Solgul fiskgryta
Nu i denna solfattiga vår känns det fint att lysa upp tillvaron lite extra med en härlig fiskgryta med färg från både saffran och äggulor.
Har du räkor eller musslor kvar sen påsk så byt gärna ut en del av fisken mot några nävar av dem.
Ät, njut och må gott!
Fiskgryta med saffran 4 port
600 g fiskfilé
4 dl blomkål i små buketter
2 dl strimlad purjolök
100 g cocktailtomater i 4 delar
3-4 msk smör/kokosolja
6 dl fiskfond
1 msk tomatpuré
1 kuvert saffran
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
Salt och peppar
Saft från 1 citron och salt till fisken
Skär fisken i mindre bitar, salta och pressa över citronsaft, så blir den fast och får god smak.
Bryn blomkål, purjo och tomat ett par minuter utan att få för mycket färg.
Tillsätt tomatpuré och kryddor, fräs en liten stund så blir tomatsmaken mildare.
Häll på fiskfonden, koka upp och låt sjuda i ca 15-20 minuter, tills blomkålen mjuknat.
Tillsätt fisken och låt koka upp, rör om försiktigt så bitarna inte går sönder.
Smaka av med salt, peppar och om du vill ha lite mer syra från citron.
Servera med kokta ägghalvor och min lättfixade aioli, den smakar alltid gott till fiskgryta.
Aioli
3 äggulor
3 klyftor vitlök
1½ dl kallpressad olivolja
1½ dl neutral rapsolja
½ pressad citron
1½ -2 krm salt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.
Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.
Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.
Aioli och majonnäs ur min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson
Nu börjar grillsäsongen på allvar för många, aiolin passar även till många grillrätter.
Här kan du läsa mer om Birgitta Höglunds bästa grilltips, i länken till Lumio Förlag kan du beställa den fraktfritt för endast 195 kr.