Bönsalsa med tomat, koriander och chili

Populära bönor

Vi är många nu som äter pre- och probiotika i vår vardagsmat, baljväxter och mjölksyrat är hetare än nånsin.

Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att skriva ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, efter att de kom med succéboken ”Låt bönor förändra ditt liv” häromåret.

I länkarna ovan kan du förhandsbeställa bönkokboken till det väldigt låga Bokreapriset 95 kr på Adlibris, den första bönboken kostar 55 kr som pocket.

Att jag la till både pre/probiotika i min egen mat för snart 3 år sen i samband med att jag började jobba med kokboken har lett till flera hälsofördelar.

Viktnedgång, mindre svullnad och klimakteriebesvär, en lugnare mage och ett starkare immunförsvar har jag fått på köpet av det här goda tillägget på min tallrik.

Vår kokbok har blivit väldigt populär, har hört att den till och med används i hemkunskapsundervisningen i flera skolor.

Den fick även en fantastiskt fin utmärkelse förra sommaren, då den utsågs till en av världens bästa kokböcker på Gourmand Awards i Kina.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra till den här salsan.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Smoothie till helgbrunchen

Lördagsgodis på mitt sätt

Ibland är det riktigt gott med en smoothie, ett bra sätt att få i sig en hel mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att behöva äta en stor tallrik med råkost.

När man som jag blivit lite äldre, kan det vara besvärligt för mage/tarm att smälta alla hårda fibrer som finns i bladgrönt och råkost, då kan det vara bra att finfördela nyttigheterna först.

Tar man smothien som tillbehör till brunchen, återhämtningsdryck efter träningen eller som en nyttigare dessert, då får kroppen verkligen glädje av alla näringsämnen.

Nu när skolor och jobb satt igång och många är förkylda är det extra viktigt att vi förser oss med naturliga mediciner från växtriket.

Gillar du den här typen av smoothies, så hittar du fler i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där kan du läsa hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av maten kommit tillbaka till just ett friskare liv.

Länken här ovan går till Bokus, kokboken finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem i din lokala bokaffär och att låna på Biblioteket.

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

ca 6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter alltid smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Smoothie

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria pannkakor med hackade paranötter

Lördagsnjutning

Passa på att unna dig en riktigt lång och god brunch med nygräddade pannkakor idag.

Med mina nötpannkakor blir den ännu lyxigare och mättar riktigt länge inför alla helgaktiviteter.

Jag slutade helt med glutenhaltigt mjöl i min mat för över 10 år sen.

Min led- och muskelvärk blev så mycket bättre av att utesluta spannmål, migränen som jag haft sen jag var barn försvann och magen blev lugn och glad.

Men det går ju att få till riktigt fina glutenfria pannkakor också, i min smak betydligt godare än de vanliga.

De passar också väldigt bra att ha med som fika ut på skidturen, låt dem kallna och gör wraps med ditt favoritpålägg och ät till en rykande kopp choklad.

Pannkakor med paranötter 2 port

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mjölk eller vatten

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

10 riktigt finhackade paranötter

Salt

Rejält med smör till stekning

Vispa upp äggen med grädden med mjölk eller vatten, blanda ner frön och nöthack, smaka av med salt.

Låt smeten stå någon timme i kylen, så fröna sväller ordentligt.

Vispa igenom smeten ordentligt mellan varje lagg, fröna sjunker annars till botten.

Gör gärna smeten på morgonen, så är det bara att grädda på kvällen.

En viktig sak är att steka i ordentligt med smör, i en stekpanna med en botten där de inte bränner fast.

Du kan som variation steka smeten som plättar i en plättlagg och använda andra nötter eller finhackade pumpakärnor om du är allergisk.

Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, där finns över 100 recept på glutenfria och njutbara rätter.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Dillmajonnäs och varm rödbetssallad till stekt fisk

Smakrika fisktillbehör

Idag får du tips på två riktigt goda tillbehör till smörstekt fisk.

Dillmajonnäs är en gammal klassiker, men den varma rödbetssalladen är ett lite nyare påfund.

Jag har alltid varit väldigt förtjust i rödbetor, både inlagda och kokta, serverade med bara smör och flingsalt.

Rödbetor innehåller många nyttiga ämnen, läs gärna mer om det här.

I min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” kommer du att få ta del av en hel del gott på den röda knölen.

Dillmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk grädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda samman alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen en stund så smakerna mognar fram.

Varm rödbetssallad 2 port

3 färska rödbetor

2 msk kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk senap

Flingsalt och peppar

Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter, spola i kallt vatten och gnugga av skalet.

Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor.

Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in.

Vid serveringen värmer du dem i några minuter i en kastrull på svag värme.

Här ser du en av mina bilder till nya kokboken, en rödbetsmousse med chèvre.

Stekpannebröd med halloumi och morot

Matig macka

Ibland vill jag ha en smörgås till kaffet eller som tillbehör till en soppa.

Då passar det här energirika och lättlagade ”brödet” riktigt bra, det ger både bra tuggmotstånd och har god smak.

Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men till soppa blir det bäst med bara salt.

Morotsbröd

1 stor morot

50 g halloumi/eldost

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

20 mandlar

ev 1 tsk kanel

Salt

25 g smör

Riv morot och halloumi grovt och hacka mandlarna grovt.

Blanda med frön, yoghurt och ägg, rör om väl och smaksätt med kanel om du vill och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna, gärna en omelettpanna med keramisk botten så smeten inte fastnar.

Stek hälften av smeten i taget, platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan.

Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme.

Gör samma sak med resten av smeten, du kan också steka den som plättar.

Vinterns bästa drink mot förkylningar och tankar om ett friskare liv

Antioxidantshot

Nu närmar vi oss snart Vabruari, den månad på året då de flesta brukar dra på sig förkylningar, som drabbar både små och stora.

Passa på att stärka dig inför det som komma skall, med hjälp av min goda drink fylld med motmedel.

Blodgrape är en riktigt bra källa till vitamin C och A, till det viktiga kaliumet och andra mineraler och spårämnen.

För att få bäst effekt av drinken så blandar jag den med en kraftfull, ekologisk gurkmejamix och toppar med kokosolja, då får bacillerna det svårare att få grepp om halsen.

Länken till mixen går till min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani, där du kan beställa mixen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett av mina inlägg med fler huskurer mot förkylningar, bland annat guldmjölk med gurkeja.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Margareta jobbar för fullt med att förbättra mångas hälsa med hjälp av sin kombucha, en naturlig probiotika-dryck, den är också mycket bra att ta till för att stärka immunförsvaret.

Hon erbjuder även kost-och näringsrådgivning, så behöver du hjälp att komma igång på vägen mot ett friskare liv så läs gärna mer i länken.

Havtornskombucha vid Kallsjön

Till våren får du ta del av hennes supergoda havtornskombucha, den finns med i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där skriver jag för första gången hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag tagit mig vidare från både psykisk och fysisk ohälsa.

Jag hoppas och tror att jag genom att berätta om min egen väg kommer att kunna  inspirera och hjälpa många.

Margareta och jag har även lite planer på att börja erbjuda någon form av kost- och hälsokurser tillsammans framöver, för att sprida vårt hälsotänkande till alla som vill lära sig mer.

Blodgrapedrink 2 shots

½ blodgrape

½ dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner, rör om väl och häll upp i små glas.

Här nedan ser du en bild från veckan som gick, i vår hyrda lägenhet i Alanya, där jag och Lennart vistas en hel del på vintrarna.

Vi träffades här nere för 17 år sen, på en resa jag gjorde för att stärka min skadade rygg inför en steloperation.

I mitt kök lagas mycket god och näringsrik mat kan jag lova, det ger oss gott om energi till många promenader för att stärka våra kroppar.

Jag har bestämt mig för att satsa ännu mer på att försöka må så bra som möjligt och bli mer vältränad, på min nivå, innan jag fyller 60 nästa år.

Den andra bilden är jag för ca 18 år sen, då jag mådde som sämst i både ryggen, fibromyalgin och vägde som mest, närmare 100 kilo.

Lördagsgodis – Bountybollar

Godis som förr

Jag är väldigt glad att mina föräldrar, och många med dem, använde lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.

Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.

Sen att det var en mil till närmsta kiosk underlättade ju saken, det hade nog varit värre om vi bott i ett större samhälle.

När man som jag numer äter sötsaker väldigt sällan, så kanske de här bollarna upplevs som väldigt osöta, så smaka dig fram med smeten.

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk honung, björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.

Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Vill du testa de syrliga energibollar jag gjorde till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, så bjuder jag på det receptet här.

Bilderna till kokboken, som blev utsedd till en av världens bästa på kokboks-VM i Kina i somras, är fotograferade av Veronica Kindblad.

Mandelplättar med hallon

Helgfrukost

Igår delade jag jag med mig av min bästa omelett, det blev ett väldigt välbesökt inlägg, det märks att många uppskattar ägg.

Idag får du tips på ännu en lyxig helgfrukost, riktigt näringsrika och goda mandelplättar.

Som du kanske läst härinne tidigare så äter jag nästan alltid en enkel nötfrukost, men ibland kan jag lyxa till det med en sån här tallrik.

Tål du inte mandel så kan du mixa ½ dl pumpakärnor istället för mandelsmöret.

Fler goda smårätter att förgylla frukostbordet med kommer du att hitta i min nästa kokbok.

Plättar Paleo

Mandelplättar 1 port

2 ägg

1 dl grädde, kokosgrädde eller mandelmjölk

2 msk mandelsmör

1 msk smör/kokosolja

2 tsk psylliumfrön eller chiafrön

ca 1 krm salt

ev lite vaniljpulver och/eller kanel

Lägg mandelsmör, kokosolja och ½ dl grädde i en kastrull och värm, rör ihop så det blir väl blandat.

Vispa ner äggen, fröna och resten av grädden.

Smaka av med salt och eventuell kryddning, låt smeten stå och svälla en timme.

Stek plättar i en plättlagg eller stekpanna, ett par minuter på var sida så de blir frasiga i kanterna.

Om du vill kan du steka dem som pannkakor istället.

Mandelplättar med hallon

Min bästa omelett till brunch

Glad Trettondagsafton

Idag får du ett gott brunchtips på en av mina favoritomeletter, så som jag lärt mig att laga den på Kreta.

När jag jobbade som kock så gjorde vi alltid fluffiga omeletter, genom att röra hela tiden med stekspaden mot botten av omelettpannan.

Men sen några år gör jag oftast mina omeletter på det här viset, där den får ligga helt orörd i pannan tills det är dags att servera den.

Ost/tomatomelett med skaldjur

Nu i vinter har vi ätit den här flera kvällar i veckan, antingen som den är fylld med ost, räkor, musslor eller skinka eller som tillbehör till skaldjursgratäng eller soppa.

För att få till en fin omelett så behöver du en riktigt bra stekpanna, gärna med keramisk botten, så den inte fastnar.

I samarbete med Kall Naturkompani

Här hittar du tips på min fermenterade cashewyoghurt med pumpagranola, som också passar bra på brunchbuffén, via länken till Kall Naturkompani.

Behöver du hjälp att komma i form nu efter julhelgerna så kan du där också anmäla dig till personlig kostrådgivning hos Margareta Marples, läs mer om det här.

Hennes kombucha med havtorn, som är den godaste jag smakat, kommer att finnas med i min sjätte kokbok som kommer till våren.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” finns nu att förhandsbeställa på Adlibris för bara 189 kr.

I den boken har jag samlat mängder av mina bästa recept som passar perfekt till njutbara bruncher.

Ostomelett med tomat och örter 2 port

4-6 ägg

2-3 msk vatten

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop äggen med vattnet och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smöret lite försiktigt i en stekpanna, bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt.

Häll äggsmeten över tomatfräset och låt steka tills den stannat på låg värme i ca 10 minuter

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Du kan också dela upp omelettsmeten till två tunnare omeletter och servera dem hopvikta.

Äter du inte ost så blir tomatomeletten väldigt god även utan, det var så jag fick den serverad i Pefki på Kreta.

Vänd den då innan du serverar, antingen öppen som på bilden högst upp eller hopvikt.

Är ni många och du vill göra fler omeletter så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Havtornskombucha vid Kallsjön i somras

Mina bästa pajer, en vegetarisk och en med tacofyllning

Pajtips

Trevlig Trettondagsafton, så var det då dags för den sista av julhelgerna.
 
Hade fått ett mail idag från WordPress, deras nyhet på nya året var att nu kan man använda ett verktyg med AI för att skriva sina blogginlägg…
 
Jag hoppar över det erbjudandet och fortsätter att författa mina recept på egen hand.
 
Idag får du tips på pajer, de passar perfekt att fylla med t ex en svampstuvning med julresterna av rökt fisk, en äggstanning med ost och tärnad julskinka smaksatt med tacokrydda, en vegetarisk fyllning med grönkål, fetaost och nötter.
 
Ja du hör ju, det finns mängder med goda fyllningar till ett pajskal.

Här nedan följer recept på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Gröna, sköna tillbehör

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda vegetariska rätter jag skapat till mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, läs gärna mer om dem och mina andra kokböcker i länkarna längst ner i inlägget.

Det glutenfria pajskalet som följer fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk valfri sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Vill du ha fler tips på min typ av lättlagad mat så gärna en titt på mina kokböcker, du hittar dem här på Bokus men de finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)