Glutenfria ostmuffins

Utflyktsbröd

Just nu är jag i slutfasen av förberedelserna inför min nya kokbok, fotograf Micke kommer hit till Östersund på söndag.

Det ska bli så kul att jobba med honom igen, det är fyra år sen vi gjorde Långkok för LCHF och Paleo tillsammans.

Idag får du ett av de bröd som jag tog fram till min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Jag brukar baka de här muffinsen när det är picknickdags, perfekt både för en dag på stranden eller till en långresa.

Om du inte hann med att köpa nån av de två böckerna innan de tog slut för några år sen, så har du chansen nu.

Förra veckan kom nytrycket, nu med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Här en bild från Ecocaféet i Östersund nu i helgen, då jag signerade kokboken.

Ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche

25 gr smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in muffinsen och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.


Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv

Söndagsläsning och brunch

Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden.

Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat.

Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort.

De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget.

Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben.

Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls.

Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper tarmbakterierna att må gott tillsammans med bönorna.

Solsyrans på bilden nedan är min favorit, de med rödbetor har en härlig syra och så vacker färg.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

Det skrivs en del om att bönor inte är bra pga antinutrienter/växtgifter men de värdena är uppmätta på torkade bönor och går att få bort till stor del med hjälp av blötläggning/kokning.

Jag väljer ändå att äta resistent stärkelse från bönor för att det fungerar mycket bra mot mina klimakteriebesvär, som jag beskriver i det här inlägget.

Jag hade under senaste året samlat på mig vätska och gått upp lite grann, men nu har jag gått ner 4 kg sen jag började med bönorna, en angenäm bieffekt.

Det har också haft en väldigt bra effekt på mina symptom med krypningar och kramper, som jag dras med efter steloperationen i ryggen.

Jag har nu ätit LCHF i 8 år och mått gott av det, men nu har det alltså blivit ännu bättre med hjälp av lite bönor i maten.

Vill du lära dig mer om det här, så köp gärna eller låna och läs boken Låt bönor förändra ditt liv.

Gå gärna med i FB-gruppen Skönaböna om du är intresserad att veta mer.

Nedanför receptet en bild från helgens boksignering, frökexbjudning och Wonderbag-visning på Ecocaféet, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt hade precis anlänt från förlaget.

Brickan på bilden med pytten och jackan jag har på bilden nedan kommer från Clinton Friedman, så nu får de lite reklam här också.

Många har nog zucchini/squash hemma i landet nu, så här kommer recept på en riktigt god pytt med den härliga grönsaken.

Kikärtspytt med lax, zucchini och bacon 1 port

2 dl tärnad zucchini

50 g varmrökt bacon eller sidfläsk

 50 g chumlax

½ dl kokta kikärtor

1 schalottenlök

1 ägg

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla baconet och finhacka löken, fräs gyllenbrunt i smöret.

Skär under tiden laxen i små tärningar.

Blanda ner zucchini i baconröran och låt den steka med en stund, krydda med salt och peppar.

Rör ner de avrunna kikärtorna och laxen, rör om försiktigt.

Gör en grop i mitten där du knäcker ner ägget.

Låt ägget steka färdigt några minuter och häll sedan över pytten på en tallrik.

Servera gärna med mjölksyrade rödbetor.


Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Böneffekt och reklam för goda saker

Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?

Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.

Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.

Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”

Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris…

Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle…

Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.

Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.

Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.

De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.

De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.

En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.

Bönsallad, ägg och smör…

Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.

Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.

Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.

Ägg, smör, bönor, makrill till brunch…

Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.

Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.

De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.

Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.

En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.

Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.

Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.

Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.

Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.

Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.

Patrik Olsson och Maria Ahlgren. Foto Johan Svensson, Laholmstidningen

Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.

Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.

När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.

Jag på Krokstad Herrgård…

Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.

Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.

De nya smakerna på frökexen var uppskattade…

Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.

Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.

Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.

Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.

Hotellfrukost på Krokstad Herrgård i Säffle

Grillat ankbröst med bönsallad, syrade rödbetor, avokado, oliver och fetaostsmör…

Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.

Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.

Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.

Ann Fernholm föreläser i Säffle…

Bönsallad med fetaost på Grön Ko i Säffle…

Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.

Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.

Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.

Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.

Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.

Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.

Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.

För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.

Ägg, bönsallad, nötter och smör, god frukost till kaffet en kulen julimorgon…

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Viltfångad lax med bönor och bacon…

Grillad kyckling med ost/bönsallad…

Kalvsylta med bönsallad och majonnäs…

Böngryta med kalkon, fetaost och oliver…

Wonderbag-picknick på Waldemarsudde…

Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.

Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.

Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.

Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.

Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.

Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.

Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.

Mungbönssallad…


Tonfisksallad och boksläpp på gång

Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan…

Kokboksutgivning

Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.

På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.

Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.

Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.

En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.

Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.

När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.

Kesoröra med tonfisk 1-2 port

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Torsk med äggsås från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Fläsklägg med rotmos och kokt kyckling med currysås…

Kalla såser…

Fotograf Micke in action på min balkong…

Mandelvåfflor Foto Mikael Eriksson

Kycklingpaj
Foto Mikael Eriksson

Kålsoppa
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta med rödkålssallad Foto Mikael Eriksson

Under kokboksskrivandet…

Baconlindad renfärslimpa
Foto Mikael Eriksson

Hemlagad blodpudding utan gluten, mjölk och socker Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado
Foto Mikael Eriksson


Matjesmousse, rödvinssill med kummin och krämig örtsill till Midsommar

Matjesmousse, rödvinssill och örtsill med ost och smör

Midsommarmat och Skagenbilder

Nu är vi tillbaka efter en härlig semester i Skagen, det tar ett tag att anpassa sig till storstadslivet igen.

Skagen är en plats vi verkligen kan rekommendera för alla som tycker om friluftsliv kombinerat med en hel del lugn och ro.

Jag var där tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i våras, det besöket gav verkligen mersmak.

Så nu ville jag visa Lennart den fina naturen, som Grenen, öknen i Råbjerg Mile, Solnedgångsplatsen i Höjen och förstås alla vackra målningar på Skagens Museum.

Efter dagens recept på några av mina favoritsillar ser du några av de bilder jag tog under resan.

Just nu finns inte så mycket tid till nyskapande av midsommarmat, då jag håller på med korrekturläsning av Gammaldags husmanskost, samtidigt som förberedande arbete pågår inför min nya kokbok med Lars-Erik Litsfeldt.

Jag återkommer med de recept jag gjorde i Skagen vid ett senare tillfälle, passa på att botanisera bland mina 1500 recept härinne under tiden.

Fler bilder hittar du på mitt Instagramkonto, följ mig gärna där.

Önskar alla mina läsare en riktigt Glad Midsommar.

Matjesmousse

1 burk matjessill

1 dl crème fraiche

1 dl grädde

½ dl färskost

1 dl finhackad gräslök

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.

Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vispa grädden och vänd ner i sillröran.

Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.

Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.

Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.

Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.

Rödvinssill med kummin

Inlagd sill, 2 filéer eller 120 g avrunnen

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Krämig örtsill

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.

Färska Skagenräkor…

Råbjerg Mile…

Tepaus på Museumscaféen

Tepaus på Museumscaféen…

Solnedgångsplatsen, Skagen…


Glutenfria matmuffins

Scones med havtornssylt, smör och ost

Matmuffins

Att baka glutenfritt är väldigt populärt idag, mina bakrecept här på bloggen är mycket välbesökta.

Att byta ut glutenhaltigt vetemjöl mot ris/majsmjöl är inte något som fungerar så bra om man vill dra ner på kolhydraterna, på grund av deras höga halt av stärkelse.

De gånger jag bakar bröd idag så blir det oftast formbröd eller muffins med innehåll av ägg, mandelmjöl, nötmjöl och ibland lite kokosmjöl.

Det ger riktigt saftiga och goda bröd, som dessutom mättar väldigt bra.

Nu i vår kom min första bakbok, recepten är förutom att vara glutenfria även utan socker och sötningsmedel.

Här kan du läsa mer och beställa Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor, pumpakärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl.

Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över fröna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.

Låt svalna på galler, frys in de som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Här nedan ser du sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt.

Lättlagad ostomelett

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett.

Den är god bara som den är eller med en sallad, kräftstjärtar och majonnäs.

Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

På bilden ovan har jag räkor, musslor och getost som fyllning.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt.

Häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Kokbokstips

Mer lättlagad mat hittar du i min och Annika Dahlqvists kommande kokbok Gammaldags husmanskost.

Klicka på länken eller bilden så kan du läsa mer och förhandsbeställa boken för 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


Paprikamajonnäs till kokta ägg

Frukoströra

I vinter har vi förstärkt vår nötfrukost med kokta ägg så gott som varje dag.

Vi har tränat mer än tidigare, mer och längre promenader.

Då behövs lite extra protein för att behålla orken och bygga på lite mer muskler.

Vikten då, ja den står nästan still som vanligt för mig, Lennart går ner några kilo varje gång vi är i Turkiet.

Vi har båda blivit slankare och starkare på kuppen och det är det som är huvudsaken på våra hälsoresor.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min kommande kokbok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


Vårgrönska i mat och dryck

Nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gröna, sköna tillbehör

Nu börjar vårgrönskan spira, åtminstone här i Stockholmstrakten och söderut.

I vårt avlånga land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor norrut får vänta ett tag på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda vårfavoriter från blogg och grillbok.

Jag fick en påse ramslök av en snäll Facebookvän när jag var i Lindesberg och deltog på en föreläsningsdag med Ann Fernholm förra veckan, så det som inte gått åt på annat sätt i maten ska nu få bli en läcker pesto som kommer från min favoritblogg inom Paleo, Under vårt tak.

Ramslökspesto från Under vårt tak…

Den 13-14 maj kommer Therese Renåker och jag att delta i en Paleohelg i Sätila, arrangerad av Jenny och Magnus som ligger bakom Under vårt tak.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om den helgen.

Bilderna som följer efter receptet är klickbara länkar till fler av mina vårgrönaste recept härinne.

 

Nästo – Nässelpesto

5 dl nässelskott

2 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

1 dl riven, lagrad Prästost

1 dl pumpakärnor

1 dl kallpressad olivolja

1 krm svartpeppar

Ca ½ krm salt

Förväll nässlorna i kokande, saltat vatten i 2 minuter.

Sila av vattnet, spara det gärna och använd som grund till en soppa.

Lägg nässlorna tillsammans med örter, pumpakärnor, ost och kryddor i en mixerbunke.

Mixa allt tills örterna blivit finfördelade, tillsätt oljan i en smal stråle genom röret, smaka av om du vill ha mer sälta.

Förvara i kyl, men ta fram den en stund innan serveringen, så olivoljan hinner bli flytande igen.

Näston håller ett par veckor i kylen, se bara till att ytan är täckt av olja så ingen luft kommer åt.

Vill du inte gå ut och plocka nässlor själv?

Ja då finns det nyttiga ogräset i mina nya frökex från Huså Bröd, i god smakkombination med lite vitlök och libbsticka.

Lika gott till en vårgrön soppa som till ostbrickan eller en sallad.

Dem hittar du här hos Lammboden och Smakrummet.

Dressing med harsyra…
Bild Therese Renåker

Vårsallad med svartvinbärsblad, citronzest och örter…

Björksnaps…

Gräddstuvade nässlor…

Frittata med nässlor…


Frukosttips med Omega-3

Citronsill, min favoritsill. Klicka på bilden så kommer du till receptet…

Frukostfavorit

I vinter har jag slutat ta tillskott av Omega-3, något jag ätit i många år.

Jag ville se om jag genom en förändring av kosten kan få i mig det jag behöver den naturliga vägen, istället för att köpa kapslar.

Det har fungerat väldigt bra, äter betydligt mer ägg och fet fisk än förut och har inte upplevt att jag blivit stelare.

Omega-3 är bland det nyttigaste fett vi kan få i oss, för lite av det gör att vi kan få problem med till exempel värk i leder.

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få i oss alltför mycket Omega-6 genom vår dagliga mat.

Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor, så se upp med alltför högt intag av majonnäs.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig.

Sill och andra feta fiskar är en suverän källa till Omega-3, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål.

Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de naturligt Omega-3.

Vill du göra ett matigt smörrebröd till brunch eller kvällsmat, fyllt med sill, ägg, skaldjur och grönt, så passar mitt valnötsbröd väldigt bra.

Här hittar du mitt recept på inlagd sill med betydligt mindre socker än de som finns i butikerna.

Det mesta av sockret stannar i sillspadet och tränger inte in i fisken.

Vill du ha en sill helt utan sötning så fungerar det också bra, saltet och ättikan konserverar sillen bättre än sockret.

Det är bara vi svenskar som vant oss vid en väldigt söt sill, i våra grannländer används oftast inget socker alls till fiskkonservering.