Vad har ni för favoritpålägget till varma mackor? Här hemma är svampstuvning nummer ett, så galet gott och ni ska få mitt allra godaste recept. Ni som känner mig vet ju att jag är väldigt svag för burk-champinjoner men vill du använda färska så gör du det! Ok?😉
Jag föredrar hela, små konserverade. Bonduelle hade för några år sen en burk i sitt sortiment som hette gourmet, hela mini-champinjoner. Dom hittar jag inte längre, vet inte om dom slutat tillverka dom kanske. Jag köper i alla fall numera ICA’s lila konservburk (250 gram) med hela champinjoner, dom är också riktigt bra. Jag använder även spadet i min svampstuvning, det ger god smak och lite sälta.
Om du föredrar färska champinjoner så ersätt spadet med ca 2 dl vatten och lite grönsaksfond istället men jag lovar min måste prova den här varianten, den blir bara sååå god på alldeles varma, nygratinerade mackor. Glöm inte toppa med en god ost. Kvibille cheddarost är favoriten.
Räcker till ca 16 mackor
Det här behöver du :
2 burkar a 250 gram konserverade hela champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
3 dl grädde
GÖR SÅHÄR :
Häll av spadet från champinjoner i en skål och spara till senare. Skär champinjoner i skivor. Jag köper alltid hela, konserverade och skivar själv, tycker att de som färdigskivade ofta är lite ”murkna” och sladdriga… Helst ska det var ganska små också, dom är godast.
Fräs på de skivade champinjonerna i stekpanna med smör. Tillsätt timjan och oregano som du smular mellan fingertopparna, finhacka två vitlöksklyftor och en gul lök och tillsätt. Vänd runt.
Pudra över vetemjöl och rör om. Slå på spadet från champinjonerna och tillsätt grädden. Sänk värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
Fräs på de skivade champinjoner i stekpanna med smör, lök, vitlök och torkad timjan samt oregano.
Pudra över vetemjöl och rör om.
Tillsätt spadet från champinjonerna samt grädde.
Sänk värmen och låt puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt, cayenne och vitpeppar.
Bred ut stuvningen på rostbröd, toppa med kvibille cheddarost och oregano. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter i 225 grader.