Mojo från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Grilltips
Den här såsen åt jag för första gången på Gran Canaria när jag var tretton år.
Ett fantastiskt smakminne, hoppas du också kommer att gilla den till grillat i sommar.
Kanarisk mojo 5-6 port
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora vitlöksklyftor
1 + 1 dl kallpressad olivolja
1 dl mandelmjöl
1 msk finhackad, urkärnad chili
2 tsk finstötta korianderfrön
1½ tsk vit balsamvinäger
ca ½-1 tsk salt
Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.
Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.
Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.
Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.
Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.
Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.
Såsen håller ett par veckor i kylen.
Receptet kommer från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, klicka på länken så kan du läsa mer om boken och beställa den direkt från Lumio Förlag för 195 kr inkl frakt.
I den här länken hittar du en liknande paprikasås utan mandel, som du ser på bilden nedan.
Där berättar jag även hur maten hjälpt mig att få en mycket bättre hälsa och på köpet blivit både starkare och slankare.
Här ser du några av mina bilder från kokboken som är nominerad till världens största kokbokstävling, Gourmand Awards, som avgörs i Paris om några veckor.
Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.
De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.
Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.
För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.