Pumpasoppa och grönkålspaj

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Höstgrönt

Idag får du recept på två goda rätter på härliga höstgrönsaker.

Jag bjuder på en mustig soppa på pumpa och en matig paj med grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater.

Under hösten har jag haft ett roligt jobb med att ta fram lite juliga recept tillsammans med Diet Doctor, fd Kostdoktorn.

Nu finns några publicerade, här hittar du min glutenfria grönkålspaj.

Tomten på Skansen

I fredags besökte Tomten och jag Skansen för att ta lite bilder till årets Adventskalender.

Tyvärr stänger de nu på fredag den 27 på grund av Covid-19.

Så jag passade på att stötta deras verksamhet genom att förnya mitt årskort.

Den tid det är stängt räknas av från kortet vid återöppnandet.

Köp ett årskort här till dig du med eller som julklapp för att hjälpa till så vår fantastiska stadspark kan drivas vidare.

Pumpasoppan hittar du även i min kokbok Gammaldags husmanskost.

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 burkar kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmejamix

1 dl kokosolja

2 dl kycklingbuljong

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Min grönkålspaj hos Diet Doctor
Foto Naomi Sherman

18 november – Benbuljongdagen

Ingredienser till benbuljong på olika sätt

Näringsrikt långkok

Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.

Nu när så många av oss tillbringar mer tid hemma på grund av Coronapandemin, ja då finns det ju verkligen tid att dra igång en gryta med benbuljong, så idag får du mina bästa tips.

Jag har i 5 år använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.

Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.

Sen jag började koka egen buljong så har både jag och Lennart blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna.

Han har konstaterad artros i ryggen men känner väldigt sällan av den nu.

Hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre tack vare den näringsrika buljongen.

Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam, det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.

Lennart och jag sommaren 2020

Lennart är 77 och jag fyllde nyligen 59, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och enligt en del ser yngre ut än för några år sen.

Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.

Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.

Där har jag upplevt en stor förbättring under de senaste åren, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.

Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.

Här nedan delar jag med mig av några av mina tips på hur du själv kokar en riktigt god buljong.

Enkel kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling ca 1,5-2 kg

2 stora morötter

2 gula lökar

1 knippe persiljestjälkar

1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger

2-3 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

ca 1½ liter vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.

Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.

Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.

Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.

Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.

Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.

Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.

Jag kokar ibland ihop buljongen när jag silat av benen, så den blir mer koncentrerad

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.

Benbuljongtips

Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt eller höna/kyckling.

Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.

Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött som blir väldigt mört när den får koka länge.

Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.

Kokning av benbuljong: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.

Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.

Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.

Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.

Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.

Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.

I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.

De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.

Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.

Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna.

Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.

Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.

Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.

Gurkmejamix, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.

Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår när du silat av benen.

Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom mer hållbar.

Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.

Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.

Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.

Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken.

Jag brukar skumma av det och använda det till stekning, smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.

Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.

Förvara buljongen i glasburkar med lock i kylen.

För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.

Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.

Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.

Lime- och pistagebollar

Kokboksrecept

Idag tipsar jag om vännerna Jenny och Magnus Anderssons härliga bakbok Nyttigare Gott som kan passa fint nu till Fars dag eller som julklapp.

Jag har följt parets blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den verkliga världen, utanför internet.

Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, något som verkligen är uppskattat i dessa orostider.

Här en bild från ett besök under deras tak för några år sen, då de bjöd på en riktigt njutbar middag och gott fika.

Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat,

Jag fick provsmaka några rätter som de skapat till den boken under middagen, kan intyga att det var mycket gott.

Nyttigare Gott är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker.

Läs mer och beställ ett signerat exemplar direkt från Jennys och Magnus blogg Under vårt tak.

Här finns boken att beställa hos Adlibris och Bokus.

Lime- och pistagebollar ca 12 st

100 g cashewnötter

50 g pistagenötter

100 g urkärnade, färska dadlar

1 msk smält kokosolja

Zest från 2 st lime

0,5 dl pressad lime

Topping:

50 g finhackade pistagenötter

Mixa lätt ihop cashewnötter och pistagenötter i en matberedare med knivblad.

Tillsätt dadlar, smält kokosolja, zest och pressad lime med nötblandningen.

Mixa till en kladdig deg. Rulla degen till bollar.

Rulla bollarna i hackade pistagenötter.

Förvara i en burk i kylen och plocka fram när du önskar.

Spröda kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

 

Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Grön ärtdressing och mina recept i Vego och Matmagasinet

Grönt, skönt tillbehör

Den här goda dressingen symboliserar verkligen titeln på min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.

Igår fick jag veta att receptet är med i senaste numret av Vego tillsammans med två andra gröna tillbehör från kokboken.

Den här dressingen hade jag även tagit med när jag var på Nyhetsmorgon i TV4 häromveckan, då förstärkt med kirskål.

Du kan se inslaget här och här kan du ta del av den hallontårta jag bjöd på i programmet.

Väldigt roligt att få vara med i Sveriges största vegetariska tidning, tack till Carita Porsetun som la upp bilderna i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv.

I förrgår tipsade hon om att boken omnämns tillsammans med två recept även i boktipsen i tidningen Matmagasinet.

Klipp ur Matmagasinet

Så glad att mina recept letar sig ut i stugorna runtom i landet, även nu när Coronakrisen gjort att alla event som var planerade kring bokens lansering ställts in.

Grön ärtdressing med persilja

2 dl frysta, gröna ärtor

1 dl hackad persilja

1 dl kallpressad olivolja

½ dl vatten

2 msk vit balsamvinäger

1 msk flingsalt

Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.

Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen, den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen.

Tips: Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök.

Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen.

Ingefärsshot med gurkmeja och en värmande kokboksrecension

TV-recept och en fin recension

Idag får du ett till av de recept jag hade med till mina 7 minuter på Nyhetsmorgon i torsdags.

Här hittar du de övriga tillbehör jag bjöd på inne på Köket.se.

Hallontårtan finns här på bloggen, den är en nykomponerad och säsongsanpassad variant av raw chokladkaka med lingontopping.

Det är så bra att inleda dagen med en liten hutt med citron, ingefära och gurkmeja.

En dryck som både är riktigt god och samtidigt kan hjälpa till att stärka vårt immunförsvar, något som är särskilt viktigt i dessa eländiga virustider.

Det finns flera olika småflaskor med ingefärsshots att köpa i butikerna för rätt höga priser har jag sett.

Shoten är både enkel och billig att göra själv därhemma och då vet du att det är bara är fina, ekologiska råvaror i den, om du handlar och blandar till själv.

Ingefärsshot med gurkmeja ca 6–8 shots

2 pressade citroner

2 ekologiska, torkade aprikoser

1 dl vatten

½ dl färskriven ingefära

1 msk färskriven gurkmeja eller 1 tsk ekologiskt gurkmejapulver

½ krm svartpeppar

Skär aprikoserna i mindre bitar och lägg allt i en matberedare.

Mixa slätt och smaka av om du vill ha lite mer sötma, tillsätt då några till aprikoser.

Häll upp på shotglas och servera till frukosten, det ger en härlig start på dagen och driver bacillerna på flykten.

Tips: Tänk på att C-vitaminet är ett väldigt flyktigt vitamin, så gör inga stora satser åt gången.

Jag har valt att söta min shot med aprikoser, men du kan använda honung, lönnsirap eller någon annan sötning om du vill.

Är du riktigt hardcore på kolhydraterna, drick då din shot helt utan sötning, det är också väldigt gott när man väl vant sig av vid de söta smakerna.

Jag silar inte min shot för det finns en hel del bra fibrer i den, men det är förstås en smaksak.

Gröna, sköna tillbehör Foto Agneta Norrgård

Du må tro att jag blev glad igår morse när jag fick se den bokrecension på Instagram som kommer här nedan, av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 Västernorrland (tidigare i Go’kväll), skrev de här fantastiskt fina orden om kokboken på sin sida @agneta_norrgard och delade några vackra bilder hon tagit av boken.

”Boktipset!📚

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” av Birgitta Höglund är så mycket mer än en kokbok. Den är lockande och bjuder på många kloka tips om både kost och hälsa som är bra igångstartare. Boken är vacker, enkel och mycket användbar och blev snabbt en favorit i vårt kök.

🍓

Oavsett vilken kost du äter eller hur van du är i köket är denna årstid ett utmärkt tillfälle att äta så hälsosamt och närodlat det är möjligt. Nu när marken står i blomning, bären börjar mogna och odlingslådor och fält bågnar av grönsaker, är det perfekt att läsa på och prova sig fram bland naturens skatter.

🥦

Kocken och hälsoinspiratören Birgitta Höglund har en rad böcker bakom sig och delar här frikostigt med sig om ätbara växter som du kan plocka alldeles gratis. Jag gillar formatet, det strukturerade upplägget, de vackra bilderna och de enkla recepten, som ofta har få ingredienser som är lätta att kommer över.

🍒

Vi får öppet och ärligt ta del av författarens egna hälsoresa och det är både fascinerande och lättbegriplig läsning, som jag har egen erfarenhet av. Recepten är vegetariska, socker- och glutenfria och anpassade om du vill äta mjölkfritt. Rätterna går utmärkt att kombinera med t ex kötträtter eller ingå i en buffé om man så önskar.

🌻

Den 9 juli gästade Höglund ”Nyhetsmorgon” på tv4. Missade du programmet då, kan jag rekommendera dig att titta i efterhand. Klippet hittar du i TV4-appen eller på webben.

🌶

”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” är mycket välskriven och ger bra och nyttig grundläggande fakta. Sund och naturlig kunskap som vi alla behöver ta del av och påminnas om så de ej glöms bort.

Rekommenderas varmt!”

🌟🌟🌟🌟🌟

Boken är utgiven av Bladh by Bladh

Hallontårtan från Nyhetsmorgon

En sån dag…

Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår.

Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern 😉

Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte vara med, tyckte när nervositeten väl lagt sig då alla förberedelser var klara kvällen innan att det var riktigt roligt.

De senaste dagarna har jag flängt runt och letat rekvisita på stan, plockat gröna blad och blommor i naturen, handlat fantastiska råvaror på Fruktaffären på Hantverkargatan 8, fixat en sommarbuffé hemma i vårt minimala pentry och fraktat iväg den i taxi i ottan inför inslaget på Nyhetsmorgon.

Elisabet Frerot och Sebastian von Sivers på Nyhetsmorgon

7 minuter i rutan gick väldigt fort, jag hade gärna stått kvar ett tag till och pratat med de trevliga programledarna.

Här hittar du alla recept som jag hade med på buffén i programmet på Köket.se.

Varmt tack för alla fina kommentarer som dök upp här, på Facebook, Instagram, sms, messenger och telefon, så mycket gratulationer så det känns ju nästan som jag fyllt 60, fast det är först nästa år.

Idag bjuder jag på ett nyskapat recept på den hallontårta jag hade med i programmet.

Det är en mer säsongsanpassad variant av den raw chokladkaka med lingon som jag gjorde till Gröna, sköna tillbehör.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus.

Hallontårta ca 12 bitar

8 dadlar

2 dl solroskärnor

Skal och saft av en eko apelsin

1 dl kokosolja

½ dl kakao

1 tsk flingsalt

Hallonmousse

5 dl svenska skogs/trädgårdshallon

5 torkade eko aprikoser

2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja

1 pressad citron

Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.

Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.

Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.

Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.

Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.

Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.

Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.

Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.

Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Jordgubbssmoothie

Somrig dryck

Förra sommaren fick jag göra TV-debut i Nyhetsmorgon och bjuda på godsaker från Gröna, sköna tillbehör.

Idag får du receptet på den jordgubbssmoothie jag hade med.

Här kan du läsa mer om innehållet i min tillbehörsbok på My Newsdesk och här kan du läsa en recension av boken inne hos Diet Doctor.

Jordgubbssmoothie med blåbär och lime 1 port

5 jordgubbar

1 dl blåbär

5 cm gurka

1 pressad lime

1 dl nässelte

Börja med att hälla 1 dl kokande vatten över 1 dl nyplockade nässlor eller 1 tsk torkade, smulade nässelblad.

Lägg på lock och låt stå och dra i minst en halvtimme.

Skär jordgubbar och gurka i mindre bitar och mixa fint med stavmixer eller i matberedare.

Blanda ner blåbär, limesaft och nässelte, mixa en stund till.

Servera i glas eller som en shot på brunchbuffén.

Tips: Den här smoothien har utrensande effekt, extra bra att ta till om du samlat på dig vätska i sommarvärmen.

Gör gärna en större sats nässelte och ha på lut i kylen och ta en klunk av då och då om du har problem med svullna ben.

Variera smoothien med tranbär, björnbär, svarta vinbär och lite nyriven ingefära, som sätter extra kick på drycken, det är också bra för immunförsvaret.

Nationaldagsbakelse – Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör

Skogens superbär

Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.

En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.

Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen

Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.

Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.

Boken finns just nu med i Bokus kampanj Bästa sommarmaten och kostar bara 179 kr.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.

Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.

Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.

Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag ❤

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.

Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.

Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.

Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.

Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.

Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos

Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Kycklingspett

Grilltider

Nu stundar varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt.

Den lättgjorda citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad på späda morötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till, vill du ha tips på fler såser och goda tillbehör till grillat, så ta en titt på Gröna, sköna tillbehör och min grillkokbok, länkar finns efter receptet.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk honung eller annan sötma, om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa en eller ett par.

De kan bli en uppskattad present om du blir bortbjuden på middag eller att skicka till någon du inte kan besöka just nu.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok