Smörgåstårta med ägg, lax och räkor

smörgåstårta_lax_skaldjur_recept_rund
Igår 18 oktober fyllde jag år. Hur många år får ni gissa er till. Det är i alla fall så många att man inte jublar direkt som man gjorde när man fyllde 20 eller 25! ;-) Haha! Men sen tror jag många av er vet att jag är av den sena årgången -78 så det är väl inte så svårt att lista ut. Dagen var fylld av överraskningar, blommor, presenter, tårta, blombud och mysigt firande på kvällen med släkten. ♥

Jag hade förberett en rund smörgåstårta kvällen innan fylld med skagenröra, ägg och mjukost. Den är så vansinnigt god så endast en ynka liten trekant blev över men den bjöd jag fd. styvfar på idag när han kom förbi i ett ärende.

Jag hade då inte ens kunnat ana mig till så mycket fina presenter som jag fick så jag är tvungen att delge er hela listan. Är helt överväldigad och så tacksam över allt fint! Min lilla samling (numera ganska stora) Le Creuset-familj här hemma i köket har fått tillökning, bilder finns längre ner i inlägget.

Fina presenter av nära o kära ♥
Höstbuketter
Pengar och trisslotter
Raggsockar
Mortel
Popcornmaskin
Schampo o balsam
Ögonskugga
Sminkpenslar
Handkräm
Doftljus 
Plommonlila soppmugg m fat
Rosa rosor
Le creuset röd salt o pepparkvarn

Le creuset röd såssnipa
Le creuset turkosa äggkoppar

Och här kommer recept på smörgåstårtan samt bildregn från gårdagen. :-P

10 – 12 bitar, rund 3 lager
Det här behöver du :
2 förp hönökaka (8 halvmånar)
1 sats grundröra
1 sats skagenröra
5 kokta, mosade ägg + 1 msk smör + 1 krm salt
1 tub naturell mjukost

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut första bottnen med två halvmånar. Bred med smör samt skagenröra. Lägg på andra bottnen och bred med mjukosten. Snåla inte. Lägg på tredje lagret bröd och bred med smör. Täck med äggröran. Lägg på sista lagret bröd och täck sedan hela tårtan med grundröran.
Hit brukar jag förbereda dagen innan. Täck med plast o ställ i kylskåp över natten.
Garnera tårtan samma dag den ska serveras. Använd kallrökt lax, räkor, kokta ägg, ost, gurka och citron.

kryddburken_födelsedag

höstbukett

presenter

soppmugg_fat_lila

le_creuset

bukett_liljor

rosa_rosor

bukett_snittblommor_födelsedag

my_tårta

Tjälknöl och kokbokskampanjer

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo


Jul i vårt hus!


Ja nu är julen här! Snö och minusgrader på plats, liksom allt julpynt! Nu njuter jag… Lite bilder som utlovat kommer här…


Köksfönstret ovanför diskbänken har fått prydas av min röda familj av Le Creuset, salt & peppar är senaste tillskotten som maken kom hem med härom veckan! :-P


Juläpplen och julstjärnor, mer vackert att vila ögonen på vid diskhon kan man inte önska!


Första snön som kom inatt. Sista november lagom till julmånaden! Tog denna bild med iphonen imorse vid 07.30. NU däremot är det desto mer snö ute och riktigt vackert! ;-)

The post Jul i vårt hus! appeared first on Kryddburken.se.

Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.

Allt som glimmar är… RÖTT!!


Häromkvällen dök mamma upp på gården utan förvarning… Blommor och små presenter hade hon med sig till mig från henne & Henrik… Bara för att! Jag hade kanske varit snäll, vad vet jag… ;-)

Överraskningar och presenter är ju det roligaste som finns och här fick min lilla ”Le creuset-familj” tillökning av en röd liten kärlek, likaså knivhyllan!

Senare ikväll ska ni få se resultatet av det ni gissade på i tidigare inlägg…


M
an kan inte bli annat än glad när ens mamma kommer med detta under armen, bara till mig!? :-P


Ett vitlökskrus från Le creuset gör nu sällskap med resten av min samling!


Snygg, läckert röd kniv till sallader och frukt, perfekt nu till sommarens alla utekvällar! 

Vår-piff i köket bland plåtburkar och nostalgi!


Visst behöver man lite vårpiff i köket, lite nya härliga färger som sätter fart och en o annan ny liten pryl att älska?! Efter ett besök inne på ÖNSKA butiken här i Borgholm behövde iallafall _jag_ det! :-P Jag har fallit för den turkosa färgen länge och har en hel del i den nyansen här hemma, både servisen i porslin från Indiska och små le creuset grytor, fat, ljuslyktor och thekoppar så jag gick på samma linje och hittade hur mycket fint som helst! Turkost, ljusblått, klarblå det är ju sååå fint! Fatet och muggarna ovan är från Bruka Design. En soppskål, mindre skål samt fatet har jag i samma serie fast i rött och tyckte dessa klarblå var sååå fina så fick följa med hem!

Kikade förstås lite i ”Le Creuset-hörnet” där alla tjusiga grytor, skålar, vitlöksgömmor finns… Men det bidde inget av det den här gång, den lilla Le Creuset familjen här hemma är i till stor del i rött, men lite inslag av plommonlila och turkos, men jag kunde faktiskt hålla mig idag. ;-)


En 50% REA-hörna hittade jag också och fyndade detta turkosa fat, blir ju tokfint att servera små tårtbitar och bakelser på i sommar!


Köpte en vit?? (jag och vitt går inte…) filtlöpare, det var ju halva priset och jag tänkte jag kör på de får vi se! Men så när jag kom hem och hade dukat om bordet en sisådär trettiosjutusen gånger och fortfarande inte var nöjd så åkte den svarta filtduken fram som jag visste jag hade i garderoben ”nånstans”. Hehe…


Bordstabletter från ICA.


Och min nya stora hobby som jag inte visat så mycket utav är ju mina plåtburkar och allt samalande av dessa. Ibland fastnar jag på tradera och hittar hur mycket fina, gamla plåtburkar som helst men så får jag hia mig ett tag när det börjar bli fullt på hyllorna. Nu måste jag hitta på nåt annat system att ha alla burkar på för jag vill ha dom framme ju! Den här gamla Kellogg´s burken fick pryda bordet med en liten rosa våreld bara för jag jag älskar färgen på den.


Det här är mina favoriter, gamla Kellogg´s burkar, kaffeburkar som jag minns från när jag var liten och för att inte tala om marabou twistburk. Detta är dock den ”lilla” twistburken, jag är fortfarande på jakt efter modellen större oavsett skick. Så har ni nån gammal burk som ligger och skräpar i nåt skåp där hemma tar jag tacksamt emot allehanda plåtpaket och kommer skutta av glädje om ni skulle få för er att skicka till mig, så nu vet ni det! :-P


Ser ni ”Salte Petter” där uppe i hörnet? (Anita Nylund, JIE) Jag letar efter makan ”Sockerpullan” så vet ni var hon finns får ni gärna hojta! ;-) Även Familjen Pepparsson…

 

Saftig stek av fläskkarré i gryta


En relativt snabb och framförallt saftig stek får du om du låter en fläskkarré småputtra i gryta med lock. Karrén gör sig alldeles ypperligt till detta då den är fint insprängd med fett och ger ett smakrikare kött. Den här biten är heller inte så stor, ca 1 kg och blir utmärkt till en middag på 4 pers + kanske nån matlåda. Såsen av den här skyn blir vansinnigt god dessutom. Gör man inte av med all sky kan man frysa in hälften och ta fram som såsbas vid ett annat tillfälle. Spara, spara! :-P

4 pers
Det här behöver du :
ca 1 kg hel benfri karré  (det blir godare med ben)
Smör till stekning
Salt & nymalen svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika (Perstorp 24%)
Buljong så det täcker köttet till hälften i grytan (använd med fördel hemmagjord buljong, alt. tärning, fond + vatten) 

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram köttet i god tid så det inte är direkt kylskåpskallt när det ska tillagas. Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta. Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötter och lök. Häll i rödvinsvinägern i den heta gryta och skrapa med träslev mot botten så du får upp alla smaker. Tillsätt tomatpurén, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Låt det få fräsa ihop nån minut. Lägg sedan i köttet och slå på buljong så det täcker ca hälften av steken. En kork ättika tycker jag gör köttet mört då det inte ska ”långlagas” men jag har bara laborerat ett par gånger, fast med gott resultat. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 72 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :
Sila skyn från grytan.
Häll tillbaka den i grytan igen.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt en liten skvätt grädde (nån matsked bara för att runda av smaken) & en nypa socker.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så den bara hålls varm.
Smaka av med salt och peppar.


Gott omdöme har Bodalsgrisen fått runtom bland olika matbloggare. Vill du läsa mitt första inlägg, kan du göra det här >>


Steken i gryta. Bara slå på buljong, en kork ättika och på med locket (liiite på glänt brukar jag hade dock) till 72 grader.


Skyn är silad och tillbaka i grytan. Denna såsen blir helt fantastiskt god med lite syra av både vinäger och ättika men ändå en rund smak av grädde och den obligatoriska nypan socker. ;-) Prova!


Skiva upp köttet som nu fått vila.


Servera med kokt potatis och de tillbehör du vill ha. Kokt potatis, inlagd gurka, kokta morötter, ärtor, vinbärsgelé mm mm.

Vinnaren av Le creuset grytan i soppduellen :


Drygt 80 recept på olika soppor har ni lyckats tipsa om till denna tävling. Jag önskar jag hade tid att publicera samtliga era bidrag, men istället länkar jag till dom här >>

Vinnaren till denna stora Le creuset gryta är med följande recept  :

Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

”För många år sedan blev jag bjuden på en majssoppa som var så otroligt god. Mustig smak där majsens sötma balanserades väl och soppan hade en härligt skummig konsistens. Sedan dess har jag experimenterat och kommit fram till ett eget recept. Majs är en smart bas till en soppa eftersom man alltid kan ha det på lut i frysen. Tillbehör till soppor är viktiga. Majssoppan serverar jag helst med baconquesadillas”

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 selleristjälk
1 msk neutral rapsolja
3 dl frysta majskorn
5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
1 dl grädde
salt och peppar
1 dl lättmjölk
färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

4 tortillabröd
2 msk smör
2,5 dl riven lagrad ost
1/2 paket bacon
1/4 purjolök
Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

Mixa sopppa just innan servering. För extra skum värmer man lite lättmjölk och vispa den skummig. Toppa soppan med mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

Fröken Dill – Grattis!!
Maila mig (kryddburken@telia.com) dina adressuppgifter så kommer en finfin gryta till dig på posten.


Utlottning i samarbete med Knorr