Julens bästa sallader
I dagens lucka i adventskalendern får du tips på tre av mina recept med rödbetor, en vacker, näringsrik och god rotfrukt som är ett måste på julbordet enligt mig.
Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska, särskilt i år är det extra viktigt med traditioner.
Rödbetssallad är just en sån rätt, idag får du några olika varianter som du kan göra till ditt julbord.
Du hittar fler goda tips i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, kanske ett presentkort på den kan bli en julklapp till någon grönsaksälskare i familjen?
Citronmarinerade rödbetor
3 kokta rödbetor
½ dl tranbär (eller lingon)
2 msk kallpressad olivolja
½-1 tsk flingsalt
Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.
Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.
Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.
Rödbetssallad med sting ca 6-8 port
3 medelstora, kokta rödbetor
2 dl majonnäs
2 msk äppelcidervinäger
2 msk finriven pepparrot
1 tsk Worchestershiresauce
ca 1 tsk salt
Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.
Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.
Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.
Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.
Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.
Rödbetssallad på gammaldags vis
2 dl skivade, inlagda rödbetor
½-1 dl tärnad saltgurka
1 dl majonnäs
1 juläpple
½ dl crème fraiche/kokosgrädde
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.
Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.
Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.
Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.
Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.
Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.
Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet