Jag skrev den kokboken, som såldes slut i våras, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson påSmarta Diabetiker, det är fotograf Veronica Kindblad som tagit den vackra bilden här uppe.
I bönkokboken hittar du också receptet på de mjölksyrade rödbetor jag använder i soppan.
Annars kan du köpa goda varianter från bland andra Tistelvind eller Solsyrans på hälsokostbutiker.
Har du inte tillgång till mjölksyrade rödbetor så kan du riva kokt rödbeta istället, smaka då av om du vill ha soppan med lite mer syra från vinägern.
Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port
De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.
Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.
Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.
Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.
Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?
Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.
Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.
Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?
Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.
Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.
Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.
Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.
Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.
Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.
Hasselnötsbullar med vallmofrön8 st
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl pofiber
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca 1 tsk salt
3 äggvitor
2 dl hett vatten
1 tsk äppelcidervinäger
Till garnering:
½ dl vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.
Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.
Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.
Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.
Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.
Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.
Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.
Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.
Fler bokreatips
”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.
Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.
Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.
Sötpotatisplättar med jordgubbar och gräddeca 20 små plättar
3 dl skalad, tärnad sötpotatis
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl grädde/kokosgrädde
2 tsk psylliumhusk
Ca ½ krm salt
25 g smör/kokosolja till stekning
Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.
Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.
Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.
Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.
Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.
Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.
Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.
De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.
Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.
Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.
Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.
Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.
Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.
De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.
Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.
Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.
Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port
400 g zucchini
100 g bladspenat
4 dl buljong, välj den sort som passar dig
2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde
1 gul och 1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad
2 msk hela kardemummakapslar
1 msk gult currypulver
1 msk gurkmeja
Ca 1-1½ tsk salt
1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller
1 pressad lime
50 g smör/kokosolja till stekning
Innan serveringen:
Tillsätt 6 dl kokta kikärtor
Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.
Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.
Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.
Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.
Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.
Syrlig rödkålssoppa med linser
Foto Veronica Kindblad
Januarimat
För dig som vill laga både gott och plånboksvänligt så här efter alla helger, idag får du recept på min bästa kålsoppa.
Min mamma lagade ofta kålsoppa när jag var liten, så det har alltid varit en av mina favoritsoppor.
Det är perfekt vintermat, näringsrikt, ekonomiskt, lokalproducerat och riktigt klimatsmart.
Vill du göra den helt vegetarisk så uteslut fläsket, du kan istället tillsätta tärnad, rökt tofu.
Använd då gärna en smakrik svampbuljong istället för kycklingbuljongen.
Ta gärna med soppan i en termos och njut av den ute i det fria, på skidturen eller skogspromenaden.
Jag skapade det här receptet till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som själva förändrat sina liv med hjälp av bönor.
1 dl mjölksyrade rödbetor, recept finns i kapitlet ”Mjölksyrat” i bönkokboken
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
25 g smör till stekning
Strimla och bryn fläsket i en gryta. Tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg. Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.
Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Rör om då och då. Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.
Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt bönbröd, recept finns i kapitlet ”Energifyllt från bageriet”
Den här soppan kan med fördel göras i en slowcooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker. Då är den klar på ca 4 timmar, med minimal åtgång av energi, samtidigt som du får tid över att göra något annat än att röra i grytan.
Här nedan ser du några fler av recepten i bönkokboken, de vackra bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad.
Vi är många i Sverige som har problem med gluten, mejeriprodukter eller andra födoämnesallergier.
Jag har därför tagit fram en hel del brödrecept, både här på bloggen och i mina kokböcker, som ska passa även oss som har någon form av matintolerans.
Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter gluten, ägg och mjölkprodukter.
Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.
Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.
Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.
Vår kokbok som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM Gourmand Awards förra sommaren, har just kommit i en nyutgåva i mjuka pärmar till lägre pris.
Fram till för 11 år sen, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.
Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…
Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.
Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson för tre år sen.
Vår bönkokbok har precis kommit i ny utgåva, med mjuka pärmar till ett lägre pris än den slutsålda varianten som var inbunden.
Här kan du beställa boken för 129 kr på Adlibris och här finns den på Bokus för samma pris.
Gröna bönor i tomat 2 port
250 g kokta haricot verts i mindre bitar
10 cocktailtomater skurna i 4 delar
2 dl strimlad purjolök
50 g smör
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.
Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.
Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.
Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män, även den skriven med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.
Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson