Smakfyllda pannbiffar
Så här på fredagen kan det vara gott med en riktigt smakrik rosépepparbiff till middag, lättlagat men ändå lite lyxigt.
Rosépeppar är en väldigt aromatisk och mild krydda som passar extra bra när man vill laga en festligare måltid.
Jag brukar plocka den själv ibland på resor till Turkiet och Grekland, du ser en bild på hur trädet ser ut här nere.
Får att få en riktigt saftig och god, glutenfri pannbiff så blandar jag i det här receptet ner majonnäs och sesamfrön i färsen.
Jag tycker bäst om lammfärs, men här väljer du den du tycker bäst om.
Rosépepparbiffar 2 port
300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt
1 ägg
2 msk sesamfrön
2 msk majonnäs
1 msk mortlad rosépeppar
2 msk smör
Salt och peppar
Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, sesamfrön, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.
Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.
Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.
Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.
Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.
Röd grönsaksröra 2 port
10 cocktailtomater
1 röd spetspaprika
1 liten rödlök
2 msk smör
1-2 msk finhackad, färsk rosmarin eller timjan
1-2 tsk balsamvinäger eller äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar och hacka rödlöken fint.
Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.
Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.
Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan, låt allt bli varmt.
Smaka av att du fått lagom syra och sälta.
Servera röran till biffarna, stekt zucchini och ett kryddsmör är gott till.
Fler tips på goda tillbehör till vårens middagar hittar du mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Bilderna nedan kommer från de båda kokböckerna, klicka på respektive bild så kan du ta del av recepten.