Welcome to Sweden

Nice to see you here

The last few weeks I’ve had a lot of visitors from USA, welcome to my blog.

My name Birgitta Höglund and I’m a retired restaurant chef living in Östersund, Jämtland, Sweden.

It’s a mountainous county in the northern part of Sweden, close to the border with Norway.

After eighteen years in many different restaurants I injured my back almost twenty years ago, which effectively ended my career and professional working life.

After the back injury and a spinal fusion, I was also diagnosed with fibromyalgia.

Birgitta Höglund 2003

I searched for something that would alleviate my problems and improve my health.

I tried to remain as active as possible with daily physical therapy and long walks, but then a lecture by the physician Annika Dahlqvist, MD, made me change my eating habits completely (Dr Dahlqvist is the founder of the LCHF movement in Sweden).

After a couple of years on this diet she was free from pain and fatigue brought on by fibromyalgia, and if she was able to cure herself, then perhaps I could too.

The day after the lecture I decided to exclude all unnecessary carbohydrates (such as sugar, starches, gluten-containing flours and all other grains) from my daily meals.

Instead, I began eating far more vegetables than I had ever done before, and they have proven themselves worthy complements to the varieties of fish, meat, shellfish and eggs that I now put on my plate.

Instead of the carbohydrates I started to eat more fat, such as butter, coconut oil and olive oil.

My food has become so much more natural and varied than it used to be, and tastes far better without all the various additives that are included in most commercially prepared foods.

I have now posted over 1,700 recipes on my blog, Birgitta Höglund’s Food.

Here you can find LCHF Made in Sweden, a blog I wrote in English 3 years ago, when my cookbooks where published at Skyhorse Publishing, NY.

I have so far written five cookbooks. The first one, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging, I wrote together with Dr. Dahlqvist.

Then followed Low Carb High Fat Barbecue and Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

You can find them here at Amazon, they are also available in Kindle Edition.

LCHF BBQ

LCHF for Healthy Aging

Low Carb High Fat and Paleo Slow CookingSlow Cooking

I want to give my warm thanks to Gun Penhoat, Inger Swanberg and Maud Hedman all of whom have been very helpful with the translation and proofreading of my recipes.

Learn more about LCHF or Keto here: DietDoctor – LCHF for Beginners.

Eat, enjoy and feel good!

Mountains in my home county, Jämtland

Min grillkokbok har kommit ut på nytt

Naturligt goda grilltips

Jag fick mail från Lumio Förlag att nyutgåvan av min tidigare slutsålda kokbok ”Grillmat LCHF” är klar.

”Birgitta Höglunds bästa grilltips” är den nya titeln, den har just kommit från tryckeriet och är nu på väg till alla som förhandsbeställt den.

Det passade ju extra fint att den kom precis nu när jag firar 9 år i bloggvärlden.

Jag är så glad att jag började blogga och på det sättet kunde få dela med mig av mina matkunskaper, vilket lett till 5 kokböcker och en hel del andra spännande och matrelaterade äventyr.

Här finns boken att beställa i nätbokhandlarna Bokus och Adlibris, fråga gärna efter den hos din lokala bokhandlare så kanske de också beställer hem den.

Rabarberchutney och paprikachutney

Blåbärspesto och nässelpesto

Färskoströra

Apelsin- och rosmarinmarinerat grillspett

Nytt i den här utgåvan är förordet, skrivet av mina kära bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Recepten i boken är också anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att fler ska kunna njuta av goda grillrätter med tillbehör.

Alla recept är förstås som alltid när de kommer från mig även glutenfria.

Många har efterfrågat den här grillkokboken sen den såldes slut för några år sen, så dela gärna vidare det här inlägget till dina vänner i sociala medier och i verkliga livet.

Glödande grillkol

Bloggen verkar också ha uppmärksammats i USA, haft en strid ström av besökare senaste dagarna, bara sen i måndags har 1500 kommit därifrån.

Här finns grillboken på engelska att köpa hos Amazon, tre av mina kokböcker är utgivna på Skyhorse Publishing i New York.

Här hittar du min blogg LCHF Made in Sweden, som jag skrev i samband med Amerika-lanseringen.

Bilderna från grillkokboken i inlägget är tagna av Mikael Eriksson.

Chilimarinerat grillspett och prat med Ann Fernholm om sockerfria marinader

Smakrika spett

Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.

Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.

Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.

Här kan du lyssna på en P1-intervju med Ann om de sockrade grillsåserna.

Det är verkligen bra att hon som granskande journalist nagelfar fabrikanternas innehållsförteckningar.

Sprid gärna intervjun vidare så kanske det blir en motreaktion hos allmänheten mot färdiga grillsåser och vi får se bättre alternativ i butikerna.

Du vet väl att Ann även är initiativtagare till Kostfonden, som jobbar med att ta fram oberoende studier på lågkolhydratkostens inverkan på vår hälsa.

Igår var också en speciell dag för mig, firade då 9 år med mina recept i cyberspace.

Här kan du gå in och ta en titt på de recept och bilder jag då publicerade, tanken var då att starta en hemsida med namnet Kalaskokeri.

Men det blev ju en blogg med namnet Birgitta Höglunds mat istället och den har gått riktigt bra sen dess 🙂

På de 9 åren har det faktiskt hunnit bli 5 kokböcker, varav tre är utgivna i USA.

Vill du ha fler sockerfria och smakrika recept att prova i sommar så kan du här förbeställa min grillbok som snart kommer i nytryck.

Chilimarinad till grillspett 4 port

½ dl rapsolja

½ dl min sockerfria chilisås

2 msk balsamvinäger

1 msk oregano

1 msk Worcestershiresauce

2-3 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga.

Stoppa bitar av t ex fläskfilé, karré, lamm, biff eller kycklingbröst i en fryspåse och häll på marinaden, knyt och massera runt.

Låt ligga i kylen några timmar, har du tid att vänta så blir det ännu godare efter 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.

Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt.

Trä upp 4-5 köttbitar per spett och grilla tillsammans med skivor av zucchini, bitar av paprika och halverade aprikoser.

På bilden härovan har grillspettet sällskap av min hemgjorda, kylda bearnaisesås, det blir riktigt gott som kallt bearnaisesmör.

Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.

Nu ska jag ut och njuta vidare av sommarvädret, hoppas du också tar chansen.

Jag på Blekholmen

Lasagne Al forno

Hej på er! Nu blev det ett litet hopp sen sits och det har såklart med vårt lilla nytillskott att göra – Allan är hemma!

Lilla efterlängtade krabat har sovit sin första natt hemma på Öland.😉

Lilla och lilla… Åtta veckor och 10kg tung med dom största valptassar jag sett. En riktig dunderklump som spatserar vingligt fram. Klumpig, nyfiken och ett riktigt matvrak är han. Väckte mig inatt halv fyra och efter att ha nattats kl 22.00 igårkväll så höll han sig bra länge tycker jag. Men då var han verkligen kissnödig OCH hungrig som en varg! Därefter somnade han ett par timmar till innan frukostklockan ringde… En riktig Skalman är han. Äta, kissa, busa, sova…😉 Bronco fann sig väl till ro efter Allans hemkomst och dom verkar trivas ihop. En omställning för dom bägge, speciellt för Bronco som varit ensam om uppmärksamheten och nu fått konkurrens av lillebror. Han verkar dock väldigt nöjd ändå och delar med sig av både bäddar och leksaker och det är till och med okej att bli biten i skägget! 😉

En lördag som denna med strålande sol och två pigga pojkar är det tur att kylen är laddad med mat såsom denna lasagne jag gjorde häromdan. Färdig att bara värma när tiden är knapp och ta med sig ut och äta på altanen.

6 port

Det här behöver du :

1 sats bolognese

1 sats Bechamelsås

2 förpackningar färska lasagneplattor

(Felix a’ 200gram)

GÖR SÅHÄR :

Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/bolognese/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 30 min.

Bolognese :

400 gram blandfärs

150 gram sidfläsk

2 msk tomatpuré

1 gul lök

2 rivna morötter

1 burk finkrossade tomater

2 msk kalvfond

2 lagerblad

Vitpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Bryn färsen tillsammans med finskuret sidfläsk och tomatpuré. Tillsätt en hackad gul lök, finrivna morötter, en burk finkrossade tomater, kalvfond, lagerblad, vitpeppar och salt. Slå på 3 dl vatten och låt koka på låg värme ca 1 timme. Smaka av.

Bechamelsås :
100 gram smör

1 dl vetemjöl

8 dl mjölk

2 dl grädde

150 gram riven lagrad ost

Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)

Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

Bronco & Allan delar instagramkonto nu och vill ni så kan ni följa dom här; @bronco_allan

Smördegsinbakad äggrulle med lax till påsk

Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.

Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.

Det här behöver du :

8 ägg

4 msk grädde

½ tsk salt

Svartpeppar

Fyllning :

300 gram varmrökt lax

300 gram philadelphiaost

10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)

65 gram färsk babyspenat

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.

Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.

Fyllningen.

Bara att breda på och rulla ihop.

Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 15 – 20 minuter.

Färdig att avnjutas!

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Helstekt fläskytterfilé med rotfrukter och balsamicosås

Söndagsmiddag – Veckans bästa! Man tar sig tid och hinner planera både långkok och fixa handling utan stress. Alla har fått sovmorgon och sovit ut ordentligt och då kommer ny energi. Personligen förvaltar jag den till största del till matplaner och fix i köket om helgerna. Lite lyx nånstans här och där, något bakat till alla hjärtans dag, matlådor till gubben, protein-boost till Joline som gymmar jämt och vardagsmaten till kommande veckor.  För mig är söndagar min favoritdag av alla.

Fredagar är favoritdag för många. Då är man trött men vill liksom ändå fira in helgen med något gott men dock utan större ansträngning helst… 😉 Allt har sin tid. Och även om mat upptar min matnördiga hjärna till största del så finns utrymme för annat också. Jag drar lite på de, för jag tycker de är jobbigt.

Men.

Ni är så otroligt omtänksamma läsare som mailar och ofta även sms:ar mig och undrar hur jag mår nu och många vill också se fler bilder på Bronco veta mer om honom så jag har tagit det i beaktning i detta inlägg. Lång läsning för er som orkar.

Bronco vårt ”lilla” lakrits-troll är numera en bjässe i sin klass. En mycket krävande unghund. Massor med energi och motor som behöver tillfredsställas. En riesenhane i hans kaliber har jag sällan skådat å då har jag ändå stor erfarenhet av brukshundar sen 25år tillbaka. Men Bronco… Han utmanar mig.

Själv mår jag faktiskt bra men med begränsande resurser och fysisk energi. Jag är lycklig och tacksam för livet. Tiden efter de som hände i somras har gått sakta framåt tills nu.

Jag har gått hos kbt-terapeut o pratat om allt… Lärt mig smärthantering och mindfullness att styra tankar från de jag upplevt. Har lärt mig sova… Inte genom att räkna får i taket utan att fokusera på att andas. Har fått möta mig själv så som jag själv jobbat i mitt liv o gett andra råd om. Det har varit svårt och ledsamt att prata om o riva upp minnen och speciellt såna minnen som jag idag VET inte har hänt på riktigt (IVA).

Så mycket jag själv rådit andra omkring mig har jag själv fått ta råd av, motvilligt men jag har försökt.

Vändningen till att bli mer harmonisk inombords vände vid återbesöket till IVA. (Intensivvårdsavdelningen) som jag låg på både före Sahlgrenska och tiden efter. Har inte så många verkliga minnen utan mer RENA mardrömmar som jag tampas med. Men det blir bättre.

Återbesöket dit var jobbigt.

Jobbigt redan dagen jag fick brevet om datum och tid.

Jobbigt i bilen på väg dit…

Vägen från parkeringen till hissarna, upp… entrédörren med skylten IVA…

Utifrån har jag ju aldrig sett hur de ser ut… Bara mina anhöriga.

Rummet på IVA…

Jobbigt att skriva om det just nu utan att tårarna spränger bakom ögonlocken men jag försöker.

Nicke var med mig dit såklart och det blev ett bra möte, till slut… Jag kom ihåg lite av själva miljön; Hur taket såg ut, färgerna på väggarna och ljudet av den ansträngt, pulserande respiratorn när jag var nedsövd blev en bekräftelse på de mardrömmar jag haft…

Så svårt att förklara i korthet för nån som inte upplevt men tiden på IVA är det absolut värsta jag varit med om i hela mitt liv. Inte pga av vården utan på grund av avsaknad av verklighetsförankring, hallucinationer av medicinerna, sängliggandet och oförmågan att röra sig… Den mentala biten har gått över mitt förstånd så sårbart det var…

Mina händer och fötter saknar ännu känsel till 99% och allt jag gör går lite långsammare än vanligt och jag har lärt mig förlita mig på ”miljövana” att göra saker.

Om det verkar krångligt att förstå så menar jag att om jag hade varit blind så hade jag lätt kunnat hitta runt här hemma i huset o vetat vart alla möbler och saker stått och ljud och vibrationer hade hjälpt mig veta vad som var vad. Nu är jag inte blind men har under lång tid fått lära mig handskas med att inte ha nån känsel och det går bättre och bättre. Jag kan sätta upp håret i en tofs, hacka lök med en kniv om än väldigt långsamt. Öppna en mjölk, och en syltburk ibland osv. Däremot känner jag aldrig när jag slår mig. Trampar fel o ställer ett stolsben på foten, går in i trösklar eller slår tårna blodiga i nån möbel. Ett långfinger som viks fel o måste dras i led rätt. Jag känner inte sånt. Känner inte heller när Nicke drar mina fingrar rätt i led igen.

Jag måste titta på vad jag gör, annars funkar det inte. Men jag har lärt mig att döva smärta fungerar inte som jag gjorde förut, jag förlikar mig hellre med den som den är.

Nå… Det är lättare att skriva om Bronco.

Han är älskad och avgudad som den myspropp han ofta vill vara men tonårs-hormonerna rinner över och han förvandlas dagligen till ett oöverbevakat disco-hak nån stans i vilda western… Herregud vilken hund! Men peppar, peppar ta i trä. Ju mer utåtagerande tonårsperioderna är desto mer händer i både kropp och psyke. Lilla Bronco, väx upp nu för fan och de fort!! 😉

Naturligtvis är mina dagar i veckorna vigda åt honom till 100% och det är helt underbart att ha nån vid sin sida när övriga familjen är iväg på jobb och skola. Med de sagt så har Bronco o jag utvecklat en slags symbios i tilltro, tankar och hur allt ska vara. Vi känner varann utan och innan o vi bråkar o gormar o pussas och har roligt, allt om vartannat. Hur det än är så är jag tacksam och lycklig för att han finns och för familjen jag har. Allt annat är så litet i jämförelse. Kärlek! ❤️

Men sak som är säkert att tiden går framåt och ljusare tider är på väg.

Nu kommer vi till dagens inlägg i alla fall.  Ikväll bjöd jag familjen på helstekt fläskytterfilé med ugnsrostade rotfrukter. Under tiden som allt tillagades i ugnen puttrade en balsamicosås på spisen på låg värme. Allting blev otroligt gott tillsammans och smidigt att göra dessutom.

Önskar nu er alla en fin vecka! Titta in imorgon igen så ska ni få en roligt tips på falukorv!

Balsamicosås;

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl mörk balsamvinäger

2 msk farinsocker

3 dl vatten

1 dl créme fraiche

1 tsk torkad fransk örtkrydda

maizenamjöl + vatten till redning

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR : 

Skala och hacka vitlöken fint. Smält smör i en stekpanna och lägg i vitlöken. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen, vispa och låt koka upp. Sänk värme och låt sjuda ca 30 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.

Potatis, morötter, palsternacka, röd och gul lök dressad med lite olivolja, svartpeppar och flingsalt åker in i ugnen med fläskytterfilén som jag bara har brynt runtom i stekpanna med örtkryddor och svartpeppar så den fått fin yta.

Ha en fortsatt fin söndagskväll!

Bronco. My black beauty! ❤️ Fler bilder på Kryddburkens insta @kryddburken och @bronco_riesenschnauzer

Bönsalsa med chili och koriander

Ännu en bönsallad

Idag får du  tips på en riktigt god bönsalsa som vi ofta ätit i vinter.

Jag gjorde en liknande till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, en sallad med sting som passar väldigt bra till grillat.

Den är även riktigt god till den osttallrik vi brukar äta till eftermiddagskaffet.

För några veckor sen tog vi linbanan upp till borgen och skulle ta en fika på Café Alanya som ligger i de gamla stadsdelarna.

En oas att komma till, vilken skillnad mot den brusande storstaden.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Jag beställde lite ost och oliver till kaffet/teet, vi fick en hel tallrik med olika ostar, paprika, tomat, gurka, oliver, olivolja, citron och bladpersilja, en typiskt turkisk frukosttallrik.

Öländska bönchips har jag numer alltid med i fickan på våra utflykter, de smakade väldigt gott som tillbehör.

En liknande osttallrik har sen blivit det stående fikatillbehöret även hemma på balkongen.

Om vi motionerat mycket på dagen så förstärker jag tallriken med lite bönsallad och mjölksyrade rödbetor, du hittar ett riktigt gott recept på dem i bönkokboken.

Torkade bönor från grönsaksmarknaden i Alanya

Turkiska läckerheter från Mezza Natural

Här ovan en bild på lite olika get/fårostar, tomater, vinäger och getyoghurt som jag köpt på Mezza Natural, en riktigt bra butik med stort ekologiskt sortiment.

Missa inte att besöka den butiken när du kommer till Alanya, den ligger på 25-metesgatan, här hittar du deras Facebooksida.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Vill du ta del av flera recept på baljväxter så köp gärna min bönkokbok, den såldes slut på några dagar på Adlibris men nu har de fått in den igen.

Här finns den på Bokus, även där för bara 169 kr nu i januari.

Vill du hellre handla på en riktigt affär, så finns den på Akademibokhandeln fram till 20 januari för 179 kr, ordinarie pris är 249 kr.

Här två bilder som jag fick från vännen Therese Renåker, som beskriver boken så här:

”Säga vad man vill, men jag tror inte att det är möjligt att göra en vackrare kokbok.

Även om min mage inte tolererar ett dagligt inmundigande av bönor, så kan jag smaka lite då och då och ögat kan få njuta ohämmat av denna sagolikt vackra bok.”


Succéstart för Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Äntligen boksläpp

På måndag, den 8 januari, är det officiell utgivning av min senaste och femte kokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Då ska boken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker finnas ute i butikerna runtom i landet.

Boken är utgiven på Bladh by Bladh förlag, här kan du läsa mer på min sida där.

Efter lite krångel med distributionen från tryckeriet och nätbokhandlarna har nu de som förhandsbeställt boken äntligen fått hem den.

Den har redan blivit sån succé så igår låg den på första plats på Adlibris över mest sålda böcker under gårdagen, alla kategorier.

Det slutade med att boken sålde slut hos dem, men nya ska vara på väg nästa vecka.

På Bokus låg den igår på femte plats på topplistan och där kan du beställa den för bara 169 kronor.

Monique le Roux Svalberg (Lifezone) har också nyligen kommit ut med en bönbok, Sköna böna.

Baljväxter är ett väldigt hett ämne just nu, det är bra att det kommer recept från flera håll så sprids kunskapen till så många fler om hur man lagar till bönor, kikärtor och linser på bästa sätt.

Här följer några röster från nöjda köpare i Moniques grupp Skönaböna på Facebook.

Sitter just och bläddrar i min bok som kom idag – en vackrare kokbok får man leta efter och recepten lockar, åh, så hungrig jag blir!

Nu behöver jag knappast någon mer kokbok!”

 

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

”Helt ärligt så tänkte jag inte köpa några fler kokböcker, för jag får inte plats med flera.

Men jag tänkte i Thailand, vadå några in och några ut, så får det bli.

Jag är imponerad, vilka fina recept och bilder.
Några påminner om mina egna recept som jag ej delat ännu, men själva fördelningen mellan bönor och kött och annat liknar mitt sätt att tänka.

Många gånger handlar det om matematik, och jag kan räkna, men är inte en kock som Birgitta Höglund.
Det är den finaste kokbok jag sett på länge och vilka recept.
Nu känns det som jag kan lägga ner ”att dela mina recept”, men jag ska göra det ändå!

Jag får min inspiration från vegetariska tidningar, kokböcker och bloggar (många från USA) och jag ser att andra också får det .

Jag säger det igen, bästa kokboken när det handlar om Lchf + bönor.

Ett stort tack till Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Ni har ändrat min syn på bönor. Även Monique Le Roux Svalberg för hennes goda och fina recept, plus för denna grupp ”Sköna Böna”.
Kram Carita”

På bilden nedan jobbar jag och fotograf  Veronica Kindblad med bilderna till kokboken på Ås Trädgård utanför Östersund.

Veronica tog fantastiskt vackra bilder av mina enkla bönrätter, så glad att vi fick göra den här boken tillsammans.