Kryddig kyckling

Kycklingschnitzel

Kycklingschnitzel

Kryddig kycklingschnitzel 2 port

2 benfria och utbankade kycklingklubbor

2 msk olivolja

1 tsk salt

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Här använder jag kycklingschnitzlar med skinnet kvar, som jag köper utbankade hos favoritslaktaren Güven Et i Alanya.

Här hemma finns urbenade kycklinglår utan skinn, de funkar förstås de med.

Du kan också bena ur kycklingbenen själv med hjälp av en vass kniv.

Urbening av kyckling

Lägg dem mellan plast och banka ut till tunna schnitzlar.

Blanda ihop kryddorna och saltet. Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över.

Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º.

Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek 3 minuter.

Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under 3 minuter till.

Här nedan ser du bilder från den slakteributik vi handlar hos på vintrarna i Alanya, har varit kund hos dem i 13 år nu.

Våra tankar går till dem och de andra vännerna i Turkiet nu i dessa svåra tider.

Hoppas det snart blir lugnt igen så turisterna återvänder.

Blomkål

Güven Et Kasap, Alanya...

Güven Et Kasap, Alanya…

Güven Et Kasap, Alanya

Güven Et Kasap, Alanya

Vår slakteributik i Alanya…


Valnötsröra med soltorkad tomat och basilika

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Vi åt röran till grillad kyckling och kokt broccoli med smör.

Vill du ha fler tips på goda röror, såser och tillbehör, så hittar du många i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu finns den för bara 79 kr på CDON.

Vill du hellre köpa boken på engelska, då hittar du den här.

Grillmat

Färskoströra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här på min Instagramsida hittar du receptet på den Turkiska morotsröran.

Grillad Kyckling med Valnötsröra och Broccoli


Gratäng med räkor, svamp och paprika

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan...

Räkgratäng med ägg, som vi åt den en solig dag häromveckan…

Turkisk räkgratäng

Karides Güveç, gratinerade räkor, är en av mina favoriträtter på restaurang i Turkiet.

Gjorde den hemma igår, det värmde gott i det gråkalla regnvädret som just parkerat sig över Alanya.

Vill du göra den mejerifri så gratinera med aioli istället för ost.

För en mer mättande gratäng, knäck ner ett ägg innan du ställer formen i ugnen.

Vill du läsa lite mer om vad en lågkolhydratkost kan göra för din hälsa?

Då finns här en mycket intressant artikel om socker och sötningsmedel och dess effekter.

Martin Ingvar är suveränt duktig på att förklara hur hjärnan och kroppen reagerar om vi äter för mycket av den varan.

Att istället för att köpa industrins färdigmat med mycket tillsatt sötma, laga riktig mat från grunden, har hjälpt både mig och Lennart på vår väg mot ett hälsosammare liv.

Den typen av mat som jag varje dag under det kommande året kommer att dela med mig av härinne på bloggen.

I 365 dagar blir det recept på lättlagade rätter baserade på rena råvaror, inga sötsaker eller bakverk alls utan bara riktig mat.

Så du också ska få tips om hur man kan få må så mycket bättre på ett enkelt sätt :)

Turkisk räkgratäng

Turkisk räkgratäng 2 port

300 g frysta, skalade räkor

8 cocktailtomater

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 gul lök

3 msk smör eller olivolja

1 tsk tomatpuré

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk Bella Buljong, ekologisk från Herbaria

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Riven getost eller aioli till gratinering

Sätt ugnen på 225º. Skär tomaterna i fyra delar. Strimla svamp, vitlök och paprika fint.

Fräs grönsakerna ett par minuter. Tillsätt tomatpuré och stek en minut till, då blir tomatsmaken mildare.

Häll på vinäger och kryddor. Tillsätt räkorna, jag lägger i dem direkt från frysen så blir det lite vätska i gratängen.

Fräs en stund under omrörning tills räkorna precis tinat. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

Använder du nyskalade räkor så blanda dem bara med grönsaksröran utan att koka upp, så blir de inte sega.

Häll upp i gratängformar, en per person till huvudrätt och i mindre formar om du serverar den som meze eller tapas.

Strö över riven ost eller klicka över aiolin. Gratinera i 5 minuter.

Medelhavsräkor

Paprika på Turkisk marknad


Lucka 23 – Mjukt fröbröd med julsmak

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Tidigare har jag delat med mig av ett recept på glutenfritt vörtbröd bakat med nötmjöl och lite frukt.

Många har hört av sig och velat ha recept på ett frukt-, mjölk- och nötfritt bröd, så här kommer ett som jag bakade häromdagen.

Mycket gott bara med smör på, eller med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Här nedan en del av inköpen igår på tisdagsmarknaden i Alanya.

Tomten har fått fint Nisse-besök, de gillar de små, röda tomaterna bäst :)

Inköp på grönsaksmarknaden i Alanya


Lucka 18 – Röd coleslaw med sting

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor. Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, så då minskar du även stressen kring julmaten.

Vi åt den igår tillsammans med ugnsstekt, urbenat chilikryddat kycklinglår med getostsallad och smör.

Godare jullunch får man leta länge efter, även om inte den här matbilden var den vackraste jag tagit.

Hade inte tänkt fotografera maten och då lägger jag upp den lite slarvigare än vanligt… ;)

Jullunch i Alanya

 Coleslaw på rödkål

Tomten


Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Lucka 14 – Turkisk morotsröra
Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Långsemester

Nu har vi kommit ner till Alanya för långsemester, jag, Lennart och Tomten.

Vi kommer att bjuda på en del godsaker härifrån som passar även på ett svensk julbord, så adventskalendern fortsätter precis som vanligt.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Röran smakar mycket gott till köttbullar och kallskuret, både kött och fisk. Kanske en ny favorit på julbordet i år?

Det här receptet kommer från min kokbok Grillmat LCHF.

Den finns att köpa på Bokus och Adlibris, kan bli bra som julklapp till grillentusiasten :)

Tomten i Alanya


Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt för alla

Du har väl inte missat de senaste dagarnas massiva pådrag i tidningar, TV och radio, där läkare och dietister gått ut och varnat för den nya ”trenden” att äta glutenfritt?

Är det då en trend eller modediet som snabbt kommer att gå över?

Nej, inte om du frågar mig; Människan har ätit glutenfritt under hela sin evolution, ända till för sisådär 10000 år sedan.

Här i Norden har vi bara odlat spannmål  i ca 4000 år och då i form av korn, vete växte inte i vårt kalla klimat.

Så den glutentrend som spritts över världen de senaste 50 åren saknar helt motstycke i vår historia.

Många med mig har ju märkt att vi mår så mycket bättre sen vi började med LCHF eller Paleo.

Helt enkelt av att återgå till en mer ursprunglig kost och utesluta gluten ur vår mat.

Jag har dragits med magproblem ända sen jag var riktigt liten och fått den undersökt på allehanda sätt.

Senaste gången togs, på min begäran, ett glutentest. Det var negativt, men den läkaren var påläst och sa att diagnosen var klar ändå.

Jag var glutenintolerant, det visade alla symptom jag haft genom livet. Bland annat svår migrän, jag fick mitt första, stora anfall när jag var 13 år.

Men jag kunde inte få någon diagnos på min glutenintolerans eftersom provet inte visade något. Jag undrade då varför jag skulle behöva diagnosen på papper?

Läkarens svar blev att om jag hade det så kunde jag få köpa glutenfria produkter billigare på apoteket.

De bröd som fanns där ville jag ju ändå inte ha, eftersom jag hade börjat med LCHF och de är minst lika sprängfyllda med kolhydrater och socker som vanligt bröd.

Jag slutade då också med det surdegsbröd och Finn Crisp som jag hade fortsatt äta trots LCHF och tackade även nej till alla bakverk på kalas, om de inte var glutenfria.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Öl slutade jag förstås också att dricka, det är ju egentligen bara bröd i flytande form.

Jag hade blivit bättre i min ledvärk och mage när jag började med LCHF, men efter att jag uteslöt allt gluten blev jag ännu mycket bättre.

Jag har inte heller haft ett enda migränanfall, det är förstås en stor lättnad.

Det här var för mig ett tillräckliga bevis på att jag inte tål gluten, så jag kommer aldrig att äta mjöl mer, saknar det inte det minsta idag.

Vill du lära dig mer om LCHF och Paleo, två likartade vägar att följa en naturlig och glutenfri livsstil?

Då är det ett bra tips att gå in på Bokrean, mängder av böcker i detta intressanta ämne finns nu till vrakpriser.

Jag hade två kokböcker med på Bokus på rean, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo, de har sålt som smör enligt topplistorna.

Redan första dagen på rean tog Långkok tyvärr slut och det verkar inte som förlaget tänker trycka upp fler, den är listad definitivt slut hos dem, precis som LCHF för seniorer.

Böckerna kan finnas kvar på en del vanliga bokhandlar, fråga efter dem där.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Men det finns ändå chans att köpa alla mina kokböcker, de översätts just nu till engelska och kommer ut till sommaren, här finns de att förhandsbeställa på Amazon.com.

Grillmat finns fortfarande kvar i svensk upplaga men kan säkert riskera att ta slut den närmsta tiden, den säljs även på Adlibris bokrea för 45 kr.

Tack till alla som köpt och köper mina kokböcker och till dig som sprider dem i sociala medier :)

Under skrivandet av Långkok

Bilden är från skrivandet av Långkok, höll på några månader på vårvintern för två år sen för att få till den.

Lagade 1-2 rätter per dag och stoppade i en stor restaurangfrys jag hade stående i hallen, för att sen kunna ta fram allt inför fotograferingen.

Med minutiös planering och gott om tid, då funkar det även för mig som har ryggproblem att skriva kokböcker.

Har under de senaste åren hittat på en hel del glutenfria brödsorter, som passar även för oss som äter lågkolhydratkost.

Jag fortsätter experimentera fram nya recept, så att så många som möjligt ska kunna njuta av ett gott bröd.

Det som fått mest spridning och som jag naturligtvis är väldigt stolt över, är de Spröda frökex som Huså Bröd nu bakar och säljer i Sverige och Norge.

Dagens recept på ett mjukt fröbröd är också det helt och hållet gjort med frön.

Inga nötter eller mandlar är inblandade, eftersom många allergiker efterfrågat just såna bröd.

Inte heller några mjölkprodukter ingår i det här brödet.

Det blev resultatet av en skafferirensning innan vi for hem från Turkiet, så att alla små fröpåsar skulle ta slut.

Jag smaksatte brödet med soltorkade tomater och timjan, det blev riktigt gott.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter. Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom. Brödet går också bra att frysa.

Fröbröd Paleo/LCHF


Chilikyckling och indisk rödkål med kokos och curry

Chilikyckling med indisk rödkålswok

Fågel med indiska smaker

När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.

Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.

Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.

Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.

Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.

Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.

Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…

Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.

Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.

Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.

Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.

För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.

Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.

Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.

Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.

Kycklingschnitzel och indisk rödkål med kokos och curry

Indisk rödkålswok ca 3-4 port

5 dl strimlad rödkål

2 dl kokosgrädde

5 cm färsk ingefära

4 osvavlade aprikoser

3 vitlöksklyftor

2 msk kokosolja

2 msk tamarisoja (glutenfri)

2 msk gurkmeja

1 msk gul curry

1 msk äppelcidervinäger

Salt

Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.

Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.

Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.

Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.

Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.

Kycklingschnitzel

Chilikyckling i ugn 2-3 port

5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar

Chiliflingor

Salt

Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.

Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.

Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.

Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.

Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)

Balkongutsikt i Alanya

Balkongutsikt i Alanya


Gelégodis / Jello / Energigelé / Gummy LCHF och Paleo

Gelégodis LCHF och Paleo

Hälsosamt godis fyllt med energi

Kärt barn har många namn, jag tillhör dem som alltid gillat ett syrligt gelégodis.

Här hittar du den marmelad med äpple som min mamma gjorde till jul förr, men nu i en betydligt mindre söt variant.

Idag får du ett nypåhittat recept på ett riktigt nyttigt och gott godis som funkar bra både med och utan träning ;)

Jag har tagit fram det till Restaurang PriMaten i Uppsala, de ville ha ett bättre alternativ till bars att erbjuda dem som tränar på gymmet bredvid.

Gelatin innehåller aminosyror, det är det som gör att en hemkokt buljong blir så hälsosam.

Körsbär har antiinflammatoriska egenskaper som liknar den i acetylsalicylsyra. Naturens egen Treo, med andra ord.

De innehåller också antocyaniner vilket kan reducera risken för diabetes och hjärtsjukdom.

Läs mer om det här på bloggen Ett mindre sött blod, som också länkar till en intressant diabetes-sida på engelska.

Receptet går fint att göra helt sockerfritt om du vill och med sitt tillskott av kokosolja ger det energi länge.

Så här har du ett godis som du kan äta med riktigt gott samvete.

Gelégodiset smakar bäst att äta rumstempererat, då kokosoljan blir lite mjukare.

De blir också goda att blanda i en kopp te till en varm energidryck, dosera efter smak.

Perfekt att ha med i väskan när man är bortbjuden på fika eller går på kafé.

Eller i en liten ask i fickan på springturen, på gymmet eller i skidbacken, närhelst du behöver lite extra energi.

Energigodis

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta, urkärnade surkörsbär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blandas det direkt i den varma vätskan.

Koka upp körsbären. Du kan också använda till exempel vinbär eller blåbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Har du en silikonform för godishjärtan så blir det ju extra bra i den nu till Alla Hjärtans Dag.

För dig som är riktigt hardcore kan det vara kul att göra eget gelatin, då blir godiset dessutom ännu nyttigare.

Följ mitt recept på kalvfond men uteslut kryddor och grönsaker, koka ihop fonden kraftigt så blir den geléartad.

Körsbärsgodis