Förkylningssallad
Jag fortsätter på mitt tema med billiga och enkla kålrecept, som passar den magra januaribudgeten.
Nu så här efter alla helger är det många som blir förkylda när vardagen kommer igång och man träffar många som snörvlar och hostar.
Immunförsvaret kan sättas ned både av ett annorlunda mat/dryckintag under julen och av att man vistas en hel del inomhus när det är bistert ute.
Här i Alanya har vi istället regn och storm sen nyår, så då är det här en fin sallad att ta till för att stärka sig mot bacillerna.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen
För att stärka immunförsvaret ännu mer så se till att få i dig en daglig dos pro/prebiotika.
Mängder av såna recept hittar du i min senaste kokbok som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du köpa extra billigt på Bokus, just nu 159 kronor.
Här kan du läsa om mina 7 böntips i Året Runt.
Rödkålssallad
1 liter strimlad rödkål
Pressade, ekologiska citroner ca 1½ dl saft
1-2 dl rivet äpple
½-1 dl riven ingefära
Ca 1 tsk salt
Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk.
Vänd ner äpple och ingefära, slå på citronsaften. Blanda om väl.
Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta.
Garnera med persilja och granatäppelkärnor vid serveringen.
Förvara övertäckt i kylen, den håller flera dagar.
Lagen som blir kvar spar jag och dricker som en shot på morgonen, en mycket bra naturmedicin i förkylningstider.
Salladen blir förstås lika god på vitkål, då gärna med riven morot i för färgens skull.
Om du blandar den med majonnäs så får du en läcker coleslaw.