Värmande kokboksdebut
Idag fortsätter jag mina tips på hårda paket med bestående värde att lägga under granen.
Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.
Deras kokbok heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.
Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.
Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.
Boken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.
Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.
De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.
Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.
Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.
Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har nu i höst dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil.
Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.
Här kan du köpa deras PDF-kokbok Adventsmys och Glöggfest, med många läckra julrecept.
Fars Dag
Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.
Så här beskriver Lars-Erik receptet:
Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.
Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.
Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.
Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.
Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.
Spiced Magic Bullet Coffee 1 port
1 kopp kaffe
1 msk kokosolja
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
Ev lite salt
Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.
Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.
Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.
Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.
Tipsruta:
Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.
Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.
En rejäl köttbit
Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.
Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.
Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.
Fler tips på lite mer rejäl mat som passar när hösten kryper närmare hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män.
Recepten passar förstås även för kvinnor och för alla andra som gillar husmanskost, det är bara en del av råden till diabetiker som handlar just om typiskt manliga besvär.
De flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, så nu var det männens tur att få en egen bok.
Just nu ingår den i en hälsokampanj på Bokus, den säljs här för bara 139 kronor.
Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port
2 biffar à 200 g
1-2 skivade sötpotatisar
2-3 msk smör till stekning
Salt och peppar
Senapslök 2 port
2 medelstora lökar
50 + 50 g smör
1 msk osötad senap
1 tsk äppelcidervinäger
½ tsk Worchestershiresauce
Salt och peppar
Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.
Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.
Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.
Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.
Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.
Vänd det då ett par gånger under stekningen.
Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.
När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.
Här får du se några bilder från förra veckans härliga höstdagar i Nyköping.
Lennart hade träff med sina gamla kollegor i Flygvapnet på F 11 och jag passade på att ha ett planeringsmöte inför höstens Harmoniresor tillsammans med Therese Renåker.
Vi bodde på fina Hotell Kompaniet vid Nyköpingsån, kan verkligen rekommendera det om du kommer till den vackra staden.
Vi trivs riktigt bra där, det här var tredje gången vi bor där när vi semestrar i Sörmland, de har en riktigt fin middagsbuffé som ingår i rumspriset så det blir väldigt prisvärt.
Fler bilder kan du se om du följer mig på Instagram där jag finns på @birgittahoglundsmat.
Valdag och ny receptklubb
Idag handlar det om val på flera sätt, det mycket viktiga valet för vår framtid här i Sverige och valet om vad vi ska äta för att hålla oss pigga och friska.
Nu så här efter sommaren vill många komma igång med ett lite hälsosammare liv och nyttigare matlagning, det är det bästa valet du kan göra för din hälsa.
Men det kan innebära en hel del stress att hela tiden hitta på nya svar på den ständiga frågan; Vad ska vi äta idag?
Nu har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och Rebecca och Johan på Hälsa som livsstil kommit på en mycket bra lösning som kan hjälpa dig med den frågan.
De båda bloggarna har tillsammans skapat den nya sidan CookEat, en matplaneringstjänst för dig som vill få tips på goda och nyttiga recept.
De har tagit fram olika veckomatsedlar med inköpslista att ta med till affären, så du inte behöver planera så mycket därhemma.
CookEat är litegrann som en färdigplanerad matkasse, men här har du den stora fördelen att själv få välja ut de fina råvarorna i din butik.
Jag och några fler matbloggare bidrar med recept till sidan, där finns något för alla som valt en glutenfri kostinriktning med färre kolhydrater.
Du väljer mellan de olika grupperna Allätare, Paleo, AIP, Lakto/Ovo Vegetarisk och Pescetarian.
De första 14 dagarna kan du testa CookEat helt gratis, sen kostar det bara 129 kr per månad och du kan vara med så länge du vill.
Läs mer här om hur sidan fungerar, vad som ingår och hur du registrerar dig.
Där kan du även läsa om alla bloggare som deltar, sidan har redan 500 recept i sin tjänst.
Idag får du ett recept från Jenny och Magnus och deras blogg Under vårt tak, en köttfärssoppa som värmer gott i höstmörkret.
Här hittar du ett mjölkfritt formbröd som blir gott att rosta till soppan.
Värmande het köttfärssoppa 4-6 port
500 g nötfärs
125 g bacon
1 gul lök
2 morötter, grovrivna
690 g finkrossade tomater
5 dl kokosmjölk
2-3 vitlöksklyftor
½ röd chili
3 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk eldigt örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm cayennepeppar
En näve färsk basilika
En näve persilja
Kokosolja att bryna i
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt.
Bryn löken gyllene i en stor gryta tillsammans morötterna och lite olja. Klipp ner bacon.
Tillsätt nötfärs och låt lök, bacon och nötfärs steka ihop tills färsen är genomstekt.
Häll i de finkrossade tomaterna och kokosmjölken. Rensa och finhacka chilin.
Tillsätt chilin och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i övriga kryddor och rör om.
Hacka basilika och persilja och rör ner även dessa i soppan. Låt soppan koka upp.
Snart kommer du också att kunna ta del av Jenny och Magnus Anderssons recept i bokform.
Deras första kokbok ”Ren & naturlig mat” kommer ut nu i slutet på september, du kan förhandsbeställa ett signerat exemplar här.
Jag har fått den stora äran att skriva förordet i mina vänners kokbok, något jag är väldigt glad och stolt över, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.
Tävling hos Halva Lindha
Just nu kan du tävla om ett signerat exemplar av min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF.
Gå in på det här inlägget hos min goda vän Lindha Vikström och läs mer om tävlingen.
Lindha har ända sen innan vi träffades använt mina recept, vi tycker om samma typ av mat, traditionell husmanskost med få kolhydrater och rejält med naturligt fett.
Lindha och hennes man har båda gjort en otrolig hälsoresa tack vare sin kostomläggning, här har jag skrivit mer om det, där får du också recept på glutenfria kolbullar.
Idag får du ett av recepten från grillkokboken, Café de Paris-smör, ett kryddsmör som blev väldigt populärt när jag jobbade på restaurang.
Här kan du läsa om fettets betydelse i vår mat och ta del av 7 sorters kryddsmör.
Dela gärna inlägget vidare på Facebook, själv har jag tagit en välbehövlig paus därifrån.
Du kommer istället att kunna läsa mer om vad som händer i mitt liv och ta del av recept här på bloggen framöver.
Du hittar också dagligen bilder på mat, natur, resor och det jag tycker är vackert på mitt Instagramkonto, @birgittahoglundsmat,
Jag har märkt att Instagram är ett ställe som passar mig bättre, med mer medmänsklighet och harmoni än vad Facebook utvecklats till på senare tid.
Café de Paris-smör
500 g smör
1 äggula
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad timjan
2 msk hackad dragon
1 msk finhackad kapris
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 msk citronsaft
1 finhackad vitlöksklyfta
½ msk paprikapulver
1 tsk Dijonsenap
1 tsk Worcestershiresauce
1 tsk gurkmeja
ca ½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 krm vitpeppar
2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar
Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.
Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.
Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.
Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.
Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.
Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.