Hårda julklappstips

Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips

Populära paket till jul

Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen.

Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker.

Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner.

Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen.

Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid.

Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt.

Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder.

För att inte tala om när man ska använda den i köket, vilket kladd det blir att ha mobilen, paddan eller laptopen med där…

Först ut är Anne Aobadias nya kokbok ”Vardagsgott – LCHF varje dag utan krångel”.

Många känner till Anne från tiden med tidningarna Mat & Hälsa och Matkärlek, som också blev namnet på hennes första kokbok.

Numer jobbar hon som receptskapare hos Kostdoktorn, men här har hon skapat nya, enkla rätter för den som alltså hellre väljer en riktig kokbok framför nätrecepten.

Boken innehåller 52 riktigt lockande recept så du har nåt nytt att prova en gång i veckan, Annes vällagade mat passar nog ofta lika bra på helgen som till vardags.

Här en bild från kokboken på en högrevsburgare med bacon och gräddstuvad spetskål smaksatt med fänkål, riktigt gott låter det tycker jag.

En kokboksdebut blir mitt nästa tips, Sophie Cronquist med fina bloggen Ekofilosophie har precis kommit med sin bok ”Matfilosophie”.

Jag har följt Sophies blogg i ett par år nu, vår matfilosofi stämmer mycket bra ihop.

Bilder från kokboken Matfilosophie

Så det är en kokbok jag verkligen kan rekommendera till dig som gillar naturlig, ekologisk mat utan tillsatser.

Recepten har mycket vackra bilder tagna av Sophie själv och de är förstås glutenfria och de flesta även mejerifria.

Cecilia Nisbet Nilsson som driver den intressanta sidan Swedish Paleo, kommer i årsskiftet ut med sin andra kokbok ”Den läkande maten”.

Cecilia har själv, precis som jag, erfarenhet av att äta sig frisk med hjälp av naturlig mat, så det här är en bok jag ser fram emot att läsa.

Monique Le Roux Svalberg på bloggen Lifezone, som tidigare skrivit flera strikta LCHF-kokböcker, kommer snart ut med boken ”Sköna böna”.

Monique har precis som jag och många andra hittat ett ytterligare steg i hälsans utveckling med hjälp av en liten tillsats av probiotika och prebiotika i den dagliga maten.

Jag har inte läst den boken än men ska köpa den när jag kommer hem till Sverige om några veckor.

Ann Fernholm som skrivit succéboken ”Ett sötare blod” ger nu till jul ut en pocketversion av sin bok ”Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar”, en given julklapp till alla småbarnsföräldrar.

Där bidrar jag med några recept på naturliga godsaker.

Tycker du det är bättre att ge pengar till forskning istället för att lägga dem på julklappar, så hittar du här Anns initiativ Kostfonden.

Den finansierar oberoende forskning på lågkolhydratmatens effekter på hälsan.

En annan av mina vänner, kostrådgivaren och skribenten Therese Renåker, har inte gett ut någon kokbok, än, men hon är väldigt duktig på att måla tavlor.

Så vill du ge bort en unik tavla till någon när och kär i julklapp så ta en titt in på hennes hemsida AllMyTesign.

Mandalatavla av Therese Renåker

Här kommer också ett lite mjukare julklappstips för den som föredrar det.

Jag jobbar ju som du kanske sett i mina inlägg härinne som Sverigeambassadör för Wonderbag.

Till den som ”har allt”, passar den icke-elektriska långkokningspåsen riktigt bra.

Den är inte bara energibesparande och därmed miljövänlig, det är även välgörenhet med när du köper en Wonderbag av storlek small eller medium.

Då skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det här är verkligen en julgåva med både själ och hjärta bakom.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande härinne så får du förstås gärna ge bort någon av mina kokböcker i julklapp också.

Klicka bara på bilderna nedan så kommer du till deras respektive sida på Bokus.

Utkommer i mellandagarna

 


Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Böneffekt och reklam för goda saker

Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?

Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.

Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.

Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”

Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris…

Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle…

Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.

Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.

Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.

De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.

De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.

En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.

Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.

Bönsallad, ägg och smör…

Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.

Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.

Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.

Ägg, smör, bönor, makrill till brunch…

Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.

Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.

De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.

Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.

En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.

Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.

Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.

Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.

Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.

Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.

Patrik Olsson och Maria Ahlgren. Foto Johan Svensson, Laholmstidningen

Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.

Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.

När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.

Jag på Krokstad Herrgård…

Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.

Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.

De nya smakerna på frökexen var uppskattade…

Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.

Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.

Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.

Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.

Hotellfrukost på Krokstad Herrgård i Säffle

Grillat ankbröst med bönsallad, syrade rödbetor, avokado, oliver och fetaostsmör…

Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.

Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.

Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.

Ann Fernholm föreläser i Säffle…

Bönsallad med fetaost på Grön Ko i Säffle…

Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.

Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.

Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.

Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.

Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.

Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.

Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.

För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.

Ägg, bönsallad, nötter och smör, god frukost till kaffet en kulen julimorgon…

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Viltfångad lax med bönor och bacon…

Grillad kyckling med ost/bönsallad…

Kalvsylta med bönsallad och majonnäs…

Böngryta med kalkon, fetaost och oliver…

Wonderbag-picknick på Waldemarsudde…

Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.

Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.

Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.

Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.

Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.

Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.

Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.

Mungbönssallad…


Njutresa till Kreta
Kvällssol över Makrigialos...

Kvällssol över Makrigialos…

Följ med till Makrigialos på Kreta

Vill du följa med Therese Renåker och mig på en riktig njutresa till Makrigialos nästa höst?

Då kan vi nu stolt presentera vårt gemensamma reseprojekt för dig.

Resans fokus blir Det Goda Livet, en resa för dig som gärna vill gå ner i varv och få chans till återhämtning.

Kvällste

Vi har valt att hålla grupperna små, 15 personer med oss två, det gör att vi lättare kan lära känna varann på ett mer avslappnat sätt än på en större gruppresa.

Det blir många samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner.

För 3 dagar sen fick medlemmarna i Facebookgruppen Makrigialos 2017 en förhandstitt på vår nya hemsida, de hade anmält sig som intresserade av resan.

Glädjande nog har vi nu bara ett fåtal platser kvar på den resa som går av stapeln den 12/10 2017, resan veckan innan är redan slutsåld.

fjaril

Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress.

Jag har besökt den lilla fiskebyn på Kretas sydostligaste spets 6 gånger och har på de senaste resorna gjort lite efterforskningar för att kunna erbjuda en så njutbar resa som möjligt.

Grekisk katt

Hamnen i Makrigialos

Vi har nu valt ut ett mycket trivsamt hotell, de bästa restaurangerna för våra middagar ute, hittat små undangömda stränder och vackra bergsbyar dit vi kommer att göra utflykter.

Vi har möjlighet att laga lite enklare rätter tillsammans, men den mesta tiden kopplar vi av, njuter av sällskapet med likasinnade och pratar om livet.

Tycker du det här låter intressant?

Gå då in på Harmoniresor.se och läs mer om vad vi har att erbjuda under veckan.

Här kan du läsa lite mer om tankarna kring vårt samarbete inne hos Therese.

t-o-b-utanfor-noma


Vill du följa med till Makrigialos på Kreta?
Fiskehamnen i Makrigialos...

Fiskehamnen i Makrigialos…

Harmoniresa till Kreta

Jag har många gånger fått frågan om jag skulle vilja arrangera en matresa till Medelhavet.

Nu har det rätta tillfället dykt upp, jag och Therese Renåker har bestämt oss för att göra en resa tillsammans.

Therese och jag har flera gånger de senaste åren besökt olika platser och upplevt många goda samtal och måltider, kryddade med en hel del skratt.

Vi delar kärleken till det goda i livet, maten, naturen och vad de kan göra för hälsan.

Nu har vi bestämt oss för att dela med oss av våra tankar till fler livsnjutare.

Resans fokus blir ”Den goda maten”.

Grekisk sallad

Grekisk sallad…

Med samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner.

Du får förstås också chans att få många svar på dina frågor kring maten och hälsan.

Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress, här går man verkligen ned i varv.

Jag har besökt den lilla fiskebyn på Kretas sydostligaste spets 6 gånger och har på de senaste resorna gjort lite efterforskningar för att kunna erbjuda en så njutbar resa som möjligt.

Jag har nu valt ut ett mycket trivsamt hotell, de bästa restaurangerna för våra middagar ute, hittat små undangömda stränder och vackra bergsbyar dit vi kommer att göra utflykter.

Aspros Potamos-dalen

Aspros Potamos-dalen…

Vi har möjlighet att laga lite enklare rätter tillsammans, men den mesta tiden kopplar vi av, njuter av sällskapet med likasinnade och pratar om livet.

Tycker du det här låter intressant?

Gå då med i vår Facebookgrupp Makrigialos 2017, där kommer vi snart att gå ut med information om alla detaljer kring resan.

Vår njutresa beräknas gå av stapeln i början-mitten av oktober 2017, då vädret och badtemperaturen är som ljuvligast.

Hoppas du vill följa med?

Kvällssol över Makrigialos...

Kvällssol över Makrigialos…


Ann Fernholm föreläser i Östersund
Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Ett sötare blod

Förra gången Ann Fernholm föreläste i Östersund om sockrets skadliga effekter såldes biljetterna slut väldigt fort, så många fick inte plats.

Nu har du chansen igen, den 10 november är hon tillbaka på Ecocaféet på Storgatan 26.

Här hittar du biljetterna hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Har du inte möjlighet att vara med i Östersund, gå gärna in och läs Anns blogg Ett sötare blod.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

Du kan också hjälpa till att förändra hälsoläget för många genom att bli månadsgivare i Kostfonden.

Ann Fernholm är initiativtagare till fonden, som bedriver oberoende kostforskningsstudier.

Just nu genomförs en stor studie om kostens betydelse vid Typ 1-diabetes.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…


Lucka 16 – Ischoklad med hjortron och julklappstips
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Godsaker till jul

Idag får du tips på en av mina chokladfavoriter och några fina julklappstips så här i slutspurten innan jul.

Böcker är alltid trevligt att både ge och få, så satsa på hårda klappar i år :)

De här chokladtryfflarna med kokosolja och hjortron passar förstås utmärkt att ge bort som en läcker julklapp av det mjukare slaget.

För fler tips på ätbara julklappar, ta en titt på mina tips från förra året.

En bok jag varmt vill rekommendera är Ann Fernholms nyutkomna Smakäventyret: att lära små barn äta mat, en perfekt julklapp till alla nyblivna föräldrar.

Smakäventyret

För dig som hellre skänker julklappspengarna till ett välgörande ändamål, så finns Kostfonden som satsar alla sina medel på forskning kring matens påverkan på hälsan.

Nu senast en studie på Diabetes Typ 1, med draghjälp av sportreportern Peter Jihde som i veckan gick ut med att han har diabetes.

En annan mjuk klapp som både skänker glädje till den som får den och till en fattig familj i Sydafrika är en icke-elektrisk långkokningspåse från Wonderbag.

Wonderbags kokbok

Jag har under hösten tagit fram en liten kokbok tillsammans med Wonderbag, så det finns gott om tips på läckra, långkokta rätter till den klimatsmarta bagen.

Beställ din Wonderbag före den 20 december för att hinna få den innan jul.

De kostar 699 kr för de större modellerna och 399 för mini-varianten Lunchwarmer.

Den passar förutom till varmhållning eller kylning av lunchmaten även för små kastruller för 2, använt den till goda grytor på höstens resor.

Här har Halva Lindha använt Wonderbag till ett av mina glöggrecept.

Wonderbag som kylväska till stranden...

Wonderbag som kylväska till stranden…

På vägen hit till Turkiet använde jag en stor Wonderbag som kylbag till den julmat vi tog med.

Jag svepte in rökt och gravad lax, kallrökt nötkött och julskinka i en tidning och la in tillsammans med en kylklamp i bagen.

Resan tog med övernattning på Arlanda 36 timmar från Östersund till Alanya.

Maten var kylskåpskall när jag packade upp den, så bagen håller verkligen kyla lika bra som värme.

Wonderbag har haft en julklappsrim-tävling kring långkokningsbagen.

Här är det vinnande bidraget från Sofia Wärlinge i Kolmården, som du säkert får låna om du inte hittar på nåt bättre att skriva på paketet.

Wonderbag
En magisk påse får du av mig i gåva.
I köket den kommer göra underverk vill jag lova.

Förbättrar din matlagning ur både hälso- och miljöperspektiv.
Utan kablar som trasslar är den riktigt effektiv.

Det blir en kulinarisk resa som heter duga.
Känner redan nu hur det i magen börjar suga.

Maten blir godare och tänk så mycket energi du sparar på färden.
Det är inte svårare än så att rädda världen.

Foto Gunno Rask

Här på min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du läsa de fina kokboksrecensioner jag fick inne på Amazon häromdagen av Jimmy Moore på Livin’ La Vida Low-Carb.

Här hittar du alla mina 3 engelska kokböcker på Adlibris, en nyttig och god julklapp till släkt och vänner utomlands. Här finns de på Amazon.

Mina kokböcker på engelska

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som just nu finns att köpa på svenska.

Tomten njuter av några soliga dagar vid Medelhavet innan det är dags att dela ut alla julklappar :)

Tomten vid Medelhavet


LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


LCHF-campingen i Säffle
Grillning på LCHF-campingen 2015...

Lena Winther med flera i grilltagen på LCHF-campingen 2015…

Världens största LCHF-camping?

Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.

Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.

Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.

Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.

Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen...

Lena Winroth intervjuas av Säffletidningen…

Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.

Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.

Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.

Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)

Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.

Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.

Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.

Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer...

Grillad rostbiff och paprika för 4 hungriga damer…

Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.

Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.

Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.

Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.

Min dagliga frukost...

Min dagliga frukost…

Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.

Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.

Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.

Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.

Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.

Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.

Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.

Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.

Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.

Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.

Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.

Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.

LCHF på mitt sätt

LCHF på mitt sätt…

Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.

Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.

Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.

Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.

Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.

Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.

Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.

Lindha Vikström föreläser i Säffle...

Lindha Vikström föreläser i Säffle…

Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.

Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.

Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.

Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.

Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.

För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.

Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.

Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.

Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.

Badvik vid Duse Udde...

Badvik vid Duse Udde…

Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.

Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.

Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.

Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.

Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.

Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.

Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.

Kostprofiler på LCHF-camping...

Kostprofiler på LCHF-camping…

Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.

Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.

Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.

Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.

Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.

Klicka på bilden för att komma till Anders Tengblads inlägg om vad som är diabeteskost…

Ann Fernholm föreläser...

Ann Fernholm föreläser…

Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.

Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.

Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.

Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.

Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.

Länk till Kostfonden.se...

Länk till Kostfonden.se…

Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.

Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…

Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.

Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.

Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.

Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.

Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.

Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.

Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise...

Jag och Fredrik Söderlund på Low-Carb Cruise…

Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.

Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.

Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.

Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.

För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.

En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.

Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.

Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.

Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.

Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.

I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.

Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.

En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.

En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.

Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.

Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.

Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker

Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.

LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?

Vänern Lake Resort i Säffle...

Vänern Lake Resort i Säffle…


12 restaurangtips på Öland

borgholms_slottsruin_öland
Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.

Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.

Här följer ett urval av de restauranger vi gillar. 
Klicka på bilderna för större format.

Ekerum pizzeria (Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)
pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza pizza_ekerum_pizzeria_öland pizzeria_öland_ekerum_pizza pizza_öland_pizzeria_ekerum pizza_pizzeria_öland_ekerum

Verandan (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
verandan_restaurang_borgholm_fläskfile verandan_borgholm_restaurang verandan_borgholm restaurang_verandan_borgholm_öalnd restaurang_verandan_borgholm

Sörens (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
sörens_borgholm fars_dag_middag_sörens_borgholm sörens_borgholm_fars_dag sörens_borgholm_söndagsmiddag  biffpasta_gorgonxzola_sörens_borgholm sörens_borgholm
hallon_coulis_mandelbiskvi 

Pappa Blå (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
pappa_blå pappa_blå_borgholm_restaurang_öland
restaurang_borgholm_pappa_blå_öland pappa_blå_restaurang_öland_borgholm

Himlagott (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
himlagott

Roberts Coffee (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
roberts_coffee

Borgholms kök & bar (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
borggrillen_borgholm_schnitzel

Klinta bykrog (Mellersta Öland, Köpingsvik)
klinta_bykrog klinta_bykrog_köpingsvik klinta_bykrog_köpingsvik_öland klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang klinta_bykrog_pizza  klinta_bykrog_lavasten hamburgerktallrik_klinta_bykrog pizza_klinta_bykrok calzone_klinta_bykrog

Eva´s kroppkakor (Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)
evas_kroppkakor_gårdsbutik fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk  gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser
kroppkakor

Kårehamns Fisk & Restaurang (Kårehamn, mellersta, östra Öland)
kårehamn_fisk kårehamns_fiskrestaurang kårehamns_fiskrestaurang_öland fisk_kårehamn_restaurang fisk_restaurang_kårehamn_öland restaurang_kårehamn kårehamn_fisk_restaurang fiskbutik_kårehamn_fisk_restaurang dagens_lunch_kårehamns_fisk_restaurang fish_n_chips 3 kårehamn_båt

Sandviks Kvarn pizzeria (Norra öland, innan Löttorp)
sandviks_kvarn strand_sandviks_hamn sandvik_kvarn pizzeria_kvarnen sandvik pizza_sandviks5kebabpizza_sandviks_kvarn pizzeria_kvarnen_pizzasallad

Lammet & Grisen (Norra Öland, Löttorp)
lammet_grisen_restaurang_öland lammet_grisen_restaurang lammet_grisen_öland lammet_grisen_öland lamm_helgrillat helgrillat_lamm grillat grillbuffé lammet_grisen_dessert  

12 restaurangtips på Öland

borgholms_slottsruin_öland
Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.

Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.

Här följer ett urval av de restauranger vi gillar. 
Klicka på bilderna för större format.

Ekerum pizzeria (Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)
pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza pizza_ekerum_pizzeria_öland pizzeria_öland_ekerum_pizza pizza_öland_pizzeria_ekerum pizza_pizzeria_öland_ekerum

Verandan (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
verandan_restaurang_borgholm_fläskfile verandan_borgholm_restaurang verandan_borgholm restaurang_verandan_borgholm_öalnd restaurang_verandan_borgholm

Sörens (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
sörens_borgholm fars_dag_middag_sörens_borgholm sörens_borgholm_fars_dag sörens_borgholm_söndagsmiddag  biffpasta_gorgonxzola_sörens_borgholm sörens_borgholm
hallon_coulis_mandelbiskvi 

Pappa Blå (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
pappa_blå pappa_blå_borgholm_restaurang_öland
restaurang_borgholm_pappa_blå_öland pappa_blå_restaurang_öland_borgholm

Himlagott (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
himlagott

Roberts Coffee (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
roberts_coffee

Borgholms kök & bar (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
borggrillen_borgholm_schnitzel

Klinta bykrog (Mellersta Öland, Köpingsvik)
klinta_bykrog klinta_bykrog_köpingsvik klinta_bykrog_köpingsvik_öland klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang klinta_bykrog_pizza  klinta_bykrog_lavasten hamburgerktallrik_klinta_bykrog pizza_klinta_bykrok calzone_klinta_bykrog

Eva´s kroppkakor (Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)
evas_kroppkakor_gårdsbutik fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk  gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser
kroppkakor

Kårehamns Fisk & Restaurang (Kårehamn, mellersta, östra Öland)
kårehamn_fisk kårehamns_fiskrestaurang kårehamns_fiskrestaurang_öland fisk_kårehamn_restaurang fisk_restaurang_kårehamn_öland restaurang_kårehamn kårehamn_fisk_restaurang fiskbutik_kårehamn_fisk_restaurang dagens_lunch_kårehamns_fisk_restaurang fish_n_chips 3 kårehamn_båt

Sandviks Kvarn pizzeria (Norra öland, innan Löttorp)
sandviks_kvarn strand_sandviks_hamn sandvik_kvarn pizzeria_kvarnen sandvik pizza_sandviks5kebabpizza_sandviks_kvarn pizzeria_kvarnen_pizzasallad

Lammet & Grisen (Norra Öland, Löttorp)
lammet_grisen_restaurang_öland lammet_grisen_restaurang lammet_grisen_öland lammet_grisen_öland lamm_helgrillat helgrillat_lamm grillat grillbuffé lammet_grisen_dessert