Husmanskost när den är som bäst
Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.
Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.
Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.
Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.
Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.
Kålpudding med sky på lingon och smör ca 6 port
500 g blandfärs
1 vitkålshuvud på ca 1 kg
2 gula lökar
2 ägg
1 burk keso à 250 g
1 dl grädde
1 + 2 dl kycklingbuljong
Ev 1-2 krm kryddpeppar
Salt och peppar
50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen
Lingonsky:
2 dl sky från puddingen
1 dl lingon
50 g smör
Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.
Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.
Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.
Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.
Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.
Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.
Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.
Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.
Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.
Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.
Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.
Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.
Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.
Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.
Servera kålpuddingen med lingonskyn över.
Här nedan ser du några fler exempel på rätter från Stora Diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.
Länken ovan går till Bokus, du hittar den också här på Adlibris, på Akademibokhandeln, i din lokala bokhandel, på Gekås i Ullared och på Biblioteket.