Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.
Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.
Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.
Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.
Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.
Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.
Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.
Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.
Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.
Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.
Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.
Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.
Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port
2 dl crème fraiche
½ tsk nymald kardemumma
1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt
Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.
Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.
Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.
Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.
Vaniljparfait 4 port
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
½-1 msk valfri sötning
1 krm vaniljpulver
Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.
Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.
Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.
Häll upp i små skålar, glas eller koppar.
Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.
Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.
Idag blir det lite god reklam för en riktigt läsvärd kokbok och ett av de läckra recept jag kommer att prova framöver.
Bästa bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak har ännu en gång gjort en riktigt vacker och smakfull kokbok fylld med stenåldersmat i modern tappning.
”Utan bestick – Nyttiga recept för hela familjen” är deras fjärde kokbok i ordningen, paret har verkligen inte legat på latsidan de senaste åren när det gäller att skapa nya, njutbara recept på Paleo-vis.
Som titeln pekar på så är deras bok denna gång fylld med läckra och lockande recept på plockmat, allt kan ätas med fingrarna om man så vill.
Perfekt inte minst för alla oss som älskar att ta med maten på en utflykt ut i naturen.
De goda smårätterna passar förstås lika bra om man vill bygga ihop en välsmakande buffé till en myskväll därhemma att avnjuta tillsammans med familj och vänner.
Alla bokens tilltugg, bakverk och dipsåser är fria från gluten, vitt socker och mejerivaror.
Det är inte så ofta jag blir sugen på att provlaga mer än något enstaka recept när jag läser kokböcker, men i den här boken hittade jag många smårätter helt i min smak.
I den här länken kan du läsa mer om innehållet i kokboken och beställa ett signerat exemplar direkt från Jenny och Magnus, ett tidigt tips på en både god och användbar julklapp.
Friterad Camembert har väl många ätit på restaurang, det var en väldigt populär dessert på krogen när jag jobbade som kock på 80-90-talet.
En efterrätt som var lite besvärlig att göra, frityrsmeten på öl, ägg och mjöl var tvungen att ha en alldeles lagom konsistens.
Den fick inte vara för lös, då rann den bara av osten när den hamnade i fritösen. Var den för hård, så fäste den inte runt om och osten läckte ut i oljan.
Att fritera persilja var också lite bökigt. Eftersom den innehåller en del vatten, så kan det smälla till ordentligt när den stoppas ner i den heta oljan.
Så var försiktig när du ska fritera persilja, het olja på huden gör väldigt ont kan jag intyga.
För ett glutenfritt alternativ att njuta av som en liten kvällsrätt så brukar jag värma ädelost eller Camembert i ugnen, här får du en beskrivning på det.
Ugnsbakad ädelost med varma hjortron 2 port
100 g ädelost
2 dl hjortron
10 valnötter
En knippe färsk persilja
Rapsolja till fritering
Lägg hjortron och ädelost i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen på 200° i ca 10 minuter, tills osten börjar smälta lite.
Hetta upp en cm olja i en liten kastrull strax innan serveringen. Släng i persiljan, från lite avstånd, så det inte skvätter upp het olja på handen.
Fritera ca fem sekunder, fiska upp persiljan med en hålslev eller tång. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera osten med de varma hjortronen, valnötter och persilja.
Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag.
Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande.
Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia.
I och med det här inlägget tar jag nu lite sommarledigt från bloggen, men du hittar så gott som dagligen mat- bak- och desserttips på min Facebooksida och på Instagram @birgittahoglundsmat
Fyllda svamphattar ca 4-8 port
16 svamphattar, champinjon, blodriska, kantarell eller liknande
Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.
Fyll korgarna med röran strax innan serveringen, garnera med citronmeliss eller andra gröna blad och ev lite rom på toppen.
Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslorca 4-8 port
8 stora skivor Serranoskinka
1 dl krämig ost, t.ex Cantadou eller min egen färskost
8 valnötskärnor
8 st rökta musslor
Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.
Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.
Som del i en större tapasbuffé räcker det med 1-2 rullar per person.
Gravad älgstek (många portioner)
1 liten älgstek på ca 500 gram
1 msk salt
1 msk valfri sötning
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
5 enbär
5 vitpepparkorn
Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.
Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och vald sötning
Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.
Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.
Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.
Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.
Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.
Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på ett gott tilltugg.
På bilden har jag serverat köttet med en lagrad ost och smörstekta kantareller, de inlagda trattkantarellerna här nedan smakar också väldigt gott till.
Chilimarinerad lever 4-8 port
200 g kalv/ungnötlever
½ citron
1 msk oregano
1-2 tsk chiliflingor
ca 2-3 tsk flingsalt
2 msk smör och lite olivolja till stekning
Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.
Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.
Hetta under tiden upp smöret och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med cocktailtomat och persilja. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.
Levern blir också god som en varm sallad med rucola, citron och tunt skivad rödlök till.
Inlagda trattkantareller (många portioner)
½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda
1 dl vatten
½ dl ättikssprit 12%
½ dl valfri sötning
1 liten gul lök
1 lagerblad
10 enbär
5 hela kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 kanelstång
1 krm salt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Det går fint att använda annan svamp också, ta vad du har.
Marinerade ugnstorkade cocktailtomater ca 10 port
500 g cocktailtomater
ca 1 msk flingsalt
2 tsk torkad timjan eller oregano
Kallpressad olivolja eller rapsolja
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, strö lite flingsalt och torkad timjan över.
Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.
Det är viktigt att tomaterna är helt täckta med olja, då håller de väldigt länge i rumstemperatur..
Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.
Oljan som blir över när du ätit upp tomaterna kan användas till grillmarinad och salladsdressing.
Pimientos de Padrón ca 10 port
500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón
1 dl olivolja
ca 1 -2 msk flingsalt
Skölj paprikorna och låt dem torka.
Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.
Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.
Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.
Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.
Avokadosallad med korianderca 6-8 port
2 välmogna avokado
10 cocktailtomater
2 msk grovhackad koriander
½ pressad citron eller lime
2 msk olivolja
Salt och peppar
Skär avokadon i bitar och tomaterna i 4 delar.
Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.
Syrlig blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör
Syrlig blomkål med citron och rosépeppar
1 liter små blomkålsbuketter
5 dl kokande vatten till förvällning
Ättikslag:
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1–1½ msk salt
1 ekologisk citron
2 msk rosépeppar
Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.
Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.
Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.
Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.
Somrig sallad med örter och citron
Färsk, grovhackad vitkål
Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja
Späda svartvinbärsblad
Späda maskrosblad
Grovhackade cashewnötter eller mandlar
Saft och skal från ekologisk citron
Mild, kallpressad olivolja
Flingsalt
Här har jag inga specifika mått utan gör så mycket sallad som du tror går åt till dina gäster, den håller sig även till nästa dag om det blir över.
Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.
Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.
Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.
Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.
Jordgubbssallad med basilika ca 10 port
250 g jordgubbar
½ dl strimlad basilika
3 msk mild olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt
Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.
Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.
Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.
Kex med ost och mandel 10-12 st
2 dl riven ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk psylliumhusk
Lite salt
Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.
Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
En god avslutning, fikontryfflar med apelsin från Baka med frukt & grönt
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips:
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Jag blir väldigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande, de kan bli en fin present att ta med på sommarens fester istället för vin och blommor.
I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.
Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.
I kokboken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till ett friskare liv.
I dagarna är det 13 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)
100 g minimozzarella
2 dl finstrimlad fänkål
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl finstrimlad citronmeliss
1 dl pumpakärnor
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
½ dl citronolivolja
1 granatäpple
1–2 tsk smulat flingsalt
Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna.
med en sked. Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.
Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.
Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar. Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.
Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt. Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.
Här nedan ser du några fler bilder från Gröna, sköna tillbehör, köp den gärna om du vill stötta mitt skrivande.
Eftersom jag skriver nya inlägg varje söndag här på bloggen, så får du idag ett riktigt gott och annorlunda våffelrecept att testa på våffeldagen, som i år infaller nu på fredag den 25 mars.
Här nedan ser du en bild från Svenska Celiakiförbundets medlemstidning, där jag delar med mig av tre recept från bakboken.
En bok inte bara för dem som inte tål gluten utan för alla som vill njuta av naturligt goda bakverk.
Den innehåller mängder av godsaker, de söta är smaksatta med frukt, bär och rotfrukter, de salta med grönsaker och örter.
Jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa bakboken, till dig själv eller som en vårpresent.
Vill du ta del av mina mattips lite oftare så följ mig gärna här på Instagram eller på Facebook, där lägger jag ut recept så gott som dagligen.
Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st
4 dl små, gröna ärter
200 g halloumi
2 äggvitor
Ev ½ krm salt
2 msk smält smör till våffeljärnet
Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.
Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen.
Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.
Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.
Tips: Servera våfflorna med till exempel en hummus på mjölksyrade rödbetor. Recept på det hittar du i en av mina tidigare böcker, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.
Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.
Det här är ett av de första recepten jag delade härinne på bloggen för 12 år sen, en sillsallad som fungerar lika bra idag.
Den passar fint både som lunch eller en kvällsrätt och förstås extra fint på Midsommarbuffén.
Tycker du som jag om vår traditionella mat, då tror jag du skulle gilla min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.
Gubbröra med keso 1-2 port
En burk Abba’s Bohusmatjes
Två kokta ägg
2 dl Keso
2 msk majonnäs
2 msk Crème Fraiche
En halv hackad gul paprika
Rejält med finhackad dill, gräslök och persilja
Salt och peppar
Salladskål
Skär sillen i små bitar, hacka äggen och paprikan i samma storlek.
Rör ihop majonnäs, CF, keso och örter.Blanda försiktigt ner sill, paprika och ägghack, krydda till lagom sälta.
Finstrimla salladskålen och täck en assiett, lägg en klick gubbröra på.
Garnera med röd paprika och lite mer örter.
Här nedan ser du Mikael Erikssons bild på en klassisk gubbröra från Gammaldags husmanskost.
Det här brödreceptet hittade jag på i bloggens barndom för att ta med som färdkost på en resa.
De blir väldigt saftiga och goda, perfekta att ha med att njuta av som ett mellanmål med smör och ost till en kopp kaffe eller te, då det ibland kan vara svårt att hitta något gott på resande fot när man inte äter gluten.
Här har jag gjort ett recept där jag tagit vara på äggvitorna när jag gjort majonnäs, men du kan ju ta två hela ägg istället om du vill.
Glutenfria bovetebullar ca 12 st
1 dl bovetekross
1 dl vatten
1½ tsk salt
1 ägg + 2 äggvitor
1 dl yoghurt 10%
2 msk psylliumhusk
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
2 msk smält smör
1 tsk bakpulver
Koka upp vatten, bovetekross och salt. Ta från värmen och låt svalna.
Rör sen ner yoghurt, fiberhusk blandat med bakpulver, frön och det smälta smöret i boveteröran.
Vispa ägg och vitor till tjockt skum, vänd ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.
Rulla till bullar och grädda i mitten av ugnen på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.