Så här på valdagen bjuder jag på en liten god boll med valnötter och blåbär att njuta av till fikat efter röstningen.
Jag hade med den till kaffet på skogspromenaden en underbar sommardag när Storsjön låg spegelblank.
Du kan variera bollarna med andra bär än blåbär, olika torkade frukter och nötter, mandlar eller frön, här tar man helt enkelt det man tycker om och har hemma.
Efter receptet ser du några exempel på mina bilder från bakboken, den är just nu med på Adlibris rea och kostar bara 159 kr i länken ovan.
Blåbärsbollar ca 15 st
2 dl blåbär
2 dl valnötter
50 g smör eller kokosolja
4 katrinplommon
Rivet skal och 2 msk saft av ekologisk citron eller lime
Att rulla i:
½ dl bärpulver eller kokosflingor
Koka upp blåbären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.
Skär plommonen i mindre bitar, mixa dem med blåbärsröran, valnötter och citrusskal och saft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i bärpulvret eller kokosflingor så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Nu kommer den härliga tiden på året med ljumma, mörknande kvällar, när det blir läge att träffas efter sommaren och njuta av goda middagar i lyktornas sken.
Jag bjuder på tre favoriter från tre av mina kokböcker, som passar väldigt bra tillsammans med kräftorna.
De passar förstås fint till en grillmiddag eller på buffé också, eller bara som komplement till din vardagsmat.
Först ut blir en paprikadipp med koriander, lika gott till skaldjur som till råa grönsaker, chips eller grillat.
Länken ovan går till Adlibris, där bakboken just nu finns för bara 159 kr.
Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st
150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl
½ dl naturell färskost
2½ dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
½ tsk äppelcidervinäger
Ca 1 krm salt
Kantarellfyllning:
2 dl kantareller i små bitar
25 g smör
Ca 1 krm salt
Ca ½ krm peppar
1 dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.
Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.
Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.
Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.
Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.
Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.
Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.
Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.
Mitt tredje tips blir en mungbönssallad som kommer från ”Låt bönor förändra ditt liv – kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Bilden är tagen av fotograf Veronica Kindblad och där har jag serverat bönsalladen till kräftstjärtar på smörstekta snittar av valnötsbröd, som också finns med i bönboken.
Den är också på sommarrea hos Adlibris, just nu för bara 89 kr.
Alla tre kokböckerna i inlägget har getts ut av Annika Bladh på Bladh by Bladh, den bästa förläggare jag samarbetat med kring mina sju kokböcker.
Ät, njut och må gott!
Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad
Mungbönssallad ca 4 port
3 dl kokta mungbönor
1 dl kallpressad olivolja
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl fint tärnad röd spetspaprika
2 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
½-1 tsk chiliflingor
Ca ½-1 tsk salt
Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl.
Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.
Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.
Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.
Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.
Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.
Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.
Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.
Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.
Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.
Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.
Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.
Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.
Jag skapade det här receptet till min medverkan i Nyhetsmorgon på TV 4 förra sommaren, när jag bjöd på smårätter från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här hittar du de övriga recepten på Köket.se, alla passar fint till att fira in våren nu i Valborgshelgen.
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present
Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.
Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.
Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.
Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea
Drottningtryfflar ca 16 st
2 dl hasselnötter
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl kakaosmör
5 dadlar
½ pressad citron eller lime
Att rulla i:
½ dl hallonpulver
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.
Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.
Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.
Ischokladtryffel med hjortron
100 g mörk choklad 80-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 ekologiska äggulor
1 dl hjortron
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.
Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Moccatryfflar ca 20 st
2 dl kokta borlottibönor
2 dl cashewnötter
50 g mörk choklad 80-90%
50 g smör/kokosolja
½ dl starkt kaffe, gärna espresso
1 tsk vanilj, pulver eller extrakt
ca 1 krm salt
Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.
Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.
Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.
Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.
Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.
Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.
Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.
Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.
Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea
Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea
Bönkokboken på Bokus
Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.
Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.
Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.
Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.
Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.
Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea
Drottningtryfflar ca 16 st
2 dl hasselnötter
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl kakaosmör
5 dadlar
½ pressad citron eller lime
Att rulla i:
½ dl hallonpulver
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.
Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.
Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.
Ischokladtryffel med hjortron
100 g mörk choklad 80-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 ekologiska äggulor
1 dl hjortron
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.
Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Moccatryfflar ca 20 st
2 dl kokta borlottibönor
2 dl cashewnötter
50 g mörk choklad 80-90%
50 g smör/kokosolja
½ dl starkt kaffe, gärna espresso
1 tsk vanilj, pulver eller extrakt
ca 1 krm salt
Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.
Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.
Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.
Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.
Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.
Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.
Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.
Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.
Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea
Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea
Bönkokboken på Bokus
Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.
Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.
Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Kryddig ischoklad
50 g 70-90% mörk choklad
25 g kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
½-1 tsk malda nejilkor
1-2 krm flingsalt
½ krm vaniljpulver
Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor, smaka av om sältan är lagom.
Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.
Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.
Förvara i burk i kylen eller frysen.
Du kan även testa att göra ischokladen efter jul som ett gott tillbehör till fikat.
Byt då ut julkryddorna mot en till två teskedar av den här Choco-Latte kryddmixen, så får du både goda smaker och en hel del nyttiga ämnen i ditt godis.
Ischoklad med mandel och bär
100 g mörk choklad 70-90%
½ dl torkade bär
½ dl mandel
50 g ekologisk kokosolja
Lite salt
Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.
Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.
Rör ner i chokladen och smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.
Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.
Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.
Välkommen in på besök till Tomtens Adventskalender denna mycket annorlunda decembermånad.
Nu i Coronatider känns det extra viktigt att sprida ljus och glädje, så Tomten kommer att dyka upp härinne med ett recept med julanknytning varje dag fram till julafton.
Du som följt min blogg har under flera tidigare julmånader fått se Tomten på äventyr nere vid Medelhavet, från vår vintervistelse i Alanya.
I år blev det ju förstås ingen resa, så nu har jag istället fotograferat min lilla tovade Tomte i sin valnötsbåt i vackra miljöer på Skansen.
Jag har vistats mycket i naturen på Djurgården och Skansen senaste året, det har blivit mitt andningshål för att klara av att bo mitt i en storstad.
Jag är född i de fjällnära stora skogarna i nordvästra Dalarna, så det här med naturkontakt är otroligt viktigt för mig, den finns nära även i Stockholm om man letar lite.
Nu stängde tyvärr Skansen i fredags på grund av just Coronapandemin, så det dröjer till våren innan jag kan njuta av de vackra miljöerna igen.
Vill du hjälpa till att stötta deras verksamhet så köp ett årskortsom julklapp eller till dig själv, de börjar gälla i ett år från första gången man använder det.
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Dagens recept kommer från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Här har jag smaksatt mina glutenfria kikärtskakor med pepparkakskryddor, de blir ett nytt och lite annorlunda adventsfika, gärna serverade med ädelost.
Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.
Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt.
Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.
Rulla små bollar av smeten och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, lägg kakorna på galler för att svalna.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.
Vill du göra kakorna helt sockerfria så använd ca ½ dl valfri sötning istället för aprikoserna, tillsätt då gärna ett ägg för en mjukare konsistens på kakorna.
Du kan variera kakorna med mandelsmör och torkade fikon.