Kycklingpasta med bacon och ädelostsås

pasta_kyckling_kycklingpasta
Söndagsmiddag med PASTA! Javisst – det går alla tiders de!
Vi kommer möta många mustiga köttgrytor, värmande soppor och långlagad mat i höst så varför inte lite enkel pastamiddag på en söndag? Dessutom alldeles ypperligt för veckans matlådor ju.

Här tänkte jag inte så mycket mer än just kyckling och pasta… Resten ”kom till” på vägen dit när jag stod i kylskåpsdörren och fundilerade.

Ost till pasta funkar alltid, en sås gör ju allt sjuhundra gånger godare då där satt den spiken.

Lite smaksättningar med bacon, chili, ungersk paprika och grönsaksfond. Lite grönt och nyttigt i form av broccoli, sugar snaps och paprika…

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo – Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi-boo…”
Så blev det då till slut en helt alldeles underbar, härlig söndagsmiddag! :-P

Det här behöver du : 
400 gram kycklingfilé
Salt & peppar
1 tsk malen, ungersk paprika (söt, mild)
1 pkt bacon 120 gram
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksgond
2 tsk japansk soja
1 tsk D´Elidas chilisås
3 dl grädde
140 gram kvibille ädelost

4 port kokt pasta + lite av pastavattnet
1 bukett broccoli
1 näve sugar snaps
½ grön paprika
(jag slantade ner en pyttebit av en zucchini också) 

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna med olja. Skär bacon fint och lägg i tillsammans med kycklingen. Salta och peppra. Pudra över malen paprika. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt soja, grönsaksfond, chilisås och grädde. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10-15 min. Dra pannan från plattan och smula ner osten. Rör tills den smält. Smaka av.

Servera med nykokt pasta, kokt broccoli, sugar snaps, grön paprika och zucchini. Använd lite av pastavattnet att späda med om såsen till kycklingen blir för kraftig.

pasta_kyckling_pastasås_kycklingpasta
Ingredienserna. (förutom kyckling)

kyckling_bacon_pastasås_pasta
Kyckling och bacon fräser ihop. tillsätt sedan resten av ingredienserna.

pasta_kyckling_ädelost_sås
Sänk värmen och låt allt få småputtra 10 – 15 min. Smula ner osten… Låt smälta in…

kyckling_pasta_krämig_sås_pastakyckling_kycklingpasta
Servera! Ät och njut… ;-)

Gratinerade kycklingtortillas

kyckling_tortillas_ugn
Kycklingfiléer ska vi prata om nu! Vad gör man med dom??

De har tydligen en förmåga att ständigt åka ner i kundvagnen när man är och handlar. Jag köper helst av allt hel, färsk kyckling och brukar bunkra upp när det finns på extrapris, veckans erbjudande etc. Men då ska den va svenska.

Den här historien med ett kilo kycklingfiléer är ”egentligen” TVÅ färska, hela kycklingar, men när mannen tolkar inköpslistan kan de bli lite hipp som happ! ;-)

Det där ”egentligen” som han inte hittade hade jag hellre klarat mig utan men nu kom han ju hem med en påse a´ETT KILO kycklingfiléer… Jag tycker inte om kycklingfiléer så mycket… Det blir lätt torrt o tråkigt och jag vill hellre använda alla delar på en kyckling, inte bara filéer, dom är verkligen inte lika goda och smakrika som andra saftigare delar som lår, klubbor, vingar etc… Jag har klurat må ni tro vad jag ska göra med denna påse. Nu va de ju som de va så nåt får man ju hitta på.

Ett torrt kycklingkött mår ju lite bättre i en gryta med sås, eller finfördelad som taco-kyckling… Eller som…
Ja, där tog fantasin stopp…

Jag la i alla fall upp filéerna på en ugnsplåt. Kryddade med tomatpuré, sweet chilisås, malen parika, örtkrydda, salt och peppar! Skjuts in i ugnen på 175 grader ca 30 min, beror lite på hur små/stora dom är. Vände på dom och penslade med skyn ett par gånger…

Under tiden klurade jag ut resten…

Vi hade lite paprika och morötter kvar från gårdagskvällens dipp, och tortillabröd från taco-middan… Så jag finfördelade de stekta kycklingfiléerna, blandade med paprika och morötter och rullade in i tortillabröd.

Ner i en ugnsform. Blandade ut tomatsalsa med grädde och hällde över. Halverade körsbärstomater och toppade med en lagrad ost!

Det blev inte alls dumt, inte tokigt för fem öre så detta tycker jag ni ska prova och passa på nu att nyttja kylskåpets överblivna grönsaker och gör något gott av det! :-P

Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
1 msk malen mild paprikapulver
Örtkrydda
Salt o peppar

6 mjuka tortillabörd
½ gul/orange paprika, hackad
100 gram minimorötter, fint slantade

200 gram tomatsalsa
3 dl grädde

8 körsbärstomater
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Lägg tinade kycklingfiléer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda dom med tomatpuré, sweet chilisås, paprikapulver, örtkrydda och salt o peppar. Vänd runt och stek i ugn på 175 grader ca 30 min. Vänd på filéerna ett par gånger och pensla med skyn.

Ta ut dom och finfördela köttet på en tallrik. Fyll tortillabröd med kycklingkött, paprika och morötter. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde med tomatsalsa och häll över. Toppa med halverade körsbärstomater och en god, lagrad ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader.

kycklingfileer_recept_tortilla_ugn
Stekta kycklingfiléer, delade med gaffel…

kycklingfileer_tortilla
Fyll tortillabröden med kycklingköttet, paprika och morötter.

kyckling_tortilla_tortillabröd
Lägg i en ugnsfast form. Här fick de bara plats fem stycken, men både kycklingkött o grönsaker blev över så receptet räcker gott och väl till 6 stycken.

chicken_tortilla
Blanda ihop tomatsalsa med grädde och slå över formen. Här la jag ner överbliven paprika och morot också.

kyckling_tortilla_ugn
Toppa med halverade körsbärstomater och en god lagrad ost.

majskorn_tortilla_kyckling
Isberg & majskorn är supergott till. Enkelt o bra.

kyckling_tortilla_gratäng
Sådär, färdiggräddat o klart! :-P

The post Gratinerade kycklingtortillas appeared first on Kryddburken.se.

Kycklinggryta sweet chili med crème fraîche och grönsaker

kycklinggryta_ris_recept
Dagens middagstips blir en riktigt mustig och smakrik kycklinggryta med ris. Smaksatt med en mild sweet chili blir det här lätt en favorit för hela familjen och perfekt för matlådor att frysas in.

Vad äter ni helst till kycklinggrytor?
Ris? Potatis? Pasta?

Jag är inte så jätteförtjust i ris och äter nog hellre kokt potatis till om det är kycklinggryta åt hållet husmanskost. Med andra smaksättningar som chili och åt det asiatiska hållet vill jag nog helst ha pasta eller nudlar… Nu blev det ris i alla fall men jag tycker inte jag nånsin lyckas hitta ett gott ris och allt blir hårt och klumpigt efter en stund när det är färdigtkokat…

6 port
Det här behöver du : 

2-3 kycklingfiléer
1 stor gul lök
Salt & peppar
4-5 msk tomatpuré
1½ dl sweet chilisås (mild, söt)
1 liter kycklingbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk crème fraîche (2 dl)
Maizenamjöl + vatten till redning
1 burk majskorn
1 ask sugar snaps
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med hackad gul lök. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, sweet chilisås och kycklingbuljong. Låt koka upp, sänk sedan värmen och rör ner crème fraîchen och låt allt småputtra ca 10 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör ner majskorn, sugarsnaps och paprika sist av allt så du får lite krispighet i grytan.

kycklingfiléer_kycklinggryta_kycklingrecept
Kyckling och lök bryns i het panna.

kycklinggryta_recept
Kokar upp med tomatpuré, sweet chili och buljong en stund.

kycklinggryta_sweet_chili_creme_fraiche
Rör ner crème fraîchen och sist av allt grönsakerna. Smaklig måltid! :-P

The post Kycklinggryta sweet chili med crème fraîche och grönsaker appeared first on Kryddburken.se.

Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Kycklinggryta i ugnen med bacon och champinjoner

En gryta med kombinationen kyckling-bacon som inte är helt fel, god gryta som kan serveras men sallad enligt LCHF metoden.

Kycklinggryta i ugnen med bacon och champinjoner
Portioner: 4-5 st

Ingredienser
140g bacon
4 kycklingfiléer
1 gul lök
300-400 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
½ dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 dl riven parmesanost
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Strimla bacon och stek. Lägg på ett hushållspapper för att rinna av.

Skär kycklingen i mindre bitar och stek i smör. Salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsform.

Skär löken i klyftor och skiva svampen och stek. Häll i creme fraiche, grädde och tomatpuré och låt röran koka upp. Ta av från värmen och rör i parmesanen.

Lägg lök- och svampröran ovanpå kycklingen och toppa med baconet. Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)