Krämig broccolisoppa med krispig salami och ägghalvor

Gräddig grönsakssoppa

Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida i min torsdagssoppa.

Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.

Jag har många recept med broccoli här på bloggen, här hittar du en lättlagad gratäng och här en varm sallad med kantareller och ädelost.

Vill du veta mer om denna goda grönsak så hittar du här mycket intressant information om broccoli och andra kålsorter.

En god efterrätt med äpplen att njuta av efter soppan hittar du här.

Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port

250 g förvälld broccoli

2-3 msk smör

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl hemlagad buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

Havssalt och nymald vitpeppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta torra och krispiga i het stekpanna eller servera salamin på mina frökex.

Några ägghalvor och en klick fetaoströra smakar också gott till soppan och tillför dessutom rejält med protein och många näringsämnen.

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd

Många fler exempel på näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i mina kokböcker ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.

Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.

Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.

För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.

Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.

Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.

I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.

På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.

Nystart med fyra gröna små rätter

Gröna favoriter

Nu på nya året har jag fått många frågor från läsare som vill lägga till mer grönsaker till sin vardagsmat.

Därför passar jag på att dela några av mina egna favoriter på grönsaker som är i säsong nu på vintern.

Här ser du en bild jag hittade på Facebook häromdagen med tips på säsongens gröna hos Från Sverige, läs mer i den här länken.

De här grönsakerna är dessutom närodlade och betydligt billigare än det som importeras från andra håll runtom i världen.

Jag inleder mina recepttips med morötter, en av få råvaror som vi är självförsörjande av här i Sverige.

Mina gröna recept härinne är ofta lakto/ovo-vegetariska för att innehålla så mycket allsidig näring som möjligt, vilket är ett kännetecken för min typ av mat.

Är du vegan får du hoppa över mjölkprodukter/ägg och lägga till någon form av vegetabiliskt protein istället, som svamp, nötter, tofu, tempeh, bönor, linser eller kikärtor.

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpakärnor

1 msk kokosolja

1 msk smör

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan, stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.

Nästa recept har grönkål som huvudingrediens, det har du kanske kvar i kyl eller frys sen jul.

Det här är en lättlagad och glutenfri paj från min bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Senapsstuvad kål 2 port

5 dl strimlad svartkål, grönkål, rödkål, vitkål eller savoykål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Dagens sista recept kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag tycker mycket om picklad eller inlagd lök, men de flesta recept är alldeles för söta i smaken för mig.

Här har jag smaksatt med apelsin istället för att använda socker, det blir väldigt gott.

Picklad rödlök med lingon

2 stora, röda lökar

1 dl lingon

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

Saft av 1 apelsin

Ca ½ tsk salt

Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.

Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.

Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.

En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.

Livsviktig kostforskning

Igår var jag på lunchdate med vännen Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, författare och initiativtagare till Kostfonden.

Ann har skrivit flera intressanta böcker om kost och hälsa för både vuxna och barn, läs mer om dem här på hennes hemsida.

Hon har även bidragit med mycket läsvärda förord till mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Här kan du läsa om Anns och Kostfondens nystartade arbete med Europas största studie kring matens inverkan på hälsan vid diabetes typ 2.

Här nere ser du några av de rätter jag hade med till Nyhetsmorgon på TV4 när Gröna, sköna tillbehör var nyutkommen, du hittar mina recept från inslaget på Köket.se.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Mina bloggvänners bästa recept till jul

Gästrecept från mina vänner

Idag bjuder jag på några av de goda julrecept som mina vänner i matbloggsvärlden bidragit med härinne under åren.

Det känns väldigt roligt att dela både recept och matfilosofi med varandra, jag har dessutom fått träffa de flesta av dem som bidrar här idag personligen under de snart 15 år som jag själv lagt ut recept på nätet.

Sprid gärna inlägget vidare till dina vänner, delad matglädje är dubbel matglädje.

Först ut är en krämig gubbröra från goda vännen Lindha Vikström, i bloggvärlden mer känd som Halva Lindha.

Lindha är väldigt duktig att laga mat, du hittar hennes LCHF-receptarkiv här.

Halva Lindhas gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk, 200g matjessill

1 dl majonnäs

2 msk finhackad rödlök 

3 msk finhackad dill

Smaka av med salt/peppar

Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.

Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet. 

Recept nr 2 kommer från Pernilla Lantz som driver den populära mat/träningsbloggen med samma namn, du hittar den här.

Ljummen sallad till jul 4 port

500 gram Rödkål

1 st Gul lök

25 gram Smör

10 st Kryddnejlikor

8 st Kryddpepparkorn

Salt

2 msk Vinäger

Brysselkålen

1 påse Brysselkål

Olivolja

Salt

Grönkål

Instruktioner

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader

Snoppa av brysselkålen och dela,  lägg i en ugnsform.

Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter

Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen

Finstrimla rödkålen och löken.

Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.

Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.

Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.

När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.

Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.

Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.

Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.

Här kommer en härlig grönkålsgratäng från Kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil.

Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Nästa recept blir en julig paté från Tina Haldorsson på färgstarka bloggen Colorful Health.

Receptet kommer från kokboken Läkande dundermat, fylld med fantastiska bilder och recept på den typ av antiinflammatorisk mat som gett Tina ett friskare liv.

Leverpaté 6-8 portioner

500 g nötfärs

250 g nötlever

2 msk ceylonkanel

3 msk riven färsk ingefära

2 krm kryddnejlika

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

100 g talg

3 tsk örtsalt

Till servering syrad gurka, sallad eller grillade grönsaker

Sätt ugnen på varmluft 175 grader.

Hacka gul lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna med talg och alla kryddor.

Ta bort hinnor på levern och lägg den i en matberedare tillsammans med lökblandningen och mixa.

Lägg bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform, eller smörj formen med fett.

Blanda nötfärs ​och den mixade levern.​

Lägg blandningen i en form och grädda i ugn ca 1 timma, tills innertemperatur är ca 72°C.

Låt svalna och skär i skivor.

Nästa recept kommer från kokboksförfattaren och grundaren av medlemsklubben Swedish Paleo, Cecilia Nilsson.

Saffransbiscotti AIP

1 banan

2 msk kokosmjölk

2 dl riven kokos

1½ dl arrowrotmjöl eller potatismjöl

2½ dl jormandelmjöl, finrivet

1 dl smält kokosolja

5 dadlar

1 tsk honung

1 påse saffran

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.
  3. Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.
  4. Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-
  5. Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.
  6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.
  7. Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.
  8. Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.
  9. Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.

Författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm bjuder här ovan på sitt sockersmarta marsipanbröd.

Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.

Ann är grundaren av Kostfonden, som bedriver forskning på lågkolhydratmatens effekter på bland annat Diabetes.

Läs mer om Anns senaste bok i raden av mycket viktiga böcker här, Fejkmaten: så blir vi vilseledda.

Annelie Andersson driver den populära och fantastiskt vackra bloggen Blomster & Bakverk,

En del av recepten på hennes blogg och i två mycket fina bakböcker är glutenfria, bland annat det här julbrödet.

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd225° (gärna varmluft)Tid i ugnen: 60–70 minuterTotal tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Sist men absolut inte minst bidrar fina vännerna, kostrådgivarna/kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak med recept på sina läckra saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott.

Jenny och Magnus var bland de allra första jag fick kontakt med i bloggosfären när jag startade den här bloggen för snart 15 år sen och vi har följt varann sen dess och blivit goda vänner även i verkliga livet.

Här kan du läsa mer och beställa signerade exemplar av parets fyra fina kokböcker och ta del av deras Paleorecept och kurser.

Saffransrutor med pistagenötter

Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

40 minuter

Ingredienser:

4 st ägg

4 msk kokossocker

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 tsk nystött kardemumma

1,5 tsk bakpulver

0,5 g saffran

Topping:

50 g pistagenötter

Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål

Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten

Klä formen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen

Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan

Ta ut kakan och låt den svalna

Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor

Vänner är viktiga tycker även Tomten och Columbus
Lucka 16 – Sockersmartare marsipanbröd från Ann Fernholm

Jultips från Kostfonden

Idag är det Ann Fernholm som gästar Tomtens Adventskalender och bjuder på familjens julgodisfavorit.

Ann har många strängar på sin lyra, hon är vetenskapsjournalist, en uppskattad författare och även initiativtagare/grundare av Kostfonden.

Kostfonden är en oberoende forskningsfond som genomför stora studier på lågkolhydratkostens inverkan på olika sjukdomar, läs mer genom att klicka på bilden nedan.

Här kan du läsa mer om hur du kan göra ditt liv sockersmartare, dagens recept kommer från den artikeln.

Vill du också hjälpa till att förändra vården så stöd gärna fonden med en julgåva eller som månadsgivare.

Skänk en julgåva till Kostfondens livräddande forskning

Här hittar du Ann Fernholms böcker, Ett sötare blod, Det sötaste vi har, Smakäventyret och den senaste, Stora boken om barn och mat.

Ann har en fantastisk förmåga att beskriva hur våra kroppar fungerar på ett mycket lättförståeligt sätt.

Hennes böcker och föreläsningar har de senaste åren nått en mycket stor publik.

Ann har även skrivit förord till två av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Hur du gör sockersmartare val hos Kostfonden

Bilden ovan visar skillnaden i sockermängd på köpt choklad jämfört med hemgjort marsipanbröd.

Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.

Lucka 10 – Årets glögg 2019 och julgåvor med omtanke

Glögg med smaker från skogen

Jag blev tipsad om en intressant glögg av en Facebookvän häromdagen.

Hon skickade en länk till Marthaförbundet i Finland och då blev jag intresserad eftersom min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna.

Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.

Kråkbärsris och blåbärsris på Nipfjället

Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor.

Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.

För några år sen fick jag så en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.

När jag nu såg det här receptet så passade den ju perfekt till att göra min variant av Årets Glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.

På Systemet kan du även hitta en osötad bärsaft, som passar perfekt till den här glöggen, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.

100% Blåbär, bilden lånad från Saxhyttegubben Foto Mikael Göransson

100% Blåbär är råpressad blåbärssaft på bär från skogarna i Bergslagen och produceras av Saxhyttegubben.

Blåbärsdrycken är ett väldigt bra alkoholfritt alternativ till vin och deras 100% Lingon passar fint som snaps på julbordet.

Som en liten hyllning till min mammas hemland Finland, så fick det bli glögg i en liten moccakopp från Arabia.

Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia och skeden fick jag av min mormor när jag var liten.

Vill du ha tips på glutenfria och mindre söta kakor till glöggen, så finns 7 av mina bästa julkakor här.

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad kråkbärssaft eller blåbärssaft

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Omtänksamma julgåvor

Tomten tipsar idag om julgåvor med bestående värde för många.

Jag fick en kalender för 2020 från Synskadades Riksförbund på posten, med bilder på ledarhundsvalpar.

Eftersom jag genom min medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, vet hur otroligt värdefullt det är att som blind ha tillgång till en ledarhund, så tvekade jag inte utan skickade in ett bidrag.

Jag köper inga julklappar till släkt och vänner sen några år tillbaka, men stöttar gärna den här verksamheten som underlättar livet för så många.

Jag har träffat Patriks labradortik Vanda ett par gånger, hon är fantastiskt duktig på att hjälpa honom att klara sig ute på egen hand.

Jag är sen starten för 5 år sedan månadsgivare till Kostfonden, det är också ett fint sätt att bidra till något som kan hjälpa många till en bättre hälsa.

Kostfonden har fått flera stora donationer till sin forskning på IBS och Typ 1-diabetes de senaste veckorna, så glad att den oberoende kostforskningsfonden som Ann Fernholm tog initiativet till nu får så mycket uppmärksamhet.

Tillsammans kan vi göra en stor förändring, hoppas du också ger en julgåva till någon eller båda av de ovan nämnda ❤

Patrik och hans ledarhund Vanda

Beyti kebab på Kolgrill i Kalmar
I måndags gjorde vi lite ärenden och passade på att äta på Kolgrill i Kalmar. Ett ställe jag länge velat besöka just för deras turkiska mat. Har gått och blivit tokförälskad i just turkisk kebab. Iskender, shish kebab och den här varianten beyti kebab. Det finns två kolgrillar i Kalmar men efter lite forskning så […]
Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Ann Fernholm och Kostfonden synar sockret

Världsdiabetesdagen

Gör ett litet inhopp i min datorfria semestervecka 🌞

Missa inte författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm från Kostfonden på TV 4 06.37!!

Här kan du läsa mer om Kostfondens kampanj Syna sockret.

Ann kommer i morgon på Världsdiabetesdagen att duka upp ett bord utanför Riksdagshuset på Mynttorget.

Där visas alla de sötsaker en svensk tvåbarnsfamilj äter under ett år.

Och det är inte lite…

Stöd gärna Kostfonden med ett bidrag här, pengarna går till oberoende forskning på lågkolhydratens effekter på vår hälsa.

Väl investerade pengar, vi kan alla hjälpa till så vi får en friskare befolkning i framtiden ❤

Fotona i inlägget är tagna av Cristian Bogdan.

 

På väg till LCHF-campingen i Säffle

Tidigare föreläsare på LCHF-campingen

Värmlandsbesök

Just nu sitter jag på tåget för mitt tredje LCHF-event i Säffle, solen verkar stråla riktigt ordentligt över Karlstad även denna gång.

Vid sidan av LCHF-kryssningen är det här det största event inom lågkolhydratrörelsen i Sverige, det ska bli roligt att träffa många gamla bekanta igen.

Föreläsarlistan är diger, många välkända namn i Lowcarb-världen deltar i år.

Vi får bland andra lyssna på Ann Fernholm, Andreas Eenfeldt, Fredrik Nyström, Jan Hammarsten och Martina Johansson, läs hela listan och anmäl dig här om du också vill delta.

Klicka på bilden för att läsa mer om hur du kan lämna bidrag till Kostfonden

Här kan du gå in och läsa mer om Kostfonden som finansierar oberoende kostforskning inom lågkolhydratkost.

Ann Fernholm som är initiativtagare kommer att berätta mer om Kostfonden och sälja sina mycket uppskattade böcker på eventet.

Jag kommer också att sälja mina kokböcker i år, det blir i pausen mellan alla föreläsningar under fredag och lördag.

Jag har det senaste året släppt 4 kokböcker, två helt nya och två nyutgivningar av tidigare slutsålda böcker, så det finns nåt för alla smaker.

Böckerna säljer jag via Swish eller kontant för 200 kr och eftersom böcker är väldigt tunga så har jag ett begränsat antal med.

Kom gärna fram direkt i pausen om du vill vara säker på att få ett signerat exemplar, då får du också smaka på de nya frökexen med Västerbottensost som Huså Bröd lanserade häromveckan.

Vill du inte köpa kokböcker så är du förstås väldigt välkommen att komma fram och prata med mig om min mat, hälsoresa eller annat du funderar över, antingen under dagen eller på grillkvällarna på campingen.

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Jag visar också upp hur en Wonderbag fungerar som energibesparande långkokningspåse eller kylbag.

Här kan du läsa mer om de olika böckerna och beställa dem på nätet om du nu inte kommer till Säffle.

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Helt nyutkommen utgåva av Grillmat LCHF, nu med förord av Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Nyutgåva av LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist och Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm.)

Diabeteskokboken för män (Skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.)

Mot nya mål efter 9 år med LCHF

Resan går vidare

Idag tänkte jag dela med mig av lite mer om de senaste årens utveckling när det gäller min personliga hälsoresa.

Många är intresserade av att veta lite mer om hur jag lyckats förändra mitt liv med hjälp av maten och träningen under de senaste åren, så här kommer en lägesrapport hur det ser ut idag.

Jag och sambo Lennart är nu inne på de sista veckorna av de sammanlagt 3 månader som vi bor här nere i Alanya varje vinter.

Vi njuter av värmen, både från solen och människorna här, och all den goda mat vi handlar från de lokala grönsaks/fruktodlarna, fiskhandlaren och slaktaren.

Vi äter tre rejäla mål om dagen med massor av grönt och lite frukt till och då och då blir det en kopp benbuljong och lite getyoghurt eller smetana med några jordgubbar på kvällen.

Nu sen ett år tillbaka ingår i den dagliga maten även pre/probiotika, eftersom jag efter att Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson skrev Låt bönor förändra ditt liv själv börjat förändra mitt liv ytterligare.

Då för ett år sen höll jag på att arbeta med Diabeteskokboken för män tillsammans med Lars-Erik och han övertygade mig att jag skulle testa det här med bönor, vilket jag var väldigt skeptisk till från början.

Tack vare det försöket så ledde det vidare till en ny kokbok,  min femte, som jag sen skrev med de båda herrarna.

Det arbetet gjorde att jag fick ännu mer insyn i hur bra det kan vara att äta mat med både  pro- och prebiotika varje dag för att få en bra tarmflora och ett starkt immunförsvar, något som visats tydligt på min egen hälsa.

Vill du veta mer om det och ta del av mina recept, så läs gärna Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den finns förutom i alla nätbokhandlar förstås även i den riktiga bokhandeln och på biblioteken.

Bild på Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Amelie von Essen – Öländska bönchips

I vår dagliga mat ingår nu mer alltså dessa viktiga beståndsdelar för tarmbakterierna från lite bönor, kikärtor, bönchips, mjölksyrade grönsaker, yoghurt, kefir, get/fårost, lök, vitkål, oliver, rucola, omogna bananer, tomater m.m, alla de här innehåller de goda ämnena på naturlig väg.

Till det dricker vi en hel del vatten, ibland med äppelcidervinäger eller pressad citron och en nypa havssalt.

Det här sättet att leva har verkligen gett resultat, framför allt har det gett både mig och Lennart, som snart fyller 75, mycket mer ork och energi.

Något som inte finns med i vår dagliga mat är däremot vin, öl och sprit, det blir ingen alkohol alls på våra vinterresor.

Jag har med åren märkt att jag svullnar i kroppen, får mer värk och ibland huvudvärk om jag dricker vin.

Så det känns som ett lätt val att avstå vinet när man arbetar på att främja sin hälsa, särskilt som Lennart inte alls dricker alkohol sen 27 år.

De få glas vin jag dricker per år sparas till väldigt speciella tillfällen och då bara i mycket goda vänners sällskap.

Har du problem med din vikt och vätskeansamling i kroppen, så prova med att sluta med vinet till maten i några veckor och se vad som händer.

Iskallt källvatten, den bästa drycken

Jag är så tacksam att jag nu har lyckats förbättra min och samtidigt även Lennarts hälsa och att vi nu båda mår bättre och bättre för varje år.

Under de senaste åren innan jag gjorde den här senaste förändringen har jag dragits med en del svullnad i kroppen, framför allt i benen och fötterna.

Vikten gick upp några kilo i samband med ingången i klimakteriet för en del år sen, vilket jag förstått är väldigt vanligt hos många kvinnor.

Jag fick då även besvär med nattliga värmeböljor och som en följd av det även lite sömnbesvär.

Nu har denna svullnad och övervikt runnit av mig och jag vaknar inte längre alldeles svettig om nätterna, även de myrkrypningar och sendrag jag haft i mitt nervskadade ben är borta.

Midjemåttet krymper sakta men säkert, jag är slankare idag än nånsin under de tidigare 9 åren med min version av glutenfri LCHF/Paleo.

Musklerna har blivit starkare och mer synliga, hyn slätare, naglarna stenhårda och håret kraftigare.

Den här bilden på mig med hamnen och Taurusbergen i bakgrunden tog Lennart när vi åkte med nya linbanan upp till Borgen häromdagen, det var många år sen jag kände mig så här vältränad.

Bilden nedanför är tagen när jag nyss hade passerat 40, strax innan jag gjorde min steloperation av ryggen för 15 år sen, så det syns ju rätt tydligt att det hänt en hel del under de här åren.

Jag var då som sämst efter att jag fått en spricka i en disk efter en skada i mitt jobb som restaurangkock, där det blev väldigt många tunga lyft under en arbetsdag.

Den skadan förvärrades tyvärr ytterligare av en ovarsam undersökning under en rehabiliteringsresa till Rygginstitutet i Marbella ett par år senare.

Efter det var, enligt min ortoped, hoppet ute att skadan skulle läka ihop av sig själv och en steloperation var enda utvägen till att jag skulle kunna bli bättre.

Jag fick gå med en formgjuten stelkorsett som gick från bröstkorgen ner över höfterna i 14 månader och eftersom den hjälpte mot smärtan så skulle även en steloperation i ländryggen kunna göra mig bättre.

Ryggen blev efter operationen sakta bättre, men jag fick istället en nervskada i benet som följd, som gjorde att jag hade svårt att gå under många år.

När jag sedan dessutom fick min fibromyalgidiagnos 2 år senare, så var prognosen inför framtiden rätt dyster.

Läkare och sjukgymnast sa att jag fick lära mig att leva med mina symptom och att det inte gick att göra något åt min sjukdom.

Men se det ville jag inte acceptera utan började söka nya vägar, ett arbete som för 9 år sen alltså ledde mig in på lågkolhydratspåret.

Innan jag hittade lösningen på många av mina hälsoproblem via en förändring av vad jag åt, så började jag först sakta men säkert bygga upp min kropp igen med hjälp av lätt träning enligt ett specialanpassat sjukgymnastikprogram och yogaövningar, som jag fick genom att ta privatlektioner.

Du kan läsa mer om det i ett inlägg jag skrev 2011 om Fibromyalgi och LCHF.

En sak till som hjälpte mig på vägen till ett friskare liv var att jag blev av med svullnaden vid operationsärren i ryggen, genom att gå på behandling hos Mia Nilsson, en mycket duktig lymfterapeut i Östersund.

Mia jobbar nu med sina lymfmassagebehandlingar på Ecocaféet, så där kan du boka tid om du behöver hjälp att få bukt med ditt krånglande lymfsystem, vilket jag läst att många lider av idag.

Efter att jag gick hos Mia så har jag jobbat vidare på egen hand, jag masserar hela kroppen från fötterna och upp till hjässan varje dag.

Det har hjälpt mig mycket att hålla igång cirkulationen i kroppen, även de perioder jag varit mer orörlig på grund av värk och stelhet.

Idag vid fyllda 56 så känner jag mig faktiskt yngre och piggare än när jag var 38 och skadade ryggen i mitt kockjobb.

Nu kan jag ju istället dela med mig av mina recept till så många fler genom bloggandet och mina kokböcker, vilket förstås känns väldigt meningsfullt.

Jag vill med dessa rader även inspirera fler till att ta tag i sina liv och göra en förändring på vägen mot en bättre hälsa, kan jag förändra mitt liv med hjälp av mat och träning, ja då kan du.

Jag på väg till Turkiet strax innan jag började med LCHF…

Bilden tagen i februari 2018

Vilka är då mina nya mål, som jag skriver om i rubriken?

Jo, det är att jag med all min medfödda nyfikenhet fortsätter att utforska hur jag kan må bättre med hjälp av det jag äter.

Det finns mycket som jag fått lära om i mina tankar kring vad som passar just mig bäst under de här 9 åren.

Forskningen kring mat går framåt och det som var bäst för mig då, kan mycket väl ha ändrats under åren, som t ex det här lilla tillägget av bönor visat.

Jag har många gånger kritiserats för att jag äter för mycket grönsaker och nu även lagt till lite bönor i min form av LCHF, men det har ju bevisligen hjälpt mig mycket bra på vägen dit jag är idag.

Jag är väldigt tacksam att jag på vårvintern 2009 lyssnade på en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist och lade om kosten dagen efter.

Hon hade blivit fri från sina fibromyalgisymptom och det var på grund av det som jag också ville testa om det kunde hjälpa mig.

Annika grundade LCHF-rörelsen och det är efter det kostprogram hon förespråkar, med gott om grönsaker till maten, som jag utformade min egen variant med tiden.

Vi skrev några år senare en kokbok tillsammans, LCHF för seniorer, den har nu kommit i nytryck med tillägg av recept från min bok Långkok för LCHF och Paleo, båda de böckerna var tidigare slutsålda.

Nytrycket heter Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu säljs den till bokreapris 129 kr på vårt förlag Lumio.

Många har börjat förstå att alltför strikt kost, av vilket slag det än må vara, bara fungerar kortsiktigt.

Vår tarmflora behöver stor variation av olika födoämnen för att inte utarmas.

Då kanske en ensidig kost som mest består av kött, ägg, smör och majonnäs med minimal tillsats av grönsaker inte är det mest optimala för varken hälsan eller vikten?

De här funderingarna har gjort att jag sen 2014 äter mer åt Paleo-hållet, människan har ju i alla tider ätit mat med mycket variation från växtriket.

Här hittar du den blogg jag skrev i samband med den förändringen, Birgitta Höglunds Paleo.

Både jag och Lennart jobbar också på att vi ska bli så vältränade som möjligt, utan att behöva gå på gym, hård träning ger oss båda mer värk.

Vardagsmotion och lite lättare övningar hemma fungerar mycket bättre för oss, även här kan det vi stoppar i oss hjälpa till att på naturlig väg bygga upp mer muskler.

Men det här gäller alltså oss som har problem med våra kroppar av olika sjukdomar, är du frisk så kan du ha väldigt stor nytta av att träna ordentligt om du vill gå ner i vikt med hjälp av LCHF.

Läs gärna mer här om den otroliga hälso/viktresa Lindha Vikström (Halva Lindha) och hennes man Magnus gjort de senaste 6 åren med hjälp av rejält med LCHF-mat och mycket träning.

Nästa inlägg kommer att handla mer om den mat jag och Lennart äter under en dag, kanske det kan ge även dig lite idéer om hur du kan nå dina mål.

Som du ser av vår frukosttallrik här nere så krävs det rätt rejäla portioner och inte kalorireducerad bantningsmat för att bygga upp en skadad kropp.

Dela gärna mitt inlägg vidare till dina vänner, så fler får chansen att äta sig till ett friskare liv.