Glutenfri kardemummakaka

Favoritkaka

Kardemummakaka har alltid varit en av mina absoluta favoriter bland mjuka kakor, mammas var alldeles underbar.

Men sen 10 år äter jag inte vanliga mjuka kakor, bakade på vetemjöl och socker.

Så därför kommer här en glutenfri variant bakad på mandelmjöl istället och med den sötning man själv föredrar.

Den malda mandeln gör kardemummakakan väldigt saftig, serverad med bär och grädde, smetana eller kokosgrädde blir den som en bakelse.

Kardemummakaka

3 ägg

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

2 dl mald mandel

2 msk honung, lönnsirap, björksocker eller annan sötning

2 msk fiberhusk

½-1 msk mald eller stött kardemumma

1 tsk bakpulver

1-2 krm vaniljpulver

1 nypa salt

Smör och sesamfrön till formen

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, ta lite av det och smörj en avlång bakform, strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.

Vispa smör och valfri sötning kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.

Knäck ner äggen i smöret, ett i taget, vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.

Rör samman den malda mandeln med fiberhusk, bakpulver, vanilj, kardemumma och lite salt.

Vänd ner blandningen i smeten, tillsammans med grädden, smaka av så du fått lagom sötma, sälta och kardemummasmak.

Häll upp i formen och grädda på 175° i ca 30 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund, den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Vill du ha fler tips på glutenfria bakverk så hittar du en hel del av mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, här nere ser du några bilder från den kokboken.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Smaksätt ditt kaffe
Jag försöker att inte dricka så himla mycket kaffe. På arbetsdagarna blir det en kopp kaffe på morgonen på jobbet och på kvällen brukar jag oftast dricka en kopp koffeinfritt kaffe. På helgerna däremot så blir det kaffe till frukost och ibland också en eftermiddagskopp till någon gofika. Vill du variera smaken på ditt kaffe […]
Jag bjuder på frökex på Wijnjas idag

Frökexbjudning

Bor du i Stockholm eller är på besök?

Kom då gärna och och träffa mig så får du smaka på mina frökex från Huså Bröd.

Plats: Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Tid: 13-16 idag fredag den 28/4 ?


Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI.  Ingredienser: (6  portioner) 4-5 syrliga äpplen 10-15 valnötter (hackade) 2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma 1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn) 1,5 dl havregryn (fullkorn) 1/2 dl linfrö (krossade) 2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker) 100 g smör (eller Arlas smör […]

Inlägget Äppelpaj med dinkel (lågt GI) dök först upp på Äppelpaj.se.

Knäckig äppelpaj med kardemumma

En knäckig äppelpaj med kardemummadoftande täcke. Den knäckiga äppelpajen ska serveras med vaniljglass eller vaniljsås. Ingredienser (10-12 portioner) Pajfyllning 10-12 st äpplen 8 msk strösocker 4 msk kardemumma Paj täcke (pajdeg) 200 gram  smör 200 gram  socker 200 gram  vetemjöl Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala äpplena och skär dem […]

Inlägget Knäckig äppelpaj med kardemumma dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med dinkel (lågt GI)

Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI.  Ingredienser: (6  portioner) 4-5 syrliga äpplen 10-15 valnötter (hackade) 2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma 1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn) 1,5 dl havregryn (fullkorn) 1/2 dl linfrö (krossade) 2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker) 100 g smör (eller Arlas smör […]

Inlägget Äppelpaj med dinkel (lågt GI) dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med smultopping

Äppelpaj recept med smultopping som Malin Hellberg och Peter gjorde tillsammans! Hon tycker att pajen är barnsligt lätt att göra och lika barnsligt gott att äta! Pajen passar utmärkt med någon av de svenska äppelsorterna som finns att köpa i affärerna nu (om man inte har ett eget äppelträd förstås, det vore ju det optimala). […]

Inlägget Äppelpaj med smultopping dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med smultopping

Äppelpaj recept med smultopping som Malin Hellberg och Peter gjorde tillsammans! Hon tycker att pajen är barnsligt lätt att göra och lika barnsligt gott att äta! Pajen passar utmärkt med någon av de svenska äppelsorterna som finns att köpa i affärerna nu (om man inte har ett eget äppelträd förstås, det vore ju det optimala). […]

Inlägget Äppelpaj med smultopping dök först upp på Äppelpaj.se.

Kanelbullar á LCHF

Jättegoda kanelbullar som totalt innehåller 6,4 gram kolhydrater. Rekommenderas att ätas minst 1 gång i månaden!

Fyllning:
50 gram supermjukt smör och kanel
1 uppvispad äggvita till pensling och ev lite hackade hasselnötter

Gör så här gör att tillaga kanelbullarna:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och sötning fluffigt. Vispa i ca 5 minuter.
  3. Håll i grädde och smör och blanda väl.
  4. Blanda sedan alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten låt smeten svälla i minst 5 min.
  5. Kavla sedan ut din deg mellan två oljade bakplåtspapper, och dra loss det överst pappret.
  6. Bred ut smöret och pudra rikligt med kanel över och rulla ihop den som en rulltårta.
  7. Skär sedan bitar och lägg i bullformar. Pensla och strö över nötterna.
  8. Grädda i 175 grader i ca 15 min.
Bananmuffins med kardemumma

bananmuffins_kardemumma
Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

ca 24 st
Det här behöver du : 

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl naturell yoghurt

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

banan_kardemumma_muffins