Saftiga kycklingbröst med sälta
Så var då den första rätten tillagad i vårt fina kök i Alanya. Vi har bott i den här lägenheten ett par år nu, vi trivs så bra.
Särskilt med köket, det är rejält med bänkar, skåp, gasspis och ugn. Tidigare bodde vi som de flesta andra långsemestrare på lägenhetshotell.
De köken är minst sagt spartanska, hotellen vill förstås att gästerna ska äta i restaurangen istället.
Det brukar finnas två kokplattor, en kastrull, en stekpanna av tveksam kvalitet och lite husgeråd av enklast tänkbara sort.
Vi har alltid köpt egna stekpannor, knivar och tallrikar eftersom matlagningen varit viktig i alla år här nere, även innan bloggandet.
Nu har vi alltså gott om skåp att förvara allt i. Har tagit med en hel del från Sverige också, i våras åkte både stavmixer och lergryta med i packningen.
Den här gången var det många kryddor och olika lågkolhydratmjöler som fick följa med, tänkt experimentera mer med att baka bra LCHF-bröd den här gången.
Märker på besökssiffrorna att det är väldigt populärt med bra recept på glutenfritt lågkolhydratbröd.
De går i höjden varje gång jag lägger ut ett nytt eller länkar till något tidigare recept på matbröd och kaffebröd.
Igår var första dagen med matlagning i köket så då blev det inte bara den här kycklingrätten utan även hamburgerbröd och ketchup à la LCHF. Recept på det kommer senare i veckan.
Idag är det ugnsstekta kycklingbröst med enkla och goda tillbehör som står på menyn.
Köpte två stora bröst i en slakteributik på saluhallen i lördags, de vägde 750 gram, så det räckte till flera måltider.
Receptet har jag beräknat efter de storlekar som oftast finns på kycklingbrösten därhemma i butikerna.
Rimmat kycklingbröst 2 port
2 kycklingbröst à ca 150 g
2 tsk salt
1 tsk chiliflingor
Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.
Låt stå 8-10 timmar vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten i smör på båda sidor.
Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15-20 minuter, beroende på tjockleken.
Använder du termometer ska kycklingen vara uppe i 85º. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.
Resten av kycklingen kommer jag att använda kallt i tunna skivor med smör, getost, paprika eller tunna skivor frukt som en liten smörgås till kaffet.
Guacamole med mynta 2 port
1 avocado
1 msk majonnäs eller crème fraiche
1-2 tsk finhackad mynta
1 riven vitlöksklyfta
Lite pressad citron
Flingsalt
Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.
Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.
Getostsmör 2-3 port
100 g smör
50 g getost av feta-typ
Ev lite flingsalt
Låt smöret stå framme och mjukna. Mosa getosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.
Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.
Tomatsallad 2 port
2 tomater
8 oliver
Strimlad bladpersilja
Kallpressad olivolja
Äppelcidervinäger
Flingsalt
Skär tomaterna i jämna och fina skivor. Spar kanterna till en annan rätt, till exempel en hemgjord ketchup som du får recept på senare i veckan.
Lägg upp på tallrik med strimlad persilja över. Garnera med oliver, ringla över olja, vinäger och strö på lite flingsalt.
Här nedan följer lite bilder från söndagens morgonpromenad där vi fick se ett vackert brudpar som skulle fotograferas nere vid havet.
Som avslutning den första solnedgång vi fick se sen vi kom, vädret har äntligen vänt :)
Söndagens solnedgång från balkongen