Hollandaisesås och bearnaisesås är den ultimata såsen till all slags grillat, tycker jag och många med mig.
Många tror att de är svåra att göra och nöjer sig med de färdiga majonnäsliknande såserna från affären.
Men har man en gång testat att laga den själv så inser man vilken otrolig skillnad det blir i smak, med smör istället för rapsolja och utan konstgjorda smaktillsatser.
Chilihollandaise ca 3-4 port
3 äggulor
200 g smör
1 msk pressad citron
Salt och chili efter smak
Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten.
Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.
Sätt den på plattan på svag värme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.
Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra.
Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan hela tiden.
Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.
Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.
Jag brukar låta lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.
Smaka av såsen med salt och chiliflingor eller finhackad chili, ev också mer citronsaft.
Jag har en gammal spis med plattor, har du en modern spis kan du prova att göra hollandaisen med vattenbad tills du känner dig mer säker på den.
I det här receptet på min populära choronsås kan du läsa hur du går till väga med vattenbadet.
På bilden nedan har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.
Den passar också till många grillrätter, såväl fisk som fågel och fläskkött eller grönsaker.
Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.
Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.
Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.
Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.
Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.
Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.
Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.
Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.
Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.
En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.
Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse
Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.
Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??
Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.
Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.
Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?
Det här är ett av de allra första recept med bild jag la upp här på bloggen 2009, några veckor efter starten.
Jag var då i min lilla stuga i de stora skogarna i nordvästra Dalarna.
Där har jag varken el eller indraget vatten, bara Fuluälven som rinner förbi utanför och en kallkälla till dricksvatten.
Det är verkligen härligt att få leva så spartanskt och nära naturen ibland, inte minst att komma bort från allt mediabrus och bara lyssna på älven och fåglarna istället.
Här nedanför ser du hur jag skrev mitt recept på en lättlagad wok till färdiggrillade kycklingvingar den gången, det har blivit lite utveckling på receptskrivandet genom åren.
Inte minst i mina åtta kokböcker, du kan läsa mer om dem, mig och min matfilosofi i länken.
Där hittar du även tre olika recept från de tre kokböckerna, fetaostmuffins med kidneybönor, sockerfri picklad rödlök och en festlig fiskgratäng med ost och räkor.
Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.
Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.
Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.
Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.
Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.
Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.
Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.
Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.
Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.
Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.
Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.
Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.
Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.
Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.