Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
Våren och försommaren kom på en gång i år, grönskan har formligen exploderat, åtminstone i den södra halvan av landet.
Eftersom vi bor i ett så avlångt land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor långt norrut får kanske vänta ett tag till på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.
Idag delar jag med mig av några goda, gröna favoriter från vänner, bloggarkiv och kokböcker.
Frittata med nässlor 1 port
2 ägg
1 dl förvällda nässelskott
1 dl grovrivna morötter
2 msk hackad rödlök
2 msk smör
Salt och peppar
Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.
Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.
Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.
Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.
Frittatan är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.
Så här förväller du nässlor:
Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.
Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.
Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.
Dressing på harsyra
3 dl späda blad av harsyra
2 dl mild, kallpressad olivolja
½ pressad citron
2 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna.
Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt.
Mixa tills bladen finfördelats.
Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.
Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen.
Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.
Passa på att plocka harsyra nu och lägg i frysen, så kan du njuta av en läckert grön dressing närhelst du vill på året.
Det här receptet finns även med i min grillbok, länk till den finns längst ner i inlägget.
Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.
Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.
Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.
Kiwisalsa med limepicklad chili
2 kiwi
10 cm gurka
1 dl hackad koriander
½ dl hackad gräslök
Saft och skal av 2 ekologiska lime
1 chili
1 tsk flingsalt
Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.
Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.
Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.
Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.
Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.
Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.
Sen min kokbok ”Baka med frukt & grönt” såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.
Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.
Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.
Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.
De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.
Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.
Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.
Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.
Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.
Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.
Idag får du ett recept från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, på en riktigt god sommardryck att svalka sig med i värmen.
Mitt hemgjorda iste är ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller oftast stora mängder socker eller sötningsmedel.
Iste på mitt sätt får istället en frisk smak av citron och mynta, tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.
Jag använder Earl Grey, men du kan välja din favoritblandning.
Nu när det är så varmt är det också viktigt att få i sig lite extra salt, då passar mina nyttigare och mycket lättgjorda chips av grönkål riktigt bra som tilltugg.
Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak om du gräddar dem på för hög värme.
Följer du mitt recept här nere blir de otroligt krispiga och goda.
Iste med citron och mynta
1 liter kallt vatten
5 påsar te
4 kvistar mynta
Saft av 1 citron
Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.
En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.
Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.
I den boken berättar jag om hela min hälsoresa, hur jag gått från att vara rejält handikappad av en svår ryggskada och fibromyalgi till ett betydligt friskare liv med hjälp av naturligt god mat utan gluten och socker.
Den boken har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du också vill ta del av mina goda råd och recept.
Fler tips på sommarens godaste grillrecept och svalkande drycker, både till vardag och fest hittar du i min grillkokbok.
I länken till Lumio Förlag kostar den bara 195 kr inkl frakt.
Idag bjuder jag på en riktigt härlig sallad, den passar extra bra nu i försommarvärmen.
Se den som inspiration, jag skriver inte ut precisa mått utan här kan du blanda vilt med de örter och gröna blad du har hemma eller ätliga som du hittar i skogen.
Somrig sallad med örter och citron
Hackad vitkål eller spetskål
Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja
Späda svartvinbärsblad
Späda maskrosblad
Grovhackade cashewnötter eller pumpafrön
Saft och skal från ekologisk citron
Mild, kallpressad olivolja
Flingsalt
Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.
Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.
Ringla över olivoljan och vänd ner nötter/frön.
Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.
Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips på allt det underbara gröna som börjat frodas.
De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.
I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.
Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.
I boken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till just ett friskare liv.
Nu i april var det 15 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)
100 g minimozzarella
2 dl finstrimlad fänkål
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl finstrimlad citronmeliss
1 dl pumpakärnor
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
½ dl citronolivolja
1 granatäpple
1–2 tsk smulat flingsalt
Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna med en sked.
Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.
Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.
Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar.
Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.
Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt.
Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.
Jag fick också det stora förtroendet att ta alla bilderna själv till Gröna, sköna tillbehör.
Ett mycket roligt jobb där jag tog med rätterna till de vackraste platser jag hittade i Jämtland, jag höll på från slutet av maj ända till en bit in i september innan jag var klar med all matfotografering.
Salladen i minivattenmelonen tog jag med till en av mina favoritplatser på Bynäset, Frösön, där är jag även på bilden här ovan.
Kokboken har fått mycket beröm just för bilderna, vilket känns väldigt hedrande, jag är ju inte fotograf utan kock i grunden.
Boken kanske kan bli en fin present att ta med på vårens och sommarens fester och middagar, istället för den obligatoriska blombuketten eller vinflaskan.
I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.
Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.
Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.
Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.
Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.
Vårgrönsmoothie1 port
1 avokado
1 kiwi
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja
1 msk pressad lime
1–2 dl örtte
Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.
Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.
Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.
Mina tankar kring det gröna i vår mat
De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.
Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:
”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.
LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.
Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.
Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.
Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.
Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.
Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.
Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.
Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.
En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.
Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”
Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.
Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.
Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.
Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.
Idag bjuder jag på två recept på kålsallad eller som de ofta kallas på restaurangmenyerna, coleslaw.
Båda är riktigt krämiga och goda, de passar fint till många rätter.
Vitkål, salladskål med flera kålsorter är i säsong nu, så passa på att använda dem istället för isbergssallad eller småbladspåsar som oftast är väldigt dyra.
Ajvar är ett bra alternativ till paprikan som kostar mycket nu på vintern, en burk räcker länge.
Vill du göra egen ajvar så hittar du i länken, som går till fina Paleobloggen Under vårt tak, mitt recept från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
När du ändå är igång i köket så gör majonnäsen själv också, då blir den inte bara godare utan du sparar en del pengar.
Fler tips för att laga lite billigare mat hittar du i mina kokböcker som är med på Bokrean, en bra investering för såväl smaklökar som hälsa och plånbok.