Hör du också till dem som vill ha fler tips på hur du får in mer grönsaker i din mat?
Idag bjuder jag på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi.
Aubergine eller zucchini fungerar också bra som botten, salta den då först och låt vila en stund och torka av vätskan som kommer ut innan du steker skivorna.
Här har jag gjort en krämig svampstuvning fylld av pizzasmaker och lagt på botten, gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till kallskuret eller grillat.
Vill du hellre göra en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.
Pizzagratäng 2 port
12 tunna skivor kålrabbi
6 skivor zucchini
2 dl skivad svamp
2 dl grädde/kokosgrädde
1 stor grön paprika
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Smör till stekning
1 tsk torkad oregano
Salt och svartpeppar
Att strö över:
2 dl riven ost
1 msk färsk oregano
Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.
Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.
Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.
God fortsättning på 2025, nu är det nytt år och nya möjligheter som gäller så idag bjuder jag på några mättande äggtips.
För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.
Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 16 år nu, det är den typ av näringsrik mat jag delar med mig av härinne och i mina kokböcker.
Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna här nedanför, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.
Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.
Mandelvåfflor och äggsmör med lax 2 stora eller 4 små
2 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 msk smält smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.
Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.
Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.
Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.
Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.
Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.
Äggsmör 2-4 port
4 kokta ägg
½ dl riven pepparrot eller gräslök
100 g rumstempererat smör
100 g rökt lax
Lite salt och peppar
Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret, smaka av med lite salt och peppar.
Skär laxen i små tärningar och vänd ner i äggsmöret.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med husk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Äggröra med tomater och basilika 1-2 port
3 ägg
½ dl smetana/kokosgrädde
50 g varmrökt sidfläsk
1 tomat
½ röd paprika
1 msk hackad färsk basilika
25 g smör eller kokosolja
Salt och peppar
Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.
Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.
Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.
Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.
Hälsosamt kokbokstips
För dig som känner att du behöver lite hjälp på traven att ta tag i maten och hälsan på nyåret så kommer här några ord om min senaste kokbok.
Alla mina recept är glutenfria, många även mejerifria. Recepten är anpassade både till enklare vardagsmat och många passar även till festligare måltider.
Allt i kokboken är sockerfritt och en hel del recept innehåller pre/probiotika som stabiliserar blodsockret.
Raderna som följer är ett utdrag från en recension i BTJ, bibliotekens tidning.
Den är skriven av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker.
Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden.
Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.”
Här nedan ser du några bilder på recept från kokboken, fotograferade av Mikael Eriksson.
Nyårsafton närmar sig med stormsteg, en kväll när de flesta vill laga lite extra gott till middag.
Oxfilé och torskrygg kommer att hamna på mångas bord, så idag bjuder jag på två av mina egna favoritrecept att tillaga dem.
Ett av de mest besökta inläggen härinne sen jag startade bloggen 2009 är en liten snabbkurs i hur man bäst steker en tournedos, något jag fick stor erfarenhet under mina 18 år som restaurangkock.
Jag är också mycket förtjust i vegetarisk mat, mitt bidrag från det gröna köket för att förgylla din nyårsmåltid blir fyllda auberginebiffar.
Dem hade jag på menyn på en av de restauranger där jag jobbade under 90-talet, de blev väldigt populära.
Tournedos med basilikasmör och champinjoner 2 port
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
3 champinjoner i skivor
Stavar av zucchini
Basilikasmör
50 g rumsvarmt smör
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad basilika
1 tsk balsamvinäger
Salt och chiliflingor
1 röd spetspaprika
Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.
Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.
Stek köttet enligt anvisningarna här nedan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.
Så här steker du en perfekt tournedos
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.
Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till både kött och fisk.
Under min tid som restaurangkock hade jag ofta den här såsen på menyn, så det har blivit rätt många liter jag vispat ihop.
Choronsås ca 4 port
3 äggulor
300 g smör
1½ msk reduktion, se recept nedan
1 msk hackad persilja
1 tsk torkad dragon
2 msk tomatpuré
Pressad citron
Salt och peppar
Lite cayennepeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
Ett knippe persiljestjälkar
10 hela vitpepparkorn
Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.
Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.
Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.
Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.
Så här gör du choronsåsen:
Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.
Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.
Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.
Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.
Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.
Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.
När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.
Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.
När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.
Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.
Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.
Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.
Fiskfavorit
Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.
När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.
Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.
När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av mina egna favoritrecept.
Hoppas du haft en riktigt härlig julhelg, här har det varit ett fridfullt firande med gott om god mat och promenader.
Jag har även njutit av några dagars ledighet från både bloggen och min Facebooksida efter de dagliga julmatsinläggen som jag delat med mig av under den senaste månaden.
Du hittar enklast alla mina jultips om du klickar på bloggnamnet häruppe och sen scrollar nedåt och bakåt i arkivet när du kommer ner till sidans botten.
Nu har jag laddat upp batterierna och bjuder på goda tips inför årets sista festmåltid.
Dagens inlägg blir några lättfixade förrätter, i morgon kommer varmrättstips och sen några goda desserter.
Mina små tips idag passar fint både som förrätt eller som en liten vickning framåt tolvslaget.
De är dessutom riktigt lättlagade, så du får mer tid till uteaktiviteter nu i mellandagarna.
Först ut är det enklaste men också det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron på mitt populära frökex.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du på bilden längst upp, Beaumont de Crayères, när jag nån enstaka gång tar ett glas bubbel så är den favoriten.
Du kanske har rester kvar av gravad eller rökt lax från julbordet, då är den här moussen riktigt bra att ta till.
Där finns också flera vegetariska rätter som passar fint som komplement till nyårsmaten.
Här nere ser du den picklade rödlöken, receptet kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör, som nu är helt slutsåld som inbunden men finns att ladda ned som E-bok för bara 99 kr.
Idag bjuder jag, på mångas begäran, på ett mustigt bröd som är glutenfritt, äggfritt, mejerifritt och nötfritt/mandelfritt.
Fler och fler drabbas av olika matintoleranser eller väljer bort till exempel animaliska produkter, så det här brödet kan passa många i släkten under julen.
Något som det inte saknar är rejält med julsmaker, hoppas det kan bli en ny favorit hos dig.
Äggfritt julbröd
1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba
6 katrinplommon
2 dl vatten
1 välmogen avokado
½ dl tahini, sesampasta
1 msk äppelcidervinäger
Mjöl/fröblandning
2 dl chiamjöl
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
½ dl blå vallmofrön
½ dl pumpafrön
2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bikarbonat
1-2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk salt
Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.
Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avokadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.
Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta två avokado istället + 1 dl vatten.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avokadoblandningen.
Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.
Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.
Släta till ytan med slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.
Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.
Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.
Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.
Fler glutenfria brödrecept hittar du i kokböckerna nedan, kanske nån av dem kan bli en efterlängtad julklapp till någon matglad i din familj.
Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.
Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.
Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.
Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl av finmixade pumpafrön.
Julbröd 1 formbröd
4 ägg
200 g mixade hasselnötter
100 g smör eller kokosolja
6-8 eko torkade aprikoser eller plommon
2 dl vatten
1 dl kokosnötmjöl
1 dl psylliumhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Julklappstips
I länkarna nedan till Bokus hittar du mina kokböcker, de två översta är de som finns kvar att köpa inbundna, så de kan bli ett hårt paket under granen.
De tre nedersta finns nu bara att ladda ned som E-bok, den perfekta julklappen till den som har fullt i bokhyllan eller hellre läser recepten digitalt.