2 sorters mousse till efterrätt eller tårtfyllning

Gammaldags Farsdagsdessert

När jag var liten bjöds det ofta på gräddiga mousser och fromage när det var fest.

Nu får man det inte så ofta, så jag slår gärna ett slag för de här näringsrika och läckra små desserterna.

De är perfekta att servera i små glas eller moccakoppar, det behövs inte en stor dessert efter en middag.

Våra äldre släktingar behöver äta mer av både ägg och grädde för att inte bli svagare, då är en sån här efterrätt riktigt bra att ta till.

Moussen passar också bra att ha som tårtfyllning, jag gjorde många såna tårtor när jag jobbade på restaurang.

Här hittar du min sockerkaka gjord med björksocker om du vill ha en tårta som inte höjer blodsockret nämnvärt.

Mousse är också god att ha som fyllning i mandelmusslor, en gammal klassisk juldessert.

Du hittar recept på fler desserter och glutenfria bakverk i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, mitt bästa julklappstips så här i god tid.

Gräddtårta på björksockerkaka

Hallonmousse

4 äggulor

4 gelatinblad

3 dl mixade och passerade hallon

2 dl grädde

ev 1-2 msk valfri sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa gulor och ev sötning riktigt vitt och pösigt, diska visparna och vispa grädden, inte alltför hårt.

Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta på svag värme i lite hallonsås.

Vänd ner den vispade grädden försiktigt i äggulorna.

Blanda ner gelatinröran i resten av hallonsåsen.

Rör ner en sked av gräddsmeten i hallonen, vänd ner tillbaks i grädden, blanda försiktigt.

Häll upp i små glas eller skålar. Den här satsen räckte till 8 små portioner.

Servera med vispad grädde och hallon.

Mangomousse ca 8 portioner

3  äggulor

2 dl grädde

3 gelatinblad

 250 g tärnad mango

1 msk pressad lime

1 msk honung, indiansocker eller valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och mixa mangon nästan slät.

Vispa äggulor och vald sötning riktigt tjockt, diska visparna och vispa grädden rätt tjock i en annan bunke.

Krama ur och smält gelatinbladen i limesaften.

Rör ner lite av äggsmeten i det smälta gelatinet och blanda tillbaks allt i äggsmeten igen.

Rör ner mangopurén och vänd försiktigt ner grädden. Häll upp i små glas, koppar eller skålar.

Ställ att stelna i kylen minst 1 timme.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

 

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson