Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.
De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.
Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.
För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.
Min tillbehörsbok har blivit mycket populär och ligger just nu högt på Bokus Topplistor.
Här en bild från igår i kategorin Vegetarisk matlagning där den ligger på 1a plats.
Boken är snart helt slutsåld från förlaget och något nytryck är tyvärr inte planerat.
Så passa på att beställa en nu i länken ovan så har du mycket gott att njuta av till sommarens alla härliga måltider, som grillfester, tapasbufféer och helgmys.
Här några tips på smårätter från boken till en somrig brunch.
Nu inför sommarens alla grillmiddagar, tapasfester, smörgåstårtskalas och alla andra tillfällen då du behöver en riktigt god sås, då är det här inlägget mitt viktigaste tips.
Inte minst för alla som inte äter mjölkprodukter, visste du att det blir gott att använda majonnäs istället för ost eller grädde i gratänger?
Min majonnäs kan njutas som den är eller användas som bas till olika såser och dressingar, det här receptet har jag använt till otroligt många olika under mina många år som restaurangkock.
Många tror att det är svårt att göra egen majonnäs och drar sig för det, men följer du mitt enkla recept så kommer du inte att vilja köpa butikernas majonnäser mer.
Även härinne och i mina kokböcker har det blivit många olika majonnässåser sen jag startade bloggen 2009.
Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.
Blanda gulor, senap, vinäger och ca 1 krm salt med stavmixer i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.
Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Krydda med peppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Skeda över majonnäsen i en burk och förvara i kyl, den håller minst en vecka.
Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.
Jag använder alltid en neutral rapsolja, den kallpressade ger en för stark smak.
Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja så får du en majonnäs med lite kraftigare smak.
Smaksätt den gärna med olika sorters hackade, färska örter, pesto, rökt paprikapulver, soltorkade tomater eller mer senap.
Försommarkvällpå hög nivå
På måndagskvällen var jag och Lars-Erik bjudna på försommarmingel av vårt förlag Bookmark, med fantastisk utsikt över Stockholm på TAK Rooftop Bar.
Det blev en mycket trevlig kväll med några timmars mingel med stjärnglans, det känns verkligen roligt att vara en del av författarteamet hos ett av Sveriges största förlag.
Bookmark har många tungviktarnamn i romanernas och deckarnas värld som Sofie Sarenbrandt, Carina Bergfeldt, Pascal Engman m fl, de hade sålt hundratusentals böcker och blev belönade med guld- och silverplaketter under kvällen.
Nu var vi ju inte direkt uppe i den volym som flera av deras andra författare kommit upp i, men vi fick mycket beröm för vår Stora diabeteskokboken från förlaget.
Det kändes fint att personligen få höra hur bra de tycker kokboken är, hur väl den tagits emot i media, i bokhandeln och av alla bokköpare.
Vi hoppas att vår kokbok ska göra stor skillnad för många diabetiker runtom i vårt land.
Det har nyligen kommit en studie finansierad av Kostfonden som visar att lågkolhydratkost fungerar bra som behandling även för dem som lider av magsjukdomen IBS.
Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.
Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.
Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.
Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.
Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.
Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.
Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.
Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.
Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.
Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.
April har varit bland de kallaste i mannaminne, nu kan det bara bli bättre så det känns extra fint att hälsa sköna Maj välkommen.
Idag bjuder jag på en riktigt god pannacotta som passar fint till kvällens middag.
I södra delen av Sverige har rabarbern lyckats ta sig upp i trädgårdslandet, ett säkert vårtecken.
Har den inte kommit upp hos dig än, rabarbern i frysen sen i fjol redan är uppäten eller butiken sålt slut på färsk rabarber, ja då kan du använda bär till pannacottan istället.
Pannacotta med rabarber 6 port
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl finstrimlad rabarber
2 tsk pressad citron eller lime
1-2 tsk valfri sötning
3 gelatinblad
1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.
Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden
Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.
Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.
Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.
Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.
För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.
Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.
Reklam för mina kokböcker
Här nedan ser du några rabarberrecept från tre av mina kokböcker.
Beställ gärna en eller ett par till dig själv eller som gåbortspresent till vårens och sommarens fester.
Kokboken är ett hett presenttips till alla grillentusiaster nu när säsongen drar igång på allvar, i länken ovan kan du köpa den fraktfritt direkt från förlaget för bara 195 kr.
Bilderna här nere från grillboken är tagna av Mikael Eriksson.
Idag bjuder jag på en riktigt god middag som passar fint oavsett om du tänker grilla eller laga maten inomhus.
Grillvädret kanske inte är det bästa idag, men förhoppningsvis vänder det nu vid Valborg.
Pepparsåsen räcker till flera, du kan frysa in det som blir över och ta fram till kommande middagar.
Jag kokade stora mängder av den under mina 18 år som restaurangkock.
Den var mycket populär hos gästerna, hoppas du också kommer att tycka om den.
Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika 2 port
2 skivor fläskkarré à ca 150 g
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
50 g smör till stekning av svampen + 2 msk till köttet
Picklad paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
Vatten
Dela paprikorna på längden och ta ut kärnhuset. Strimla dem fint på längden.
Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull med vinäger och salt, häll på vatten så det knappt täcker.
Koka upp och låt sjuda i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt paprikan svalna i lagen.
Det som blir över efter middagen håller minst 1 vecka i kylen, bara grönsakerna är täckta av lagen.
Borsta av och skär champinjonerna i fyra delar, skala och skiva vitlöken.
Bryn smöret, häll i svamp och vitlök, krydda med salt och peppar.
Stek tills det blir gyllenbrunt, skaka om pannan några gånger under tiden. Håll svampen varm på lägsta effekt medan du steker köttet.
Hetta upp smöret i en stekpanna så det blir brunt, lägg ner köttet och stek 1 minut på hög värme.
Vänd och stek 1 minut till, sen stänger du av plattan. Låt köttet ligga kvar i stekpannan i 2–5 minuter, beroende på tjocklek, så värmen fördelas jämnt. Vänd en gång under tiden.
På det viset får du en genomstekt köttbit som ändå är saftig.
Servera fläskkarrén med champinjonerna, den picklade paprikan och pepparsåsen som kommer här.
Jag hoppas verkligen att mina recept och Lars-Eriks faktatexter i Stora diabeteskokboken kommer att göra stor skillnad i måendet för många runtom i landet, både de som har diabetes och de som vill undvika att få det.