Bättre och bättre med åren
Igår fick jag en påminnelse på Facebook om hur min hälsoresa gått framåt genom åren.
Det kan vara bra att man får såna ibland, det är så lätt att ta för givet att jag ska må så bra som jag gör idag och glömma hur det varit under resans gång.
Det var den här bilden som jag publicerade för 6 år sen som kom upp.
Den vänstra bilden togs när jag var 40 och svårt handikappad, gick med käpp och stelkorsett och var rejält överviktig efter min ryggskada.
Den högra tog fotograf Gunno Rask inför ett tidningsreportage när jag var 50, då hade jag hållit på med min form av lågkolhydratkost i 3 år och hade blivit piggare, slankare och mer vältränad än på många år.
Nu närmar jag mig 57 och bilden högst upp i inlägget tog Lennart nu i Midsommar, som vi firade med några nätter på Hotell Kompaniet i Nyköping.
Jag har under de 9 år som gått sen jag la om kosten och började träna mer regelbundet med mitt sjukgymnastikprogram och egen lymfmassage, blivit bättre och bättre.
Den mat jag äter har under alla de här åren varit så naturlig som möjligt och innehållit mestadels rena råvaror, inte så mycket processade livsmedel får plats på min tallrik.
Mjölksyrade rödbetor, receptet finns i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Den har hela tiden varit helt utan gluten och med liten mängd kolhydrater, men med en stor andel grönsaker och en del bär och frukt.
Från början var det LCHF med mycket smör och grädde som gällde, men för 5 år sen gick jag över mer åt Paleo-hållet, eftersom jag mår bättre med rotfrukter/frukt/bär i min mat och med en mindre mängd mejerier än vad jag åt från början.
Nu sen snart 1½ år så ingår även pre/probiotika varje dag i maten i form av t ex bönor och surkål, du kan läsa mer om det här i inlägget Mot nya mål efter 9 år med LCHF.
Jag äter idag en ännu större mängd grönsaker, mer fisk och skaldjur, kött mer sällan men ofta benbuljong med kollagen som är viktigt för kroppens funktioner.
Den här utvecklingen har fått både mig och Lennart att bli både piggare, friskare och slankare med åren, så det är bara att fortsätta på inslagen väg.
Grönfrukost
Sötsaker blir det i mycket liten omfattning, då i form av en riktigt bra glass eller rawfoodbakverk någon enstaka gång.
Sötningsmedel har jag aldrig gillat, så jag äter inte den typ av bakverk som är populära i många LCHF-kretsar.
Någon gång kan det bli en glutenfri macka, då förstås helst på mitt eget favoritbröd.
Alkohol dricker jag ytterst sällan, det tror jag är en av orsakerna till att jag lyckats gå ner i vikt och inte tvärtom som en del råkar ut för i den här åldern.
Jag får ibland kritik för att jag ändrat mitt sätt att äta under resans gång, men det är ju så vi människor utvecklats ända sen urminnes tider, man måste våga sig på att prova lite nytt för att inte stagnera.
Den prognos jag hade efter min ryggskada med efterföljande steloperation, nervskada i höger ben och fot och på det även Fibromyalgi, var inte god.
Jag minns den första tiden efter Fibromyalgidiagnosen, när alla sa att det inte gick att bli bättre utan att jag fick lära mig att leva med sjukdomen och att den bara skulle bli sämre.
Jag ville inte acceptera det utan började läsa på hur jag själv skulle kunna styra måendet åt ett annat håll.
Det var så jag kom in på lågkolhydratspåret och att naturligt god mat kunde vara en del av lösningen.
Ett beslut jag är mycket glad att jag tog idag, som jag sen fått hjälp med att behålla i och med att jag startade bloggen och fick möjlighet att skriva mina kokböcker.
Bilden är en länk till min grillbok på Lumio Förlag
Vill du också lära dig mer om hur jag gjort för att må så bra som jag gör idag?
Följ då gärna med på den resa som jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker till Makrigialos på Kreta den 11/10.
Resan veckan innan är redan fullbokad, men det finns alltså platser kvar vecka 2, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.
Här kan du läsa om förra årets resor, vi hade fantastiskt fina veckor med våra glada resenärer.
Nyköpingsån