Fiskgratäng – favoriten nummer 1!

fiskgratäng_enkel_godaste
En väldigt god fiskgratäng allt-i-ett. Detta klarar alla av – jag lovar! :-P Den har varit en favorit hemma i många år och i söndags gjorde vi den med fina torskfiléer, här kan du ta vilken fisk som helst som du gillar. Hela familjen älskar den här gratängen, även jag som inte är så förtjust i fisk!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram torsk (färsk eller fryst o upptinad)
10 medelstora potatisar
5 dl creme fraiche
2 fiskbuljongtärning
Citronpeppar
en nypa socker
Salt & peppar

Tomater
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Koka potatisskivorna i vatten och låt koka ca 5 min. Häll av vatten och lägg potatisen i en ugnsfast form. Skär fisken i bitar och lägg i.

Smula ner två fiskbuljongtärningar i creme fraiche och vispa ihop. Tillsätt citronpeppar, en liten gnutta socker och smaka av med salt och peppar. Slå såsen över fisk och potatis. Toppa med skivade tomater och örtkrydda. Gratinera i ugn ca 40 minuter, 175 grader.

fiskgratäng_torsk_potatis_sås
Potatis och fisk i formen.

fiskgratäng_krämig_sås_favorit
Vispa sen bara ihop såsen och slå över.

fiskgratäng_torsk
Toppa med tomater och örtkrydda. In i ugnen ca 40 min.

Jamie Olivers zucchinigratäng

jamie_oliver_zucchinigratäng_grillad_kyckling
De va som sjutton! Nu gör han det igen – trollar i mitt kök! Jamie Oliver förstås! :-P
Det är lätt att inspireras av hans kokkonster både via TV, böcker och webb. Jag har provat en hel del av hans recept och varje gång blir jag lika förundrad över hur genialiskt gott allting blir. Den här gratängen har trollats fram indirekt av Jamie, jag var väl med på ett litet hörn då kan ju erkännas. Gratängen är hur som haver här för att stanna.

Så vansinnigt god med det krämiga riset, osten, de knapriga zucchiniskivorna och smaken av en god buljong. Ungefär som risotto fast som gratäng! En klar favorit hos stora som små.

Nån som har provat den kanske? 
Jag har jag några ytterst få justeringar i receptet; Jag bytte ut ankfett mot olivolja att steka i och använde lagrad prästost istället för emmentaler.

6-8 port
Det här behöver du : 

1 msk olivolja
2 st gul lök
½ dl vatten
100 gram basmatiris
3 medelstora zucchini
6 dl grönsaksbuljong, ekologisk
4 msk crème fraîche
150 g lagrad prästost (36 mån)
Havssalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på löken och sänk till medelvärme, slå på en liten skvätt vatten och låt löken stekas ca 15-20 min så den blir riktigt krämig i konsistensen. Tillsätt ris och zucchini i skivor. Slå på buljongen och låt allt puttra på medelvärme ca 5 min. Ta pannan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt & peppar. Häll allt i en ugnsfast, smord form. Se till så de mesta av zucchinin ligger överst. Grädda i 175 grader ca 50 min.

Servera som här till grillad kyckling och kokta vaxbönor/sockerärtor, eller som ensam vegetarisk rätt.

jamie_oliver_recept_zucchini_zucchinigratäng_ingredienser
Ingredienserna du behöver.

zucchinigratäng_vegetarisk_zucchini_gratäng
Härligt färsk knipplök och nyskördad zucchini. Måste ge mig ut på jakt efter gul zucchini också till nästa gång jag ska laga den här.

jamie_oliver_recept_zucchinigratäng_lök_zucchini
Löken behöver tid i stekpannan så den blir riktigt mjuk och krämig. En skvätt vatten gör susen.

zucchinigratäng_jamie_oliver_buljong_zucchini_gratäng_recept
När ris och zucchini är tillsatt slår du på en god buljong och låter allt få puttra ihop några minuter.

zucchinigratäng_pträstost_ris_jamie_oliver_zucchini
Rör sen ner creme fraiche och ost. Salt & peppar.

gratäng_zucchini_zucchinigratäng_jamie_oliver
Häll allt i en ugnsfast, smord form.

zucchinigratäng_jamie_oliver_vegetarisk_gratäng
Gratinera i ugn ca 50 min, 175 grader.

Ostgratinerad kassler i krämig sås med grönsaker

kassler_ostgratinerad_krämig_sås_grönsaker
Hittade en fin bit kassler i frysen igår som genast åkte upp, perfekt o rensa frysen nu inför sommarens skörd av rabarber och jordgubbar som ska få plats.

Vad gör man då av en bit kassler?
Jag brukar ofta använda den som fyllning i smörgåstårtor, då ”finriver” jag den i matberedaren, blir supergott med den lite rökta smaken och saftig är den ju också. Kallskuren i tunna skivor är den väldigt god till färskpotatis på midsommar (om man inte gillar sill) med lite gräslök och gräddfil till.

Sen har vi klassiker ”hawaiikassler” i ugn med ananasskiva och ost, inte alla som gillar det men ett alternativ. ;-)

En annan favorit utöver detta recept är kassler och purjolåda som ni hittar recept på HÄR, en krämig gratäng med potatis och purjolök.

En liknande variant fast mer grönsaker hittar ni i ”skördefestgratängen” HÄR.

Vad har vi mer? Kommer ni ihåg de kalla makaronisalladerna man fick när man var liten, med gröna ärtor och ost och kassler i tärningar? Perfekt sommarmat, receptet hittar ni HÄR.

Ytterligare en HÄR, en grymt god LCHF variant med bland annat mozarella! Men NU till dagens recept! :-P

6 port
Det här behöver du :

1 kg kassler

1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1 morot
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar
1 burk hela champinjoner

200 gram små plommontomater
Riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva upp kasslerna och lägg i en smord ugnsfast form. Skölj, skala och skär grönsaker och lök i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med lite olja och smör. (Inte tomaterna, dom ska gratineras överst och läggs på sist ihop med osten)

När grönsakerna mjuknat något tillsätt tomatpuré, vatten, grönsaksfond och grädde. Låt såsen koka ihop. Smaka av salt & peppar, tänk på kasslern är salt i sig. Slå sedan såsen över kasslern i formen. Toppa med halverade tomater och riven parmensanost. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

kassler_i_ugn_grönsaker

grönsaker_krämig_sås

kassler_i_ugn_krämig_sås

kassler_kasslergratäng_krämig_sås

kassler_gratäng_kassler

LCHF kålpudding

lchf_kålpudding_keso_recept
Visst var det kålpudding jag lagade igår. :-P Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.

Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda! ;-)

6 port
Det här behöver du : 

500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt

1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök

3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar

Såsen : 
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.

Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.

lchf_kålpudding_ingredienser
Ingredienserna till kålpuddingen.

lhcf_kålpudding_färs_keso
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.

lchf_kålpudding_vitkål
Vitkål och lök steks mjuk.

lchf_kålpudding_keso
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.

kålpudding_lchf
Slå över buljongskyn.

lchf_kålpudding
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.

lchf_kålpudding_recept
Smaklig måltid!

kålpudding_matlådor
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! :-P Sallad och sylt i separata burkar.

Världens godaste tacogratäng

tacogratäng_
Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.

Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!! :-P ;-)

6-8 port
Det här behöver du :

200 gram nachochips

500 gram nötfärs alt blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk soya
Salt & peppar

5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
5 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
Salt & peppar
2 dl riven cheddarost
Körsbärstomater
Skivad jalapeno
1 majskolv (kokt)

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.

tacosgratäng_tacogratäng
Då vankas det tacogratäng! :-P

tacogratäng_recept
Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.

tacogratäng_nachochips_cheddarost
Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.

tacogratäng_nackochips
Skivade tomater och jalapeno.  Skjuts in i ugnen.

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera! ;-)

tacos_tacogratäng_gratäng_tacogratäng_recept
Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!

tacogratäng_världens_godaste
Smaklig måltid, kanske en ny fredagsfavorit till imorgon? :-P

Favorit i repris – makaronipizzan!

annorlunda_pizza_makaronipizza_pastapizza
Det här är ett himla fiffigt recept då både kylskåp och skafferi tenderat att ha små slattar av allt mjöligt som bara blir liggande. En makaronipizza är egentligen en ”makaronipudding” fast med lite roligare pålägg, tunnare form, mer smak av pizza i och med tomatsås och kryddor och så mycket godare. Barnen tycker dessutom det är himla roligt att äta pizza med makaroner på! :-P

Det brukar oftast bli falukorvskivor på våra, hackad lök och tomatskivor. Som du förstår kan du laborera och ändra och lägga till och ta precis det som just du har små slattar av i kylskåpet. Kanske skinka, bacon, svamp, spenat, rivna morötter etc etc. Det är lätt att göra denna ”pizza” till en favorit, och snabbt, smidigt och enkelt är det! ;-)

Det här behöver du :
5 dl Barilla fusilli (okokta)
4 ägg
6 dl mjölk
2 dl tomatsås (ex. Mutti passata)
Salt & peppar

Pålägg :
400 gram skivad  falukorv
2 salladslök
4 tomater

Gratinering :
2 dl riven ost
Pizzakrydda

GÖR SÅHÄR :
Smörj en långpanna. Fördela pastan, okokt över botten. Lägg på korv i skivor, tomat, hackad lök och oregano. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatsåsen och slå i långpannan. Toppa med riven ost. Grädda i ugn 180 grader ca 25-30 min.

pizza_makaronipizza
Pasta i plåten sen är det bara att lägga på vad man vill ha på ”pizzan”.

makaronipizza_pizza_falukorv
Slå sen på äggstanningen med tomatsåsen.

makaronipizza_ugnsplåt
Riv över en god ost och skjuts in i ugnen, ungefär en halvtimme.

makaronipizza_falukorv
Sådärja! ;-) Middan på bordet.


Servera pizzasallad till!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika 24%)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålshuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tättslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

makaronipizza_pizza_falukorv_pastapizza
Smaklig måltid och glöm inte att prova receptet och gör din egen favorit.

Gratinerade kycklingtortillas

kyckling_tortillas_ugn
Kycklingfiléer ska vi prata om nu! Vad gör man med dom??

De har tydligen en förmåga att ständigt åka ner i kundvagnen när man är och handlar. Jag köper helst av allt hel, färsk kyckling och brukar bunkra upp när det finns på extrapris, veckans erbjudande etc. Men då ska den va svenska.

Den här historien med ett kilo kycklingfiléer är ”egentligen” TVÅ färska, hela kycklingar, men när mannen tolkar inköpslistan kan de bli lite hipp som happ! ;-)

Det där ”egentligen” som han inte hittade hade jag hellre klarat mig utan men nu kom han ju hem med en påse a´ETT KILO kycklingfiléer… Jag tycker inte om kycklingfiléer så mycket… Det blir lätt torrt o tråkigt och jag vill hellre använda alla delar på en kyckling, inte bara filéer, dom är verkligen inte lika goda och smakrika som andra saftigare delar som lår, klubbor, vingar etc… Jag har klurat må ni tro vad jag ska göra med denna påse. Nu va de ju som de va så nåt får man ju hitta på.

Ett torrt kycklingkött mår ju lite bättre i en gryta med sås, eller finfördelad som taco-kyckling… Eller som…
Ja, där tog fantasin stopp…

Jag la i alla fall upp filéerna på en ugnsplåt. Kryddade med tomatpuré, sweet chilisås, malen parika, örtkrydda, salt och peppar! Skjuts in i ugnen på 175 grader ca 30 min, beror lite på hur små/stora dom är. Vände på dom och penslade med skyn ett par gånger…

Under tiden klurade jag ut resten…

Vi hade lite paprika och morötter kvar från gårdagskvällens dipp, och tortillabröd från taco-middan… Så jag finfördelade de stekta kycklingfiléerna, blandade med paprika och morötter och rullade in i tortillabröd.

Ner i en ugnsform. Blandade ut tomatsalsa med grädde och hällde över. Halverade körsbärstomater och toppade med en lagrad ost!

Det blev inte alls dumt, inte tokigt för fem öre så detta tycker jag ni ska prova och passa på nu att nyttja kylskåpets överblivna grönsaker och gör något gott av det! :-P

Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
1 msk malen mild paprikapulver
Örtkrydda
Salt o peppar

6 mjuka tortillabörd
½ gul/orange paprika, hackad
100 gram minimorötter, fint slantade

200 gram tomatsalsa
3 dl grädde

8 körsbärstomater
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Lägg tinade kycklingfiléer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda dom med tomatpuré, sweet chilisås, paprikapulver, örtkrydda och salt o peppar. Vänd runt och stek i ugn på 175 grader ca 30 min. Vänd på filéerna ett par gånger och pensla med skyn.

Ta ut dom och finfördela köttet på en tallrik. Fyll tortillabröd med kycklingkött, paprika och morötter. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde med tomatsalsa och häll över. Toppa med halverade körsbärstomater och en god, lagrad ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader.

kycklingfileer_recept_tortilla_ugn
Stekta kycklingfiléer, delade med gaffel…

kycklingfileer_tortilla
Fyll tortillabröden med kycklingköttet, paprika och morötter.

kyckling_tortilla_tortillabröd
Lägg i en ugnsfast form. Här fick de bara plats fem stycken, men både kycklingkött o grönsaker blev över så receptet räcker gott och väl till 6 stycken.

chicken_tortilla
Blanda ihop tomatsalsa med grädde och slå över formen. Här la jag ner överbliven paprika och morot också.

kyckling_tortilla_ugn
Toppa med halverade körsbärstomater och en god lagrad ost.

majskorn_tortilla_kyckling
Isberg & majskorn är supergott till. Enkelt o bra.

kyckling_tortilla_gratäng
Sådär, färdiggräddat o klart! :-P

The post Gratinerade kycklingtortillas appeared first on Kryddburken.se.

Pastagratäng med köttfärs

pastagratäng
Gratänger allt-i-ett är himla smidigt när man bara fyller en ugnsform och skjutsar in i ugnen. Igår tog jag upp en låda från frysen med köttfärssås, till de kokade jag makaroner och vispade ihop en snabb bechamelsås. Allt som behövs för en god pastagratäng. Hällde i en burk majskorn och så riven ost på toppen.

Lite ”mac n cheese” blir det över det hela med tanke på gratängsåsen. :-P

6 port
Det här behöver du :
6 port kokta makaroner
600 gram färdig köttfärssås
1 burk majskorn
1 sats bechamelsås
riven ost

GÖR SÅHÄR :
Fördela makaroner, köttfärssås och majskorn i en ugnsfast form. Slå över bechamelsåsen och vänd runt. Strö över osten och gratinera i 225 grader ca 25-30 min.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Några droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Örtsalt
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Krydda med D´Elidas chilisås, vitpeppar och örtsalt. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

pastagratäng_köttfärs
Dögott!! :-P

The post Pastagratäng med köttfärs appeared first on Kryddburken.se.

Makaronipudding


Man kan ju bli överförsvenskad för mindre alltså! Makaronipudding…. :-P Hur uppväxt är man inte med den?? Galet gott och funkar med allehanda kylskåpsrester allt från grönsaker, korv, bacon, skinka, några ägg, en skvätt mjölk och makaroner.

När jag var liten gjorde mamma ibland makaronipudding på överblivna stuvade makaroner, det var lyx. Haha! :-P Men vanliga vattenkokta är gott det också och det blir de där knapriga goda överst när man gräddar den.

Här är en väldigt liten pudding av bara ett par få rester med grillkorv, bacon, och en enkelt äggstanning.

4 port
Det här behöver du :
4 smala grillkorvar
1 pkt bacon
2 schalottenlök
Salt & peppar
2 port kokta makaroner
2 ägg
2 ½ dl gräddmjölk
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven och bacon i mindre bitar, finhacka löken och fräs på i stekpanna, krydda med salt & peppar. Blanda med makaronerna i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och salt och slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Godaste gott!! :-P

 

The post Makaronipudding appeared first on Kryddburken.se.

Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.