Gelégodis / Jello / Energigelé / Gummy LCHF och Paleo

Gelégodis LCHF och Paleo

Hälsosamt godis fyllt med energi

Kärt barn har många namn, jag tillhör dem som alltid gillat ett syrligt gelégodis.

Här hittar du den marmelad med äpple som min mamma gjorde till jul förr, men nu i en betydligt mindre söt variant.

Idag får du ett nypåhittat recept på ett riktigt nyttigt och gott godis som funkar bra både med och utan träning ;)

Jag har tagit fram det till Restaurang PriMaten i Uppsala, de ville ha ett bättre alternativ till bars att erbjuda dem som tränar på gymmet bredvid.

Gelatin innehåller aminosyror, det är det som gör att en hemkokt buljong blir så hälsosam.

Körsbär har antiinflammatoriska egenskaper som liknar den i acetylsalicylsyra. Naturens egen Treo, med andra ord.

De innehåller också antocyaniner vilket kan reducera risken för diabetes och hjärtsjukdom.

Läs mer om det här på bloggen Ett mindre sött blod, som också länkar till en intressant diabetes-sida på engelska.

Receptet går fint att göra helt sockerfritt om du vill och med sitt tillskott av kokosolja ger det energi länge.

Så här har du ett godis som du kan äta med riktigt gott samvete.

Gelégodiset smakar bäst att äta rumstempererat, då kokosoljan blir lite mjukare.

De blir också goda att blanda i en kopp te till en varm energidryck, dosera efter smak.

Perfekt att ha med i väskan när man är bortbjuden på fika eller går på kafé.

Eller i en liten ask i fickan på springturen, på gymmet eller i skidbacken, närhelst du behöver lite extra energi.

Energigodis

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta, urkärnade surkörsbär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blandas det direkt i den varma vätskan.

Koka upp körsbären. Du kan också använda till exempel vinbär eller blåbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Har du en silikonform för godishjärtan så blir det ju extra bra i den nu till Alla Hjärtans Dag.

För dig som är riktigt hardcore kan det vara kul att göra eget gelatin, då blir godiset dessutom ännu nyttigare.

Följ mitt recept på kalvfond men uteslut kryddor och grönsaker, koka ihop fonden kraftigt så blir den geléartad.

Körsbärsgodis


En hållbar livsstil för att leva frisk längre
Jag i januari 2015...

Jag i januari 2015…

En hälsoresa som gett resultat

Det här är trettonde vintern som jag och särbo Lennart är sambo på heltid i perioder nere i Alanya vid Medelhavet.

Många frågar vad vi gör hela dagarna på en långsemester, de tror tydligen att vi har ett långtråkigt liv härnere.

Tråkigt är det minsta vi har och numera kan jag också svara att vi försöker oss på att hela tiden förbättra vår hälsa.

De senaste åren har vi båda levt efter min variant av blandning mellan LCHF och Paleo.

En helt glutenfri kost med rejält med fett och en hel del grönt till fina köttbitar av kalv och lamm, kalkon, kyckling eller till en nyfångad fisk.

Men nu med färre mejerivaror än under mina tidigare år på LCHF, sen jag la om kosten för 6 år sedan.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Min energidrink på färskpressad frukt med kryddor och kokosolja

Även en och annan frukt följer med hem från grönsaksmarknaden, vi dricker en energidrink med kokosolja varje förmiddag innan vi ger oss ut på långpromenad.

Vi har under den här tiden fantastiskt nog blivit piggare, starkare och friskare. En livsstil som vi båda trivs mycket bra med.

Vi lever idag ett liv som gör att vi förhoppningsvis lever friska längre, för att använda Dr Nisse Simonsons ord.

Inköp från Fredagsmarknaden i Alanya

Hälsokost från grönsaksmarknaden…

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya...

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya…

Nu ser vi snart slutet på våra 3 månaders Turkietvistelse för den här vintern.

Vi åkte ner i november och stannade 6 veckor, sen hem en sväng för att fira jul och nyår. Tillbaka hit i början på januari för 6 veckor till.

På det sättet klarar vi oss både från att ordna visum och så kan vi använda de 45 dagars reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen.

Alltså inga extra, dyra utlägg för vare sig reseförsäkring eller kostnader och krångel som det innebär att ordna visum.

Skärmflygare över Kleopatrastranden...

Skärmflygare över Kleopatrastranden…

Många har undrat hur jag haft råd att leva det här livet utomlands så ofta på bara min sjukpension.

För dig som inte vet det redan, så skadade jag ryggen i mitt jobb som kock för 15 år sedan och har varit sjukpensionerad nu i 9 år.

Du kan läsa mer om skadan och efterföljande problem här, där jag skriver vad LCHF betytt för min Fibromyalgi.

Faktum är att vi lever billigare än hemma genom att tillbringa vintrarna här vid Medelhavet.

Vi hyr en väldigt fin lägenhet till en låg kostnad och matkostnaderna blir också betydligt lägre än i Sverige.

Flygstolen tur och retur till Antalya kostar ibland mindre än en enkel biljett från Östersund till Stockholm…

När jag för några år sedan började tjäna en liten slant på mina kokböcker och tidningsartiklar, så bestämde jag mig för att allt skulle läggas på att förbättra min hälsa ännu mer.

Jag har de senaste åren varit med på inte mindre än fem hälsoresor.

Det har förvisso kostat en hel del men också gett mycket tillbaka, i kunskap om vikten av att äta bra mat och inspiration till vidare träning.

Jag har också fått nya och riktigt goda vänner genom de här resorna, som delar mitt intresse för mat, hälsa och även den inre resan, som är minst lika viktig.

Från och med det senaste året så har jag slutat att åka på arrangerade resor.

Nu blir det bara resor tillsammans med Lennart och mina nya vänner, så räcker pengarna betydligt längre.

Lennart njuter och mår gott på vår balkong...

Lennart njuter och mår gott på vår balkong…

För mig har det blivit lite av ett jobb att ta hand om min hälsa och Lennart har glatt följt med och jobbat på sin, ett arbete som gett stor utdelning för oss båda.

Han är betydligt piggare och slankare idag vid snart fyllda 72, än när vi träffades här i Alanya.

Ett tydligt bevis på att det aldrig är för sent att ändra sin livsstil.

Jag fyllde 53 i höstas och jag har varit med om en otrolig förbättring av min hälsa under de senaste 15 åren.

Jag fick för 9 år sen diagnosen fibromyalgi och fick veta att det var en sjukdom jag fick lära mig att leva med, det gick inte att bli bättre.

Jag hade tidigare fått höra att jag inte skulle kunna bli bättre i min benskada som följde efter steloperationen av ryggen.

Men jag är en både tjurig och vetgirig person, så jag tog reda på så mycket som möjligt om hur jag ändå skulle kunna försöka att må bättre.

Jag på väg till Turkiet för över 10 år sen...

Jag på väg till Turkiet hösten efter min steloperation…

Det ledde mig så småningom in på LCHF-spåret via en mycket intressant föreläsning av Dr Annika Dahlqvist, som blivit symptomfri från sin fibromyalgi.

Tack vare att jag sen strax efter startade min blogg, så fick jag ju hitta på nya, goda och nyttiga recept hela tiden.

Inte minst för att ge dig, kära läsare, mer matinspiration :)

Det har gjort att jag hela tiden ätit en väldigt variationsrik kost, vilken jag är helt övertygad om har hjälpt mig att bli så frisk som jag är idag.

Vi får på det här sättet att äta i oss ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och olika essentiella fettsyror.

Maten innehåller dessutom en smakrikedom som gör att vi inte tröttnar på vår nya livsstil.

Den här kosthållningen har lett till att sötsuget är borta för mig och det har även fungerat riktigt bra för Lennart, som är sockerberoende.

Getostsallad med jordgubbar

Getostsallad med jordgubbar

Här kan du läsa en intressant debattartikel av Björn Ferry om just vikten av att äta naturlig mat, för att få i sig tillräckligt av alla viktiga beståndsdelar genom maten och inte genom kosttillskott.

Jag håller med Björn i det han skriver, att det bästa är att få i sig den dagliga dosen vitaminer och mineraler den naturliga vägen och inte via kemiskt framtagna piller.

Det är enkelt om man håller fast vid den typ av LCHF/Paleo som vi äter.

I vinter har Lennart och jag läst mycket i Mats Lindgrens bok Frisk av mat – LCHF från början, den rekommenderar vi båda varmt.

Mats beskriver på ett bra och lättläst sätt hur man genom en enkel kostomläggning kan äta sig frisk från metabola sjukdomstillstånd, såsom diabetes, prostatabesvär, kärlkramp och många andra inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Mats blogg Fet hälsa är också mycket läsvärd, det är den blogg vi haft mest behållning av under senare år.

På Fet hälsa finns inte, som på så många andra LCHF-bloggar fokuseringen på viktnedgång, utan här är det hälsan som kommer i första rummet.

För Lennart har det varit till stor hjälp att kunna identifiera sig med en man som börjar närma sig hans egen ålder och som kämpat med liknande hälsoproblem.

Jag och Mats har också mycket gemensamt i vår resa på hälsans väg, vi har båda blivit friska av att äta och njuta av naturlig mat och träna lite lagom.

Han spelar golf vilket ger en hel del kilometer i benen, jag går hellre omkring i naturen utan klubba och boll.

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe...

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe i januari 2015…

I dagens inlägg kan du se lite bilder från tiden efter min ryggskada och några tagna i nutid, från mina långa promenader runtom i Alanya.

Långpromenaderna tillsammans med den dagliga sjukgymnastiken och investeringen i bra skor, MBT och Barefoot, har resulterat i starka muskler i ben och rygg.

Vi började för ca 5 år sen att gå i trapporna istället för att ta hissen där vi bodde.

Idag bor vi 7 trappor upp och fortsätter med det, åtminstone på nervägen. Ibland även upp.

En sån här trappa var omöjlig för mig att gå i för bara några år sen...

Den här trappan gick jag i på fredagen, sakta men säkert…

För några år sen klarade jag inte de backar och trappor som finns på vägen upp mot borgen och i de gamla stadsdelarna, så det var outforskade delar av Alanya för mig.

Jag trodde på läkarna som sa att mitt skadade ben inte skulle bli bättre och att det inte hjälper mot smärtan att träna när man har fibromyalgi. Men det visade sig att både de och jag hade fel.

Något jag är mycket glad för idag. Kan jag äta och träna mig till en bättre hälsa, ja då kanske du kan det också?

Redo för långpromenad...

Redo för långpromenaden i fredags…

I nästa inlägg kommer jag att beskriva hur en matdag kan se ut hemma hos oss numer, så du kan få lite mer inspiration att starta din egen hälsoresa.

Här kan du se en videointervju om min livsstil hos Kostdoktorn, inspelad på förra årets LCHF-kryssning.

Min dagliga mat finns nu i långt över 1000 olika recept, förutom här också på min Paleoblogg, på Kostrådgivarna, i olika tidningar och i 3 kokböcker som till sommaren kommer ut i USA.

Så du har lite att välja på när du känner att det är dags att förändra din livsstil.

Sprid gärna inlägget vidare till andra som du också vill ska få chansen att uppleva en bättre hälsa :)

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation...

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation…


Julen har dansat ut!

julen_dansat_ut_ljuslyktor_krona
Undra om vi var sist ut med att plocka bort julen, eller finns det fler kvar?! ;-)
Idag hjälptes vi åt jag och Nicke, ner med julgardiner och adventsstakar. Lyktor, tomtar och även julgranen som har stått sig fin tills idag åkte ut men när vi började plocka ner pumlor och glitter då rasade barren!

Nu går vi mot ljusare tider och det känns skönt att städat bort julen och fått upp lite andra gardiner, dukar och lyktor vi fått i julklapp. Snart är det vår ju!!! :-P

köket_efter_julen_öjkroken

 

Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet


Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Tips på nystart med 10 äggrätter

Ägg

Nytt år med nyttigare mat

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 12 år, så det blir inga större snedsteg över jul och nyår.

Jag vet att jag mår bäst både i kroppen och själen om jag håller mig till min vanliga mat.

Så att överäta godis eller kakor, dricka för mycket alkohol eller äta mat med mycket kolhydrater är inte längre något jag trillar dit på.

Jag njuter då och då av ett glas vin, något glutenfritt bakverk eller en bit mörk choklad.

Men jag har sån tur att jag inte har några större problem med beroende, så jag kan nöja mig med just ett glas, en bit eller en kaka.

För många är det svårare så därför dela jag idag med mig av min Topp 10 på riktigt goda äggrätter som mättar ordentligt och ger mycket näring.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till de recept jag tycker bäst om när jag äter ägg.

Pizzamuffins

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Mandelvåfflor med äggsmör och chaffles

Äggbrunch med bönsallad

Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Brunch med ägg och sardiner

Blomkålsgratäng med ägg och varmrökt fläsk

Pytt i panna med halloumi

Bacon och ägg med örtsallad

Räkor på sötpotatistoast med vaktelägg

Vill du hellre ta del av mina recept i bokform så hittar du dem här:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Baka med frukt & grönt (utkommer mars 21)

Birgitta Höglund i LT Foto Jan Andersson

Jag och några av mina kokböcker Foto Jan Andersson, LT

Laxpudding på blomkål och nya tag med träningen

Laxpudding på blomkål

Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år

Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.

Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.

I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.

Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.

Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.

Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.

Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.

Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.

Tophane, Alanya

Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.

På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.

Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.

Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.

Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.

Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.

Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.

Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.

Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.

Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.

Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.

Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.

Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.

Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)

Laxpudding

Bella Buljong från Herbaria

Ekologisk buljong från Herbaria

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.

Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.

Här blir det många och långa promenader framöver.

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya


Enkel plockmat

nyår_tilltugg
God fortsättning till er alla! Hoppas ni hade ett fint nyårsfirande med massa god mat. Alltså, vilket jul och nyårshelg vi haft!?! Först fin, singlande snö till julafton och nu regn och värsta stormen! :-P Det ska då varieras. Gör inte så mycket faktiskt, vi är tokförkylda fortfarande och snyter och hostar oss igenom dagarnas vakna timmar, hoppas de ger med sig snart.

Värst är hostan tycker jag, att inte kunna sova och det bara kittlas i halsen så fort man lägger sig ner… Då sätter det igång, hosta – hosta – hosta tills man tror huvudet ska sprängas. Magmusklerna får sig lite träning i alla fall. ;-)

Vi firade nyår i mycket liten skala och med väldigt få medel och energi men än dock. ;-) Vi hade först en tanke om något smördegsinbakat kött med gorgonzola, hasselbackspotatis och… och… NEJ! Vi orkade inte stå med de och aptiten var heller inte på topp så vi bestämde oss för enbart lite plockmat bara och en god dessert. Det var tillräcklig med jobb och mätta och glada klev vi över till 2015 och fick faktiskt se kometen på himlen just efter 12-slaget. Inte illa! :-P

Enkel plockmat kan vara;
Digestive och TUC-kex, färskost, marmelader, grönmögelostar, cheddarost, färsk frukt, salamirullar, dipsåser, västkustchips, ostkrokar, krustader fyllda med cheddar och hjortronsylt.

Recept på dessert ska ni naturligtvis också få… Ska bara gå å snyta mig! ;-)

nyår_plockmat

krustader_ost_hjortronsylt  plockmat_tilltugg

salamirullar_plockmat_tilltugg

tilltugg_ost_plockmat_ostbricka_kex_frukt_röror

Julen 2014

julgran_dekoration_2014
Hej alla goa bloggläsare! Nu är jag tillbaka i rutan igen. :-P Julhelgen har verkligen gått snabbt och snart är det nyår också, har medvetet tagit en paus från datorn och det är himla skönt ibland men nu ska det bli andra bullar. ;-)

Julen har varit lugn och skön. Vi firade julafton här hemma hos oss med delar av släkten, massa god mat och finfina julklappar.

Dagen före julafton gjorde jag och Joline sista rycket; vi rullade köttbullar, gjorde ett par sorters godis till och slog in de sista julklapparna. Två stora limpor vörtbröd blev det också och en sväng till Kalmar för den sista julhandlingen, men sen tog orken slut och laga mat den kvällen var de inte tal om så därav en kebabtallrik i detta julinlägg! ;-) Uppesittarkvällen med bingolotto var det sista innan julafton tog över.Och nej, vi vann ingenting! *somvanligt*

På självaste julaftons kväll så kom också vår första snö med stora vita flingor som singlade sakta ner här på ön, så passande och stämningsfullt! Ingen jul utan snö ju… ;-) På juldagen firade vi en liten 4 – åring med tårta och paket och var sedan barnvakt två nätter för att sedermera runda av hela julhelgen med varsin dunderförkylning. Ja, de känns som om vi hunnit med massor som sagt… ;-)

Julmaten på julafton bestod av :

  • Julskinka
  • Havtornssill
  • Glöggsill
  • Citronsill
  • Vitlökssill
  • Varmrökt lax
  • Kallrökt lax
  • Hovmästarsås
  • Romsås
  • Rökt korv
  • Rökt ål
  • Sylta
  • Tunnbröd
  • Knäckebröd
  • Vörtbröd
  • Hemkärnat smör
  • Julost
  • Cheddarost
  • Olika sorters senap
  • Mimosasallad
  • Ägghalvor majonäs/räkor/dill
  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Julkorv
  • Kroppkakor
  • Janssons frestelse
  • Ris a la malta
  • Ostkaka, sylt och grädde
  • Julgodis

Att man kan äta så mycket mat på en enda ”middag” är förunderligt! ;-) Gäller att äta långsamt och smälta maten. Här kommer ett litet bildregn av de jag hann med att fota i alla fall. Imorgon ska ni få ett supergott tips på en god fiskrätt!

kebabtallrik_robertos_öland
Kebabtallrik på Robertos i Färjestaden! Fem tummar upp – alltid! ;-)

julhandla_julmat
Sista julhandlingen…

snapple
Godare törstsläckare än Snapple citron-lemonad finns inte! Hittade dom på RUSTA till bra pris.

nicke_smörgåsar_äggmackor
Nicke som hade en körig sista dag på jobbet fick stekta ägg och korvsmörgåsar innan även han tog julledigt!

ölandsmjölk_borgholms_kungsgård
En julklapp till hela Öland är denna Ölands-mjölk från Borgholms kungsgård. Tjusig va? Både mjölkad och förpackad på samma ställe så transporten ut till oss ölänningar är inte så lång! ;-)

vörtbröd
Vörtbröd bakat på julmust med massor av russin och sirap. Recept HÄR

julklubbor_godis
Joline gjorde mozart-pops med kanderat nötströssel.

godis_mozartkulor
Dom klassiska mozartkulorna förstås och en marsipanlimpa med nougat, nötter, frukt och arrak.

marsipanfigurer
Marsipantomte och julegrisen! :-P

uppesittarkväll_bingolotto
Nitlotterna!

julentre_slöjd
Joline har snickrat ett jul-nyckelhus i slöjden som jag fick av henne. ♥

julbord_dukning
Julbordet dukat!

julmat_julnord
Och så all denna mat… Mätta blev vi också! :-P

öjkroken_december_öland_2014
Från en numera snötäckt och frostigt Öland. God fortsättning till er alla och tusen tack för alla fina, vackra julhälsningar. ♥

Juldagar i Stockholm och lyxig lax till middag
Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Julledigt och trevliga jobbmöten

Hoppas ni alla haft en riktigt lugn och skön jul. Efter en något jobbig hemresa på julafton via en överbelastad flygplats i Istanbul så har det varit skönt med några hellediga dagar.

Vi har njutit av lite god julmat, sett på TV, promenerat i ett vintervackert Stockholm och bara njutit julfrid.

På annandagen blev det lite ”jobb” igen. Jag tog tåget till Uppsala för ett möte med Lars Fahlén på PriMaten.

På dagen exakt 3 år sen vårt första möte, då vi provlagade rätter och planerade menyer som sen blev grunden för Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och senare även en delikatessbutik.

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

Nu hade vi nya, spännande saker att diskutera, får hoppas de blir verklighet framöver.

Lördagen tillbringade jag på havet, då blev det ett planeringsmöte med vännen Mona från Åland, inför vår kommande hälsoresa till Kreta i april.

Ett morgonkyligt Ålands hav

Ett morgonkyligt Ålands hav

Brunch på M/S Rosella

Brunch på M/S Rosella

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Havtornspannacotta med bärsås

Havtornspannacotta med bärsås

Svanar på flygtur

Svanar på flygtur

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

Perfekt att träffas på en båt och smida planer i hytten, med avbrott för god brunch och en ännu godare middag senare på dagen.

Vi kryssade två vändor med M/S Rosella för att hinna med allt det här över en dag.

Mattipset idag blir en god laxrätt som jag lagade på juldagen. Efter receptet följer fler bilder från de senaste dagarna.

Smörstekt lax med svampragu och saffransaioli

Smörstekt lax med svampragu 2 port

2 tjocka skivor lax à 200 g, helst viltfångad

Salt och peppar

2 msk smör

Svampragu 2 port

8 små skogschampinjoner

2 turkisk sivripaprika eller 1 vanlig grön

1 liten, gul lök

1 msk tamarisoja

 1 tsk balsamvinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

25 g smör

Börja med svampragun eftersom laxen går fort att steka. Skär svampen i fyra delar.

Dela paprikan på längden och ta ut kärnorna. Strimla i bitar. Skär löken i smala klyftor.

Bryn svampen väl i smöret, krydda med salt och chili. Tillsätt lök och paprika, låt fräsa med en stund så de får lite färg.

Häll på soja och vinäger, låt småputtra tills vätskan kokat in.

Bryn under tiden smöret och lägg ner laxen med köttsidan ner. Bryn 1½ minut och krydda med salt och peppar.

Vänd och stek 1½ minut på skinnsidan. Vänd och stek kanterna 1 minut på var sida, krydda under tiden laxen runtom.

Behåll rätt hög värme medan du steker laxen på de fyra sidorna, dra sen från plattan och låt eftersteka någon minut.

På det här sättet får du en lax med rejäl stekyta men som ändå är perfekt stekt inuti, den ska bara precis ha blivit genomstekt.

Servera laxen med en grönsallad på romansallad, bladpersilja och jordgubbar. En bit smör och saffransaioli blev gott och mättande till.

Jag köpte jordgubbar, sallad, persilja, lök och paprika på grönsaksmarknaden i Alanya i tisdags.

En perfekt matsouvenir, jag lägger in påsarna i 5-liters vattendunkar så håller de bra i kappsäcken.

Nedan ser du den goda skinkmacka vi åt på juldagskvällen, på det goda vörtbröd jag bakade innan jul.

Sen blir det lite fler bilder från mina promenader i Stockholm.

Skinkmacka på vörtbröd

Skinkmacka på vörtbröd

Stadshuset i morgonljus

Stadshuset i morgonljus

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällsolen

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällssol

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

God fortsättning och ett Gott Slut!

God fortsättning och ett Gott Slut!