Grekiska köttbullar
Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet.
Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder.
Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror.
Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.
Här kan du läsa på Kurera om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.
Gillar du inte myntasmaken så fungerar det fint med persilja, basilika eller timjan istället.
Köttbullar med tomatsås 4 port
600 g färs av nöt eller lamm
2 ägg
6 soltorkade tomater
1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde
1 gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1 msk fiberhusk
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
1-2 msk oregano
1-2 msk mynta
Salt
Chiliflingor
Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.
Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor, vänd sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.
Gräddig tomatsås 4 port
4 tomater
2 schalottenlökar
50 g smör
3 dl grädde eller kokosgrädde
½ dl hackad, färsk timjan
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Chiliflingor
Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.
Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig, häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.
Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna.
Slå på grädden och låt puttra 10 minuter, rör mot slutet ner finhackad timjan.
Servera köttbullarna med såsen och en sallad, sjögräsnudlar/bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.
Fler av mina favoriter från medelhavsköket hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.
Här nere ser du Grekiska tomatbiffar från Santorini, jag fick receptet av en kock där nere för många år sen och har gjort det glutenfritt till boken.
Lättbakade bullar
Nu så här i slutet av helgen kanske du har några äggvitor över i kylen om du gjort majonnäs eller hollandaise till påskmaten?
Då passar det här äggvitebrödet riktigt bra att ta till, gott både till frukost eller som utflyktsfika.
Passa på att ta med fikat ut i en skogsbacke eller till en parkbänk nu när vårsolen börjar värma, det blir ju annars mycket innesittande i dessa svåra Coronatider.
Jag och Lennart tillbringar påsken och våren i Stockholm, nu när alla resor blivit inställda, så vi försöker hitta fina platser i närområdet.
Det har blivit många tidiga morgonpromenader, då det är nästan folktomt på gatorna.
Här en bild jag tog på en blommande stam på ett körsbärsträd i Kungsträdgården häromdagen, det finns mycket vacker vårgrönska att titta på även i en storstad.
Fler goda, glutenfria bröd hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här finns den på Adlibris och här på Bokus.
Det har ju blivit en väldigt annorlunda start för kokboken, i och med att jag inte kan åka runt i landet och ha boksigneringar som jag brukar.
Flera planerade föreläsningar har förstås också fått ställas in, jag hoppas kunna genomföra dem till hösten istället.
Jag berättar i boken hur jag kommit tillbaka till ett friskare liv med hjälp av glutenfri lågkolhydratkost, jag hoppas att min berättelse ska inspirera många fler att äta sig till en bättre hälsa.
Du får gärna stötta mitt skrivande genom att köpa den till dig själv eller skicka som present till någon när och kär du inte kan besöka nu.
Fetaostbullar ca 10 st
2 äggvitor
100 g fetaost
1½ dl sesamfrön
½ dl psylliumfrön eller chiafrön
1 msk kokosolja utan smak
Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt.
Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.
Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.
Mat för uteaktiviteter
Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.
Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.
Glutenfria kolbullar 2 st
4 ägg
2 dl grädde
2 msk psylliumhusk
ca ½ krm salt
Smör till stekning
200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk
Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.
Chaffles 3 st
3 dl riven ost
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.
Gulaschsoppa ca 4-5 port
500 g nöt-, lamm- eller älgfärs
250 g champinjoner
50 g smör/kokosolja
3-4 vitlöksklyftor
3 tomater eller ½ burk tärnade
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten
eller motsvarande mängd hemkokt buljong
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 msk worcestershiresås
1 msk paprikapulver
1 msk torkad persilja
1 msk torkad timjan
½-1 msk stött kummin
ca ½ msk salt
ca 1 tsk vitpeppar
2 lagerblad
Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.
Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.
Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.
Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.
Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.
Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.
Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.
Varm choklad 1 port
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl vatten
ev 1 msk kokosolja
2 bitar mörk choklad 70-90%
En nypa flingsalt
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.
Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.
Kokbokstips
Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)
Vardagsmat
Nu börjar vardagen för många efter lite skön julledighet, visst kan det kännas skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen.
I början på året är intresset som störst för att hitta tillbaka till en lite sundare livsstil, det märks inte minst på alla besök här på bloggen.
Tack till er alla, både ny och gamla bekanta, för att du kommer hit när du söker recept på naturlig mat.
Nu så här i nystartstider tänkte jag dela med mig av några lättlagade recept på vår traditionella husmanskost.
Rätter som är både enkla att laga och bra för plånboken, som ju brukar vara lite tunnare än vanligt efter alla festhelger.
Vitkål tillhör både det billigaste och dessutom det nyttigaste vi kan äta, C-vitaminhalten är väldigt hög så det är perfekt mat nu när vinterförkylningarna härjar.
Vill du satsa en slant på en kokbok med min typ av husmanskost som du kommer att ha glädje av i många år framåt, så finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt här.
Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port
1 liter vitkål i bitar
25 g smör
3 dl grädde/kokosgrädde
1 dl benbuljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver
Salt och peppar
Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.
Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.
Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Använder du kokosgrädde så tillsätt 1 tsk äppelcidervinäger så neutraliserar du kokossmaken.
Jag serverade vitkålsstuvningen till stekt sidfläsk, den passar också väldigt bra till korv och köttbullar/pannbiffar.
Stuvningen blir också väldigt god att smaksätta med curry, då passar den fint både till rimmat fläsk och till kokt eller grillad kyckling.
Julens snabblagade favoriter
Nu under december har jag delat med mig av nya och gamla favoriter till julbordet härinne på Tomtens Adventskalender.
Något som varit mycket populärt ser jag på besöksstatistiken, bloggen får väldigt många påhälsningar varje dag, tackar så mycket för det.
Precis som i övriga världen av sociala medier så har kommenterandet minskat drastiskt, men gläds över att bloggen efter drygt 10 år fortfarande står sig väl i konkurrensen.
Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips härinne, även om mitt största fokus numer ligger på att skriva kokböcker.
Det känns förstås underbart roligt att mina recept sprids till så många genom böckerna, både i Sverige och utomlands.
Här hittar du alla mina kokböcker på svenska på Adlibris och här de engelska på Amazon.
Senaste halvåret har jag jobbat mycket med kokbok nr 6, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Den kommer ut 2/4, men du kan förhandsbeställa den för bara 189 kr här, så får du hem den så fort den kommer från tryckeriet.
Det här blir den första kokbok som jag gör helt själv, med bilder och allt, det har varit en härlig utmaning att ta alla fotografier hemma i den jämtländska naturen nu i somras.
Jag delar också för första gången med mig av hela min hälsoresa, hur jag tagit mig igenom många problem med både den psykiska och fysiska hälsan till det betydligt friskare liv jag lever idag.
Jag hoppas att jag genom att dela allt jag gått igenom kunna inspirera många andra att komma tillbaka till en bättre hälsa.
Förordet i boken är skrivet av min vän Ann Fernholm, du kan läsa mer om och av henne här.
Idag får du tips på det godaste jag vet på julbordet, jag är väldigt traditionell av mig så det här är smaker som återkommer varje år hemma hos mig i jultid.
Först ut är en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, brödet är förstås väldigt gott till leverpastej, köttbullar och skinka också.
Sen följer min nya favorit bland de rödbetssallader jag gjort genom åren, du hittar min tidigare bästa här och så brukar jag göra det enkelt med rimmad kalkon istället för julskinka.
De tre räcker för att jag ska njuta riktigt ordentligt av julen, kanske något att lägga till även på ditt julbord?
Citronsillmacka på vörtbröd
1 ekologisk citron
½ kruka gräslök
Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.
Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.
Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.
Rödbetssallad med sting ca 6-8 port
3 medelstora, kokta rödbetor
2 dl majonnäs
2 msk äppelcidervinäger
2 msk finriven pepparrot
1 tsk Worchestershiresauce
ca 1 tsk salt
Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.
Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.
Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.
Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.
Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.
Rimmat kalkonbröst till drygt 6 port på julbordet
1 bit kalkonbröst på ca 500 g
2 msk salt
1 msk honung eller valfri sötning
Lite mald vitpeppar
Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.
Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.
Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.
Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.
Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.
Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt, men vill du hellre koka julskinka på traditionellt vis, så hittar du recept på det här.