas ni alla haft en underbar jul med god mat, familj och vänner! Vi har firat julen i liten skala med bara familjen. Inget överflöd av julmat utan precis sådär lagom så man slipper stå med rester i oändlighet.Ni ska dock ändå få ett gott tips på recept med prinskorv lite senare. Söndagsmiddan idag blev rester i alla fall men sen ska de nog vara slut…
God fortsättning på er! ♥
Måste bara få höra med er vilken julskinka ni valde i år? Köpte ni färdigkokt, rimmad, orimmad eller plånboks-skinka? Kanske från gårdsbutik? Jag fick prova två skinkor från Scan, en gorumet & en rapsgris, bägge färdigkokta, bara att griljera! Den stora gorumetskinkan är ännu inte öppnad vi tog den lilla rapsgrisskinkan nu i jul då vi inte blev så många. Men jösses så god den var! Har alltid gillat köttet från rapsgris och denna skinka får av mig högsta betyg av alla jag provat tidigare. Bra sälta och så mör och saftig!
Den andra skinkan ska jag laga till i veckan och göra diverse rätter av samt frysa in till skinklådor, pastasåser, schnitzel mm.
På Annandagen åkte vi in till Kalmar till mellandagsrean. Vi fyndade en hel del på på EKO:-, Biltema, Mediamarkt och Djurkompanet. Galet mycket folk så efter Kalmar landade vi på Robertos i Färjestaden – Ölands helt klart bästa kebab och gyrostallrikar!
Igår önskade Joline kycklingkebab till fredagsmyset så vi köpte ett par hela färska kycklingar som hon fick stycka och bena ur själv, med lite hjälp. Det blir en hel del kött om man är noga och skär ut allt, och dessutom skinn, ben och skrov över till buljongkok. Vill man inte ödsla tid med detta så funkar det såklart lika bra med kycklingfiléer.
Köttet skärs i strimlor och får ligga i en god marinad nån timme före det steks på i het panna. Det blir verkligen tokgott! Kryddigt och smakrikt. Självklart ska det vara hembakade pitabröd till och en god kebabsås, och ni vet vilken? – Just de! Den med fanta. Här får ni receptet, kanske kan bli middag hos er ikväll?
4 port
Det här behöver du :
2 hela urbenade kycklingar
3 salladslök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk tomatpuré
2 tsk American steakhouse seasoning
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Strimla kycklingköttet och lägg i en rymlig skål. Finhacka salladslök, chili och vitlök och tillsätt. Pressa över en citron. Tillsätt tomatpuré, steakhouse-krydda, D´Elidas chilisås, salt och peppar och vänd runt allt. Täck med plastfolié och låt stå i kylen ca 1 timme före stekning.
Har du inte steakhouse-kryddan kan du ersätta med en het, lite rökig grillkrydda. Här kan du se vad den innehåller. Jag köper både den och D´Elidas chilisås på www.kryddlandet.se
8 st
Det här behöver :
1/2 pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 8 st runa pitabröd ca 1 cm tjocka. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.
Räcker till minst 4 kebab + lite extra
Godaste kebabsåsen med fanta :
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Några droppar D´Elidas för extra smak och hetta
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna såsen ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering. Tillsätt några droppar D´Elidas efter egen smak och tycke.
Kycklingen i marinaden som får stå i kylen och gotta till sig ca 1 timme före stekning.
Nygräddade pitabröd!
Fyll pitabröden med sallad, lök, gurka och kycklingkebab, toppa med den goda såsen. Ät och njut!
Prova även att göra eget kebabkött hemma, recept HÄR!