Pizzagratäng till fredagsmyset

Grönsakspizza

Hör du också till dem som vill ha fler tips på hur du får in mer grönsaker i din mat?

Idag bjuder jag på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi.

Aubergine eller zucchini fungerar också bra som botten, salta den då först och låt vila en stund och torka av vätskan som kommer ut innan du steker skivorna.

Här har jag gjort en krämig svampstuvning fylld av pizzasmaker och lagt på botten, gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till kallskuret eller grillat.

Vill du hellre göra en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Pizzagratäng 2 port

12 tunna skivor kålrabbi

6 skivor zucchini

2 dl skivad svamp

2 dl grädde/kokosgrädde

1 stor grön paprika

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Att strö över:

2 dl riven ost

1 msk färsk oregano

Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.

Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.

Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, jag lade på några marinerade champinjoner och ugnstorkade cocktailtomater.

Har du inga färdiga marinerade grönsaker så går det förstås bra även med färska champinjoner och tomater.

Toppa med riven ost och färsk eller torkad oregano, grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza

Vill du ha fler tips på glutenfria, vegetariska recept så hittar du gott om det i min E-kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Föredrar du att läsa vanliga kokböcker istället för digitala så finns här min senaste bok Stora kokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal populära böcker om diabetes.

Halloumipizza från Stora diabeteskokboken
Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Tips på varmrätter till Nyårsafton – Kött, fisk och vegetariskt med goda tillbehör

Festlig nyårsmat

Nyårsafton närmar sig med stormsteg, en kväll när de flesta vill laga lite extra gott till middag.

Oxfilé och torskrygg kommer att hamna på mångas bord, så idag bjuder jag på två av mina egna favoritrecept att tillaga dem.

Ett av de mest besökta inläggen härinne sen jag startade bloggen 2009 är en liten snabbkurs i hur man bäst steker en tournedos, något jag fick stor erfarenhet under mina 18 år som restaurangkock.

Jag är också mycket förtjust i vegetarisk mat, mitt bidrag från det gröna köket för att förgylla din nyårsmåltid blir fyllda auberginebiffar.

Dem hade jag på menyn på en av de restauranger där jag jobbade under 90-talet, de blev väldigt populära.

Några av mina enkla förrättstips hittar du här i gårdagens inlägg och desserterna kommer i ett inlägg i morgon bitti.

Tournedos med basilikasmör och champinjoner 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

3 champinjoner i skivor

Stavar av zucchini

Basilikasmör

50 g rumsvarmt smör

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad basilika

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

1 röd spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna här nedan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Så här steker du en perfekt tournedos

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

På bilden här nedan ser du två andra varianter av kryddsmör i paprika från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Den godaste smörsåsen

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till både kött och fisk.

Under min tid som restaurangkock hade jag ofta den här såsen på menyn, så det har blivit rätt många liter jag vispat ihop.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Fiskfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av mina egna favoritrecept.

Vill du veta mer om min och Lars-Eriks mycket populära kokbok så kan du ta en titt i den här länken till Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.


Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Här följer mitt vegetariska alternativ, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost, broccolimoset passar riktigt bra även till dem.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad persilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor, salta på båda sidor och låt stå en stund.

Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan, torka av med hushållspapper.

Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Tycker du som jag om gröna rätter så hittar du många av mina favoritrecept i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den inbundna boken är helt slutsåld från förlaget och kommer inte att ryckas upp på nytt.

Men i den här länken hittar du den som E-bok att ladda ned för bara 99 kr.

Gott nytt år och skål i ett glas havtornskombucha, ett av recepten som finns med i E-boken.

Bilden tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön i Jämtland, det är Åreskutan som speglar sig i sjön.

Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso

Vegetarisk julmat

Dagens mattips är en variant av min mammas morotslåda som vi åt på jularna när jag var liten.

Mamma kom från Pargas i Finland, där är det tradition med olika rotsakslådor till julmaten, den med morötter har alltid varit min favorit.

Jag brukade göra hennes morotslåda med ris till julborden på restaurangerna där jag jobbade, tyckte att det var lite för lite vegetariska inslag i våra svenska julmatstradition.

Du hittar min lågkolhydratvariant av den lådan i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Morotslåda ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson
Finsk morotslåda LCHF
Foto Mikael Eriksson

Jag använder ofta morötter i min matlagning vilket du kan märka både här på bloggen och i alla mina åtta kokböcker.

Dagens recept har jag kallat gratäng eftersom den är rätt långt ifrån originallådan.

Hoppas du kommer att tycka om den, det är både nyttig och rätt billig mat.

Morotsgratäng 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 dl hackad, brynt blandsvamp

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

½ dl hackade nötter eller pumpafrön

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skala och skär morötterna i bitar och koka mjuka i lite lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med svamp, nötter, keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet, smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera den som på bilden högst upp med skirat eller brynt smör, som tillbehör till varmrätten eller till köttbullar, prinskorv och julskinka på julbordet.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker, du kanske börjat fundera på vad du ska önska dig i julklapp eller ge bort till någon du tycker om.

Den turkiska morotsröran nedanför länkarna passar också väldigt bra till julmaten, den vegetariska chilin med morötter är riktigt god vardagsmat.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Turkisk morotsröra från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson
Chili sin carne från bönkokboken
Foto Veronica Kindblad
Tre tips på tapas och meze till fredagsmyset

Gott till kvällsmyset

Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna.

Det är väldigt gott att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, oliver, mandlar, ugnstorkade tomater och marinerad svamp.

I dagens inlägg hittar du även två andra favoriter, laxfyllda svamphattar och chilikryddade leverbitar, så som jag fått dem serverade i Turkiet, där smårätterna heter meze.

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka.

Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.

Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.

Svenska tapas

Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad eller rökt fisk

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på min äppelgravade lax från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Tapas på lever 2-3 port

200 g kalvlever eller kycklinglever

½ citron

ev 1 tsk chiliflingor

1-2 tsk oregano

Flingsalt

Smör och olivolja till stekning

Finhackad gräslök till serveringen

Skär levern i centimeterstora tärningar, lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med oregano och rejält med flingsalt, vill du ha lite sting så ta chiliflingor också, det hoppade jag över idag.

Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom, stek max ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Levern blir också god som en varm sallad, med rucola, citronklyfta och tunt skivad rödlök blandad med det syrliga bärpulvret sumak.

Fler smårätter hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det finns bara ett fåtal exemplar kvar på Bokus, sen är den slutsåld, här hittar du samma bok att ladda ned som E-bok.

Glutenfri köttfärslimpa och gräddsås med svamp
Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, det blir väldigt gott med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, husk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1-2 msk vitt vin eller citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Fler av mina bästa tips på husmanskost hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Gräddig viltgryta med svamp

Vilt- och svamptider

Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.

Så ge dig ut med svampkorgen och plocka lite gratis mat att förgylla både vardagen och festerna med i höst och vinter.

Idag bjuder jag på en av de viltgrytor jag själv tycker bäst om, hoppas du också uppskattar den.

Vill du hellre göra en vegetarisk svamprätt så hittar du här min gulaschsoppa i senaste numret av nättidningen Mandarin.

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl av min enkla buljong

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahqvist

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Min bästa svampsoppa

Torsdagssoppa

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.

Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.

Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl av min enkla kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Citronsaften är viktig i den här soppan, den lockar fram mycket smak ur svampen.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Vill du ha en god efterrätt till soppan så hittar du här min glutenfria ostkaka med keso och mandel.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Och nu lite god kokboksreklam

Här nedan hittar du länkar till några av mina kokböcker på Bokus, där får du väldigt många recept på enkel och prisvärd mat.

Många recept är på godsaker från skogens skafferi, alla recept är naturligt glutenfria och de flesta anpassade även till mejerifritt.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Mina tankar om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” är min senaste kokbok.

Den är skriven inte bara för diabetiker, utan anpassad för alla som vill hålla sitt blodsocker på en hälsosam nivå.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, välbekant författare i lågkolhydratkretsar.

För dig som hellre grillar än kokar din mat så finns förstås en bok även för dig, här hittar du ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson