Ryggbiff med rödvinssås

ryggbiff_rödvinssås_recept
Melodifestivalen ja! Det är ju ikväll det börjar! Har faktiskt inte hängt med riktigt, det brukar ju vara så mycket reklam och ståhej före det börjar men tycker det varit väldigt tyst i år!?!
Hur som så blir det lite festligt att följa tills finalen är igång. Jag har vigt mig till barnens skara, tillika förtjusning. Har faktiskt inte uppskattat det här med melodifestival tidigare, men allt kan ju förändras och växa fram med tiden. ;-)
Vad äter man till melodifestivalen då??
Plockmat brukar vi oftast ha till mello-lördagar här hemma men varför inte en god tre-rätters och dessert framför TV:n? Lördagsgodiset åt vi upp igårkväll så det går bort. Fruktsallad och glass kanske de får bli…
Förrätt ja, detta tycker jag är så gott och passar till denna kväll! ;-)

Idag har jag mest plockat lite här hemma, dammsugit och fixat med tvätt, svarat på mail och varit ute med Kean. Nicke pysslar på sitt håll i garaget med bilarna och har varit och handlat och gjort lite ärenden. Joline blev kvar hos en kompis i Borgholm men kommer hem ikväll så här sitter jag ensam, i lugnan ro med TV:n på i bakgrunden… Kan verkligen inte skriva eller koppla av om jag inte har TV eller radio på… Blir så himla tyst och ensamt… De första jag gör på morgnarna när jag går upp är att tända lampor och värmeljus och sätta på TV:n med nyhetsmorgon. SEN väcker jag barnen. Klarar inte av den där tomma, kalla tystnaden, måste ha liv och ljud omkring mig. Fler som är som jag kanske?? :-P

Dagens recept då. En vansinnigt god rätt som jag ibland kan längta ihjäl mig efter. Ett fint stekt nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote med en rödvinssås till… Det är lyxmat tycker jag och inget vi äter så ofta men gott är det! Jag serverade med en krämig potatisgratäng och en krispig sallad med ädelost. Rödvinssåsen är en skapelse ”to die for” så jag uppdaterar er med receptet här;

Rödvinssås 6 – 8 port Recept STEG-FÖR-STEG med bilder hittar du HÄR!
Det här behöver du  :

1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör tills löken mjuknat. Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.

sallad_ädelost_ost
Smarik sallad med ädelost och en god vinegrette. :-P
Recept på krämig potatisgratäng;

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 – 6 dl grädde
2 – 3 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 60 min.

rödvinssås_ryggbiff
Önskar er alla en härlig lördagskväll!

♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! ;-) Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!

Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där! :-P
♥♥♥

Varma ost och skinktoast i smörgåsgrillen

toast_smörgåsgrill_varma_mackor
Tjingeling allihopa! Vad roligt det är att läsa om alla era traditioner kring nyår och hur ni ska fira i år. :-P Fortsätt gärna kommentera hur ni har tänkt och planerat och även hur det blev.

Här hemma har vi precis bestämt oss för tre-rätters, och ni ska givetvis får ta del av den sen, men än så länge är jag i planeringsstadiet. Ska handla och förbereda lite imorgon.

Tänkte faktiskt passa på att slå ett slag för dessa enkla och supergoda toast i smörgåsgrill som är nog så goda och passar alldeles ypperligt en lat lördagskväll. Tja, eller kanske nyår för den som inte vill eller ska fira så festligt.

Varma ost och skinktoast med goda fyllningarna är en stor favorit här hemma och går ju så snabbt att svänga ihop om man är döööööhungrig dessutom. ;-)

Favoriten är med formfranska, majonäs, tomat, skinka, salt och peppar och så förstås en eller ett par skivor god ost. Det får inte vara för mycket, det ska ju kunna ätas med händerna i form av trekanter och gärna doppas i ketchup! ;-)

Nicke gjorde sina egna specialare som ni ser längst ner med het, kryddad, stekt färs, tomat, lök och ost. och sen massor med ketchup på toppen!

Det här behöver du : 
Formfranska
Majonäs
Rökt skinka
Tomatskivor
Skivad lök
Salt & peppar
Ost

varma_mackor_smörgåsgrill_toast_ost_skinktoast
Med en smörgåsgrill svänger du snabbt ihop något gott på nolltid, oavsett vad du har i kylskåpet. Jag anser att en sån här mackapär är oumbärlig i köket både till vardag och fest! ;-)

varma_mackor_toast
Min favorit med rökt skinka, tomat, majonäs, salt och peppar och massa ost!

obh_nordica_smörgåsgrill_toast_ost_skinktoast
Loaded!

smörgåsgrill_obh_nordica_chilli
Färdig på 3 minuter!

toast_varma_mackor_smörgåsgrill
Låt svalna något och skär sedan diagonalt så du får trekanter, perfekt plockmat att äta med händerna. Glöm för guds skull inte att doppa i ketchup! ;-) ;-)

varma_mackor_köttfärs_toast
Nickes version. Han vill dock inte ha dom dubbla i smörgåsgrillen utan enkla i ugnen med en liten lätt överdos av köttfärs… Förstås! ;-)

varma_mackor_köttfärs
Hur man än vrider och vänder på det så är det ens egen favorit-varma-macka-toast som är den absolut godaste och det är ju tur att smaken är som baken! :-P

Lördagslyx

salta_kex_mögelost_tomatmarmelad
Lördagslyx på altanen! Salta kex, cambozola, blu alp och Pernillas tomatmarmelad! :-P

Sämre kan man ha de… Blue alp är min nya favorit från Falbygdens ost. Vid sidan om roquefort, gorgonzola, st agur, cambozola… :-P ÄLSKAR mögelostar!!

kex_ost_marmelad_mögelost_cambozola_blue_alp

Chicken burger

kycklingburgare_burgare_kyckling_chicken_burger
Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare (använde oss av McDonalds webbsida) vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn! :-P

Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta! :-P

  • Texas hot burger (Nicke)
  • Original (Jag)
  • Chicken queen (Joline)
  • Di-di burgare (Max)

Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! ;-) Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!

Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora : 
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.

Tillbehör : 
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise

kyckling_burgare_
Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.

kycklingburgare_recept
Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.

kycklingburgare_hamburgare
Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!

burger_night_dinner
Burger time! :-P

burgare_hamburgare
Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….? ;-)

 

Gratinerade kycklingtortillas

kyckling_tortillas_ugn
Kycklingfiléer ska vi prata om nu! Vad gör man med dom??

De har tydligen en förmåga att ständigt åka ner i kundvagnen när man är och handlar. Jag köper helst av allt hel, färsk kyckling och brukar bunkra upp när det finns på extrapris, veckans erbjudande etc. Men då ska den va svenska.

Den här historien med ett kilo kycklingfiléer är ”egentligen” TVÅ färska, hela kycklingar, men när mannen tolkar inköpslistan kan de bli lite hipp som happ! ;-)

Det där ”egentligen” som han inte hittade hade jag hellre klarat mig utan men nu kom han ju hem med en påse a´ETT KILO kycklingfiléer… Jag tycker inte om kycklingfiléer så mycket… Det blir lätt torrt o tråkigt och jag vill hellre använda alla delar på en kyckling, inte bara filéer, dom är verkligen inte lika goda och smakrika som andra saftigare delar som lår, klubbor, vingar etc… Jag har klurat må ni tro vad jag ska göra med denna påse. Nu va de ju som de va så nåt får man ju hitta på.

Ett torrt kycklingkött mår ju lite bättre i en gryta med sås, eller finfördelad som taco-kyckling… Eller som…
Ja, där tog fantasin stopp…

Jag la i alla fall upp filéerna på en ugnsplåt. Kryddade med tomatpuré, sweet chilisås, malen parika, örtkrydda, salt och peppar! Skjuts in i ugnen på 175 grader ca 30 min, beror lite på hur små/stora dom är. Vände på dom och penslade med skyn ett par gånger…

Under tiden klurade jag ut resten…

Vi hade lite paprika och morötter kvar från gårdagskvällens dipp, och tortillabröd från taco-middan… Så jag finfördelade de stekta kycklingfiléerna, blandade med paprika och morötter och rullade in i tortillabröd.

Ner i en ugnsform. Blandade ut tomatsalsa med grädde och hällde över. Halverade körsbärstomater och toppade med en lagrad ost!

Det blev inte alls dumt, inte tokigt för fem öre så detta tycker jag ni ska prova och passa på nu att nyttja kylskåpets överblivna grönsaker och gör något gott av det! :-P

Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
1 msk malen mild paprikapulver
Örtkrydda
Salt o peppar

6 mjuka tortillabörd
½ gul/orange paprika, hackad
100 gram minimorötter, fint slantade

200 gram tomatsalsa
3 dl grädde

8 körsbärstomater
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Lägg tinade kycklingfiléer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda dom med tomatpuré, sweet chilisås, paprikapulver, örtkrydda och salt o peppar. Vänd runt och stek i ugn på 175 grader ca 30 min. Vänd på filéerna ett par gånger och pensla med skyn.

Ta ut dom och finfördela köttet på en tallrik. Fyll tortillabröd med kycklingkött, paprika och morötter. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde med tomatsalsa och häll över. Toppa med halverade körsbärstomater och en god, lagrad ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader.

kycklingfileer_recept_tortilla_ugn
Stekta kycklingfiléer, delade med gaffel…

kycklingfileer_tortilla
Fyll tortillabröden med kycklingköttet, paprika och morötter.

kyckling_tortilla_tortillabröd
Lägg i en ugnsfast form. Här fick de bara plats fem stycken, men både kycklingkött o grönsaker blev över så receptet räcker gott och väl till 6 stycken.

chicken_tortilla
Blanda ihop tomatsalsa med grädde och slå över formen. Här la jag ner överbliven paprika och morot också.

kyckling_tortilla_ugn
Toppa med halverade körsbärstomater och en god lagrad ost.

majskorn_tortilla_kyckling
Isberg & majskorn är supergott till. Enkelt o bra.

kyckling_tortilla_gratäng
Sådär, färdiggräddat o klart! :-P

The post Gratinerade kycklingtortillas appeared first on Kryddburken.se.

Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! :-P

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

The post Köpingsvik konditori appeared first on Kryddburken.se.

Lördagsfeeling…


Midnattstimmen är slagen. Månljus, flammande glöd i lägerleden, ett sovande hus… Vem är vaken då? Jo, jag! :-P

Jag slåss lite med mitt nya kamerahus just nu, det är ganska kul. Lite fight innan man kommer på rätsida med varann får man räkna med… D20:in har flyttat hemifrån, o jag hoppas den kommer leva vidare i många år till fast framför en annans öga!

Bjuder på ett litet axplock av dagen idag… En lördag, fotogentiskt avbildad i Öjkrokens krokar med omnejd. Cadillac fleetwood -59 har gått på vägarna…

PS; Ikväll har vi grillat rimmat fläsk över elden, fyyyy sablars så gott!! JO, jag lovar!! Å där gjorde sig ett litet norrlandsminne åter bekant… Jag minns när pappa och jag hade varit ute med båten i fjällen, han styrde motorn mot en fjällsluttning, jag satt stilla kvar på mittenplankan i båten medans han drog upp den på land så den inte skulle fara iväg med strömmen.

Sen tände han en liten eld av kvistar och torrt fnöske. Det var där och då jag fick uppleva detta med grillat sidfläsk. Jag minns det som igår… Jag minns vattnet framför oss där vi satt på stenhällen som var alldeles ljummen av solen… Pappas blekta militärgröna byxor och svarta graningekängor som alltid var ordentligt snörda med ett par varv runt vaden som avslut… Hans uppkavlade ärmar och hur han så snabbt fick elden att brinna. När elden tog sig satte han sig bredvid mig och där satt vi, tysta och bara _var_…

Jag minns inte att jag sprang runt o lekte eller hittade på nåt annat, jag minns inte heller att pappa hade sagt vi skulle stanna nånstans och jag minns inte heller att han hade stoppat ner fläsk i ryggsäcken… Men jag minns tystnaden, hans varma leenden mot mig med kisande ögon och hur rofyllt det var att sitta där och bara titta och tänka med pappa vid min sida…

Han är en tänkare han ocksåDS.