Hör du också till dem som vill ha fler tips på hur du får in mer grönsaker i din mat?
Idag bjuder jag på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi.
Aubergine eller zucchini fungerar också bra som botten, salta den då först och låt vila en stund och torka av vätskan som kommer ut innan du steker skivorna.
Här har jag gjort en krämig svampstuvning fylld av pizzasmaker och lagt på botten, gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till kallskuret eller grillat.
Vill du hellre göra en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.
Pizzagratäng 2 port
12 tunna skivor kålrabbi
6 skivor zucchini
2 dl skivad svamp
2 dl grädde/kokosgrädde
1 stor grön paprika
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Smör till stekning
1 tsk torkad oregano
Salt och svartpeppar
Att strö över:
2 dl riven ost
1 msk färsk oregano
Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.
Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.
Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.
Nyårsafton närmar sig med stormsteg, en kväll när de flesta vill laga lite extra gott till middag.
Oxfilé och torskrygg kommer att hamna på mångas bord, så idag bjuder jag på två av mina egna favoritrecept att tillaga dem.
Ett av de mest besökta inläggen härinne sen jag startade bloggen 2009 är en liten snabbkurs i hur man bäst steker en tournedos, något jag fick stor erfarenhet under mina 18 år som restaurangkock.
Jag är också mycket förtjust i vegetarisk mat, mitt bidrag från det gröna köket för att förgylla din nyårsmåltid blir fyllda auberginebiffar.
Dem hade jag på menyn på en av de restauranger där jag jobbade under 90-talet, de blev väldigt populära.
Tournedos med basilikasmör och champinjoner 2 port
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
3 champinjoner i skivor
Stavar av zucchini
Basilikasmör
50 g rumsvarmt smör
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad basilika
1 tsk balsamvinäger
Salt och chiliflingor
1 röd spetspaprika
Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.
Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.
Stek köttet enligt anvisningarna här nedan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.
Så här steker du en perfekt tournedos
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.
Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till både kött och fisk.
Under min tid som restaurangkock hade jag ofta den här såsen på menyn, så det har blivit rätt många liter jag vispat ihop.
Choronsås ca 4 port
3 äggulor
300 g smör
1½ msk reduktion, se recept nedan
1 msk hackad persilja
1 tsk torkad dragon
2 msk tomatpuré
Pressad citron
Salt och peppar
Lite cayennepeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
Ett knippe persiljestjälkar
10 hela vitpepparkorn
Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.
Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.
Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.
Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.
Så här gör du choronsåsen:
Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.
Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.
Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.
Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.
Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.
Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.
När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.
Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.
När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.
Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.
Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.
Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.
Fiskfavorit
Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.
När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.
Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.
När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av mina egna favoritrecept.
Dagens mattips är en variant av min mammas morotslåda som vi åt på jularna när jag var liten.
Mamma kom från Pargas i Finland, där är det tradition med olika rotsakslådor till julmaten, den med morötter har alltid varit min favorit.
Jag brukade göra hennes morotslåda med ris till julborden på restaurangerna där jag jobbade, tyckte att det var lite för lite vegetariska inslag i våra svenska julmatstradition.
Jag använder ofta morötter i min matlagning vilket du kan märka både här på bloggen och i alla mina åtta kokböcker.
Dagens recept har jag kallat gratäng eftersom den är rätt långt ifrån originallådan.
Hoppas du kommer att tycka om den, det är både nyttig och rätt billig mat.
Morotsgratäng 4 port
2 stora morötter (ca 300-350g)
2 dl hackad, brynt blandsvamp
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
½ dl hackade nötter eller pumpafrön
1 krm riven muskot
Salt och peppar
Skala och skär morötterna i bitar och koka mjuka i lite lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med svamp, nötter, keso, ägg och grädde.
Rör om ordentligt så det blir en slät smet, smaksätt med muskot, salt och peppar.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera den som på bilden högst upp med skirat eller brynt smör, som tillbehör till varmrätten eller till köttbullar, prinskorv och julskinka på julbordet.
I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker, du kanske börjat fundera på vad du ska önska dig i julklapp eller ge bort till någon du tycker om.
Den turkiska morotsröran nedanför länkarna passar också väldigt bra till julmaten, den vegetariska chilin med morötter är riktigt god vardagsmat.
Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna.
Det är väldigt gott att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, oliver, mandlar, ugnstorkade tomater och marinerad svamp.
I dagens inlägg hittar du även två andra favoriter, laxfyllda svamphattar och chilikryddade leverbitar, så som jag fått dem serverade i Turkiet, där smårätterna heter meze.
Pimientos de Padrón 2-4 port
500 g små paprikor/Pimientos de Padrón
1 dl olivolja
ca 1 -2 msk flingsalt
Skölj paprikorna och låt dem torka.
Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.
Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.
Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.
Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.
Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port
12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande
Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.
De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.
Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.
Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.
Musselgratäng 2 port
1 burk rökta musslor
3 ägg
200 g zucchini
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
1 dl grovhackad svamp
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 tomat
½ röd paprika
Några matskedar smör till stekning
Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.
Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.
Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.
Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.
Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.
Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.
Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.
Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.
Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.
Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.
De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.
Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.
Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.
Musselgratäng 2 port
1 burk rökta musslor
3 ägg
200 g zucchini
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
1 dl grovhackad svamp
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 tomat
½ röd paprika
Några matskedar smör till stekning
Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.
Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.
Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.
Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.
Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.
Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.
Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.
Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.
Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.
Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.
De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.
Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.
Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.
Musselgratäng 2 port
1 burk rökta musslor
3 ägg
200 g zucchini
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
1 dl grovhackad svamp
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 tomat
½ röd paprika
Några matskedar smör till stekning
Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.
Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.
Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.
Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.
Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.
Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.
Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.
Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.
Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.
Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt och peppar.
Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.
Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.
Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.
Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.
Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.
Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.
Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.
Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.
Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.
Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.
Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.