Älggryta med kantareller

Nu kommer ett hejdundrande gott recept ni verkligen ska lägga på minnet. Detta åt vi tidigare ikväll och jag kan säga att det ligger som bomull i magen just nu. En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme.

 

Det här behöver du : 

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

Salt & peppar

1 tsk mortlad enbär

2 tsk torkad timjan

2 gul lök

3 morötter

1/2 dl viltfond

8 dl vatten

2 dl tranbärsjuice

300 gram kantareller

1 dl grädde

1 dl messmör

1 dl lingonsylt

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örterna. Skala lök och morötter i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.

 

 

LCHF Musli med smak av vanilj & kanel!
LCHF Musli med smak av vanilj & kanel!
Källa: Evelinas Värld
Portioner:

Ingredienser:
1 dl solrosfrön
2 dl kokoschips
1 dl pumpakärnor
1 dl hasselnötter
1 dl paranötter
1 dl pecannötter
1/2 dl kallpressad kokosolja
1 msk kanel
1 tsk äkta vaniljpulver.
3 msk sukrinmelis
1/2 dl vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop nötter med frön, kärnor och kokoschips. Tillsätt kanel, sukrinmelis och vaniljpulver.
Värm kokosfettet i kastrull till flytande konsistens, sedan ner med vattnet.
Tillsätt vätskan till de torra ingredienserna och rör om. Bred ut blandningen på en bakplåt med bakplåtspapper
och rosta i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör om var 5:e minut.
Låt muslin svalna ordentligt innan du häller upp den i burk!
Nya rätter från årets buffé – del 3
Det var länge sedan jag gjorde egen tzatziki, men efter en vecka i Grekland så kändes det som den givna såsen till köttet på sommarbuffén. I många recept så står det ofta att man ska skära gurkan, sedan salta den och låta saltet dra ur vätskan. Jag gör istället så att jag skär bort kärnhuset […]
Langos – godaste snabbmaten hemmagjord

I tisdags gjorde dom langos på hemkunskapen i Jolines klass. Ett arbete där dom också skulle räkna ut kostnader och portioner av de rätter dom valt i respektive grupper. Det blev jättelyckat och gott tyckte dom och jag är ju såklart alltid frågvis om vad dom får göra just på hemkunskapen. Något som jag reagerade på när vi hjälptes åt i köket här hemma ikväll var att dom inte fått några instruktioner eller snarare restriktioner om vad som gäller när man ska fritera. Att tex alltid ha lock nära till hands om det skulle ta eld, aldrig fritera under en fläkt, inte släcka eld med vatten eller luta ansiktet över frityrgrytan. Det visste hon ingenting om!?!?! Degvätskan till smeten som i det här fallet var vatten skulle dom också ta fingervarmt direkt ur kranen… ?!?! Jag vet att jag lägger mig i för mycket ibland men detta är väl väl ändå baskunskaper man borde få lära sig på en hemkunskaps-lektion? 

Lär barnen hur degar och jäst fungerar, hur man reder en sås, kokar kräm och lite säkerhet i köket.  På våra hemkunskapslektioner när jag gick årskurs 7-9 fick vi lära oss att stryka och vika kläder, koka sylt och konservera och reda soppor och såser. Vi bakade bröd och la in sill i lag och lärde oss hur man på mest ekonomiska sätt bakade sockerkaka på eftervärmen i ugnen. Haha!! 😜 

 

Att ta ljummet vatten från kranen till degvätska är i mina ögon totalt förbjudet! Hur som haver gjorde dom i alla fall langos och hon ville gärna göra det här hemma o visa mig som FAKTISKT aldrig någonsin ätit langos, aldrig någonsin. Har ju såklart sett dom på festivaler o marknader o tänkt ”jäklar va gott de verkar” men aldrig kommit mig för att köpa. Jag blev imponerad av hur gott det faktiskt var och det friterade brödet med kokt potatis i var verkligen matigt och smakrikt. Ska absolut göra langos fler gånger framöver, perfekt till sommaren att göra ute på muurikkan och servera med olika topping och tillbehör. 

  

4 st 

Det här behöver du : 

10 gram jäst 

1 dl vatten 

3 dl mjöl 

3 dl kokt, pressad potatis

1 tsk salt 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen med. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop en deg i bunken med hjälp av en sked. Täck med plastfolie och låt jäsa en halvtimme. Olja in händer och ta upp deg med en sked och tryck ut lätt på olja skärbräda. Fritera ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg upp på hushållspapper så de får rinna av något. Lägg på riven ost, hackad rödlök och gräddfil. Sen kan du toppa med rökt skinka, löjrom, räkor, lax eller precis vad du själv tycker passar. 

 

Baspåläggen; riven ost, hackad rödlök och gräddfil eller créme fraiche. Toppa sen med favorittillbehöret i form av räkor, lax, löjrom, rökt skinka etc. 

 

En langos på gång! 

 

Toppad och klar att avnjutas. 

Köttfärspaj med champinjoner och vitlökssås

Trevlig helg på er alla! Så roligt att läsa både på Facebook och instagram (@kryddburken) vilka middagsplaner ni har. Helg är alltid helg o fredag till söndag går från snabbt, gott och enkelt till mer avancerad, välplanerade och ofta långlagad middag. Allt har sin charm och om jag får säga det själv så smakar middagar olika beroende på vilken veckodag det är. 

Fredagarna är goda då man ofta är trött o sliten o pustar ut efter veckan och kör nåt enkelt, säkert kort medan söndagarna blir mer andaktliga och avnjuts lite längre och smakas av mer kan jag tycka och då blir det ofta lite mer lyxiga som man njuter av en längre stund vid middagsbordet och inte vid TV-bordet.  

Något ni reflekterat över? Vilken veckodag är godast egentligen?? 

Den här köttfärspajen gjorde jag igår (fredag) och blev verkligen kanongod tillsammans med champinjoner och en god vitlökssås till. Gratinerad med massor av ost dessutom. Nä, det kan inte bli fel! 😜 

 

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, alt. färdigkavlad, rund pajdeg 

400 gram blandfärs 

150 gram färska champinjoner 

2 msk vetemjöl

1 msk tomatpuré 

1 msk grönsaksfond 

1 msk kalvfond 

2 dl vatten 

2 tsk D’Elidas chilisås 

1 krm chilipulver

1 krm paprikapulver 

Salt och peppar 

 

Äggstanning : 

3 ägg 

3 dl grädde 

Trocomare örtsalt 

 

Topping : 

3 dl riven ost 

1/2 röd paprika 

Svartpeppar 

 

GÖR SÅHÄR : 

Nagga med gaffel och förgrädda pajskalet i en rund ugnsfast form ca 25 cm i diam med höga kanter. 200 grader ca 10 minuter. Bryn färsen tillsammans med hackade champinjoner. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna, låt fräsa på några minuter tills vätskan kokat in och smaka av. 

Vispa ihop äggen med grädde och örtsalt. Fyll pajskalet med färsröran. Toppa med riven ost och slå på äggstanningen. Lägg skivad paprika överst och dra några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

 

Vitlökssås : 

2,dl créme fraiche 

2 msk olivolja 

2 finrivna vitlöksklyftor 

1 tsk flytande honung 

1 krm svartpeppar

Salt 

 
GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop samtliga ingredienser, smaka av. 

 

På väg in i ugnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

 

Låt pajen ”stå till sig” ca 15-20 minuter så den ”sätter sig” och är lättare att skära upp i fina bitar. 

 

 

Servera pajen med blandad sallad och vitlökssås. 

 

Smaklig måltid! 

Krämig fiskgryta på ekologiskt vis

Krämig fiskgryta

Klimatsmart gryta

Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen.

Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt.

Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan.

Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna.

Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar.

Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden.

Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem.

Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och miljövänligt vis.

Grönsaker och fisk bevarar mer smak, spänst och näring av den varsamma tillagningen på eftervärmen i Wonderbag, men du kan förstås laga till grytan bara på spisen också.

Fiskgryta i Wonderbag

Krämig fiskgryta 2-3 portioner

400 g kolja eller annan vit fisk

250 g champinjoner

100 g cocktailtomater

10 cm purjolök

3 morötter

2 vitlöksklyftor

2 röda spetspaprikor

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk riven ingefära

1 msk tomatpuré

1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili

2 tsk salt till fisken

Saft av 1 citron eller lime

50 g smör eller kokosolja

Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan

Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.

Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor

Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.

Strimla purjolöken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.

Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra fem minuter under lock.

Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.

Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.

Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt grytan lagas klart på eftervärmen i ca 1 timme.

Tack vare den varsamma tillagningsmetoden så blir inte fisken seg och torr, som när den får koka för länge på spisen.

Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.

Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.

Vi var rejält hungriga så vi åt upp alla fisk på två, men det blev lite grönsaker och buljong över.

Den får bli täcket till en fiskgratäng en annan dag.

Kaffepaus på Ragnars Skafferi...

Kaffepaus på Ragnars Skafferi…

Ekologiskt grönt på Paradiset...

Ekologiskt grönt på Paradiset…

Svanar på Stockholms Ström...

Svanar på Stockholms Ström…

Morgonsol vid Stadshuset...

Morgonsol vid Stadshuset…


3 snabba frukosttips för glutenfri LCHF och Paleo

Vinterbild från Faxån

God fortsättning

Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.

Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.

Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.

Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.

De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.

Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.

Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.

Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.

Kokosgröt LCHF/Paleo

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.

En klick smör i gröten på gammaldags vis är också riktigt gott.

Frökex med äggröra

Äggsmör 1 port

1 mjukkokt ägg

25 g mjukt smör

2 msk hackad gräslök

1-2 frökex

Flingsalt

Tomat, rädisa och citronmeliss

Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

Nötfrukost

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter/pecannötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över.

Det blir extra gott om du kryddar med lite kardemumma eller kanel.

Torkade bär passar också fint ihop med den här frukosten.

Nötfrukost är vad jag och Lennart äter nästan varje morgon, det får oss att må väldigt gott och vara mätta länge.

Komplettera gärna mina frukosttips med vad du brukar äta i en kommentar här nere.

Många tror ju att det är enahanda att äta mat med få kolhydrater, vore ju fint om vi fick till en hel lista för att visa hur fel de har?

Lavskrika / Perisoreus infaustus


Julstämningen har infunnit sig!

Äntligen infann sig den där efterlängtade julkänslan som jag saknat. Till första advent brukar jag i vanliga fall ha köket julpyntat o klart o även börjat med ett eller flera julgodis, pepparkakshus och julklappsinslagning men det blev förskjutet i år. Det måste ju kännas rätt och ”rätt i tiden”. Snö och minusgrader och gärna att december månad gjort entré också. Så igår hände det magiska! Huset förvandlades till mysig julstämningfull röd liten stuga med adventsstakar, stjärnor, tomtar, ljusslingor och röda dukar. Så otroligt vackert när man tassar upp på nätterna och ser alla små glimmande sken från fönsterna.

Idag var jag och barnen iväg på julmarknad och hittade lite smått och gott som gör julen lite extra stämningsfull. Alla minns vi väl änglaspelet som man som barn satt och tittade på med stora ögon för att invänta de plingande klockorna, och julkrubban med Maria och Jesus-barnet, det är barndomsminnen som känns extra fina att plocka fram i juletider.

 

Vad är egentligen det viktiga med julen?

Är det stämningen? Vänner och släkt? Maten? Julgranen? Traditionerna? Dopp i gryta? JultomteN?

Nämn EN enda sak du tycker är viktig på julen. Hade varit så kul att höra vad just du prioritera i absolut första hand.

 

Vår jul här hemma i år kommer bli lite annorlunda och vi är rörande överens allihopa i familjen att inte köpa ett överflöd av julklappar, inte stressa eller känna måsten. Vi ska ha en lugn, gemytlig och fridfull jul. Äta lite god mat och gör ingeting om något fattas till julmaten eller ansjovisen blivit bortglömd i Janssons, prinskorvarna inte är snittade i ändarna eller om julmusten är kyld . Vi ska ta en mysig långpromenad efter julgröten på julaftons morgon. Vi ska se på Kalle Anka och njuta av att vara tillsammans och i år kommer lilla Bronco hem till oss så både skurhink o mopp och många ”ut-i-tofflorna-o-kissa-valp-stunder” lär det bli.

 

En valp av denna kaliber är inte direkt gratis så många av våra slantar har lagts på honom och därför drar vi ner på köpet av julklappar och fokuserar mer på varann och den fina, lilla fyrbenta julklapp vi redan har fått hem då. Välkommen julen säger jag och det lär bli en jul att minnas. ❤️

 

Lussekatter, bullar, o några snurror till saffrans-butterkaka kommer recept på HÄR;

 

ca 40 st lussekatter

Det här behöver du :

2 pkt jäst (100 gram)

200 gram smör

0,5 l mjölk

2 pkt saffran

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1 msk honung

16 dl manitoba vetemjöl + lite till utbakning

1 ägg till pensling

Russin

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och rör ner honung, socker, salt & ägg. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

 

Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Lammburgare med morotsröra

Lammburgare mellan stekta Aubergineskivor med Turkisk Morotsröra och Tomatsallad

Lammburgare 2 port

300 g lammfärs

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk hackad timjan

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

4 skivor aubergine

2 msk smör

Salta auberginen på båda sidor, lägg på ett fat. Låt saltet dra ut vätskan ur auberginen i en halvtimme. Då försvinner den lite bittra smaken och så blir skivorna mörare efter stekning.

Hacka löken fint och rör ihop med färsen. Blanda ner örter och kryddor. Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram. Forma till biffar.

Morotsröra

2 morötter

3 msk smör

Salt

1 dl yoghurt 10-17%

Riv morötterna grovt. Smält smöret i stekpanna, rör ner morötter och salt och stek under omrörning tills de är mjuka.

Blanda ner yoghurten och mixa röran slät med stavmixer eller blanda den bara om du vill ha lite grövre konsistens på röran.

Smaka av om det behövs mer salt. Röran är god både varm och kall.

Bryn smör och stek biffarna och de avsköljda och torkade  aubergineskivorna.

Lägg en skiva fårost på varje biff och montera ihop som en vanlig hamburgare men med aubergine istället för bröd.

Bilden nedan är från min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här på Bokus och Adlibris.

Grillsäsongen är måhända över, men många av recepten passar fint året runt.

Boken blir förstås också en fin julklapp till den som tycker om att njuta av god mat?

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson