Hälsosoppa
Idag får du tips på en torsdagssoppa som inte bara är väldigt god, den är också rena hälsokosten.
Benbuljong har fantastiska effekter, både på vår inre och yttre hälsa.
Den är mycket bra för funktionen i våra ögon, leder och tarmflora, där den hjälper till att stärka immunförsvaret, i dagens sopprecept förstärks den effekten av gurkmeja.
Kollagenet i buljongen motverkar även rynkig hud, så vill du åldras med behag så får du här ett enkelt och gott tips på hur du kokar din egen.
Traditionellt serveras pannkaka eller plättar som dessert efter soppa, här nedan får du istället mitt recept på en riktigt god ostkaka på keso.
Vill du veta hur jag bakar frökexen på bilden häruppe så hittar du det receptet här.
Kycklinggul soppa 4 port
6 dl kycklingbuljong
4 dl kokt kycklingkött
2 kokt morötter från buljongkoket
2 tomater
2 röda paprikor
4 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 tsk gurkmejamix
2 tsk pressad citron
Salt
50 g smör till stekning
100 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux
Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.
Krydda med paprikapulver, gurkmejamix och salt.
Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.
Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.
Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.
Ostkaka med keso 4 port
4 ägg
2 dl keso
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
Salt efter behag
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
ev 4-5 droppar bittermandelolja
Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.
Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.
Jag kokade sylt på 250 g frysta jordgubbar och 1 pressad citron, det framhäver jordgubbssmaken.
Om du vill söta sylten är ju en smaksak, använder du ingen sötning så frys in det som blir över.
Kokboksreklam
Fler tips på näringsrik, god och lättlagad mat hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna här nedan.
På bilden efter länkarna ser du några av mina bilder från Baka med frukt & grönt.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken