Julstämningen har infunnit sig!

Äntligen infann sig den där efterlängtade julkänslan som jag saknat. Till första advent brukar jag i vanliga fall ha köket julpyntat o klart o även börjat med ett eller flera julgodis, pepparkakshus och julklappsinslagning men det blev förskjutet i år. Det måste ju kännas rätt och ”rätt i tiden”. Snö och minusgrader och gärna att december månad gjort entré också. Så igår hände det magiska! Huset förvandlades till mysig julstämningfull röd liten stuga med adventsstakar, stjärnor, tomtar, ljusslingor och röda dukar. Så otroligt vackert när man tassar upp på nätterna och ser alla små glimmande sken från fönsterna.

Idag var jag och barnen iväg på julmarknad och hittade lite smått och gott som gör julen lite extra stämningsfull. Alla minns vi väl änglaspelet som man som barn satt och tittade på med stora ögon för att invänta de plingande klockorna, och julkrubban med Maria och Jesus-barnet, det är barndomsminnen som känns extra fina att plocka fram i juletider.

 

Vad är egentligen det viktiga med julen?

Är det stämningen? Vänner och släkt? Maten? Julgranen? Traditionerna? Dopp i gryta? JultomteN?

Nämn EN enda sak du tycker är viktig på julen. Hade varit så kul att höra vad just du prioritera i absolut första hand.

 

Vår jul här hemma i år kommer bli lite annorlunda och vi är rörande överens allihopa i familjen att inte köpa ett överflöd av julklappar, inte stressa eller känna måsten. Vi ska ha en lugn, gemytlig och fridfull jul. Äta lite god mat och gör ingeting om något fattas till julmaten eller ansjovisen blivit bortglömd i Janssons, prinskorvarna inte är snittade i ändarna eller om julmusten är kyld . Vi ska ta en mysig långpromenad efter julgröten på julaftons morgon. Vi ska se på Kalle Anka och njuta av att vara tillsammans och i år kommer lilla Bronco hem till oss så både skurhink o mopp och många ”ut-i-tofflorna-o-kissa-valp-stunder” lär det bli.

 

En valp av denna kaliber är inte direkt gratis så många av våra slantar har lagts på honom och därför drar vi ner på köpet av julklappar och fokuserar mer på varann och den fina, lilla fyrbenta julklapp vi redan har fått hem då. Välkommen julen säger jag och det lär bli en jul att minnas. ❤️

 

Lussekatter, bullar, o några snurror till saffrans-butterkaka kommer recept på HÄR;

 

ca 40 st lussekatter

Det här behöver du :

2 pkt jäst (100 gram)

200 gram smör

0,5 l mjölk

2 pkt saffran

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1 msk honung

16 dl manitoba vetemjöl + lite till utbakning

1 ägg till pensling

Russin

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och rör ner honung, socker, salt & ägg. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

 

Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Lammburgare med morotsröra

Lammburgare mellan stekta Aubergineskivor med Turkisk Morotsröra och Tomatsallad

Lammburgare 2 port

300 g lammfärs

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk hackad timjan

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

4 skivor aubergine

2 msk smör

Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning.

Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar.

Morotsröra

2 morötter

3 msk smör

Salt

1 dl yoghurt 10-17%

Riv morötterna grovt. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka.

Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer eller blanda den bara om du vill ha lite grövre konsistens på röran.

Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall.

Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade  aubergineskivorna.

Lägg en skiva fårost på varje biff och montera ihop som en vanlig hamburgare men med aubergine istället för bröd.

Bilden nedan är från min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här på Bokus och Adlibris.

Grillsäsongen är måhända över, men många av recepten passar fint året runt.

Boken blir förstås också en fin julklapp till den som tycker om att njuta av god mat?

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Tzatziki med äpple och mynta

Äppeltzatziki med mynta

Äppeltzatziki med mynta 2 port

2 dl grovriven gurka

½ grovrivet äpple

2 msk finhackad, färsk mynta

1 finriven vitlöksklyfta

½ dl majonnäs

Saft från ½ citron

Salt

Blanda den rivna gurkan med salt i en bunke.

Låt stå och vattna ur 10 minuter, pressa ut vätskan ur gurkan genom en nätsil.

Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av om du vill ha mer salt eller citron.

Ställ kallt en halvtimme så mognar smakerna fram mer.

Här hittar du mitt recept på vanlig tzatziki.

Har du gott om äpplen i din trädgård kan du göra en god kompott på dem.

Klicka på bilden så hittar du till ett av mina kompottrecept.

Äppelkompott Paleo/LCHF


Krämig kantarelltoast med örter

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks

Jag gissar att många av er har ätit massor med goda kantareller vid det här laget. Favoriten är naturligtvis på ett rostat bröd och jag gör hellre en krämig variant än enbart smörsteker dom. Lite som en tunnare stuvning och med härliga örtkryddor.

 

4 port

Det här behöver du : 

½ kg kantareller

smör

1 finhackad schalottenlök

1 finhackad vitlök

1 msk örtkrydda

100 gram philadelphiaost

1 dl grädde

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Rensa kantarellerna och skär eller bryt i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och torrstek dom till vätskan dragit ur. Tillsätt smör, schalottenlök, vitlök och örtkryddan. Sänk sedan värmen och rör ner philadelphiaost och grädde. Låt såsen puttra på låg värmen tills den blivit krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera på kantskuret rostat bröd.

 

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks_tips

Rensa kantareller är sååå kul, eller hur?… 😛

 

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks_kramig_smorgas

Härligt krämig stuvning som doftar helt ljuvligt gott i hela huset.

 

kantareller_toast_kantarelltoast_recept_rostbrod_svamp_lvallssnacks_kramig_smorgas_gradde

Bon apetit!

Mjuk äppelkaka i långpanna

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0192463835093637,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Skördefesten har varit galet stor här på ön i år. Massor, massor med folk – det är verkligen jättekul! Självklart var vi ute ett par rundor och tittade, provsmakade och fyndade hem en massa gott. Inlägg om det kommer så snart jag orkar sätta mig vid datorn o ladda in alla bilder. Just nu befinner jag mig i sängen med panodil, varm fanta och dubbla täcken. Feber o rejäl hosta så det blir ett inlägg från mobilen idag.

 

Våra  äppelträd här hemma verkligen dignar av stora röda äpplen. Joline plockade in ett gäng häromdan (jag brukar låta dom sitta till första frostknäppen innan jag plockar in och förvarar allihop). En supergod mjuk äppelkaka från ett tidigare recept som hon har modifierat lite.

 

ca 8 – 10 port (liten långpanna ca 30*40)

Det här behöver du :

3-4 stora äpplen

3 msk strösocker

2 msk kanel

1 msk vaniljsocker

—–

150 gram smör (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :

Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en långpanna ca 30*40. Vill du använda en större som ugnsplåt, dubbla receptet. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 35 – 40 min.

 

På toppen :
Florsocker

 

appelkaka_joline_recept_mjuk_kaka_skordefest_applen_godaste_tips_langpanna

Kaka är färdiggräddad efter ca 35 – 40 minuter i 175 grader.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.08507339557143645,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Pudra över florsocker och servera precis som den är. Otroligt saftig och bara sååå försvinnande god så jag hann inte mer än få ett litet hörn av en smakbit så var det slut… Haha!! 😛

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden/mjölken, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Så här är energifördelningen på mandelsmöret: Protein: 19 g  Kolhydrater: 5 g  Fett: 55 g

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

Hjortron / Rubus chamaemorus


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Varm sommarfrukost med skinka och ägg

Bräckt skinka med ägg

Bräckt skinka med ägg 2 port

200 g skinka av gris eller kalkon, av god kvalitet

6 skivor aubergine

4 ägg

3-4 msk smör/kokosolja

Havssalt och peppar

Skär auberginen i skivor och salta dem på båda sidor, låt ligga på skärbrädan en stund.

Det här gör att den lite bittra smaken blir mildare och auberginen blir mjuk och lättsmält.

Torka av vätskan som sugits ur skivorna med hushållspapper.

Stek skivorna i rejält med smör de drar åt sig rätt mycket fett. Krydda med peppar.

Låt steka ca 3-4 minuter på var sida, vänd några gånger.

De ska bli gyllenbruna och riktigt mjuka, då smakar auberginen som bäst.

Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga.

Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen.

Bräck skinkskivorna i en torr, het stekpanna ca 10 sekunder per sida.

Servera med en grönsallad med olivolja och vinäger över.

Ketchup och majonnäs smakar också gott till.

Den här utsikten har vi njutit av i en vecka nu, haft en skön semester i vildmarken nära Stockholm.

Tack för i år till Robban och Caroline på Klämmingsbergsbadet i Gnesta

Solnedgång över Klämmingen


Kantareller med zucchini

Lax med kantareller

Smörstekta kantareller med zucchini 2 port

2 dl rensade, grovhackade kantareller

1 dl tärnad zucchini

50 g smör

Salt och lite peppar

2 bitar lax, helst viltfångad chumlax/pinklax

Bryn smöret lätt. Stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och det hela fått lite färg.

Krydda lätt med salt och peppar.

Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti.

Då är den som saftigast och godast.

Servera med extra smör, stekt knipplök, cocktailtomat, gräslök och dill.

Kantareller